14-07-12

Christophe Pichon, JM Gerin: Condrieu, St Joseph, Côte Rôtie


 

Zoals te zien in het filmpje, heel vriendelijke ontvangst dus bij Pichon. Voor mij was dit domein, gelegen te Chavanay, één van dé revelaties van onze trip.
We kregen er ook heel wat te proeven:

Vatstalen

Wit

St Joseph blanc 2011 (uit vat): de marsanne kan soms groenig zijn maar bij Pichon plukt men zeer laat om optimale rijpheid te verkrijgen. Tijdens de gisting koelt men af met koud water (door een koperen slang in de cuve). Deze wijn was fijn en evenwichtig, zeer koopwaardig noteeerde ik – 89
Viognier 2011 : Abrikoos, citrus –men zoekt de typiciteit maar vooral ook fraicheur!

Condrieu 2010: Een deel gist op eik, een ander deel op inox, daarna wordt geblend. We hadden de typische Condrieu-aroma s maar nu ook marsepein. Heel mooie wijn, die volgens de maker relatief jong moet worden gedronken. 90
Condrieu Caresse 2010 (=perceel) : 100% nieuwe eik, zowel vinificatie als lagering 14 maanden).
Witte bloemen, appelsienschil, zeer rijp maar tegelijkertijd fijn – opnieuw marsepein. 92

Rood

Wist u dat men marsanne en rousanne bij de rode St Joseph mag toevoegen? Dit wordt echter heel weinig gedaan.

St Joseph 2011:
vat 1: vin de goutte. Licht, fijn, soepel.
Vat 2: vin de presse: vebazend genoeg was ook dit staal zeer fijn en afgewerkt (we verwachtten hardere tannines).
De wijngaarden meest in het noorden van St Joseph, dichter bij Cote Rôtie, hebben een ondergrond van vooral graniet en zijn meestal fijn en complex.
De wijngaarden ten Zuiden (naar Cornas op) zijn krachtiger en hebben meer tannines (zowel door de zon als de terroir).

Côte Rôtie 2011: Men koopt de druiven van twee wijnbouwers. Een stuk grond zelf kopen is quasi onmogelijk, 1 ha kost 1miljoen euro in Côte Rôtie. Men past volledige ontsteling toe.
Vatstaal 1: Kersen, cassis, hout, doet aan de St Joseph denken.
Vatstaal 2: mooie getoaste neus, zeer mooi geintegreerd hout, fijn. Afkomstig van het Roziers perceel.
Vatstaal 3: Weer volledig anders, leder, blauwe bes, koffie, tabak. Krachtiger.
Zeer veel verschil in de vatstalen dus, het moet boeiend zijn om hiervan een definitieve blend te maken.

Côte Rôtie Cote Blonde Comtesse 2011: Een perceel dat al eeuwenlang Comtesse heet. Ongewild maakt men dus in Côte Rôtie een Pichon Comtesse ;-).
79 jaar oude stokken, 18 maand elevage op niewe houten vaten.
Bij het proeven van dit vatstaal moesten we ons even zetten. Jammer genoeg waren er geen stoelen in de buurt, dus hielden we ons maar vast aan elkaar. Een fantastisch elegante neus, fris, wat hout, cassis, koffie,.. In de mond pure finesse, zijdezachte tannines.

Later dronken we ook de 2010 (op fles), die was iets meer ingetogen in de neus, in de mond minder invloed van het hout, meer peperachtige toetsen, met een ellenlange afdronk.
55 euro voor een flesje...  Er ligt er ondertussen toch eentje in mijn wijnkast.

10:24 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

Met Newsom (Heart) sightseeing doorheen Côte Rôtie en Condrieu...heel mooi en didactisch beeldmateriaal ! euh...zoals we 't graag hebben...en de Rayas werd gespot ;-)

Gepost door: dr_magooo | 14-07-12

De commentaren zijn gesloten.