04-02-12

Wijnen van de week (16)

Friuli-Grave Plozner 2010-   Friuli-Grave  Plozner

Op de uitgestrekte, voor wijnbouw uitstekend geschikte, kei-oevers van de  de Tagliamento bergstroom, verbouwt de familie Plozner  100 hektaren wijngaarden.

Deze wijn is gemaakt van 100% Tocai Friulano, de meest typische Friulaanse druif, die niets te maken heeft met de Hongaarse Tokay of de Franse Tokai d’Alsace.

De wijn heeft in de neus uitgesproken vegetale aroma' s, met appel en wat perzik. Heel fris in de mond, zuren opvallend maar uitgebalanceerd, eindigt wat bitter. Geen crowdpleaser, echter een ideale begeleider van risotto met vis.

Cavatappi 7,5 €

 

 

 

 

Verdicchio dei Castelli di Jesi  Classico   -  D.O.C.   -  Sartarelli  -  Marche

 

Verdicchio dei Castelli di Jesi  Classico  Sartarelli 2009  Marche

De Marche ligt in Midden-Italië, men maakt er heel knappe wijnen aan een mooie prijs.

Sartarelli is dé referentie van de Verdicchio dei Castelli di Jesi, een wijn die voor 100% is gemaakt van de Verdicchiodruif.

Deze witte wijn is ronder en fruitigere dan de vorige, naast bloemetjes ruiken we perzik, ananas en meloen. Een mollig maar blijvend fris mondgevoel en een zachte doch licht bittere afdronk zorgen voor een bijzonder mooi geheel.

Cavatappi 6,95 €  Barbera d’Alba  ‘Paolina"   -    D.O.C.   -   Ca’ del Baio    -      Piemonte

 

 




Barbera d’Alba  ‘Paolina"  Ca’ del Baio 2009 Piemonte 

Piemonte is dé streek van de nebiollo, maar er worden ook schitterende wijnen gemaakt van de andere plaatselijke topdruif, barbera.
Ca del  Baio, van de bekende familie Grasso, ligt in de Langhe en maakt wijnen van beide druiven. Barbaresco' s (nebiollo) maar ook dus deze Barbera d' Alba.

De neus is eerst discreet, maar algauw ruiken we rijp bosfruit, kruidnagel en aardse toetsen. In de mond is de wijn strak bij aanvang, hij plooit later open met sappig fruit en mooie zuren. De tannines bijten zachtjes en zorgen voor een fijne structuur.
Bijzonder mooie wijn.

Cavatappi 10,15 €

 

 

Valpolicella Class Sup. Ripasso - DOC  -  La Campagnola  - Veneto

 

 Valpolicella Class Superiore Ripasso  La Campagnola 2009 Veneto 

La Campagnola wordt al 4 generaties lang gerund door de familie Campagnola.  Het was overgroot-vader Carlo die in 1886 het wijnhuis oprichte en vandaag de dag staan Luigi & Guiseppe  aan het hoofd van dit bloeiende bedrijf.

Dé wijn van veneto is de Amarone della Valpolicella. Deze wijn wordt gemaakt van de druiven Corvina, Rondinella & Molinara. Men laat de druiven drogen op rekken of matten zodat de wijn een stuk geconcentreerder wordt.
Deze ripasso is gewone Valpolicella die na  alcoholische gisting in de vaten van de Amarone wordt gegoten. De restanten van de Amarone bevatten nog veel suikers en aroma's.  De jonge Valpolicella komt opnieuw tot gisting en gaat hierbij veel aroma's en typische kenmerken van de Amarone overnemen.

Neus met rijp fruit, een mooie mineraliteit, kaneel en aardse toetsen. Het rode fruit komt terug in de mond, de wijn is sappig en heel evenwichtig. Mooi!    Cavatappi 7,95€            Sant’ Antimo   ‘Poggio dei Lecci’    -     D.O.C.   -   Piancornello  -  Toscana


Sant’ Antimo  ‘Poggio dei Lecci’     Piancornello 2009 Toscana

Piancarnello is bekend om zijn schitterende Brunello en Rosso di Montalcino. Van de jongere stokken sangiovese of van de iéts minder geschikte cuves maakt men deze Sant Antimo Rosso.
De wijn kreeg 12 maanden rijping op barriques.

In de neus een intens, bijna zwoel aroma van zwart fruit en fijne kruidigheid, zeer fris en evenwichtig in de mond met constant dat rijpe fruit dat wordt gedragen door heel frisse zuren.
Dé wijn van de avond voor heel wat proevers.

Cavatappi 9,80 €



Aglianico del Vulture Terre di Fuocchi- Carbone - Basilicata


Aglianico del Vulture Terre di Fuocchi- Carbone - Basilicata 

De aglianico is de typische druif voor Campanië. Daar maakt men de Taurasi, een kwaliteitsvolle maar dure DOCG

Ook in Basilicata maakt men echter wijn van deze druif.

Carbone is een klein familiebedrijf (18 ha) uit Melfi.  Sara & Lucca namen een aantal jaar geleden het bedrijf over van hun ouders en maken met de hulp van de bekende oenoloog Sergio Paternoster bijzonder lekkere Aglianico's.
Deze Terra di Fuocchi kreeg 18 maanden verfjining in houten vaten

De zeer animale neus (mest, misschien wat reductie) verdwijnt gedeeltelijk, in de plaats ruiken we kruidigheid, cassis en bos.
In de mond komt de kruidigheid weer bovendrijven, dit is de droogste wijn van de avond. Hij vertoont eerder een Bordeaux structuur.
Een wijn met toekomst die zich voor t moment nog wat stug presenteert.

Cavatappi 8,15 €Tarabuso Primitivo di Manduria    -  IGT Puglia    Torre Quarto      PUGLIA

Tarabuso Primitivo di Manduria  Torre Quarto   PUGLIA

Puglia, gelegen in de hiel van Italië, is bekend om zijn wijnen gemaakt van de primitivodruif. Deze druif wordt gelinkt aan de zinfandel van california. Beide druiven zouden een kloon zijn van de Kroatische druif crljenak kastelanski.

Deze 100 % Primitivo is afkomstig uit wijngaarden op “Terra Rossa”, dit zijn rode kleibodems die veel ijzer bevatten.

Na een lange maceratie met regelmatige remontage, volgt een klassieke vinificatie in inox (met autochtone gisten).   Vervolgens laat men de wijn 8 maanden verfijnen in tonneaux van franse eik.

Een aroma van zeer rijp donker fruit, met grafiet en gerookte toetsen. Sappig en fris in de mond met mooie zuren en fijne tannines (héél lichtjes droogtrekkend).

Aan die prijs een koopje. Cavatappi 8,10 €

 Cutaja  -  Caruso & Minini                          Sicilia

Cutaja  Caruso & Minini  Nero d Avola Sicilia

 Het wijnbedrijf van de familie Caruso is gevestigd in Marsala

De wijn is voor 70 % gemaakt van de streekdruif Nero d’ Avola, aangevuld met 20 % Cabernet Sauvignon en 10 % Syrah.  

Men laat de Nero d’ Avola en de Syrah 10 maanden verfijnen op tonneaux van 550 liter. De Cabernet verfijnt 10 maanden in franse barriques.  Vervolgens laat men de wijn nog 4 a 6 maanden rusten op fles.

Puur zoethout in de mond (zwarte rekker, drop eigenljk), after eight, munt, fris, zelfde aroma s in de mond met een heel elegante afdronk
De ideale vertegenwoordiger van Italiaanse wijnen: De Zuiderse warmte en charme gecombineerd met een ongelooflijke frisheid en elegantie.

Cavatappi 10,5 €

 

 

11:23 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

Commentaren

Heel interessante rondreis doorheen de verschillende belangrijkste wijnregio's van Italië met hun typerend cépage. Italië blijft ook mijn tweede wijnland !

Gepost door: dr_magooo | 06-02-12

Heel interessante rondreis doorheen de verschillende belangrijkste wijnregio's van Italië met hun typerend cépage. Italië blijft ook mijn tweede wijnland !

Gepost door: dr_magooo | 06-02-12

Heel interessante rondreis doorheen de verschillende belangrijkste wijnregio's van Italië met hun typerend cépage. Italië blijft ook mijn tweede wijnland !

Gepost door: dr_magooo | 06-02-12

MERCI!
MERCI!
MERCI!

Gepost door: vinejo | 08-02-12

en ze heeft de beste fles nog niet meegegeven 400 some... de ontdekking van het italiaanse jaar voor mij

Gepost door: jazz | 27-02-12

Post een commentaar