03-01-11

Harmo-nieces

Om het nieuwe jaar mooi in te zetten, hier de vinejogirls met special guest (en nichtje) vineline... (samen The Nice Nieces) 

Van het geboortejaar van het middelste nieceke (1993) dronken we op oudejaar een Romer du Hayot.
Zowel het Chateau als het oogstjaar hebben een mindere reputatie, maar alweer werd hier het bewijs geleverd dat je elke wijn een kans moet geven en nooit mag (ver)oordelen op voorhand: We dronken een heerlijke Sauternes, met nog genoeg body, heerlijk fruit, toast en zelfs botritys-toetsen.
Bijna even harmonieus als de samenzang in het filmpje...  

DSCN0098.JPG

 

12:09 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (12)

19-12-10

Guillemots

Zoals sommige wijnen tijd nodig hebben in de fles of in het glas hebben ook sommige songs tijd nodig om open te plooien in de oren. Maar geduld wordt in veel gevallen enorm beloond.
Dit is zeker het geval bij deze song van de eigenzinnige (en daardoor relatief onbekende) groep Guillemots. Bij aanvang van het nummer denk je eerder aan een mislukt songfestivallied van Bulgarije, dan hoor je iets van Queen, en wat later komt zelfs Mika even om de hoek kijken.
Maar wanneer je verder luistert ben je plots geboeid. Je aandacht wordt getrokken. Wat komt er hiervan? Waar gaat dit naartoe?
Na een 100-tal seconden weet je het. Dit gaat richting koude rillingen. Het nummer groeit door naar een fantastisch hoogtepunt. De haartjes op je armen komen recht te staan zoals bij het drinken van een zalige Saint Julien uit het jaar '90.
Ik kan alleen met bewondering kijken en luisteren naar muzikanten die zulks mooi uit hun pen, stem en instrumenten halen.
Meerdere luisterbeurten zijn nodig, maar als je die moeite wil doen kan je het enkel met me eens zijn. Dit nummer is niet minder dan geniaal.En mocht u denken, hoe kan een zanger dit ooit live brengen, klik en bewonder...
10:27 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

02-11-10

Chateau-Chalon 1969 with soundtrack

 

DSCN9946.JPG

 

18:31 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (3)

04-09-10

Haarstijl: steilrecht

Wanneer kreeg u voor het laatst nog eens de goosebumps? Kippenvel? Haartjes recht over het hele lichaam?

Ik had dit onlangs bij het drinken van een Riesling van Ulrich Franzen. De Calmont 2009 (Moezel) is gemaakt van druiven die op één van de steilste wijngaarden van Europa groeien. De helling heeft een stijgingspercentage tot 65%. Voor het harde labeur op zulke flanken heeft men drie personen nodig. Eén man/vrouw die de druiven plukt (of de bladeren snoeit,..), een andere die het touw vasthoudt waaraan hij/zij is vast gemaakt, een derde die ondertussen wat kan uitrusten. De wijn vertoont naast aroma' s van appel en citrus een enorme mineraliteit in de neus. In de mond is hij dan weer bijzonder fruitig, zeer rijp maar toch strak genoeg om telkens weer het verlangen naar een volgende glas te versterken.
Oogstjaar 2009 is jammer genoeg het laatste jaar dat gemaakt werd door Ulrich Franzen zelf. Hij overleed begin deze zomer na een jammerlijk ongeval met een traktor in één van zijn wijngaarden.

Uiteraard geeft dit een speciale dimensie aan het drinken van deze wijn. Maar ik moet eerlijk toegeven dat het kippenvel er pas kwam door de muziek die me doorheen deze wijntrip begeleidde. Ik had vijf cd' s in de lader gestoken, waaronder de laatste van The Dears. Die had ik al een poos geleden gekocht, maar ik had nog niet echt de tijd genomen om hem te beluisteren. De shuffle-functie was ingeschakeld en bij het begin van het nummer "Saviour" werd m'n aandacht al getrokken. Ik keek even op uit het glas. Maar het was pas vanaf minuut zes, het moment dat het kinderkoor invalt, dat ik de wijn zowaar vergat. En elke wino weet dat iemand die erin slaagt je een wijn te doen vergeten, van heel goeden huize moet komen...

13:39 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (4)

19-03-10

And yes… another one bites the dust…

Meer dan vier jaar terug werd op deze plek een berichtje gepost met als titel “Evi Hanssens topless”. Daarin ging het ondermeer over het optreden van Big Star in de Handelsbeurs te Gent. Ik had het toen over 'rinkeltwinkelende kristalheldere gitaarpartijen en hemelse koortjes'.
Frontman van dit legendarische groepje was Alex Chilton, een man wiens presence en persoonlijkheid enkel benaderd werd door een artiest als Howe Gelb van Giant Sand.

Woensdag in New Orleans overleed Chilton op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.
Dju toch.

14:48 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

08-03-10

Sad (and beautiful)

’t Zijn donkere dagen. Na Vic Chesnutt eind vorig jaar heeft nu ook Mark Linkous van Sparklehorse afscheid genomen van deze “Sad and Beautiful world”.

18:53 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)