14-02-11

Raj, Kraanlei Gent

“Gaan we naar den Turk?”
De vraag van mijn Valentijn was te verwachten wanneer je door de schitterende Gentse binnenstad richting Oudburg wandelt.
“Niet den Turk, wel wereldkeuken.”
In beide betekenissen van het woord bleek later.

Tom Naegels schreef onlangs dat “de Vlaming” bang is om naief over te komen. Hij heeft zich laten aanpraten dat er altijd en overal problemen zijn, dat alles mislukt, dat optimisme en tevredenheid een teken zijn van een schrijnend gebrek aan realisme.
Schitterende analyse van Tom.
Ik word persoonlijk ook heel moe van de ‘kritische’ Vlaming.
Wanneer er een soort van algemene consensus bestaat dat iets goed is, staat er altijd wel ergens iemand op die vindt dat hij er een andere - meer kritische- mening moet op nahouden.

Het programma Basta is fantastisch? “Ho, zegt de verzuurde provinciaal, ze spelen zélf in het commerciële spelletje mee, meneer, de Humo had hun eerste interview!”
SUVs zouden we beter uit de stad weren? “Hoho, zegt de LDDvolgeling, waar is onze vrijheid om te rijden met de auto die we zelf verkiezen?”
Obama is onze hoop op een goed wereldleiderschap? “Hohoho, zegt de NieuwVlaamse neoliberaal, hij heeft al veel van zijn mooie principes moeten opgeven!”

Deze mentaliteit uit zich ook in de houding van de gemiddelde restaurantbezoeker. Tegenwoordig waant elke Vlaming zich GaultMillau-medewerker, en op grond van zijn wetenschappelijke opleiding in de huiselijke zetel middels het kijken naar allerlei kookprogramma’ s, meent hij zich zelfs een kritische mening te moeten aanmeten bij zijn wekelijks bezoek aan fritkot Lize. “Hm, lekker. “Ja, maar hebben die frikandellen wel de juiste cuisson? “

Terug naar onze wandeling door de fantastische Gentse binnenstad (“hohohoho, fantastisch? Je moet wel tot 12 uur ‘s nachts parkeergeld betalen!”)
We stappen de Raj binnen, een schitterend Indisch restaurant.
“Hohohoho, schitterend, als je binnenkomt nemen ze niet eens je jas aan!”
Wel, dat ze mijn jas niet aannemen zal me Vlaamse worst wezen. De ongedwongen sfeer en het rustgevend interieur bevallen me veel meer dan een eventuele opgejaagde gastvrouw die snel snel de jassen van je lijf sleurt en je moeizaam glimlachend op een stoel duwt.
Trouwens, in de Indische zitputten heb je ruim plaats genoeg om je jas veilig naast je te leggen.

raj.jpg

Het personeel is aangepast gekleed en heel erg efficiënt en vriendelijk. Algauw krijgen we een schoteltje papadums op de tafel, heerlijk lichte ‘chips’ met aangepaste sausjes.
Als voorgerecht kiezen we voor Shiva’ s Choice, een soort (menu-)staalkaartje met lamskebab, vegetarische groentenkoekjes, scampies en allerlei soorten fruit, groenten en kruiden.
We dronken er dé ideale begeleider van Oosterse gerechten bij, een glas heerlijke riesling. Verrassend genoeg kregen we geen Duitse of Elzas-riesling in ons glas, eerder een Erzats-riesling: GAMLA Galilee-Galilaa uit… Israël.
Jawel,  de eerste maal dat ik een kosjerwijn drink, en al meteen ben ik bereid me desnoods een keppeltje aan te schaffen. Eerst een heel fruitig en floraal aroma, maar wat later domineert een pure, zuiver mineraliteit. Exotisch fruit in de mond, redelijk vol maar genoeg zuren om de wijn strak te houden. De stokken van dit domein staan behoorlijk hoog op een quasi granieten ondergrond, vandaar misschien dat het product ervan (gelukkig) veel koeler aandoet dan je zou verwachten van een wijn uit die streek.

Tandoori zijn gerechten die bereid zijn in een soort combinatie van een barbecue en een pizzaoven. Ik ging voor het lam, en kreeg drie mooie stukken voorgeschoteld, met basmatirijst, groenten, naan (Indisch brood) en bijhorend sausje. Het lam was zacht en sappig, achteraf vernam ik dat het halal was. Halallam, klinkt mooi en smaakt bijzonder lekker.
We dronken er een Italiaanse IGT van Nitardi bij, op basis van Bordelese druiven (én syrah). Mocht ik de “Nectar de Dei 2005” blind gekregen hebben, ik had in de neus inderdaad een mooie Médocwijn vermoed. Champignon, bos, truffel, naast koffie, laurier en amandel. In de mond verraadden de typische zuurtjes echter de Italiaanse roots van deze bijzonder mooie wijn.

We waren al de hele avond lekker on-Vlaams naïef aan het genieten, maar het toetje slaagde er toch in een mooie kroon op het werk te zetten. De “Mango Custer”, Indische vanillecrème met mangostukjes, herinnerde me eraan hoe lekker mango kan smaken. We kregen er een uitleg bij dat dit puur concentraat van échte mango was, met een smaak die niks te maken heeft met de  gemankeerde mango’ s uit de supermarkt.
Ik mocht ook eens proeven van de “kheer”, een soort Indische rijstpap waar Vee lyrisch over was. Origineel én licht verteerbaar. Verdorie, waar smaakt dit naar, zo fris, citrusachtig maar niet zuur, … kardemom was het juiste antwoord. Mag ik nog een kheer proeven?

De sympathieke gastheer serveerde ons er een laatste verrassing bij: een Amerikaanse zoete wijn gemaakt van late harvest… sauvignon blanc. Ik wist niet eens dat het bestond, laat staan dat het zo lekker was. En het paste dan nog perfect bij beide nagerechten.

Men zegt dat de multiculturele maatschappij mislukt is.
Mijn multiculturele maag, kosjer- en halalproved, spreekt dit luidkeels tegen.

 

08:11 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

21-08-10

Winophilia

Leuk ogende weblog van Stephen Tanzer met om de andere dag een nieuw wijnpostje.

winophilia_masthead.png

17:22 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

12-02-10

Pontet Canet, le vent en poupe!

WineSpectator kan dan wel een tijdschrift zijn dat overduidelijk geënt is op de typische Amerikaanse wijnyup, op hun Youtube-kanaal staan toch een aantal interessante filmpjes. 

Ondermeer deze korte rondleiding door Alfred Tesseron op het populairste Chateau van het moment, Pontet Canet. Als u de paarden wil zien moet u tot het einde kijken...

14:58 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

10-02-10

Fijne wijn, klein in prijs

 

Een gunstige wind bracht hier deze namiddag naast enige sneeuwval ook een aantal lekkere Italiaanse wijnen mee. Pedro, toffe pee en kok bij Goutroux en Café Partie was nog eens binnengesprongen bij de sympathieke mama van Cavatappi. We wisten al dat Silvana een neus heeft voor schitterende prijs-kwaliteitswijnen , dat bleek alweer bij het degusteren van het medegebrachte druivennat.

1/La carraia Orvieto Classico 2008 (5,6 euro)
Orvieto is de streek in Umbrie waar  deze wijn wordt gemaakt van de druiven
Grechetto,  Malvasia en Procanico.
De naam van het huis lijkt wel een exotische dans, het aroma van de wijn vertoont naast toetsen van appels ook wel enige exotische trekjes. Toch is de wijn bijzonder fris, doet wat denken aan een sauvignon blanc maar dan één zonder al te prominente zuren. Wie het zich kan voorstellen dat ie ooit nog op zijn terras zal zitten mag er meteen deze Carraia als ideale partner bijdromen.

2/Conti Zecca Donna Marzia Malvasia 2008 (Puglia) (4,85 euro)
Malvasia  bianca (in rood bestaat dit blijkbaar ook), is één van de druiven die ook voor Madeira worden gebruikt (de zoetste versie).
Een donkerdere kleur dan vorige wijn, in de neus witte bloemetjes en peer. Zeer zacht in de mond, streelt je tong, blijft elegant en is zeer evenwichtig. Multifunctioneel inzetbaar, als aperitief (hoewel iets minder fraicheur dan vorige) maar ook bij wit vlees of paling in t groen.

italiaanse witte

3/Trexenta Duca di Mandas Monica di Sardegna 2006 (6,5 euro)
Die Lewinsky kende ik al, maar deze Monica di Sardegna is één van de ontelbare Italiaanse druiven die me tot op heden onbekend was.. Hoewel het animale in de geur typisch Zuid-Italiaans aandoet (zoals ook bij de negro amaro en d’ avola) doen zowel de kleur als het aroma van de wijn wat denken aan pinot noir. We ruiken rode besjes en een fumétoets, in de mond is deze sardinees vleziger dan de meeste Bourgognes maar zeker niet zwaar op de hand. Licht zoet gevoel in de afdronk. Lékkere wijn. En bij wa pasta? Bij pasta!

4/Conti Zecca Donna Marzia, Negramaro 2007 (Puglia, 5,5 euro)
Gemaakt van negro amaro. Bescheiden neus, zacht en verleidelijk in de mond. Deze echte Italiaanse charmeur komt wat commercieel over maar nodig hem zéker uit op uw komende feestje of (voor de mensen met veel verbeelding) barbecue.

5/Cantina Tollo Colle Secco Montepulciano d’ Abruzzo (6,95 euro)
Deze druif kent steeds meer bijval en terecht. Van dit huis dronk ik eerder al de fantastische Cagiolo. Ook dit kleine broertje is een stevige wijn met een intens rode kleur en een heerlijke neus van krieken en marsepein. Hij komt zachtaardige binnenvallen maar de alcohol komt algauw bovendrijven en de wijn eindigt redelijk ruw met wat droogtrekkende tannine. Heeft duidelijk tijd of een hapje eten nodig, liefst een stukje vlees met een romig sausje. Handig als je een kok in de nabijheid hebt...

italiaanse wijn

 


21:57 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

14-05-07

Leesvoer

Waalse Wijnliefhebbers bespreken wijnen uit de groothandel ( Nederlandse versie ) 
2006 in Bordeaux, bespreking oogstjaar en wijnen
Enorm interessant voor sommeliers in spe:
de vinificatie op Chateau du Tertre

08:59 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

27-12-06

Wie kan daaraan tippen ?

Wegens ongelooflijk up to date, geef ik hier snel even de tip van Marc door. Voor de rest van zijn verhaal mag u volgend jaar eens terugkomen…
Heb je een mooie wijntip voor ons ?
Loop dit jaar nog eens door de Delhaize. In plaats van de gekende 3+1 of 5+1 hebben ze nu enkele flessen evenredig afgeprijsd. Ze zijn slechts minimaal aangeduid, dus je moet even zoeken. Er staat oa een
Chianti bij, een Unoaked Chardonnay, en nog enkele die ik me nu niet kan herinneren. Ook de Grand Barossa 2004, die me door een wijnvriend totaal is aangeraden, is één van de afgeprijsde wijnen (6.99 ipv 9.59).  Ik ga me van elk enkele flesjes kopen, als ik 6 flessen koop krijg ik nog eens 10% bovenop. Tip ? Tip !!

11:48 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

10-11-06

Zalig Franstalig

Er zit nog heel wat wijngedrein in de pijplijn, maar heden hou ik me vooral onledig met het uitpluizen van de site van LaPassionduVin, een heerlijke webstek boordevol info over wijn én  generator van een fantastisch forum, duidelijk onderverdeeld in verschillende thema’ s.

Je vindt er naast zowat elke wijn die je dronk ook discussies terug die gaan van de geneugten én problemen bij het blindproeven tot de oorsprong van de geur van UHU lijm bij een bepaald stadium van de vinificatie.

Laat u verleiden en maak alvast een afspraak bij de kinesist of oogarts.

 

Onderstaand plaatje heeft dan weer niets te maken met wijn.

Het komt uit de serie " De Matroesjkoe' s "

 

funny-cow-comics

 

17:00 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (10)

24-10-06

Koens' Bourgognetips

In de reacties gaf iemand enkele tips voor het geval we binnenkort naar de Bourgogne reizen. Ik zet ze in dit postje, zodat we ze later makkelijk kunnen terugvinden.

Koen zei :
Zelf koop ik Bourgogne bijna uitsluitend ter plaatse, enerzijds voor de prijs, anderzijds omdat vele huizen hier niet of gebrekkig worden verdeeld.
Bourgogne is ook niet echt ver weg.
Huizen die ik zowat jaarlijks aandoe :
Côte de Nuits
Bart (Marsannay) - Amiot Servelle (Chambolle Musigny) - Alain Michelot (Nuits St. Georges) - Domaine des Lambrays (Morey St. Denis) (wordt alsmaar duurder, maar is ook absolute top )
Côte de Beaune
Daniel Largeot (Chorey), Rapet Père et Fils (Pernand Vergelesses), Françoise et Denis Clair (Santenay).

Chalonnais :
Lorenzon in Mercurey is interessant, maar wel wat atypisch
Maconnais 
In St. Véran maken Nathalie en Jacques Saumaize en Daniel Barraud verrukkelijke St. Véran en Pouilly Fuissé.
Bij Bart en Largeot kan je al goede wijnen kopen vanaf ongeveer 10 EUR.
De St. Vérans starten al aan 8,5 EUR
Bij Clair start je aan ongeveer 15 EUR.
de Chambolles starten aan ongeveer 20 EUR (village)

Of iedereen in alle domeinen welkom is weet ik niet, in de meeste wellicht wel, een telefoontje/fax/mailje zal dit wel duidelijk maken.
Onaangekondigd bezoek is zeker niet welkom.

Dankuwel, Koen, verdere aanvullingen ( ook van anderen ) zijn steeds welkom.

19:15 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)

23-10-06

Chateau Sans Pretention

Een wijnliefhebber dacht keer op keer

‘k Voel me wat eenzaam in de blogosfeer

maar csp op ’t net

heeft orde op zaken gezet

nu roept ie ‘ HOERA, er zijn er nog meer !’

 

 

Bekijk niet enkel de blog maar klik ook even door naar de site, waar naast een schat aan informatie in de Vinopedia, ook honderden interessante tasting notes staan.

 

 

09:24 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

30-08-06

Gerten spreekVardig !

Trien in de Var

In juli brachten we de vakantie door in Nans-les-Pins in de Provence (Var). Vlakbij vond ik geheel ontoevallig een wijndomeintje, Domaine de Triennes, dat een Vin de pays van 100% Viognier produceert, volgens de eerbiedwaardige Hachette 2005 etiketvermelding en enkele sterren waard.
Ter plaatse vielen, ook geheel ontoevallig met een wijncompaan residerend in het Bandolse, nog enkele goeie rode wijnen te proeven waaronder een rode cuvée St Auguste 2003. Noodgedwongen een vin de pays du Var want naast Syrah bevat hij ook Cabernet Sauvignon en Merlot (prijs +/- 10 € ).
In het glas een donkerrood vocht dat een geconcentreerde geur vol bosaroma's vrijgeeft. In de mond perfect versmolten tannines met zwart rijp fruit. Vlezige geconcentreerde wijn met perfect uitgebalanceerde frisse zuren. Soepel maar niet simpel. De tweede dag bereikt deze wijn zijn toppunt zowel in geur als smaak. (De derde dag zal denkelijk geen studiemateriaal meer beschikbaar zijn.)
Het levend bewijs dat een vin de pays gemaakt met kennis & kunde even goed of zelfs beter kan zijn dan vele AOC's. Het vergt alleen een wijnziel met durf. Op de website www.triennes.com blijkt dat er een importeur is te Brussel (naast New Zealand, Australie, Brasil, Japan, Korea, Rusland, Z. Afrika, Canada, Zwitserland...). Voor mij absoluut de beste rode wijn van de expeditie in de Var, die voor de rest eerder drinkwijntjes in het ietwat eenvoudigere gamma voortbracht.

Gerten

22:23 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (11)

08-08-06

Sneltips

Alvorens u te laten kennis maken met de betaalbare primeur, eerst even kort dit :

( op aanvraag van een trouwe lezeres )

Aanraders onder 10 euro :

Lekker doordrinkwijntje( rood) : Chateau Ventenac, Cabardes ( Carrefour 3,99 € )

Lekker doordrinkwijntje ( wit) : Chateau Roquefort, Bordeaux ( Carrefour, 5,59 €)

Geniet- en doordrinkwijntje ( wit en rood ) : Cassillero del Diablo Chili ( Delhaize 6,99€)

Pure genietwijntjes : Colli Euganei Riserva DOC 2001 ( 8,75 € ) !!!

Château Clos Daviaud ''Les Cîmes'' 2003 ( Colruyt, 9.95 € )

Laatste 2 wijntjes moet je wel bestellen, hetzij ter plaatse of heel eenvoudig op de website ( je moet enkel aanduiden in welke Colruytwinkel je de wijnen geleverd wil zien ). Duurt 2-3 dagen.

Andere tips zijn welkom, waarde wijnkompanen, ik moet er nu dringend wat calorieën aflopen om daarna Bourgogne te gaan proeven met spaghetti. Moet kunnen !

17:52 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)

05-07-06

Balbataljon

Zoals de titel van vorig berichtje luidde : NIE WIEDER ! De Duitsers terug naar af.

Meestal zijn zij het die in de laatste minuten alsnog de winninggoal scoren, nu kregen ze van de Italianen een koekje van eigen pasta.

In deze is enig leedvermaak ons ( en menig ander Europeaan ) niet vreemd, hoewel we moeten erkennen dat het witzwarte balbataljon in deze Wk-editie erg fris voetbal bracht ( ondanks het warme weder ) én dat die Jurgen Klinsmann een verdomd toffe pee is.

 

Maar nu even terug naar de essence en de essentie.

Het vocht waarop m’n motor loopt.

Il Vino.

 

Enkele dagen terug ( of is het al een week, die tijd loopt sneller dan Tommeke spurten kan )

sprak ik u over de twee Amerikaanse wijnen die in een blinddegustatie enkele Franse toppers aftroefden. Daarbij kwam als extra aantrekkingspool ( Lech Walesa na radioactieve besmetting ) dat beide wijnen zich in een bijzonder leuk prijssegment  situeren.

Het ging om  Blue Vineyards,'Reserve' CABERNET SAUVIGNON 2002 -  California  en Big Mountain Cellars CABERNET SAUVIGNON 2000 - Napa Valley. 

Als u meer info wil over deze flessen, klik gerust door. Ik ga ze hier niet uitgebreid bespreken, maar wil wel het volgende kwijt :

Het zijn twee heerlijke wijnen, met een schitterende prijs kwaliteitsverhouding. De Big Mountain doet denken aan een fluwelen, fruitgedreven roomzachte Saint Julien, de Blue Vineyards komt slechts de tweede dag open en heeft ook een duidelijke, fijne Bordeauxtouch.

Beide wijnen zou ik blind gerust kunnen aanzien als goede Médocs van excellent niveau. Cru Bourgoisniveau. Maar wat de drie kenners bezielde om hieraan de kwaliteiten toe te schrijven van een Léoville Barton en Canon LG van het jaar 2000, allebei 95+ van Parker ?

Volgens mij werden de Fransen eerst gedronken en profiteerden de Amerikanen van de concentratie en tannine die de ( te jonge ) Bordeaux op de smaakpapillen van de proevers achterlieten.

However, ik heb van elk een zestal flesjes in mijn bezit en ben daar verre van rouwig om.

 

 

11:39 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

12-05-06

Sudden death

Klein berichtje in de krant : Grant McLennan ( Go Betweens ) overleden.

Na Nikki Sudden deze week, de tweede rock ( pop )zanger uit m’n muzikale ontdekkingsperiode die er het bijltje bij neerlegt.

Ik herinner me nog goed hoe ik me bijna fysiek slecht voelde toen ik de eerste maal hun net aangekochte eerste LP, ‘ Before Hollywood (  uit 1982, zeer goed jaar, indeed ) beluisterde. Later zou het één van mijn lievelingselpees worden. Ingenieuze, heldere doorleefde, melancholische pop.

David McComb ( Triffids ) is ook al dood.

En Adrian Borland.

Wie wordt de volgende ? Andy Partridge ? Morrisey ?

Wedden dat Willy Somers 100 wordt ?  

 

Maar dit is nog steeds geen muziekblog, noch een in memoriamsite, dus snel enkele wijnberichten : 

 

  1. deze week in Carrefour : De u welbekende Chateau Ventenac, 5 + 1 gratis.
  2. Deze week in Carrefour : Etang des Colombes, een héél lekkere Corbières : 4 + 2 gratis. Op het terras, lichtjes gekoeld, heerlijk. 21,44 € voor 6 flessen.
  3. Deze week in Delhaize : Alle rosés aan – deze hadden we nog niet -  3 + 1 gratis ! Zoals eerder vermeld kan ik u van harte volgende wijn aanbevelen : Rosé d’ une Nuit, Coteaux  d’ Aix en Provence ( momenteel in mijn koelkast, daarnet uiterst geschikt bij de kippefilet met couscous in zoetzure saus, zeer fruitig, snoeperig en mondvullend maar gelukkig poerdroog.) U kan deze wijn dit weekend proeven in de meeste Delhaizewinkels. Doén !
  4. Ook dit weekend in Dendermonde : Proefdagen bij Divino : veel lekkere prijs -kwaliteitwijntjes, maar ook een aantal mooi geprijsde Cru Classés. Zeker de moeite, deze jongen zal er zaterdagnamiddag ( weliswaar incognito ) aanwezig zijn. 

En als uitsmijter krijgt u van mij nog ( we zijn in een gulle bui ) een watertandeningangzettende proefnotitie van wijnkompaan Marc :

 

Domaine Borie de Maurel  La Féline   -  AOC Minervois  -  2002

Mooie rode kleur, gevulde nog paarse rand, helder.
Kruidig en peperig in de neus. Daarenboven: fruitig: vijgen en bramen, erg rijp. Erg veel aroma-impressies, die je zin doen krijgen in het drinken van dit edel vocht.
Complexe indrukken in de mond, van finesse (kersen, griottes) naar kruiden en garrigue. Mooie zuren en fijne bittertjes. Elegante en evenwichtige wijn.
Afdronk mooi, vrij lang, alcoholisch. Finesse eerder dan kracht.
Tannines zijn fijn en harmonisch maar duidelijk present.
Heerlijke wijn. 85
Gekocht in de streek, juli 2005, 9,5€
In België onlangs gevonden bij "Wijnen Jacqueline" (nee, geen grap) te Nijlen: de 2003 aan 12,5€.

19:40 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (7)

18-01-06

Budgettaire (w)eindjes

Stel : U zit in het oudercomité van een school en wenst een receptie te geven voor alle medewerkers van het afgelopen jaar.

( Hoe kóm ik erop? )

Never mind, stel dat u verantwoordelijk bent voor de aanschaf van de dranken, in casu, wijnen.

U wil, in weerwil van wat men receptiegewijs soms in uw strot wil duwen, de mensen trakteren op een kwaliteitswijntje.

Zo ééntje dat de gasten niet onverschillig laat.

Waarvan men bij thuiskomst niet naar het hoofd grijpt, maar naar elkaar.

 

Niet zo makkelijk natuurlijk, in de wetenschap dat elke school met veel moeite de budgettaire (w)eindjes aan elkaar kan knopen, en dat vele oudercomité’ s hun financiële middelen aanwenden om kosten te dekken van leerlingenvervoer, uitstappen, schoolmateriaal  enz..

 

U wendt zich vervolgens tot een helderziende, een dienstbetonend politicus, Vitaya, een druivenfluisteraar en Kardinaal Danneels.

 

Maar niemand kan raad brengen.

 

Tot u , door een gelukkig toeval ( ‘Dina Tersago naakt’ als zoekterm op Google ) op deze blog terecht komt.

 

En jawel, hier vindt u het ideale scenario :

 

U begeeft zich naar de dichtstbijzijnde Carrefour ( de verafstliggende zou onnozel zijn ).

U ontdekt dat ( - het bezoekje aan de kerkelijke vertegenwoordiger van God op aarde heeft tóch zin gehad- ) de Ventenac 3 + 1 gratis staat !

U koopt deze wijn dus aan 3 euro de fles ( eigenlijk 2,70 euro, want u zal in totaal wel aan 24 flessen wijn komen ).

Wanneer u pakweg 4 euro de fles wil uitgeven ( hoe kóm ik erop bis ), dan heeft u voor uw witte wijn 1, 30 euro over.

Als u in dezelfde winkel wil blijven komt Chateau Roquefort aardig in uw budgettair bereik .

Deze wijn kost ongeveer 5,50 euro, maar met 10 % korting kom je aan 5 euro !

Ik besprak hem ik reeds eerder ( zie archief ), hij is fantastisch lekker, zowel voor ( pseudo)kenners als voor MarieJeanneke van Roger van den ouwen van de zwager van den bakker zijne nonkel. 

2,70 + 5 = 7,70 euro voor een rode en een witte fles, mooi binnen het budget.

 

Wanneer u echter die Ventenac niet ziet zitten ( u bent niet voor hypes ), dan heb ik nog een mooie ( nieuwe ) tip aan dezelfde prijs ( 2,99 euro) : Chateau Villerembert – Moureau, Minervois  2004 :  fruitig en evenwichtig drinkplezier, de kersen en aardbeien  dansen in het glas en doen u reeds in de zomer geloven. Veel beter dan de gelijkgeprijsde ( én door de wijnverantwoordelijke aangeprezen ) Chateau de Vergel uit Delhaize ( die vooral dat mooie evenwicht mankeert )

 

Als u tóch in Delhaize wil kopen kan ik verwijzen naar de witte ( én volgens Pvdw ook de rode )   Les Florets, Cotes de Lubéron. Zo komt u nog een stuk goedkoper uit ( onder de drie euro per fles ), en niemand zal boos zijn op de wijninkoper.

Maar er zal, in tegenstelling met de vorige wijnen, ook niemand achteraf nog iets over zeggen of vragen.

 

Is Colruyt het dichtstbijzijnde warenhuis, dan kan ik u voor de witte wijn een héle lekkere Spaanse wijn aanbevelen, Con Class, Bodegas de Castilla, Rueda 2004 en in rood de Australische Chapoutier waar PvdW u in één van volgende reacties zeker meer over kan vertellen.

 

Want deze jongen is nu even uit(ge)verteld.

18:53 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (20)

27-11-05

Hortus Grande cuvée

Sorry, geen tijd voor een lang verhaal over ons bezoek aan de Cha Cha, wijnbar te Gent. Wel even vermelden dat de wijn de moeite waard was, maar dat ik wat ontgoocheld was over het gebrek aan betrokkenheid van de uitbater.

De keuze aan wijnen die je per glas kon bestellen vond ik veel te beperkt. We dronken elk een andere witte ( 4, meteen alle mogelijke soorten per glas ). Elke wijn was verdienstelijk, maar we kregen niet eens de fles te zien –de wijnen op de pancarte verwezen enkel naar de druivensoort.

We bestelden vervolgens een fles rode wijn uit de super appellatie Pic St Loup, Domaine Hortus, Grande Cuvée. Fantastische wijn, de hipp(i)e uitbater vroeg er 30 euro voor, een zeer faire prijs ( hij beweerde dat hij zijn wijnen verkoopt aan de inkoopprijs + 10 euro, maar volgens mij mag je daar toch wel 15 van maken, nog steeds, a fair deal ).

We aten er iets bij wat je helemaal niet slecht kon noemen, maar het groothandelsgevoel was niet ver weg. ( nu ja, voor 15 euro mag je geen Hof van Clevegerechten verwachten… )

Achteraf bestelden we nog een Vin doux naturel, Mas Amiel, Maury, 10 jaar oud.

Ik had dit al lang eens willen drinken, heb ervan genoten maar ben er toch niet kapot van. We betaalden hiervoor 8 euro per glas, de chocolademousse die er normaal bijhoorde hebben we niet gezien. 

Volgende keer toch maar naar den Tap en den Tepel…

 

 

Ik voeg hier nog 2 recente reacties bij van collega wijn afficionado’ s : 

De eerste is van PvdW :

Ik had deze bijdrage vrijdag al willen schrijven. De algemene stroompanne (het snééuwt potdomme een paar centimeter, dus is het toch normaal dat zowat het hele land plat gaat) verhinderde me mijn hete kolen te blussen via deze blog.
Ik heb vrijdagavond Tagliatelle Met Kalfsvlees, Room, Wijn en Parmesan klaargemaakt. Aan de hoofdletters merkt de aandachtige lezer dat het lekker was. En we hebben er ook iets bij gedronken. VENTENAC 2003. Aan de hoofdletters enzovoort.

Het is tijd voor “Reconceliation”, voor de Grote Verzoening. In een eerdere bijdrage liet ik me wat laatdunkend uit over de van de Maldegemse GB afkomstige Ventenac 2002. Ik blijf er bij dat dit een versleten wijn was die nauwelijks enig commentaar waard was. Maar wat ik vrijdag proefde – de 2003 dus uit een “grote” Carrefour - liet het licht schijnen over de eerdere loftuitingen aan het adres van deze wijn. Er is met reden met bloemen gegooid naar deze fles en de twee Hachettesterren zijn absoluut terecht.

Marie Gabrielle Cazes stond tot nog toe zeer hoog genoteerd in het nationaal concours "Wie bezorgt Vinejo en Co de beste wijn onder de vijf euro?" (let op het gedurfde rijmschema). Maar ze kan toch maar beter beginnen uitkijken voor de concurrentie! 

 

Deze stelling ( en vraag ) is van EdK : 

Ooit gehoord van een wijnbouwer : Delhaize pasteuriseert zijn bottelingen en deze wijnen zijn dus biologisch dood.
Er is inderdaad soms een opmerkelijk verschil tussen een botteling op het domein en de wijn van hetzelfde domein maar gebotteld door Delhaize (soms echt wel van niet onaardige domeinen).
Kan iemand dit bevestigen ?

 

21:17 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)

10-11-05

Chateau Plantey de la Croix

Diverse wijnberichten :

 

*In de krant gisteren

Of was het vandaag :

Het drinken van rode wijn vermindert de kansen om Alzheimer te krijgen.

Of was het Parkinson ?

Dringend meer rode wijn drinken.

 

Of was het witte ?   

 

*Domaine Cazes, herproefd en alweer uitstekend bevonden.

Zowat het beste wat ik ooit dronk voor 4,89 euro.

 

*Tot 23 november 4 + 2 in Delhaize :  

Chateau Plantey de la Croix, Haut Médoc 1999 : Dit is de tweede wijn van het in België veel gedronken, hoog gewaardeerde en in mijn ‘kelder’ residerende  Chateau Verdignan.

Normale prijs  : 9,69 euro

Nu 38,76 voor 6 = 6,45 euro per fles.

De kwaliteit van Verdignan ‘99 in acht genomen, lijkt dit me een interessant aanbod.

 

Vineuze groeten

vanwege uw wijnwatcher.

13:47 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

04-11-05

Domaine Cazes

440 hits op 24 uur. Ik begrijp nog steeds niet hoe dit komt, als er iemand een verklaring heeft is ze meer dan welkom.

Ondertussen zocht ik wat extra informatie aangaande domaine Cazes, de wijn die ik gisteren nogal enthousiast besprak.

Blijkt dat dit één van de meest gerenommeerde domeinen is in de Roussillon.

Hij grossiert in Guide Hachette noteringen en wordt in de GaultMillau gids speciaal vermeld met 4 ( maximum is 5 )  sterren.

Zoals vele domeinen in de Roussillon maakt men, naast witte, rode en rosé, ook  een fel gewaardeerde Muscat de Rivesaltes ( vin doux naturel ).

 

Eigenaardig genoeg vond ik de besproken cuvée niet terug in de literatuur, noch op de site van het domein. Het (mooie) etiket verschilt nochtans nauwelijks van de wijnen die wel vermeld worden. Ik stuurde een mail naar het domein, maar kreeg nog geen antwoord.

Ik vermoed ( met quasi zekerheid ) dat dit de verklaring is :

 

Zoals vele domeinen in het zuiden van Frankrijk maakt men een speciale cuvée, geschikt voor ‘les grandes surfaces’. Deze komt dan in de warenhuizen terecht onder een lichtjes aangepast etiket voor een fractie van de prijs. De kwaliteit is echter zoniet hetzelfde ( vb in Bandol : Domaine de L’ Ollivette ) dan toch veelal van bijna even hoog niveau dan de wijn die op het domein ( of in de kleinhandel ) verkocht wordt.

A bargain dus.

 

Ik schonk wat er van de fles overbleef gisterenavond aan Gerten en vroeg hem de prijs te schatten.

Elf euro was het antwoord.

En op dat moment was hij nog niét zat.11:24 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)

10-09-05

Ongelooflijk drinkplezier

Vandaag in de wijnrubriek van De Morgen :

 

Proefnotities van twee witte wijnen :

Con Class, Rueda 2004,  en Chateau Roquefort, Bordeaux 2004

Alle twee heel positief besproken.

En wat blijkt ?

Beide wijnen werden al eerder vermeld en aangeraden op deze wijnblog. 

( zie rechts de links ‘ Spaans wit uit Colruyt’ en ‘ Chateau Roquefort ‘ )

 

Besluit :

1. deze blog is een stuk sneller en up to date dan de krant

2. deze blog is zeer betrouwbaar, want als ’t in de gazet gestaan heeft, DAN zal ’t  wel waar zijn hé !

 

Ondertussen heb ik de L de La Louvière 2003 thuis geproefd, en hij smaakte me nog beter dan op de degustatie van dinsdag.

 

Hij is niet supercomplex, maar voor 7 euro is dit ongelooflijk drinkplezier !15:28 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (4)

27-08-05

Spaans wit uit Colruyt

Berichtje vanuit St Andries :
 
Bij de mossels dronken we een lekker Spaans wit wijntje uit de Colruyt :
 
Bodegas de Castilla, Con Class, Rueda 2004 : Zeer volle geur, exotisch fruit, vanille en citrus. Heel fruitig en aromatisch in de mond, verrassend lekker bij de (ook al Colruytse ) mosselen.
Moeilijk om er met mate van te drinken, maar met het oog op deze avond is het me toch gelukt. 
 
Nu moet ik dringend naar het schoonheidssalon dat deze middag is opgericht door de verzamelde nichtjes. 
Blijkbaar zijn zij er van overtuigd dat een behandeling dringend nodig is...

17:03 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)