08-05-11

Rooje Roone

Altijd een uitdaging voor de wino om de juiste wijn te schenken bij een gerecht.
We aten een spiesje van scampi, witte pens en courgette, wortelpuree met citroenzeste en dragonsaus. Niet echt een biefstukske met patatten dus.
Eigenaardig genoeg had ik onmiddellijk een gevoel van 'hier moet een kruidige rode bij". Caroline Genez hadden we niet in huis, dus ik ging voor Laurent Charvin. Zijn Rhone 2006 heeft naast de gezochte kruidigheid de perfecte zuren die het gerecht volgens mij nodig had. En al na de eerste hap met bijhorende slok bleek...
BINGO!

DSCN1077.JPG

 Het vervolg van de droomdegustatie is in productie. Knipogen

19:49 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

14-02-11

Raj, Kraanlei Gent

“Gaan we naar den Turk?”
De vraag van mijn Valentijn was te verwachten wanneer je door de schitterende Gentse binnenstad richting Oudburg wandelt.
“Niet den Turk, wel wereldkeuken.”
In beide betekenissen van het woord bleek later.

Tom Naegels schreef onlangs dat “de Vlaming” bang is om naief over te komen. Hij heeft zich laten aanpraten dat er altijd en overal problemen zijn, dat alles mislukt, dat optimisme en tevredenheid een teken zijn van een schrijnend gebrek aan realisme.
Schitterende analyse van Tom.
Ik word persoonlijk ook heel moe van de ‘kritische’ Vlaming.
Wanneer er een soort van algemene consensus bestaat dat iets goed is, staat er altijd wel ergens iemand op die vindt dat hij er een andere - meer kritische- mening moet op nahouden.

Het programma Basta is fantastisch? “Ho, zegt de verzuurde provinciaal, ze spelen zélf in het commerciële spelletje mee, meneer, de Humo had hun eerste interview!”
SUVs zouden we beter uit de stad weren? “Hoho, zegt de LDDvolgeling, waar is onze vrijheid om te rijden met de auto die we zelf verkiezen?”
Obama is onze hoop op een goed wereldleiderschap? “Hohoho, zegt de NieuwVlaamse neoliberaal, hij heeft al veel van zijn mooie principes moeten opgeven!”

Deze mentaliteit uit zich ook in de houding van de gemiddelde restaurantbezoeker. Tegenwoordig waant elke Vlaming zich GaultMillau-medewerker, en op grond van zijn wetenschappelijke opleiding in de huiselijke zetel middels het kijken naar allerlei kookprogramma’ s, meent hij zich zelfs een kritische mening te moeten aanmeten bij zijn wekelijks bezoek aan fritkot Lize. “Hm, lekker. “Ja, maar hebben die frikandellen wel de juiste cuisson? “

Terug naar onze wandeling door de fantastische Gentse binnenstad (“hohohoho, fantastisch? Je moet wel tot 12 uur ‘s nachts parkeergeld betalen!”)
We stappen de Raj binnen, een schitterend Indisch restaurant.
“Hohohoho, schitterend, als je binnenkomt nemen ze niet eens je jas aan!”
Wel, dat ze mijn jas niet aannemen zal me Vlaamse worst wezen. De ongedwongen sfeer en het rustgevend interieur bevallen me veel meer dan een eventuele opgejaagde gastvrouw die snel snel de jassen van je lijf sleurt en je moeizaam glimlachend op een stoel duwt.
Trouwens, in de Indische zitputten heb je ruim plaats genoeg om je jas veilig naast je te leggen.

raj.jpg

Het personeel is aangepast gekleed en heel erg efficiënt en vriendelijk. Algauw krijgen we een schoteltje papadums op de tafel, heerlijk lichte ‘chips’ met aangepaste sausjes.
Als voorgerecht kiezen we voor Shiva’ s Choice, een soort (menu-)staalkaartje met lamskebab, vegetarische groentenkoekjes, scampies en allerlei soorten fruit, groenten en kruiden.
We dronken er dé ideale begeleider van Oosterse gerechten bij, een glas heerlijke riesling. Verrassend genoeg kregen we geen Duitse of Elzas-riesling in ons glas, eerder een Erzats-riesling: GAMLA Galilee-Galilaa uit… Israël.
Jawel,  de eerste maal dat ik een kosjerwijn drink, en al meteen ben ik bereid me desnoods een keppeltje aan te schaffen. Eerst een heel fruitig en floraal aroma, maar wat later domineert een pure, zuiver mineraliteit. Exotisch fruit in de mond, redelijk vol maar genoeg zuren om de wijn strak te houden. De stokken van dit domein staan behoorlijk hoog op een quasi granieten ondergrond, vandaar misschien dat het product ervan (gelukkig) veel koeler aandoet dan je zou verwachten van een wijn uit die streek.

Tandoori zijn gerechten die bereid zijn in een soort combinatie van een barbecue en een pizzaoven. Ik ging voor het lam, en kreeg drie mooie stukken voorgeschoteld, met basmatirijst, groenten, naan (Indisch brood) en bijhorend sausje. Het lam was zacht en sappig, achteraf vernam ik dat het halal was. Halallam, klinkt mooi en smaakt bijzonder lekker.
We dronken er een Italiaanse IGT van Nitardi bij, op basis van Bordelese druiven (én syrah). Mocht ik de “Nectar de Dei 2005” blind gekregen hebben, ik had in de neus inderdaad een mooie Médocwijn vermoed. Champignon, bos, truffel, naast koffie, laurier en amandel. In de mond verraadden de typische zuurtjes echter de Italiaanse roots van deze bijzonder mooie wijn.

We waren al de hele avond lekker on-Vlaams naïef aan het genieten, maar het toetje slaagde er toch in een mooie kroon op het werk te zetten. De “Mango Custer”, Indische vanillecrème met mangostukjes, herinnerde me eraan hoe lekker mango kan smaken. We kregen er een uitleg bij dat dit puur concentraat van échte mango was, met een smaak die niks te maken heeft met de  gemankeerde mango’ s uit de supermarkt.
Ik mocht ook eens proeven van de “kheer”, een soort Indische rijstpap waar Vee lyrisch over was. Origineel én licht verteerbaar. Verdorie, waar smaakt dit naar, zo fris, citrusachtig maar niet zuur, … kardemom was het juiste antwoord. Mag ik nog een kheer proeven?

De sympathieke gastheer serveerde ons er een laatste verrassing bij: een Amerikaanse zoete wijn gemaakt van late harvest… sauvignon blanc. Ik wist niet eens dat het bestond, laat staan dat het zo lekker was. En het paste dan nog perfect bij beide nagerechten.

Men zegt dat de multiculturele maatschappij mislukt is.
Mijn multiculturele maag, kosjer- en halalproved, spreekt dit luidkeels tegen.

 

08:11 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

17-10-10

The Perfect Match

U dacht altijd al “Ach, dat gedoe wijn en gerecht, da s allemaal onzin”.
U was ervan overtuigd dat een gerecht geen meerwaarde kan krijgen dankzij de wijn en omgekeerd. Meer zelfs, een foute wijnkeuze kan het gerecht enkel verprutsen.
Of omgekeerd.
Dat kon wel.

Maar het tegendeel, een wijn die bij een gerecht past als een strikje bij Di Rupo?
Neen.
Dat bestond niet.

Wel, u dwaalde.
U dwaalde meer dan Leonard die het woord Gods interpreteert als “Ga en vermenigvuldig uw dwaasheden.”
U dwaalde meer dan Alexander de Croo die denkt dat hij een politiek sexsymbool kan worden.
U dwaalde zelfs meer dan Goedele Liekens die denkt dat ze een academische indruk maakt.

Ik kan u namelijk datgene bezorgen wat George Leekens al een tijdje zoekt.
The perfect match.

Om deze perfecte samengang tussen wijn en gerecht te ontdekken hoeft u slechts twee dingen te doen.
1/ Fabriceer uw eten volgens het onderstaande receptje (Masala van bloemkool met gemarineerd lamsvlees en korianderpesto)
2/ Ga langs bij Vinikus en koop de perfecte wijn (Domaine Viret Cuvée Renaissance 2007)

 

DSCN9858.JPG

De heerlijke zacht-zoete kruiden van het gerecht vallen perfect samen
met de aroma' s en het mondgevoel van de wijn.
Schitterend!

Ook de Bandol 2001 Chateau des Baumelles (klein domein van Bronzo- Bastide Blanche) begeleidde prachtig de kalkoenfilet met kruidenkaas ragout van champignons en witloof met gesauteerde aardappeltjes.

DSCN9861.JPG

 

masala.jpg

 

21:29 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)

01-04-10

Tajine met kip, olijven en citroen

Het tweede gerechtje was een zalig lekkere tajine, het receptje wordt u aangeboden door Gerten.

((voor 4 pers)
 
Snij een kippenbil in twee (boven en onderbout)
Snij enkel wortels in plakjes
Snij 1/2 rode en 1/2 groene paprika in reepjes
Snij enkele knoflooktenen in plakjes
Snij een ajuin fijn
Stoof de groenten wat aan
Kruid de kip goed met ras-el-hanout een marokkaanse kruidenmengeling en bak af
Leg in de tajine (of in een kookpot) en overdek met de groenten, voeg wat bouillon toe
Peper en zout, een beetje saffraan
Leg bovenop wat dikke groene ontpitte olijven
Snij een citroen in plakjes, wentel in de bloemsuiker en bedek het gerecht hiermee
Zet het deksel op tagine/pot en steek voor +/- 50 min in de oven
Serveer met brood of couscous

Tajine

Wij dronken er twee maal een rosé bij.
De Itaiaanse rosé van het Brunello tophuis Il Poggione 2008 (100% sangiovese!) deed denken aan een schitterende Provence. Hij vertoonde dezelfde kruidigheid en ultieme droogheid, maar tegelijkertijd had hij ook een mooie en zuivere mineralige ondertoon.
Ook de Domaine Mordorée Tavel 2006 was uitstekend, maar dit is een iets fruitiger type rosé.
Beide wijnen deden het bijzonder goed bij de tajine , maar de voorkeur ging toch bij ruime meerderheid naar de waarlijk klassevolle Poggione.

Mordorée

23:24 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)

30-03-10

Pastasalade met Sauvignon blanc

Zoals beloofd, de gerechtjes die Gerten en LL ons voorschotelden mét bijhorende wijnen.

Pastasalade

Pastasalade

1 rolletje dunne pasta per 2 personen
1 plak gandaham per persoon
1 bolletje mozzarella per 3 personen
Halfgedroogde tomaten in olie

Kook de pasta , hou onder koud water zodat hij niet gaat plakken en lauw wordt
Snij de kaas in plakjes en dan in blokjes, veeg telkens het mes schoon zo krijg je mooie blokvorming (zonder zwarte zondag)
Snij de tomaatjes fijn
Rol ham op en snij fijn in schijfjes
Voeg 2 lepels olie toe uit de tomatenmarinade
Doe enkele druppels balsamicocrème op basis van vijg op een bordje
Afwerken met parmezanschaafsel en basilicum

Hierbij probeerden we twee wijnen:
Domaine des Boutires, Pouilly Fuissé 2006
 Azienda Agricola Malvira, 2006

Veruit de beste match was de Italiaanse sauvignon blanc, die door zijn frisheid in combinatie met de ongewone rondheid  uitstekend pasta bij dit eenvoudige gerechtje.

Malvira

16:59 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (8)

28-09-06

Gekurkt varkensgebraad ( by PvdW )

Ik wens het mijn ergste vijand zelfs niet toe, maar ons is het deze week overkomen. Het was een bijzonder pijnlijk moment, dat in ons collectief gezinsgeheugen gegrift zal blijven. Maar tegelijk was het een mijlpaal en een merkteken, én het ultieme bewijs dat oude spreekwoorden kloppen. Na regen komt varkensgebraad. Of zoiets.

Ik rook het meteen toen ik zondag de kurk trok uit de fles Domaine Cazes 2002, Cuvée Marie Gabrielle (Côtes du Rousillon). Deze schone wijn was het slachtoffer geworden van het TCA-beest. Het meedogenloze crapuul had van mijn gastvrije kelder misbruik gemaakt om het maagdelijke vocht binnen te dringen en er zijn walgelijke zaad te verspreiden. Oftewel: deze wijn had kurk, en nog geen klein beetje.

“Weg met die troep, de gootsteen in”, denk je dan. Maar met een “Cazeke”, zoals de wijn hier familiair genoemd wordt, doé je dat nu eenmaal niet. Wat volgde leek een zwaar risico.

Voor 4 personen: neem een stuk varkensgebraad van ongeveer een kilo. Leg het in de gekurkte wijn en voeg er wat fijngesneden ajuin, een laurierblad, 10 peperbollen, wat peterseliesteeltjes, een snuifje tijm en een grote fijngesneden wortel aan toe. Laat enkele uren (of langer: tot 24 uur) marineren op een koele plek. Draai het vlees halfweg een keer om.

Haal het vlees dan uit de marinade en laat het goed uitlekken. Braad het aan in de braadslee en zet het nadien een dik uur in een over van ongeveer 180 graden. Begiet af en toe met het braadvocht. Haal het vlees uit de pan als het doorbakken is en hou het warm. Zeef de marinade en giet ze (helemaal of gedeeltelijk) in de braadslee. Laat wat inkoken en werk af met wat rode porto, een soeplepel bruine fond, beurre manié (boter gemengd met bloem), een klein beetje fondantchocolade, wat jeneverbesgelei en een ietsje suiker. Eventueel nog afwerken met wat room en op smaak brengen met peper en zout.

Niemand gelooft me als ik het vertel, maar de kurksmaak verdwijnt helemaal en de saus smaakt alsof je een “gezonde” fles wijn zou gebruikt hebben. Zijn wij helden thuis? Zijn wij zo moedig dat we een dergelijk risico durven nemen met een mooi stuk varkensgebraad? Neen hoor: de truuk leerde ik van de chef van een uitstekend restaurant, die overigens ook witte wijn met kurk in zijn gerechten verwerkt. Bij ons gemarineerd varkensgebraadje aten we gestoofde worteltjes en (we zijn hier nogal goede eters) een emmertje kroketten. We waren gelukkige mensen. Want dat andere flesje niet-gekurkte Cazes dat ik nog in de kelder gevonden had, smaakte er uitstekend bij.

pvdw

 

 

19:26 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

07-09-06

Laat u gaan in de Kapelaan

Een tijdje geleden had ik het hier over de kapelaan, het etablissement dat uitgebaat wordt door medewijnstudent Dominique. Vorige week brachten we hem een allesbehalve anoniem bezoekje. Het gebouw is een omgebouwde kapel, binnenin schitterend ingericht met een open keuken, wat een veilig gevoel geeft voor mensen met smetvrees .

Van de kaart kan je een gewoon gerecht kiezen, maar je kan ook opteren voor 3 à 4 ( afhankelijk van je honger ) “tapelaantjes” ( mind de woordspeling – tappa - kapelaan ) 

Dit zijn niet zomaar aperitiefhapjes maar heuse minigerechten, fabuleus klaargemaakt en even mooi gepresenteerd. Bij de eerste tapelaantjes ( mosseltjes, tonijn ) dronken we een ZuidAfrikaanse witte blend van Sauvignon en Chardonnay, Lifestyle Nederburg 2004, een eigenaardige combinatie die het wonderwel goed deed bij de visgerechten.Het smeuïge van de Chardonnay werd mooi gecounterd door een frisse tinteling van de Sauvignon.

Bij de andere tapelaantjes waaronder heerlijk zachte maar toch pittige kalfswang en zalig lekkere zomerree met morilles en pompoenpuree met epoisse dronken we een Pomerol, Chateau La Pointe uit het magische jaar 2000. Een hele mooie, evenwichtige, gracieuze wijn die de ganse tafel in een staat van opperste verrukking bracht. Toevallig is deze wijn vanaf vandaag tijdelijk verkrijgbaar in Delhaize* aan de spotprijs van 21 euro. Begeef u snel naar uw plaatselijke wijnraadgever !

We sloten af met een chocolademousse op grootmoeders’ wijze die ons een genot verschafte dat het schuldgevoel van de overmatige calorieinname ruimschoots verdrong.

Vermits naast het gebouw, de wijn en de gerechten ook de eigenaar door de aanwezige vrouwen unaniem werd goedgekeurd, konden wij niets anders dan het maximum van de punten toekennen. Proficiat Dominique !

 

* Naast La Pointe worden ter gelegenheid van 5 jaar Delhaizewineworld ook enkele andere mooie flessen aangeboden aan interessante prijzen. Klik hier.

 

** Misschien toch maar niet via internet bestellen. Volgende week weet u waarom, dan krijgt u op deze plek een hilarisch kafkaiaans Delhaizeverhaal, getekend PvdW.

18:13 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)

29-08-06

Zal 't haan, ja ?

De lievelingswijn van mijn moeder is Sancerre.

Witte wijn, denkt u terecht.

Op haar verjaardag aten we coq au vin. 

Bij coq au vin drinkt men gewoonlijk rode Bourgogne.

Deze wordt gemaakt van 100 % pinot noir.

Ik schonk er een Sancerre bij.

Rood !

En 100 % pinot noir.

 

Clos des Terres Blanches, Thomas et fils, Sancerre 2004 ( Lambrecht, 12,28 €) : De wijn werd reeds uitgeschonken vooraleer we begonnen aan het eten. Enkelen proefden hem al eens voor. “ Oeioei, maar dát drink ik niet graag zulle ! “ riep m’n ( anders wel lieve ) zus.”

“ ZO ZUUR !”

En inderdaad, zonder begeleiding van wat vlees van de Waalse masquotte kwam de Sancerre nogal agressief over. Héél kruidige neus maar ook wat onrijp rood fruit. Redelijk dun in de mond, met inderdaad stevige- maar correcte – zuren.

Hij kon me ook niet onmiddellijk charmeren, maar hier hadden we duidelijk een wijn die een maaltijd nodig had zoals een 15jarige puber z’n rechterhand.

Het verschil was onvoorstelbaar. In gezelschap van het haantje ontpopte de Sancerre zich tot een fijne en zachte, smaakvolle wijn. Zelfs m’n zus gaf toe dat ze Thomas wat te snel veroordeeld had.

Toch haalde hij het niet van de Gevrey Chambertin Vieilles vignes 2000 van Tortochot.

Die stond wel degelijk een trapje hoger.

Dát moest zelfs m’n moeder toegeven…

 

coq au vin

11:51 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (3)

30-04-06

Decadent gezellig

Een gezellige avond.

Ho, wat was het een gezellige avond !

Wat zegt u ?

U vindt dit melig ?

Wat is er volgens u mis met een gezellige avond ?

Is er püber, eh überhaupt wat mis met een gezellige avond ?

En waarom dan wel ?

U daar, cynicus van de 21ste eeuw, WHAT THE HELL is er mis met een gezellige avond ?

Moet echt alles voor u hip, cool, kickend, flashy, wild, hevig, ruig, beestig, graaf, kinky en groovy zijn ?

Wat zeg je ?

Ah…zo.

Dat móet voor u.

Oké dan, maar bij ons was het gisterenavond gewoon zéér gezellig !

 

Samen met E en H en W en K hadden we een hedonistisch - gastronomisch avondje bij ons thuis. Geniet u even virtueel mee.

Bij de hapjes en de quiche van scampi’s, broccoli en prei, dronken we een Magnumfles Champagne ( Grand Cru) van Lucien Roguet. Dit huis werd ons aangeraden door sommelier Van Vyve.

 

Als u de Champagnestreek bezoekt, één tip :

BEZOEK de groten ( Moët Chandon en co ).

KOOP bij de kleintjes ( Roguet in Mailly, Laherte frères in Chavot, Beaufort in Vaudemange, andere tips zijn welkom ).

Al zeg ik het zelf, de Champagne was heerlijk: fris en fruitig, evenwichtig en niet te zwaar,  ideaal als aperitief. Veel beter en de helft goedkoper dan het instapmodel van Möet Chandon ( 27 euro/75 cl. ! ).

En E, die werd er heel vrolijk van.

Het voorgerecht, een soepje van zalmfilet, zeewolf en roodbaars met juliennegroentjes was het hof van Cleve waardig. Het hof van Veetje.


Wij dronken daarbij de u reeds door Gerten aangeprezen Pouilly Fumé "Les Charmes" 2004, van Guy Baudin. The perfect match.

E kreeg er een warm gevoel van.

Het hoofdgerecht, kalkoenfilet met frambozensaus, knolselderpuree, wortelpuree, Provencaalse tomaatjes en boontjes met aardappelnootjes

 

 

werd begeleid door Chateau Thieuley, Bordeaux 2003. Een schoolvoorbeeld van een modern gemaakte en evenwichtige Bordeaux, die ik kocht op het wijnfestival in Carrefour. Toch was ik niet zo tevreden over de combinatie met het gerecht. Ik vond de wijn nog te fruitig,te jong en te vol ( beetje nieuwe wereldstijl ) om het eten volledig tot zijn recht te laten komen. 

Na het nagerecht ( Viennetta Caramel Biscuit, jamjam !)  had ik gezorgd voor nog wat extra lekkers.

Domaine Cauhapé, Ballet d’ octobre, Jurançon 2000 : gemaakt van de druif ‘ Gros Manseng ‘, zeer rijp geoogst in de maand…oktober, jawel. Een lekker frisse zoete wijn, heel wat zuren die de molligheid enorm counteren. In de neus lychee, exotisch fruit, deed me denken aan een Gewürtztraminer VT. Ook in de mond dezelfde impressies fruit en nootjes, zeer fijn en evenwichtig. Een aanrader, gekocht voor een 10 tal euro in Carrefour.

E begon ervan te blozen.

We besloten, noblesse oblige, met 50 cl. gebottelde Botrytis.

Chateau Sigalas Rabaud, Sauternes 1995 : goudgele kleur, voller en aromatischer dan z’n voorganger. Een fijn aroma van honing,  amandelen en marashinokersen. In de mond licht stroperig maar dankzij de zuren niet plakkerig, weelderige smaken van honing, marsepein, abrikoos,… een genot om drinken.

Ik denk dat E. klaarkwam.

De 30 jaar oude Noe, Pedro Ximenez Muy Viejo en de Becherovka die later nog op tafel kwamen, daar wil ik het niet over hebben.

Of toch.

W zorgde op z’n eentje voor een verdubbeling van het jaarlijkse Becherovkaverbruik in België.

’t Was dus niet graaf, cool beestig of flashy .

Wél gezellig.

Én lekker decadent.

 


19:12 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (4)

21-03-06

KAAS en WIJN !

Enige tijd geleden stelde ik - gesteund door een heus wetenschappelijk onderzoek - dat kaas en wijn eigenlijk nooit een perfect huwelijk kunnen vormen.

Maar hoe gaat dat, je nodigt mensen uit, je hebt niet veel zin of tijd om lang aan het fornuis te staan, en hup : de kaasstolp wordt bovengehaald.

Kaasstolp ? Over een gedateerd woord gesproken, dit ís er één.

In 1992 kregen wij er nog drie ter gelegenheid van ons eerste huwelijk. **

Blijkbaar dacht een aantal  mensen dat wij naast ons huwelijk ook tonnen kaas zouden consumeren.

Ondertussen zijn deze kaasonderkomens al lang de deur uit. Weggegeven bij een ruilactie of voor den tombola van ‘t voetbal. Wie weet bij hoeveel gezinnen hebben ze al in de kast gestaan. Om er slechts uit te komen bij de grote kuis… 

Ook een kaasPLANK’ is passé, beweerde gisteren in de les de heer Van Vyve.

Leg de kaas op een plateau, of een groot bord.

Onze hoofdkaas gaf ons alvast nog enkele goede tips mee :

 

*Overdrijf niet in het aantal kazen, 250 gram per persoon volstaat.

*Zorg voor verschillende soorten lekker brood ( hard brood, met rozijnen, met noten, zoete beschuit,…) en fruit ( zure appel,druiven, droog fruit ).

*Groepeer je kazen ( oude kaas, harde kaas, geitenkaas, teenkaas,..), en zorg voor 3 à 4 verschillende wijnen. 

*Schenk relatief eenvoudige, neutrale  wijnen. Dit om twee redenen :

  1. Bij een kaasavond wordt er doorgedronken .
  2. Echt goede wijnen kunnen door de kaas een deel van hun kwaliteiten verliezen, terwijl eenvoudige wijnen veelal een extra kaaschet (sic) krijgen. 

 

Wij ontdekten gisteren aan den lijve dat bij geitenkaas best een Sauvignon Blanc ( liefst een Loirewijn, in ons geval een lekkere Clos des Bouffants, Sancerre 2002 ) wordt gedronken, dat sterk aromatische kazen ( mooi eufemisme voor stinkkazen ) vergezeld kunnen worden door een Gigondas of andere Zuidelijke Rhonewijn ( gisteren een mooie Domaine de la Tournade 2000),  en dat blauwgeaderde kazen ( de alomgeroemde 'peniskazen' ) hunkeren naar een likoreuze wijn zoals een Sauternes of de schitterende Chateau Mémoires, Loupiac 2001 die wij erbij aten ( geen typfout ! ).

 

**( waar we, for the record, nog steeds enthousiast aan bezig zijn ! )

 

 

Noot 1 : We startten gisteren met een zuur vinaigretteslaatje : Perfect gecounterd door de Zuid Afrikaanse Sauvignon Blanc van Springfield ( “Life from Stone “) Die Sauvignon lijkt hoe langer hoe meer een wijn voor alle werk..

Noot 2 :

Ik typte dit in bij het degusteren van een glas Chateau Beaulieu, Comtes des Tastes 2002.

Een Bordeaux Supérieur die gemaakt wordt van 55% Merlot en 45 % Cabernet Sauvignon. De handgeplukte druiven worden zorgvuldig geselectioneerd, men komt aan een gemiddelde opbrengst van 1 fles per wijnrank !

Een overheerlijke, schitterend gemaakte Bordeaux !

Te koop voor 8,95 € bij Colruyt en liefst  niet drinken bij kaas…

 

Voor de trouwe lezers van dit wijnjournaal plaats ik hier een aantal mogelijke kaas en wijncombinaties die de heer Van Vyve ons meegaf. 

( Ik hoop dat ik nu geen copyrights schend, maar dan nog, dit is ‘Het Laatste Nieuws’ niet …)

19:14 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)

15-03-06

Gerechtvaardigde wijn

Maandagavond hadden we de eerste van twee lessen over de combinatie wijn en gerecht.

 

Bij mossels hoort een Muscadet.

Bij gerookte vis hoort een Sauvignon ( Pouilly Fumé,..).

Bij verschillende vleessoorten hoort zowat elke rode wijn.

 

Maar wat ík vooral hoorde waren…veel verschillende meningen. 

Er zijn basisregels, maar er zijn heel veel factoren die het samenspel van wijn en gerecht kunnen beïnvloeden.

 

Rosengarten en Wesson formuleerden het als volgt :


To become an expert on matching wine and food, there are only three things that you need to know:

  1. The taste of every wine in the world, from every vintage;
  2. The taste of every food in the world, from all producers;
  3. How every wine and every food will taste together in every circumstance.

18:42 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (7)

10-03-06

Vis met paprikakaas

Ik ga er zeker geen gewoonte van maken ( indien u eenvoudige recepten zoekt, klik hier), maar dit gerecht was zo lekker én makkelijk om klaar te maken dat ik het maar op m’n blog gooi.

Zoals gezegd, Chardonnay mijden !

 

17:18 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)

09-03-06

BOEM !

Het is geleden van die keer dat de chauffeur van Lady Di en Dodi al Fayed de tunnel bij Pont de l’ Alma inreed dat iemand er zó klop op zat.

Alle lof dus voor de persoon die gewaagde van een metaalsmaak bij de combinatie van houtgelagerde Bourgogne en kabeljauw.

In de aanzet leek dit huwelijk nochtans heel geslaagd, maar in de afdronk was er dus effectief sprake van de smaak waar menig Sidmarwerknemers na een dag hard labeur de mond van vol hebben.

Bij de kalkoen met zoetzure saus daarentegen was de Rully heerlijk..

 

 

20:05 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

08-03-06

Rully

Rully premier cru (blanc), La Pucelle P. Milan 2004

De eerste dag gedronken bij kalkoen in zoetzure saus met rijst.

De tweede dag gedronken bij kabeljauw met prei, kaas en tagliatelli.

Bij één van deze gerechten was de ( houtgelagerde ) Bourgogne heerlijk..

Welk ?

 

14:01 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

11-02-06

Het wijnkonijn

Tip voor morgen of volgend weekend.

U gaat naar Delhaize en koopt daar een konijn, 2 Kriek – Extra’ s, moesappeltjes, jeneverbessenconfituur, patatjes en een fles Domaine Aubert, Madiran 2003 ( met dank aan een obscure bezoeker van deze weblog waarvan me de naam nu even ontsnapt maar het was zeker niet Pieter de Crem of Wilfried Martens ).

Don’t mind het mottige etiket, de wijn is beter.   

 

Vervolgens maakt u of uw lieve partner het konijn, de patatjes en de appelmoes klaar.

( Voor de juiste bereidingswijze kan u bij Vtje terecht.)

U drinkt als aperitief een glaasje Madiran en bent aangenaam verrast van z’n soepele fruitigheid.

U neemt samen plaats aan tafel en begint smakelijk te eten.

Op hetzelfde moment drinkt u van de wijn, en na het inslikken zegt u synchroon : CARAMEL !

En u besluit dat, hoewel u van de meeste wijnen het best kan genieten zonder bijhorende gerechten, in dit geval de wijn nog lekkerder wordt dankzij het eten en omgekeerd.

 

Aldus heeft u op hedonistische wijze alweer iets bijgeleerd.

15:47 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (16)

21-08-05

Bourgogne of Pessac...Sancerre !

Gisterenavond bezoek gehad van 4 lieve mensen, E. en H. + kids.
Veetje had gekookt, en ik mocht voor de wijn zorgen.
 
Bij de hapjes dronken we een lekkere, droge witte wijn, Poggio Montali, Verdicchio dei castelli di Jesi 2003, een mondvol om uit te spreken én gelukkig ook om te drinken.
Grote meevaller, gekocht bij La Fattoria.
 
Aan tafel begonnen we met een Bourgogne, Chardonnay, J. Charlet 2002, ooit gekocht bij Colruyt klassewijnen. Terwijl 2002 voor de Rhonewijnen absoluut te mijden valt, is dit voor de Bourgogne zeker niet het geval. Deze wijn was fris, visceus, lekker maar...ik vond hem niet passen bij het voorgerecht.
Veetje had een fantastisch lekker slaatje gemaakt, scampies in notensalade met appeltjes en frambozenvinaigrette, een délicatesse, waarvan ik dacht dat het zou passen bij een Bourgogne.
Niet dus, de wijn had niet genoeg zuren, en werd gedomineerd door het eten.
Hét moment om te experimenteren, dus ik haalde er een Pessac bij, L de La Louviere 2003 ( de 2 de wijn van Chateau La Louviere ) .
Pessac Léognan is dé referentie voor droge witte wijn in de Bordeaux-streek, men maakt er de grootste wijnen ter wereld ( denk maar aan Haut Brion, Chevalier, Pape-Clément, enz..)
De belangrijkste druif is de Sauvignon blanc, de Sémillon maakt de wijnen nog wat voller.

En deze wijn deed het heel wat beter. Hoewel ook een behoorlijke dosis hout, had hij genoeg frisse zuren en fruit om de challenge aan te gaan met de appeltjes en vinaigrette.
Ik vermoed dat een Sancerre of Touraine ( Loire ) nog beter had gepast, maar dat proberen we wel de volgende keer..
 
Straks meer, eerst nog wat verder doen met...de afwas.
 


10:46 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)