28-10-11

Willy de Clercq (1927-2011)

 Eigen werk uit 1979 (toen nog niet Reynaud, Charvin en Chicotot maar Franquin, Hubinon, Cauvin en Charlier mijn helden waren...)

dokter piekuur.jpg

(klik om te vergroten)

22:37 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (3)

22-10-11

Wijnen van de week (6)

escaravailles ventabrenDomaine des Escaravailles, Le Ventabren Cairanne 2007
Dit domein is gelegen in de buurt van Rasteau, men maakt er verschillende cuvées die allen zeer hoog worden aangeschreven. lees hier meer.
De cuvée Le Ventabren is gemaakt van 70% grenache 20% syrah en 10% carignan. Parker omschreef de wijn als volgt:
The 2007 Cotes du Rhone-Villages Cairanne Le Ventabren offers stunning aromas of jammy strawberries, cherries, crushed rocks, and resiny soil undertones in a medium to full-bodied, lush, powerful yet concentrated, silky style. This seductive 2007 is best consumed over the next 5-7 years. 91+

Inderdaad een behoorlijk volle maar tegelijk soepele wijn, met heel wat fruit maar ook mineraliteit en kruidigheid. Zeer zacht in de mond met nog veel potentieel (12 € Grandry)


clos du caillouDomaine Le Clos du Caillou Cotes du Rhone 2009
De CDR van de gelijknamige Chateauneuf, gemaakt van 90% grenache, 5% syrah, 3% mourvedre en 2% counoise.
Elevage gedeeltelijk in betonnen cuves en foudres.

Heerlijke neus van rijp rood en zwart fruit, frisse kruidigheid (munt), suave mondgevoel met veel materie, rijpe tannine en quasi onmerkbare zuren die de wijn fris houden. Zeer knappe wijn die zijn (generieke) AOP overstijgt.

 (9,95 €, Boutelegier)

 

 

 

pigeouletLe Pigeoulet des Brunier Vin de pays de Vaucluse 2009

Ook hier een wijn gemaakt door het team van één van de topdomeinen in Chateauneuf, Vieux Telegraphe. Druiven afkomstig van twee percelen, waarvan één dicht bij de Ventoux. Grenache 80%, Carignan 5%, Syrah 10%, Cinsault 5%. Lagering van een half jaar op inox en een half jaar op foudres.

Een bijzonder lekkere wijn, met een intens aroma van kersen, aardbei, specerijen, zoethout. Enorm sappig in de mond, puur grenache-plezier. Heerlijk. (9,25 €, Boutelegier)

 

 

 

 graillot.jpgAlain Graillot Crozes Hermitage 2009

Alain Graillot, ingenieur van opleiding, is een voortrekker in de AOP Crozes Hermitage. Hij vinifieert daar de allerbeste wijn die op het terroir kan worden gemaakt.

Een redelijk intens en rokerig aroma van vooral peper, menthol en vers bosfruit.  In de mond in eerste instantie vol en sappig, maar dan komen de zuren opzetten. Deze maken de wijn minder makkelijk drinkbaar, maar je voélt gewoon hoe mooi alles in mekaar steekt, en hoe op een gegeven moment deze wijn tot een ultiem evenwicht zal komen. Schitterende en veelbelovende wijn.  (16,60€ Boutelegier)


terre des violettes



Terre des Violette Saint Joseph 2009

ST Joseph is na Crozes Hermitage de tweede grootste AOP in de noordelijke Rhone. Deze wijn wordt gemaakt door de coöperatieve Cave de Thain.  Voor mij is dit het perfecte archetype van een Saint Joseph. Peper in de neus, zeer mooie fraicheur in de mond.

 (8,5 € Carrefour)

 

 

 

 

rabasseDomaine Rabasse Charavin Cotes du Rhone 2007

Corinne Couturier maakt in Cairanne een serie wijnen met een geheel eigen karakter. Deze Cotes du Rhone is gemaakt van 35% Grenache (10-40 jaar oude wijnstokken), 15% Syrah (10-30 jaar) en 50% Carignan (20-jaar). Een lage opbrengst van 40hl/ha., 100% ongefilterd.

Net zoals de wijnmaakster is deze wijn compromisloos. Niks van het gemakkelijke fruit wat je verwacht van een wijn in deze prijscategorie, wel aardse toetsen, lichte animaliteit, kruidigheid en, toch wel, zwart fruit.
In de mond zeer evenwichtig, perfect in zijn zuren, hartige tannine.

(6 euro, wijnzolder)

 

 

16:16 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

15-10-11

Wijnen van de week (5)

 

caringole.JPGDomaine La Croix Belle Caringole 2009 IGP Cotes de Thongue
IGP is de nieuwe benaming voor Vin de Pays.
Dit domein is gelegen in het Middeleeuwse dorpje Puissalicon, op de flanken van de Cévennes.
De bodem bestaat uit kalkleem en keien, en de zomerse hitte wordt getemperd door een frisse zeebries en nachtelijke winden uit de Cévennes.

De wijn is fris en fruitig, soepel genoeg maar vertoont toch een mooie structuur. Wat later komt er ook kruidigheid door. Ideale  barbequewijn (wijnhuis Tinto, 5,6 €)

 

croix belle.JPG

 

Domaine La Croix Belle Les Calades Vin de Pays de Cotes de Tongue 2006
Door Tom Stevenson bij de 8 beste producenten van Vins de Pays gerekend en geschonken door topchefs als Gordon Ramsey en Marcus Wareing.

Een blend van syrah-cabernet, heel mooie en fijne neus, met zwart fruit en chocolade. De wijn is perfect versmolten, heel zacht en behoorlijk lang met een mooie afdronk. Deze ‘landwijn’ is beter dan een pak AOC-wijnen aan dezelfde prijs.
(Wijnhuis Tinto, 7,90 €)

 

 

c comme ca

 

 

Le Mas de Mon Père, Vin de Table de France

 

Frédéric Palacios is in de Malepère (Languedoc) constant aan het experimenteren waardoor hij sommige van zijn wijnen als Vin de Table op de markt moet brengen.
Deze C comme ça is gemaakt van 100% carignan.

 

Een wat moeilijkere wijn voor de beginnende wijnliefhebber. De neus vertoont niet veel fruit, wel aardse en medicinale toetsen. Een groene  kruidigheid vervolledigt het palet. De wijn is mooi gestructureerd en al goed in balans, in de mond ontdekken we plots het fruit waar we tevergeefs naar zochten. Het geheel eindigt in een bijzonder kruidige afdronk.
Een enorm boeiende wijn!

(Wijnhuis Tinto, 10 €)

 

piquemal

Domaine Piquemal, l Age de Raison 1988 Rivesaltes Ambrée

Dit huis is één van de voortrekkers in de Roussillon (Agly)
Deze Vin Doux Naturel (gisting gestopt door toevoegen van alcohol (mutage), waardoor er onvergiste suikers in de wijn overblijven) werd 17 jaar in cuves op het domein bewaard.

Heerlijk zachte dessertwijn met een ellenlange afdronk.

(Tinto, 13 €)

 

 

carmes rieussec 

 Les Carmes de Rieussec Sauternes 2008

Tweede wijn van dit befaamde huis dat in handen is van Lafite.
Tachtig % semillon, de rest sauvignon blanc en muscadelle.
18 maanden lagering op houten vaten.

Een heerlijke Sauternes, helemaal niet zwaar, typische aroma s van honing, citrus, ananas en abrikoos. Zacht en fris in de mond,lange afdronk.

 (kelderresten Fourcroy, 7,5 € - 0,375 cl)

 

Zonin Baccorosa Vino Spumante Dolce Rosato

Lichte schuimwijn gemaakt volgens de Charmat methode (tweede gisting op cuves, botteling onder tegendruk). 7 C° alcohol.
De ideale opvolger voor Kidibul (deed het goed op het feestje van mijn 18jarige dochter)

(kelderresten Fourcroy 2,42 euro )

 

zonin

18:12 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

08-10-11

Wijnen van de week (4)

Cremant de Loire,  Monmousseau

 

 

 

Cremant de Loire - Monmousseau selection Brut.
Een blanc de blancs (100% chenin blanc) uit Touraine, zoals alle Cremants gemaakt volgens de  methode traditionelle.

De eerste fles was wat ‘uitgeblust, volgende flessen bleken beter en toonden een zeer correcte schuimwijn voor een eerlijke prijs.

(4,84 €, Fourcroy)

 

 

 

 

 

 

 

Balarin, Black Pearl,  cremant de Bordeaux

 

 

 

  Balarin, Black Pearl.
Iets wat men niet gauw tegenkomt, een Cremant de Bordeaux.

En extra leuk, de wijn is gemaakt van 100% rode druiven (cabernet franc).
Hij kreeg uiteraard  een tweede gisting op fles en één jaar lagering in de kelders (waarvan 9 maand sur lattes, het minimum voor een cremant) Elke dag remuage gedurende 4 à 6 weken. (zo staat het op het labeltje)

Origineel om eens te schenken, maar dat is dan ook zowat de enige reden om dit te doen. Zeer snoeperig,  mooi fris maar behoorlijk simpel.

(6,5 €, Auchan)

 

 

 

 

Puig de Solivella Cava brut Nature, Penedes

 

 

 Puig de Solivella Cava brut Nature, Penedes

Gemaakt van Macabeo en Parellada
22 maanden rijping in de kelders.

Zeer mooie Cava, gist en brioche in de neus, zacht en vol in de mond.
Bijna niet te geloven dat men deze kwaliteit kan bieden aan dergelijke prijs.

(Wijnzolder 6,99 €)

 

 

 

 

Cremant de Jura, Remi Treuvey

 

 

 

 

Cremant de Jura, Remi Treuvey

Deze jonge wijnbouwer kreeg eerder al een prominente plaats op deze blog, zie hier

Vijf  hectare te Arbois
. De stille wijn krijgt 12 maanden rijping op eiken vaten en de schuimwijn nadien 12 maanden “sur lattes”. Geregelde vermelding in GH en Gault Milau

Een bijzondere en bijzonder lékkere crémant, met aardse toetsen en veel fraicheur.
Fijn en complex in de mond, heerlijk als aperitief of bij allerlei soorten hapjes.

(Wijnzolder 8,8 €)

 

 

 

 

graham beck, methode cap classique

 

 

 

 

 

Graham Beck brut.

Een ”vonkelwijn”  gemaakt van chardonnay (54%) en pinot noir (46%) volgens de Méthode traditionelle, in Zuid-Afrika 'Méthode Cap Classique' genoemd.

Bijzonder zuiver, lichtvoetig maar complex, Champagnekwaliteit.

(Wijnzolder, 13 €)


 

 

 

 

 

 

  Champagne Gallimard Père et Fils

 

 

 

Champagne Gallimard Père et Fils
10 HA, gelegen op de terroir des Riceys in de Aube, 100% pinot noir.


Een rijke Champagne, met typische brood-deeg-briochetoetsen en rijp wit fruit. Vol en smeuïg zacht in de mond.

(Lambrecht, 18 euro)

 

 

 

 

 

 

 

 


(En dit waren de wijnen van het weekend Lachen) :

rayas, clos rougeard, janasse

12:05 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (9)

01-10-11

Wijnen van de week (3)

DSCN1880.jpgOlivier Leflaive Bourgogne Aligoté 2008
Een witte Bourgogne is altijd chardonnay, uitgezonderd als er Bourgogne-alligoté op het etiket staat (of Bouzeron, een gemeente waar de aligoté verplicht gebruikt wordt/of Sauvignon de St Bris, de naam zegt het zelf).
Sommige cheapo aligoté’ s zijn vooral voor de kir bestemd, de laatste tijd maakt men echter heerlijke wijnen van deze miskende druif.

Na de 2007 van Leflaive bevestigt ook deze 2008 dat goede wijnbouwers van deze cépage heerlijk spul kunnen maken dat zelfs beter is dan vele chardonnays van mindere goden.  In de neus vooral groene appel, maar ook citrustoetsen en een bijzonder zuivere mineraliteit. In de mond fantastisch mooie zuren met genoeg ondersteunende materie . De wijn is vrolijk, fris, licht, frivool, evenwichtig en pérfect uitgebalanceerd. Heerlijk als aperitief of te drinken bij lichte visgerechten, mossels, slaatje met scampie,…

(Fourcroy kelderresten,  6,35 ipv 9,95 €)

 

 

DSCN1888.jpg

 

 

 

 

 

Maison Coquard Morgon 2009
In de Beaujolais zijn er 10 cru’ s waar men tegenwoordig schitterende wijnen produceert. Bekendste zijn Saint Amour, Moulin à Vent, Fleurie en… Morgon. Hier worden de krachtigste wijnen uit de streek geproduceerd.

Het ‘huis’ Coquard werd pas in 2005 gesticht door de dynamische Christophe Coquard maar wordt ondertussen al regelmatig geciteerd door RVF, Bettanne Dessauve, Gault Milau, enz..
Waar een Beaujolais normaal quasi volledig doorschijnend is vertoont deze wijn een mooie kleur van zwarte kersen met een verrassend diepe kern. In de neus vinden we die kersen terug (opgelegd) en wat kruidigheid (peper, kruidnagel).
De mond is in eerste instantie mooi rijp, zeer behoorlijke vulling, de zuren zijn duidelijk aanwezig maar mooi geïntegreerd. Ernstige wijn die nog wat evenwicht ontbeert. De tannines (jawel, gamay met tannines!) zijn nog wat droogtrekkend, in de afdronk verschijnt een bittertje. Misschien wel de perfect match bij een eendeborstje met sinaasappelsaus.

(Carrefour wijnfestival 7,03 €)

 

suffrene

 

 

 

Domaine de la Sufrène Rosé Bandol 2010
Dit domein in Bandol, topapellatie van de Provence, verkocht tot 1996 zijn druiven aan de coöperatieve maar maakt vanaf dan heel mooie eigen wijnen. De rosé is samengesteld uit Mourvèdre (40%), Cinsault (30%), Grenache (20%), en Carignan (10%). Op de site spreekt men van de pressurage direct als bereidingsmethode, maar ook van saignée of macération pelliculaire.

Zoals alle rosé Bandols heeft de wijn een bijzonder mooie fraicheur, in het aroma herkennen we naast fruit vooral… buxus en vegetale toetsen. Blind zou dit me inderdaad aan een sauvignon blanc doen denken, iemand vermeldde zelfs het aan deze druif schatplichtige ‘kattenpis’. Kruidig ook, en in de mond heerlijk gebalanceerd, de zuren worden perfect gedekt door een mooie rondeur (vettigheid) en de wijn vertoont een mooie complexiteit.
Een echte maaltijdrosé, ideale begeleider van een wokschotel, Oosterse gerechten, slaatjes of sosissen op de barbecue.

(Carrefour 9 €)

 

 

cazal rosé

 

 

 

 

 

Le rosé de Cazal, Vin de Table
Rosé van Domaine Le Cazal te Minervois, de wijnbouwer maakte hiervan zo weinig flessen dat hij het niet de moeite vond om die voor te leggen aan de AOC-comissie. Vandaar, een Vin de Table.  De wijn is gemaakt van 100% syrah.

In de neus onmiddellijk snoepjes, neuzekes (cuberdons) maar voor mij vooral die Onze lieve vrouwtjes van vroeger (guimauve). Verder rood fruit. In de mond zacht en rond, lekker maar eenvoudig. Perfect bij zalm

(Wijnzolder, 6 €)

 

 

 

fougas maldoror

 

 

 Chateau Fougas Maldoror, Cotes de Bourg 2009

Cotes de Bourg is gelegen aan de andere kant van de oever van de Gironde, recht tegenover de grote gemeentelijke appellaties van de Médoc. Dit domein van Jean-Yves Béchet maakt naast de gewone cuvee (verkrijgbaar in Colruyt) ook deze Maldoror, een wijn die door parker en co al jaren wordt omhooggeschreven en zijn appellatie overstijgt. De wijngaarden (75% merlot, 25% cabernet sauvignon) liggen op een plateau van 40 meter hoog dat op natuurlijke wijze wordt gedraineerd. De wijn lagert 18 maanden op nieuwe houten vaten.

Deze 2009 heeft een dieprode kleur met violet rand. De neus is zeer intens, aroma s van zwart fruit, hout, verf (of is het turf?) en Oosterse kruiden. Iemand dacht aan de geur die je tegemoetkomt bij het binnenwandelen van een kerk. Voor wie dit nog nooit heeft gedaan, denk aan een mengeling van priesterzweet en wierook.
In de mond is de wijn eerst gul, zacht, vol, maar na een tijdje domineren de tannines van het hout. Een lichte hardheid daagt op en op het eind volgt een droogtrekkend gevoel.
Dit komt goed, veel potentie, maar voor t moment vind ik deze wijn niet echt genietbaar, te zwaar en opzichtig.

(Auchan 10, 95 €)

19:51 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)