08-05-11

Rooje Roone

Altijd een uitdaging voor de wino om de juiste wijn te schenken bij een gerecht.
We aten een spiesje van scampi, witte pens en courgette, wortelpuree met citroenzeste en dragonsaus. Niet echt een biefstukske met patatten dus.
Eigenaardig genoeg had ik onmiddellijk een gevoel van 'hier moet een kruidige rode bij". Caroline Genez hadden we niet in huis, dus ik ging voor Laurent Charvin. Zijn Rhone 2006 heeft naast de gezochte kruidigheid de perfecte zuren die het gerecht volgens mij nodig had. En al na de eerste hap met bijhorende slok bleek...
BINGO!

DSCN1077.JPG

 Het vervolg van de droomdegustatie is in productie. Knipogen

19:49 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

14-02-11

Raj, Kraanlei Gent

“Gaan we naar den Turk?”
De vraag van mijn Valentijn was te verwachten wanneer je door de schitterende Gentse binnenstad richting Oudburg wandelt.
“Niet den Turk, wel wereldkeuken.”
In beide betekenissen van het woord bleek later.

Tom Naegels schreef onlangs dat “de Vlaming” bang is om naief over te komen. Hij heeft zich laten aanpraten dat er altijd en overal problemen zijn, dat alles mislukt, dat optimisme en tevredenheid een teken zijn van een schrijnend gebrek aan realisme.
Schitterende analyse van Tom.
Ik word persoonlijk ook heel moe van de ‘kritische’ Vlaming.
Wanneer er een soort van algemene consensus bestaat dat iets goed is, staat er altijd wel ergens iemand op die vindt dat hij er een andere - meer kritische- mening moet op nahouden.

Het programma Basta is fantastisch? “Ho, zegt de verzuurde provinciaal, ze spelen zélf in het commerciële spelletje mee, meneer, de Humo had hun eerste interview!”
SUVs zouden we beter uit de stad weren? “Hoho, zegt de LDDvolgeling, waar is onze vrijheid om te rijden met de auto die we zelf verkiezen?”
Obama is onze hoop op een goed wereldleiderschap? “Hohoho, zegt de NieuwVlaamse neoliberaal, hij heeft al veel van zijn mooie principes moeten opgeven!”

Deze mentaliteit uit zich ook in de houding van de gemiddelde restaurantbezoeker. Tegenwoordig waant elke Vlaming zich GaultMillau-medewerker, en op grond van zijn wetenschappelijke opleiding in de huiselijke zetel middels het kijken naar allerlei kookprogramma’ s, meent hij zich zelfs een kritische mening te moeten aanmeten bij zijn wekelijks bezoek aan fritkot Lize. “Hm, lekker. “Ja, maar hebben die frikandellen wel de juiste cuisson? “

Terug naar onze wandeling door de fantastische Gentse binnenstad (“hohohoho, fantastisch? Je moet wel tot 12 uur ‘s nachts parkeergeld betalen!”)
We stappen de Raj binnen, een schitterend Indisch restaurant.
“Hohohoho, schitterend, als je binnenkomt nemen ze niet eens je jas aan!”
Wel, dat ze mijn jas niet aannemen zal me Vlaamse worst wezen. De ongedwongen sfeer en het rustgevend interieur bevallen me veel meer dan een eventuele opgejaagde gastvrouw die snel snel de jassen van je lijf sleurt en je moeizaam glimlachend op een stoel duwt.
Trouwens, in de Indische zitputten heb je ruim plaats genoeg om je jas veilig naast je te leggen.

raj.jpg

Het personeel is aangepast gekleed en heel erg efficiënt en vriendelijk. Algauw krijgen we een schoteltje papadums op de tafel, heerlijk lichte ‘chips’ met aangepaste sausjes.
Als voorgerecht kiezen we voor Shiva’ s Choice, een soort (menu-)staalkaartje met lamskebab, vegetarische groentenkoekjes, scampies en allerlei soorten fruit, groenten en kruiden.
We dronken er dé ideale begeleider van Oosterse gerechten bij, een glas heerlijke riesling. Verrassend genoeg kregen we geen Duitse of Elzas-riesling in ons glas, eerder een Erzats-riesling: GAMLA Galilee-Galilaa uit… Israël.
Jawel,  de eerste maal dat ik een kosjerwijn drink, en al meteen ben ik bereid me desnoods een keppeltje aan te schaffen. Eerst een heel fruitig en floraal aroma, maar wat later domineert een pure, zuiver mineraliteit. Exotisch fruit in de mond, redelijk vol maar genoeg zuren om de wijn strak te houden. De stokken van dit domein staan behoorlijk hoog op een quasi granieten ondergrond, vandaar misschien dat het product ervan (gelukkig) veel koeler aandoet dan je zou verwachten van een wijn uit die streek.

Tandoori zijn gerechten die bereid zijn in een soort combinatie van een barbecue en een pizzaoven. Ik ging voor het lam, en kreeg drie mooie stukken voorgeschoteld, met basmatirijst, groenten, naan (Indisch brood) en bijhorend sausje. Het lam was zacht en sappig, achteraf vernam ik dat het halal was. Halallam, klinkt mooi en smaakt bijzonder lekker.
We dronken er een Italiaanse IGT van Nitardi bij, op basis van Bordelese druiven (én syrah). Mocht ik de “Nectar de Dei 2005” blind gekregen hebben, ik had in de neus inderdaad een mooie Médocwijn vermoed. Champignon, bos, truffel, naast koffie, laurier en amandel. In de mond verraadden de typische zuurtjes echter de Italiaanse roots van deze bijzonder mooie wijn.

We waren al de hele avond lekker on-Vlaams naïef aan het genieten, maar het toetje slaagde er toch in een mooie kroon op het werk te zetten. De “Mango Custer”, Indische vanillecrème met mangostukjes, herinnerde me eraan hoe lekker mango kan smaken. We kregen er een uitleg bij dat dit puur concentraat van échte mango was, met een smaak die niks te maken heeft met de  gemankeerde mango’ s uit de supermarkt.
Ik mocht ook eens proeven van de “kheer”, een soort Indische rijstpap waar Vee lyrisch over was. Origineel én licht verteerbaar. Verdorie, waar smaakt dit naar, zo fris, citrusachtig maar niet zuur, … kardemom was het juiste antwoord. Mag ik nog een kheer proeven?

De sympathieke gastheer serveerde ons er een laatste verrassing bij: een Amerikaanse zoete wijn gemaakt van late harvest… sauvignon blanc. Ik wist niet eens dat het bestond, laat staan dat het zo lekker was. En het paste dan nog perfect bij beide nagerechten.

Men zegt dat de multiculturele maatschappij mislukt is.
Mijn multiculturele maag, kosjer- en halalproved, spreekt dit luidkeels tegen.

 

08:11 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

17-10-10

The Perfect Match

U dacht altijd al “Ach, dat gedoe wijn en gerecht, da s allemaal onzin”.
U was ervan overtuigd dat een gerecht geen meerwaarde kan krijgen dankzij de wijn en omgekeerd. Meer zelfs, een foute wijnkeuze kan het gerecht enkel verprutsen.
Of omgekeerd.
Dat kon wel.

Maar het tegendeel, een wijn die bij een gerecht past als een strikje bij Di Rupo?
Neen.
Dat bestond niet.

Wel, u dwaalde.
U dwaalde meer dan Leonard die het woord Gods interpreteert als “Ga en vermenigvuldig uw dwaasheden.”
U dwaalde meer dan Alexander de Croo die denkt dat hij een politiek sexsymbool kan worden.
U dwaalde zelfs meer dan Goedele Liekens die denkt dat ze een academische indruk maakt.

Ik kan u namelijk datgene bezorgen wat George Leekens al een tijdje zoekt.
The perfect match.

Om deze perfecte samengang tussen wijn en gerecht te ontdekken hoeft u slechts twee dingen te doen.
1/ Fabriceer uw eten volgens het onderstaande receptje (Masala van bloemkool met gemarineerd lamsvlees en korianderpesto)
2/ Ga langs bij Vinikus en koop de perfecte wijn (Domaine Viret Cuvée Renaissance 2007)

 

DSCN9858.JPG

De heerlijke zacht-zoete kruiden van het gerecht vallen perfect samen
met de aroma' s en het mondgevoel van de wijn.
Schitterend!

Ook de Bandol 2001 Chateau des Baumelles (klein domein van Bronzo- Bastide Blanche) begeleidde prachtig de kalkoenfilet met kruidenkaas ragout van champignons en witloof met gesauteerde aardappeltjes.

DSCN9861.JPG

 

masala.jpg

 

21:29 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)

01-04-10

Tajine met kip, olijven en citroen

Het tweede gerechtje was een zalig lekkere tajine, het receptje wordt u aangeboden door Gerten.

((voor 4 pers)
 
Snij een kippenbil in twee (boven en onderbout)
Snij enkel wortels in plakjes
Snij 1/2 rode en 1/2 groene paprika in reepjes
Snij enkele knoflooktenen in plakjes
Snij een ajuin fijn
Stoof de groenten wat aan
Kruid de kip goed met ras-el-hanout een marokkaanse kruidenmengeling en bak af
Leg in de tajine (of in een kookpot) en overdek met de groenten, voeg wat bouillon toe
Peper en zout, een beetje saffraan
Leg bovenop wat dikke groene ontpitte olijven
Snij een citroen in plakjes, wentel in de bloemsuiker en bedek het gerecht hiermee
Zet het deksel op tagine/pot en steek voor +/- 50 min in de oven
Serveer met brood of couscous

Tajine

Wij dronken er twee maal een rosé bij.
De Itaiaanse rosé van het Brunello tophuis Il Poggione 2008 (100% sangiovese!) deed denken aan een schitterende Provence. Hij vertoonde dezelfde kruidigheid en ultieme droogheid, maar tegelijkertijd had hij ook een mooie en zuivere mineralige ondertoon.
Ook de Domaine Mordorée Tavel 2006 was uitstekend, maar dit is een iets fruitiger type rosé.
Beide wijnen deden het bijzonder goed bij de tajine , maar de voorkeur ging toch bij ruime meerderheid naar de waarlijk klassevolle Poggione.

Mordorée

23:24 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)

30-03-10

Pastasalade met Sauvignon blanc

Zoals beloofd, de gerechtjes die Gerten en LL ons voorschotelden mét bijhorende wijnen.

Pastasalade

Pastasalade

1 rolletje dunne pasta per 2 personen
1 plak gandaham per persoon
1 bolletje mozzarella per 3 personen
Halfgedroogde tomaten in olie

Kook de pasta , hou onder koud water zodat hij niet gaat plakken en lauw wordt
Snij de kaas in plakjes en dan in blokjes, veeg telkens het mes schoon zo krijg je mooie blokvorming (zonder zwarte zondag)
Snij de tomaatjes fijn
Rol ham op en snij fijn in schijfjes
Voeg 2 lepels olie toe uit de tomatenmarinade
Doe enkele druppels balsamicocrème op basis van vijg op een bordje
Afwerken met parmezanschaafsel en basilicum

Hierbij probeerden we twee wijnen:
Domaine des Boutires, Pouilly Fuissé 2006
 Azienda Agricola Malvira, 2006

Veruit de beste match was de Italiaanse sauvignon blanc, die door zijn frisheid in combinatie met de ongewone rondheid  uitstekend pasta bij dit eenvoudige gerechtje.

Malvira

16:59 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (8)

28-03-10

Rauzan Raclette

Als u een écht goede food/wine blog wil lezen, klik dan hier.
Op deze plek moet u het de volgende dagen doen met de ervaringen die we vorige maand opdeden tijdens ons vakantieweekend in Sommeleuze. Gerten en LL hadden voor verschillende gerechtjes gezorgd, die dan weer werden gecombineerd met al dan niet aangepaste wijnen.
Maar eerst wil ik het nog eens over de raclette hebben van de dag voordien. Hierbij probeerden we vier wijnen uit.
De witte Jura (Savagnin, ”Florale”) paste redelijk goed, de witte Chateauneuf (Fines Roches) verzoende zich na een tijdje ook wel met de gesmolten kaas en rauwe ham. Maar allerbeste match was de Bordeaux van Rauzan Despagne (gewone cuvée, géén houtlagering, verkrijgbaar in Carrefour aan 7 euro). De zuren van de sauvignon blanc en de vettigheid van de sémillon deden het werkelijk pérfect bij de Zwitserse schotel.
Wat u er best niet bij probeert is een rode wijn. Ik wou toch eens experimenteren en bracht een Arbois Trousseau Grande Garde 2006 (Vitis Vin) mee. Op zich was de wijn heel smakelijk maar hij zong bij de raclette als Jean Marie De Decker bij de Wienersangerknaben.

 

Fines RochesJura

 

23:04 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

24-03-10

De zonnige laars van Europa

Op aanraden van vele rasechte Stroppendragers bezochten we onlangs Pane e Vino aan de Nederkouter in Gent. Men had ons op het hart gedrukt te reserveren en inderdaad, de kleine tafeltjes (enorm dicht op elkaar geprakt) waren allen volzet. Typische tafeltjes trouwens, met rood-wit geblokt motief en de obligate fles Italiaanse wijn die uitnodigend klaarstaat. De wijn was ook het eerste waar ik naar vroeg toen de serveuze van dienst met vriendelijke glimlach onze noden kwam polsen. “Deze flessen zijn onze huiswijn en kosten 14 euro, maar er zijn ook andere flessen van 18 euro, die staan daar uitgestald.”
Inderdaad, op een tablet boven de tafeltjes stonden nog meer flessen Italiaanse wijn, allen even obscuur als degene op de tafels. Een nero d’Avola, een Siciliaanse syrah, enz…maar geen bekende huizen. Op elke fles was een groot wit etiket gekleefd met daarop de prijs, die ging van 18 tot 30 euro (foutje dus in de info, maar zulk knap en vriendelijk dienstertje werd dit zeer snel vergeven).
De wijn die wél m’n aandacht trok was er één uit Umbria, voor mij één van de beste wijnstreken van Italië. Deze wijn had wél een heel bekende naam. Lamborghini. ""Hedenavond dronk ik een lekkere Lamborghini." Geef toe, het klinkt beter dan de zoveelste Vin de Peejiedok. Binnenkort komt trouwens het prototype van de Fiat Barolo op de markt.auto
drinksmiley

Maar wat me vooral aantrok – een wijnliefhebber zoekt ofwel een zékere schitterende fles, ofwel het avontuur -zelfs als de kans bestaat dat ie ontgoocheld wordt-, was het oogstjaar. Waar alle andere flessen met moeite de peuterleeftijd hadden bereikt, was deze fles al een blozende schavuit uit 2002. Er waren dus twee mogelijkheden, het ging om een heel goede wijn of men verkoopt hier overschotjes aan 30 euro de fles. Proberen dus!
De wijn werd geopend aan onze tafel, iets wat in veel sjiekere (‘echte’) restaurants veelal niét wordt gedaan. Onmiddellijk complimentje dus, en de glimlach die terugkwam deed het hart van een oude wijnzak even overslaan.
Even ruiken, hm, geen kurk en geen overjaarse zurige geur, wel paddenstoelen, dat valt al mee. Veel meer kon ik niet halen uit het aroma dat de bolhoedglaasjes weggaven (neen, ik ben niet beginnen zeuren over hun  glazen, wijn is in dit sympathieke pizzahuis gewoon geen issue).
Proeven dan maar, en onmiddellijk deed deze wijn, gemaakt van sangiovese en merlot, me denken aan een geëvolueerde Bordeaux. Herfst, paddenstoelen, zacht. Niet supercomplex, niet superlang, wel lekker en heel mooi geouderd. En wat meer is, een perfect match bij de lekkere Pizza Capriciossa. Met paddenstoelen, inderdaad.

 

Uit de zonnige laars

Wijn uit de zonnige laars

19:21 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

17-02-10

WWW (Wetenschappelijke Workshops Wijn)

 

Heel wat wijn werk verzet op het studieweekend. smilie5

Workshop 1

Een heel leuk idee (al zeg ik het zelf) van St Canarus en mezelf. De vrijdagavond aten we lasagne en we wouden er blind een interessant wijnduo naast plaatsen. Toevallig hadden we allebei dezelfde  wijn liggen uit hetzelfde jaar maar… van een andere kleur.
Ooit nog samen gekocht in het wijnfestival, waren we al lang overtuigd van de kwaliteit van zowel de witte als de rode van dit huis.
Het ging om Chateau Rauzan Despagne Grande Reserve 2003. Deze speciale cuvée van de wijn is ooit beperkt beschikbaar geweest in Carrefour maar ik heb m sedertdien nooit meer teruggezien. In het normale assortiment heeft men zowel in rood als wit wel de gewone cuvées, die voor een zestal euro zeker hun geld waard zijn. De witte (gewone) werd de dag erop zelfs geschonken bij een ander gerecht, een eveneens zeer geslaagde match (en alwéer leuk om blind te geven na de ervaringen van de dag ervoor). Maar daarover later meer.
Het ging dus om de ‘speciale’ cuvées. De witte was na openen al onmiddellijk even charmant als in zijn jeugd, de rode leek eventjes meer gesloten en kwam, ondanks z'n oogstjaar, redelijk koel over. Jong was deze wijn een redelijke houtbom (geen vanille maar vooral toast, echter niet storend), en ik hoopte (en had verwacht) dat ie nu mooi versmolten zou zijn. Gelukkig was dit dus het geval, geen spoor meer van de getoaste toetsen, en de wijn bloeide gedurende de avond heel mooi open. Daarbovenop kwam dat de wijn het fantastisch deed bij de lasagne. Hoe (verrassend) goed de witte ook paste, alle acht eters en proevers hadden een voorkeur voor de rode Rauzan als perfect match. 
En toen iemand stelde dat ie meestal Spaans drinkt bij lasagne konden wij mooi verwijzen naar de aangepaste naam van deze knappe Grand vin de Bordeaux… 

rauzan despagne
De middelste wijn heb ik onherkenbaar gemaakt, die komt uit een andere workshop... smilie3

ps: tip: Beluister de nieuwe van Admiral Freebee !

18:46 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (10)