26-11-11

Wijnen van de week (10)

tour des gendres, contiChateau Tour des Gendres, Cuvée des Conti, Bergerac 2010
(Wijnhuis Tinto, 7,9 €)

Tour des Gendres is het bekendste Chateau uit de Bergeracstreek. het wordt gerund door de familie de Conti, die ecologische wijnbouw toepassen.
70% Semillon - 20% Sauvignon - 10% Muscadelle

Aroma van groene appel, citrus, vegetaliteit (grassis) , lichte honingtoets.
Mooie fraicheur met voldoende vulling (je kan bijna de sauvignon blanc en de semillon afzonderlijk in deze wijn herkennen...)
Correct maar zeer voorspelbaar.


 

 

bordenave, jurancon sec


Domaine Bordenave, Jurançon sec 2006
(Fourcroy kelderresten 2,94 €)
Dit domein ligt in het hart van de Jurançontreek en wordt reeds sedert 1676 geleid door de familie Bordenave.
Een fles Jurançon zal altijd zoet zijn, tenzij er "sec" wordt vermeld op het etiket.
Dit is het geval voor deze wijn, die gemaakt is van de druif Gros manseng. Hij rijpt op zijn gisten (sur lies), wat hem meer complexiteit oplevert.

Een schitterende, naar goudgeel neigende kleur. De neus is niet sprankelend maar wel zeer rijk. Heel rijp wit fruit en, verrassend voor een witte wijn, tertiaire toetsen (champignons).
Zacht in de mond, aanvankelijk vrees je een tekort aan zuren maar het geheel blijft mooi overeind.
Mooie maaltijdwijn, moet na vijf jaar echter dringend in het glas!

 

 

corbiac, pecharmant


Chateau Corbiac 2008 Pécharmant 2008
(Auchan wijnfestival 7,5 €)

Een domein van 17 ha, gelegen in op luttele km van Bergerac, in de "St-Emilion van het Zuiswesten" Pécharmant.
Sedert 4 eeuwen word het domein uitgebaat door dezelfde familie (neven en nichten van Cyrano de bergerac!)
De wijnen worden gemaakt van de typische Bordeauxdruiven (vooral merlot, aangevuld met cabernet en malbec).
Deze wijn kreeg een coup de coeur in GH 2011.
Intens aroma van zwart fruit, opvallend lactisch karakter (yoghurt van bosfruit), rokerig, koffie.
Begint romig en zacht, zwart fruit, daarna komen zuren opzetten samen met pakken en tannine en een  typisch 2008 bittertje.
Allerminst harmonieus op di moment, en de aankoop in Auchan doet me zelfs vermoeden dat men enkele geassembleerde cuves heeft apart gehouden voor de verdeling in "Grande Surface". Cuves waar gemiddeld méér perswijn in vermengd zit dan de wijn die coup de coeur werd...

 d escausses, gaillac, wine, vin, 2009

 Domaine d' Escausses, Gaillac 2009
(Auchan wijnfestival, 5,90 €)

Gaillac is een AOP ten zuidoosten van Cahors. Men maakt er zeer boeiende en originele wijnen van plaatselijke druiven zoals braucol, fer servadou en duras, maar men mag ook klassieke druivensoorten gebruiken zoals merlot, cabernet, syrah en zelfs gamay).

Deze cuvée van dit domein uit de buurt van Albi bevat 35% braucol, 15% duras, 35 % syrah, 10% merlot en 5% cabernet sauvignon.

Intens en donker kleur. Aanvankelijk een opvallende animaliteit in de neus, maar die ruimt al gauw plaats voor zwart fruit en vooral peper. Zeer sappig in de mond, mooie, verrassend complexe  structuur  heel evenwichtige wijn.
Veel wijn voor weinig geld! Dit maakt je nieuwgierig naar meer lekkers uit deze streek.

 

negrette de bouissel, fronton, negrette


Chateau Bouissel, La Négrette de Bouissel, Fronton 2009 (wijnhuis Tinto, 7,90 €)

Fronton zet zich op de kaart met een uniek druivenras, de négrette.
Chateau Bouissel ligt tussen Tarn en Garonne op 21ha wijngaarden.  

bouissel.png


Een Westvlaamse stallucht in de neus, maar ook gedroogd fruit, calisse en bosbes.
In de mond verrassend fris en fruitig met fijnkorrelige tannines die het geheel een bijzonder mooie structuur geven.
Evenwicht en souplesse.
Deze wijn is een ware voltreffer. Haal best een paar flesjes extra in huis haalt als je hem wil uitschenken aan je gasten. Elk glas doet namelijk énorm verlangen naar het volgende...

chenaie du tilh, madiran


Chênaie du Tilh, Madiran 2007

 
(Auchan wijnfestival, 5,80 €)

Een Madiran voor 5,80 €, het bestaat. De typische tannatfruif, die  50% van de blend moet uitmaken, zorgt normaal gezien voor krachtige tannines die slechts na jaren kelderrust verzachten.
Geen sprake van bij deze coöperatieve wijn.  De wijn vertoont mooie kruidige en fruitige aroma' s en is in de mond heel soepel en elegant. Enkel naar het einde toe is er wat droogtrekking. De materie is dus beperkt (waarschijnlijk behoorlijk hoge rendementen), en de wijn is in het geheel niet typisch te noemen, maar toch is hij charmant genoeg om te bekoren. Aan 5,80€ is dit zelfs een aanrader.

 

 

 

 

 

 

12:17 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

18-11-11

Wijnen van de week (9)

rully, leflaiveOlivier Leflaive, Rully Premier Cru 2008

(kelderresten Fourcroy, 9,68 €) Een zeer typische Chardonnay, met de obligate gerookte toets, toast, rijp wit fruit, brioche. In de mond zijn de zuren zeer opvallend, ze zorgen voor een mooie ruggengraat voor het fruit. ¨Perfect bij romige visgerechten of wit vlees. Heel mooie wijn, zeker aan die prijs...


 

 

 

gay, bourgogne, 2009François Gay, Bourgogne 2009
(ter plaatse, 8 €)

Het domein is gelegen in Chorey Les Beaune, men maakt naast deze generieke Bourgogne ook redelijk traditionele wijnen in Chorey, Savigny en Aloxe Corton.


Rood fruit en rozen in de neus. Zuren domineren bij aanvang het mondgevoel, voor sommigen zelfs nét iets te veel. De wijn is nochtans zeer drinkbaar maar wel redelijk licht. Een correcte basisbourgogne.

 

montrecul, bouvier

Regis Bouvier, Bourgogne en Montre Cul 2007
(wijnveiling, 11 €)

Dit 'climat' is het leukste van de hele Bourgogne. De lichte helling zorgt ervoor dat de plukkers onder de rokjes van de pluksters kunnen kijken, vandaar de naam...

Regis Bouvier is samen met zijn broer één van de betere producenten in Marsannay-Fixin. De wijn heeft al wat 'putje ' in de neus, is zacht en soepel, maar moet dringend gedronken worden.

 

ravaut, nuits villages

Gaston et Pierre Ravaut, Cotes de Nuits Villages 2009
(ter plaatse, 11,5 €) Domein gelegen te Ladoix, net aan de grens van de Cote de Nuits en de Cote de Beaune. Men maakt er vooral Ladoix, Aloxe Corton en Corton (allen CdBeaune-wijnen), maar men heeft ook uitlopers van percelen in de Cote de Nuits.

Vandaar deze wijn, die een heel mooi aroma heeft van bos, frambozen en grafiet. In de mond een mooie structuur met korrelige tannines knappe(rige) zuren. Wijn met karakter die zeker een vijftal jaar reserve heeft.

 

 

 

 

 

 

 

 

chignard, fleurie

Domaine Chignard Fleurie 2009
(Boutelegier, 11,9 €)

Deze cru uit de Beaujolais wordt alom geprezen. Michel en zoon Cédric Chignard bezitten 8 ha wijngaarden van zowat 60 jaar oud. het perceel  "Les Moriers ligt pal aan de appellatie Moulin à Vent. Er wordt geen of amper sulfiet gebruikt.

De neus is zeer aromatisch, met florale impressie, lichte vegetaliteit, rode besjes, minerale toets. In de mond is de wijn zeer boeiend, mooi opgebouwd, een steekspel tussen fruit en zuren. KNAP!!!

 

vaudoisey creusefondVaudoisy-Creusefond Auxey Duresses 2009 (ter plaatse, 9 euro)

Een domein gelegen te Pommard. Men heeft 9 ha wijngaarden in Meursault, Volnay Pommard en Auxey Duresses.

Dit domein maakt (vooral in rood) zeer toegankelijke en uitermate betaalbare wijnen.

De 2009 Auxey heeft een licht gerookte toets,wat animaliteit,  rood fruit en florale impressies in de neus. De mond is zacht en elegant, zeer fijn en evenwichtig.

 

17:13 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)

11-11-11

Wijnen van de week (8)

siaurac, 2008 Chateau Siaurac, Lalande de Pomerol 2008
Op het grootste domein van Lalande (46 ha) kan u ook terecht voor oenotoerisme (een dagje kasteelleven voor 95 €, iemand?). De wijn mag er echter ook zijn. Hij wordt met zeer veel zorg gemaakt volgens de methode van de 'lutte raisonnée'. Hij lagert ook op zijn gistresten, wat volgens de eigenaars helpt om oxidatie tegen te gaan en aldus de mogelijkheid biedt om minder zwavel te gebruiken.
Men gebruikt naast merlot ook 20 % cabernet franc en 5% malbec. Twaalf maanden lagering op eiken vaten, waarvan slechts 15% nieuw hout.
De wijn heeft een gedistingeerd aroma van nét rijp genoeg zwart fruit en kruiden (peper). In de mond is hij medium bodied en manifesteert zich de koelheid van het oogstjaar. Behoorlijk strak dus, hoog in zuren en duidelijk merkbare tannines.
Geen merkbare houtinvloeden
(met uitzondering van wat rokerigheid), wat de wijn een extra fris karakter geeft.
Een rechteroever voor de liefhebbers van de overkant. (kelderrest Fourcroy 9,60 €)les trois croix, fronsac, 2004Chateau Les Trois Croix, fronsac 2004
Ook hier een wijndomein dat nog door de familie wordt gerund. Patrick Léon, ooit nog wijnmaker voor Mouton, Opus One en Almaviva, maakt hier samen met zijn vrouw en drie kinderen wijnen van 80% merlot en 20% cabernet franc.
De kleibodem (molasses du Fronsadais) op kalkrotsen is ideaal voor de hoofddruif van de rechteroever.

Een intens kleur met evolutie aan de rand. De neus is rijk, met rijp zwart fruit naast animale toetsen (leder), koffie en chocolade.
Een warm mondgevoel, vol en zacht, met versmolten tannines.
Nu perfect op dronk, maar nog drie tot vijf jaar reserve.
Een voorbeeld van wat voor moois je aan prijs-kwaliteit kan vinden in Fronsac.

(kelderresten Fourcroy 8,99 €) 

 

bujan, bourg, 2009


Chateau Bujan, Cotes de Bourg 2009
Ook in de Cotes de Bourg vindt men wijnen die veelal enkel qua prijs het St Emilion-niveau niet halen.
Chateau Bujan, een domein van 16 ha gelegen aan het begin van het estuarium van de Gironde, is sedert 1987 eigendom van Pascal Méli en zijn vrouw. Ook deze wijn bevat grotendeels merlot (75%) met 20% cabernet sauvignon(!) en 5% cabernet franc.
Hij kreeg lagering op eiken vaten waarvan 1/3 nieuw.

Minder concentratie in de kleur dan de vorige wijnen. De neus daarentegen is zeer aromatisch, met pure, rijpe bosbes maar ook kruidigheid (vanille, kaneel). Deed niet aan een Bordaux denken.
De wijn is lekker en soepel in de mond maar eerder eenvoudig. Op t eind komt wat rijpe tannine opzetten.
(6,25 euro, Auchan)


 

 

 

Brillette, Moulis  

Chateau Brillette, Moulis 2008

Listrac en vooral Moulis zijn  onderschatte gemeentelijke appellaties in de Haut-Médoc.
Op Chateau Brillette, een domein van 36 ha staat de bekende oenoloog Eric Boissenot in voor de vinificatie.
Op linkeroever maakt men wijnen die meer cabernet sauvignon bevatten. Maar zoals ook hier blijkt kan de merlot tot de helft van de blend bevatten (48%).
Twaalf maanden lagering op eiken vaten waarvan 30% nieuw.

Zoals redelijk wat 2008 linkeroevers  begint deze wijn zich te sluiten. Het aroma is zeer beknopt, met vooral kruidigheid, wat vanille en zwarte bessen. In de mond een mooie structuur, krokante zuren, maar ook hier weinig aroma s. In de afdronk hebben we wat toast.
Een viertal jaar kelderrust is meer dan aangewezen.

 

 

 

de Francs Les Cerisiers, Cotes de Francs


Chateau de Francs Les Cerisiers, Cotes de Francs 2008
Cotes de Francs is de enige appellatie in de Libourne (Pomerol, St Emilion, CdFrancs en CdCastillon)  waar ook ook witte wijn wordt gemaakt.
Deze rode Chateau de Francs ligt op één van de hoogste heuveltoppen van de Girondestreek en wordt gemaakt door twee persoonlijkheden in de streek, namelijk Hubert de Bouard (Chateau Angelus) en Dominique Hébrard (vroeger Cheval Blanc).
De bodem is vergelijkbaar met diegene die men vindt op het plateau van St Emilion (klei/kalk).
De wijnen zijn een assemblage van 70%merlot, 20% cabernet franc en 10% cabernet sauvignon. Een jaar lagering op eiken vaten waarvan 20% nieuw.

De 2008 heeft een mooie elegante neus van bessen, ceder, grafiet. De aanzet in de mond is zacht en rijk, maar al snel komen zuren en tannine de rijpe toetsen wegduwen. Lichte bitterheid in de afdronk.
Complexe wijn. (kelderrest Fourcroy, 7,60 €)


 

de Francs Les Cerisiers, Cotes de Francs


Chateau de Francs Les Cerisiers, Cotes de Francs 2009
Let op de verandering van de AOP-benaming:
"Francs" Cotes de Bordeaux.
Inderdaad, heel recent besloot men de cotes-wijnen onder te brengen onder één noemer, namelijk Cotes de Bordeaux.
Daarin zou je dan twee niveaus hebben, de generieke Cotes de bordeaux naast de Cotes de Bordaux met een benaming erbij:
Blaye, Castillon, Cadillac (zoete wijn!) en Francs.
De cotes de Bourg wou hier geen deel van uitmaken... Kwestie van het voor de consument... eh.. overzichtelijk te houden?

Deze wijn lost alvast de hoge verwachtingen in. Bijna inktzwarte kleur, intens aroma van zwart fruit, gedroogde pruimen, specerijen.
In de mond zacht en chewy, in het middenstuk komt de alcohol even opzetten (15,5 % !!) maar al snel zorgen de ruim aanwezige zuren voor stabiliteit en een hedonistisch aanvoelen.
Geen enkele St Emilion doet beter aan deze prijs.
(Colruyt, 11,60 €)

16:07 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)

05-11-11

Wijnen van de week (7)

 

respide medeville


Chateau Respide Medeville 2006, graves blanc
Dit domein bezit 3,5 ha witte druivenaanplant gelegen op de top van een heuvel nabij Langon. Men heeft er een schitterend zicht op de vallei van de Garonne.

De drie typische bordelese witte druiven zijn in deze blend aanwezig: 50% semillon, 48% sauvignon blanc en 2% muscadelle.
De wijn lagert zes maand in nieuwe eiken vaten.

Mooi strogeel kleur. De neus is bijzonder fruitig (rijp wit fruit, ananas) en vertoont ook een licht gerookte toets. In de mond is de wijn zacht bij aanzet, lijkt even plat te vallen maar de zuren komen op tijd opzetten om dit te vermijden. Als aperitief is dit niét geschikt, wel als begeleider van gegrilde vis, wit vlees of zachte (ook qua smaak) kazen.

(kelderresten Fourcroy 4,15 €)bernadotte, haut medoc, 2008

Chateau Bernadotte, Haut Médoc 2008
Dit domein, niet ver gelegen van Pauillac, is sedert 1997 eigendom van Pichon Longueville Comtesse. Ondertussen zijn beide Chateaux overgenomen door Roederer. Gravel-zand en kleibodem, de 2008 bestaat uit 56% cabernet sauvignon en 44% merlot.

Zwart fruit, wat koffie, gerookte toetsen en grafiet. De wijn vertoont korrelige maar rijpe tannine en fijne zuren die zorgen voor een zeer mooie structuur. Het redelijk strakke mondgevoel is typich voor het oogstjaar.
Heel mooie wijn met behoorlijk wat potentie. Perfect bij een stukje rood vlees.

(kelderresten Fourcroy 10,89 €)

 

chateau haut vigneau, pessac leognan
Chateau Haut Vigneau 2009, Pessac Léognan

Dit domein maakte vroeger deel uit van het landgoed van Baron Montesquieu, één van de grondleggers van de verlichting. het is in handen van Eric perrin, eigenaar van Chateau Carbonnieux.
De wijnen zijn gemaakt van 60% cabernet sauvignon en 40% merlot.

De neus vertoont zowat dezelfde aroma' s als de vorige wijn, maar is expressiever. In de mond is hij zachter en voller, met perfect rijpe, sappige tannines. Mooie complexiteit, ondanks het warme mondgevoel. In de afdronk proeven we de aroma s van het hout (toast).

(Colruyt 11 €)


lagorce 1998, medoc 2005
Chateau Lagorce Haut Médoc 2005
en Chateau lagorce Haut Médoc 1998
Dit Chateau is gelegen op 30 km van St Estephe. De wijn is , afhankelijk van het jaartal, steeds gemaakt van meer cabernet sauvignon dan merlot. De wijnen rijpen 12 tot 18 maanden op deels nieuwe houten vaten.

De 2005 had de mooie aroma s van zijn hout volledig verloren en toonde zich eerder gesloten in de neus. In de mond zwart fruit, zoethout en wat peper. Minder complex dan de twee vorige Médocwijnen.

De 1998 vertoonde aroma s van zoet rood fruit, leder en bos. In de mond was de wijn wat dunnetjes, de tannines leken wel opgelost, de zuren begonnen wat te domineren. Zéker nog drinkbaar (en met een lekker stukje vlees waarschijnlijk perfect), maar op z'n Anne De Baetseliers toch mooi begonnen aan zijn phase descendante...


(Wijnhuis Tinto 9,75 € voor de 2005)


U krijgt ter compensatie een prachtige vertolking van een nummer van Guillemots...


13:17 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)