20-02-13

(rip)

In de beginjaren van deze blog, toen de lay-out het nog toeliet, plaatste ik in de linkerkolom een aantal links. Eén daarvan was de link naar de blog van PDW, Patrick de Witte.

PDW was voor mij, samen met Rudi Vandendaele, Camps, Dewulf en in mindere mate Didden, zo'n columnist die op een sublieme manier kon verwoorden wat me zelf soms bezighield of stoorde in de maatschappij.

Toen ik het verschrikkelijke nieuws vernam stond de wereld even stil.

Ik ga z'n zalig scherpe pen en z'n bijzonder uitgesproken meningen énorm missen.

En voor wie vindt dat een wijnblog per sé steeds over wijn moet gaan deze quote:

Bij de dood van PDW overmant je hetzelfde gevoel als na het proeven van een glas Romanée Conti 2010. Je hebt er uitbundig van genoten, maar het doet je pijn dat je de verdere evolutie niet zal kunnen volgen...

 

pdw.jpg

Als eerbetoon, de voorlaatste column van PDW:

Het mot du jour dat vele zich ter rechterzijde ontplooiende en met leeuw- en VOKA-vlag zwaaiende kameraden onlangs hebben gelanceerd, het begrip dat ze dezer dagen werkelijk strijk en zet in het debat gooien en dat de term 'populisme' van de troon heeft gestoten qua semantische communautaire splijtzwam is: 'grondstroom'.

Het is uiteraard specifiek de Vlaamse grondstroom waar volgens de nieuwe mannen van stavast rekening moet en zal mee worden gehouden. Weet iemand ondertussen eigenlijk al wat daarmee wordt bedoeld? Want grondstroom is weinig meer dan een loos containerbegrip dat kan worden aangewend om eender welke actie te vergoelijken (schijnbare 'patsers' moeten op eenvoudig verzoek hun financiële situatie kunnen verantwoorden) en ronduit verontrustende opvattingen - 'In juridische termen is vijf maanden vrij kort. Het betekent ook niet noodzakelijk dat iemand onschuldig is, het betekent dat wij zijn schuld niet kunnen hard maken' (procureur Dams, over een man wiens auto vijf maanden onterecht in beslag was genomen) - een schijn van democratisch platform te bieden. Voor alle duidelijkheid: het woord bestaat niet. Nu ja, het bestaat wel, zoals 'amai' bestaat.

Wellicht zat iemand op de partijraad wat verveeld uit zijn neus te eten en een spelletje Wordfeud op zijn iPad te spelen toen hij plots 'stroom' op het bord zag liggen en met zijn eigen letters 'grond' kon maken. Wordfeud heeft 'grondstroom' overigens geweigerd, wed ik. Bij onze hoogst betrouwbare taalvriend Van Dale weet men in elk geval van niets en suggereert men om eens bij 'aardstroom' te kijken, wat staat voor: elektrische stroming door de aardkorst. Ik denk niet dat het dat is wat onze vurige Vlaamse, voor de kracht van verandering vechtende vrienden bedoelen. Ze bedoelen wellicht: wat zij veronderstellen hoe Vlamingen als u en ik denken - want ze spreken zoals vanouds met uitgestreken gezicht voor ons allemaal - wat we wensen, hoe we de dingen veranderd willen zien, ja zelfs hoe we 'onze poep afkuisen'. Wel, om die veelbesproken Vlaamse grondstroom beter te begrijpen is er volgens mij geen beter onderzoeksveld dan het internet. Facebook, Twitter en de commentaren op nieuwssites in het bijzonder. Oh dear. Oh fucking dear.

Afgelopen week waren er de schaamteloos racistische Facebookberichten en tweets over Maria Theresa Moralez, die in The Voice van Vlaanderen als een engel zong en daarvoor werd beloond met een kuip bagger, vers uit de grondstroom geschept, enkel omdat ze Filippijnse is en (nog) geen Nederlands praat. Dezelfde dag plaatst een krantensite een kort bericht over een jonge Kroatische vrouw die in Gent werd verkracht in het Patershol. Niet meteen een nieuwsitem dat grapjes inviteert. Toch is ene Serge T. er als eerste bij met 'Ik dacht nog wel alle holletjes te kennen die een vrouw heeft, ik dacht dat enkel een Pater een Patershol had? :-)'

Twee commentaren verder komt de grondstroom langzaam op snelheid met ene Dominiek V., die stelt: 'Kroatische vrouw...is dit niet verdacht deze verkrachting?' Maar forumgebruiker Frans Van E., windt er geen doekjes meer om: 'Zelfs in dit westerse land kan dit dus gebeuren. Maar het kan ook een trucje zijn om hier in dit land langer te verblijven en zelfs onder een verbeterd statuut en met een vergoeding door de staat wegens arbeidsongeval? Ik insinueer niets, ik denk alleen hardop!!!' 55 mensen vonden dat deze reactie 'aan te raden' was. 55.

Zou je het erg vinden om voortaan in stilte te denken, Frans? En kunnen we die grondstroom alstublieft wat indijken?

(pdw)

13:53 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

14-02-13

Oude wijn

"Om van een oude wijn te genieten, moet ook de proever rijp zijn"

“Bwoa, mama, dat vind ik echt niet lekker ze!”
Deze zin sprak ik geregeld uit bij de familiale diners eind  jaren 80. Ik was een beginnend twintiger en kreeg ongeveer even oude Bordeaux in mijn glas.

Toen ik enkele jaren geleden mijn dochters overhaalde om mee te kijken naar 'The Office' was ik ontgoocheld toen ze na een tiental minuten afhaakten. Te ingewikkeld, te ongewoon.
Ik herinner me ook nog goed hoe ik bijna fysiek onwel werd bij de eerste beluistering van de Go Betweens plaat ‘Before Hollywood”. Te complex toen, t leek me bijna vals soms. Achteraf kocht ik alles van de groep.
Net hetzelfde had ik toen ik, 16 en op muzikale ontdekkingstocht, eens ‘blind’ een Peter Hamill Lp (Sitting Targets) had meegegrist uit de GB . Na beluistering gooide ik de plaat, boos van ontgoocheling, keihard op de grond. Gelukkig is ze toen niet gebroken, want ondermeer Ophelia staat erop,  één van de mooiste songs die ik ken.
Een van de mooiste boeken dan weer is voor mij De Quincunx van Charles Palliser. De eerste  pagina s heb ik moeten doorworstelen, maar toen de dikke turf – na drie dagen al- uitgelezen was vond ik het jammer om, vanuit het boek, terug de gewone wereld te moeten betreden.

Ook oude wijn vind je niet onmiddellijk lekker. Elk beginnend wijnliefhebber zoekt fruit en smaak, kracht en volheid. Of een lekkere houttoets. Elevé en futs de Chêne was zelfs een hele tijd voor mij een reden om de wijn te kopen (terwijl vatlagering nu nog allerminst.. eh.. vat heeft op mijn koopgedrag).
Maar zelfs vele ervaren wijndrinkers blijven huiverachtig tegenover flessen van 20 jaar of ouder. Dit is dan een kwestie van smaak. Er zijn zelfs mensen die beweren dat de Beatles overroepen zijn. ;-)

St Canarus, een vintage ouwe-wijnliefhebber, zei me ooit dat de curve van een wijn in zijn ontwikkeling uiteraard niet lineair is, maar ook niet parabolisch. Hij beweerde dat een wijn na enkele jaren een soort hoogtepunt kan bereiken, waarna ie in een dipje valt, dat de meesten beschouwen als de start van de definitieve teloorgang. Oh nee, zegt Canaar, nee nee nee! Vele wijnen (en zéker goede Bordeaux) kruipen daar weer uit en bereiken – op een andere manier- weer een evenwicht. Een evenwicht dat zelfs nog mooier kan zijn dan het eerste bereikte balansmoment. Met andere smaken en geuren, dat spreekt vanzelf.

En dan, dan is het oogstjaar belangrijk. Want er bestaat bij velen een misverstand over dat oogstjaar. Men denkt dat, als het jaar goed is, de wijn ongelooflijk veel beter zal ruiken en smaken, meer evenwicht zal hebben, betere zuren en tannines, enz...
Veelal is echter het omgekeerde waar. Men koopt dan een wijn uit een – door de pers omhoog geschreven- topjaar, men proeft er na enkele jaren van en.. de ontgoocheling is groot, zeer groot. Terwijl een wijn uit een minder jaar dan weer zeer kan bevallen, veel beter is dan men had verwacht. Omdat ie jong werd gedronken en daarvoor bestemd was.
Het oogstjaar is inderdaad vooral belangrijk met betrekking tot de houdbaarheid van de wijn. Een grote Bordeaux uit een groot jaar heeft minstens 20 jaar rijping nodig. De moderne mens kan dit nauwelijks geloven, gericht als ie is op onmiddellijk plezier en consumptie. Een fabeltje, beweren sommigen, wijn moet al lekker zijn het moment dat ie op de markt komt, anders is ie niet goed gemaakt. Tja, dit kan wel waar zijn voor een groot aantal wijnen, maar niét voor Bordeaux (en Bourgogne,..) van een bepaald niveau.
Cliché s zijn er omdat ze berusten op oude waarheden. Het cliché dat een wijn moet ouderen is  berust op het feit dat men vroeger met ‘wijn’ meestal een Bordeaux bedoelde. En nog meer dan vandaag hadden de Bordeauxwijnen toen heel veel tijd nodig...

Wordt vervolgd 

oogstjaar,wijn,oud,oude wijn,zeer oude wijn,millesimes wijn,oogstjaren wijn,jaargangen oude wijn,bnordeaux millesimes,oogstjaren bordeaux


12:17 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (7)