15-12-11

Wijnen van de week (12)

le cazal, minervois, 2009Domaine Le Cazal, Minervois 2009
De familie Deroja exploiteert 18 ha in de buurt van La Caunette. Claude verbouwt zijn stokken via de lutte raisonnée (geen enkel gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen). Men maakt vier cuvées, dit is de basiscuvée.

Een wijn gemaakt van 1/3 grenache, syrah en carignan.

Intens aroma van rijp zwart fruit en garriguekruiden, in de mond een zeer zachte aanzet met opnieuw dat weelderige fruit en wat kruidigheid. De wijn eindigt met een ongewoon bittere toets, misschien was het in dit warme jaar toch niet makkelijk om de tannines 100% rijp te krijgen?
Niet de beste jaargang van deze Cazalcuvée, nochtans is dit een domein dat  wijnen maakt met een bijzonder goede prijs-kwaliteitsverhouding. (6,20 €, wijnzolder)

 

 

 

chateau Ventenac, 2009, cabardesChateau Ventenac, Cabardès 2009

Cabardès ligt in de schaduw van Carcasssonne en onderscheidt zich van de andere Languedoc-appellaties door het gebruik van zowel Zuiderse cépages (grenache, syrah) als Bordeaux-druiven (cabernet, merlot).
Reeds in 2005 werd Ventenac op deze blog aangeraden. Zie hier. En nog steeds blijft het zowat het beste wat je kan kopen voor een handvol euro's.

De neus is fijn met bosbes, kruidnagel, drop, chocolade. Een zachte wijn met veel fraicheur en soepele tannines. Afdronk is beperkt. Eenvoudig maar niet simpel.
(Carrefour, 4,2 €)



mas de mon pere, partez pour le rêve, malepere, 2007





Le Mas de Mon Père, Partez pour le rêve, Malepère 2007
Ook deze streek kenmerkt zich door de invloed van de Atlantische Oceaan en het gebruik van Bordelese druivensoorten.


Frederic Palacio is een voortrekker in de streek en maakt zeer bijzondere wijnen. Deze "Partez pour le rêve" is gemaakt van 100% Bordelese druivensoorten en dat ruik je meteen.
Een aardse geur, peper, paprika, bosbes, grafiet. Zeer fris in de mond, enkel het zeer rijpe fruit doet iets minder Bordelees aan. Knap uitgebalanceerd met wel wat lichte droogtrekking in de afdronk.
Een perfecte illustratie van wat men voor moois kan maken in deze streek!

(Tinto, 10,50 €)





sarda malet


Domaine Sarda Malet 2010

Dit domein is gelegen ten Zuiden van Perpignan en krijgt drie sterren van Bettane en Desseauve.
De basiscuvée is gemaakt van 45% syrah, 45% mourvèdre en 10% grenache.

 

Rijp rood en zwart fruit, Oosterse kruiden, champignons. Sappig en vol in de mond, tannines hebben nog wat tijd nodig om te verzachten. Lekkere wijn, ideaal bij Provencaalse schotels of gegrild vlees.

(Boutelegier, 7,90 €)








gaussen, bandol, vin de pays, 2010Jean Pierre Gaussen vin de pays 2010

Gaussen is de maker van wat liefhebbers de "oerBandol" noemen. De ligging van zijn percelen is perfect en Jean Pierre slaagt erin om ook zijn Vin de Pays een bijzonder authentiek tintje mee te geven.

De wijn is dan wel voornamelijk gemaakt van cabernet sauvignon, toch heeft hij veel kenmerken van een wilde Bandol.
De flessen die ik opende hadden allemaal een zeer animale toets, met cassis en kruidige tonen. Vlezig in de mond , met mooie zuren en op het eind wat bitterheid.
Boeiende wijn!
Op het forum besprak ik deze wijn enkele maanden terug, zie hier

(Wijnzolder, 7 €)






gaussen, bandol, 2009Chateau Gaussen, Bandol 2009

In de aoc Bandol mag men eigenaardig genoeg- en tot ergernis van ondermeer dochter Mireille Gaussen- geen wijnen maken van 100% mourvèdre. Een nieuwe bepaling legde naast het minimum van 50, een max van 95% vast , maar vermoedelijk houdt een aantal koppigaards daar weinig rekening mee.
Honderd procent of niet, Bandols zijn enorm krachtige wijnen, die nochtans voldoende finesse hebben door de mooie zuren van de mourvèdredruif.


De wijn vertoonde zich minder gunstig dan vorige keer: Eignaardig vluchtig (lijm) in de neus, nieuw leder, peper, bosbessen. Zeer mooie structuur, met veel fraicheur en  tannines die wel rijp maar nog niet versmolten zijn. Typisch een wijn die zich beter vertoont naarmate de tijd vordert. Maar vermits er deze keer geen kans was voor een tweede glas plak ik hier even wat ik twee maand terug noteerde:

Tweede dag
Neus nog steeds Chateauneuf (eerder dan Bandol).
Bijzonder fijn aroma, niks animaal, wel gedroogd fruit, tabak, potloodpunt, zoethout, munt, hooi, wat peper en bosfruit, heerlijk diep en complex. Grafiet overheerst en zorgt voor de finesse.
Sappig in de mond, rood en zwart fruit, eindigt wel wat bitter én nu ook droogtrekkend (eerste dag niet), met oxidatieve nasmaak (creozoot)

(Wijnzolder, 17,9 €).



10:12 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (4)

07-12-11

Wijnen van de week (11)

muscadet, Domaine de l' ecu, ecu, saivre et maine, orthogneissDomaine de l' Ecu, Muscadet Sèvre et Maine 2009

In tegenstelling tot zijn reputatie kan de melon de Bourgogne of muscadet schitterend complexe wijnen voortbrengen die jarenlang kunnen ouderen. Voorwaarde hiervoor is een uitmuntende wijnbouwer, zoals Guy Bossard van Domaine de l 'Ecu.

Bossard werkt biodynamisch en wil zijn terroir laten spreken. Wij proefden de Expression d' Orthogneiss (niet de Granite van de foto), en deze had naast appel- en citrusaroma' s ook een heel mooie minerale toets. In de mond was de wijn verrassend mollig, maar de typische muscadetzuren zorgden voor een perfecte fraicheur. Heel mooie fruitige afdronk. Kan veel meer dan mossels aan! (RP 89/100) (Boutelegier 9,4 €)

anjou blanc, ogereau, 2005Domaine Ogereau, Anjou Blanc 2005

De reputatie van Anjou is al niet veel beter, te wijten aan de zoeterige rosé s van de jaren 80. Heden maakt men er echter prachtige wijnen in alle kleuren.
Domaine Ogereau is een familiaal bedrijf sedert 1890 en is gelegen aan de Layon
Deze Anjou Blanc vertoont gerookte aroma's, rijp wit fruit, zachte kruidigheid en wat honing. In de mond heel verfijnd, rijpe appel, goede zuren. de mooie afdronk zorgt voor de kers op de taart. Toch eerder drinken bij romige visgerechten of wit vlees. (Tinto, 10,3 €)

Chidaine, Touraine

François Chidaine, sauvignon blanc 2010, Touraine

Chidaine, een topproducer uit Vouvray, bezit ook 5 ha in Touraine, waar hij geen chenin  maar een sauvignon blanc maakt.

De wijn heeft een heerlijk expressief aroma met vegetale toetsen (buxus) maar ook  citrus en exotisch fruit. Heel zacht en breed in de mond, perfect evenwicht tussen de zuren en het fruit. Een aantal producenten in de Sancerre mogen hier een voorbeeld aan nemen. (Boutelegier )


guy saget, les treillesGuy Saget Saumur Champigny 2008

Een huis van vertrouwen in de Loire, met ondertussen meer dan 200 ha wijngaarden verspreid over de streek.

Deze Saumur Champigny vertoont een vegetale toets met paprika, een aroma dat, (hoewel sommigen dit onrijp noemen) voor mij typisch is voor de cabernet franc. Daarnaast echer ook fris bosfruit en wat peper. Koel maar toch sappig, licht maar toch structuur, heel gepolijste maar toch merkbare tannines.

touraine , guy saget


Domaine d Artois, Touraine 2005
Eigendom van Guy Saget, zie ook de mooie nieuwe website

Men maakt in de streek niet enkel wijnen van cabernet franc. Zo is deze wijn een blend van 80% gamay, 10% malbec en 10% cabernet franc.
En na zes jaar is deze wijn nog zeker niet uitverteld. Hij heeft aardse en peperachtige aroma's omringd door rood fruit. In de mond is hij fris en sappig, met hoge maar fruitgedragen zuren. De afdronk is kort.

joguet, cuvee terroir, chinonCharles joguet, Cuvée Terroir 2008, Chinon

Ah, ja, Charles Joguet. Moet hier nog uitleg bij? Lees er alles over in de schitterende reisverhalen van Kermit Lynch of ook hier

Deze Cuvée terroir is een blend van verschillende percelen cabernet franc.
Net zoals alle cuvées is deze wijn een model van klasse en evenwicht. Zwart en rood fruit, paprika, boontjes, peper, kortom, dé typische CFneus. In de mond zeer precies, puur, strak maar sappig, perfecte tannines. Hier mag gerust een stukje rood vlees bij. (Boutelegier 11,75 €).
 

chateau gaudrelee, vouvray, 2010Chateau Gaudrelle 2010, Vouvray

Perzik, honing, vanille, ananas. Zeer zijdezacht, rijpe peer.
De wijn is perfect gemaakt maar mist voor mij wat karakter.
Drinken bij exotische keuken (currygerechten) of een stukje appeltaart.

(Lambrecht 10€)

 

10:54 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)