04-05-11

Droomdegustatie (deel 1)

Mijn beste Champagne ooit omschreef ik als volgt in augustus 2010:

De champagne van
Boulard (Les Rachais 2004) raakte ons diepste gemoed. Vinama vergeleek deze parelende parel met een iéts lichtere versie van de Bollinger Grande Année die hij op het domein ooit dronk. En ook voor mezelf was deze knaller een sensatie. Nooit zulk een complexiteit gevonden in een schuimwijn. Aards, nootjes (niét oxidatief), zacht en lang in de mond, te lekker om uit te spuwen maar ook te lekker om in te slikken. Dus liet ik hem maar smelten op de tong.
Een 96/100, er zijn minder mooie starts gekend in de geschiedenis van de wijnproeverijen (ik denk hierbij aan die ene keer dat een slok van de eerste rode wijn werd uitgespuwd in de karaf van de volgende).

Ik herproefde deze wijn (de enige die we niét blind proefden) samen met de andere leden van Heevie Teusted. Dit was deze keer de tasting note:
Boulard (Les Rachais 2004
Gistachtig, wat citrus, lichte toast, rijp wit fruit. Neus is typisch Champagne (maar redelijk banaal). Zacht en soepel in de mond maar mist wat fraicheur om echt te bekoren. Mooie afdronk.

Hier werd dus nog maar eens bewezen dat goede wijnen niet bestaan. Er bestaan enkel goede fléssen.  En dat geldt zéker voor een biodynamische Champagne.

De fles Boulard was het startschot van wat – zonder overdrijven- een droomdegustatie mag genoemd worden. Kempie vergastte de Heevie-Teusted leden op een avondje puur en onversneden genieten.

François Cotat, les Monts Damnés 2006
In de neus venkel, krachtige vegetale toetsen, mineraliteit, chemische impressies (opgelegde citroen). In de mond verbazend veel materie, zeer mooie, getemde zuren, veel sap en evenwicht. De afdronk is zeer lang en lekker. Deze wijn deed me denken aan de Clos de Beaujeu van Boulay die op het forum werd aangeprezen. Een bijna atypische sauvignon (maar toch herkenbaar voor wie eerder al Boulay en, jawel, Dageneau dronk).
Het restje de derde dag was nog stukken beter, wat doet vermoeden dat deze wijn nog heel veel marge heeft om te verbeteren…
Op het etiket zagen we dat Cotat zijn wijn in Chavignol maakt. Een betere begeleider van de plaatselijke kaas bestaat er dus niet. Na  het woordje Chavignol stond er (Cher). Iemand merkte alert op dat het wellicht om een dure wijn ging.
cool.gif

DSCN1018.JPG

Wordt vervolgd!

12:46 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (7)

Commentaren

Spannend ... Ik kan bijna niet wachten op het vervolg.
De titel belooft ook al veel natuurlijk ;-)

Gepost door: carl | 04-05-11

Ben ook al zwaar benieuwd naar het vervolg.
Dat die Boulard wat tegenviel, verrast me toch een beetje?

Gepost door: pvo | 05-05-11

@Carl
When I want wine, all I have to do is dream dream dream... ;)
@Peter
Tja, stabiliteit is niet direct het sterk punt van biodynamisch gemaakte wijnen... en er volgt er nog zo één...

Gepost door: vinejo | 05-05-11

Vinejo schreef:
Tja, stabiliteit is niet direct het sterk punt van biodynamisch gemaakte wijnen... en er volgt er nog zo één...

Ik heb er mij al regelmatig op betrapt dat ik dezelfde wijn uit een kist op twee verschillende tijdstippen anders ervaar en dan ook ze verschillend kwalificeer.
Maar ik denk dat het probleem eerder te zoeken is bij de (on)stabiliteit van mijzelf.

Gepost door: Don Quichotte | 05-05-11

Die Cotat heeft mij ook van mijn sokken geblazen. Ik had 'm zo'n 6 uur voor de degustatie in een karaf gekieperd en hij bleef nauwelijks onveranderd. Heel verfijnde Sancerre met serieuze afdronk en veel bewaarpotentieel. Was mijn eerste Cotat ( nuchter ). Ga er zeker een paar van indoen.

Gepost door: Kempie | 07-05-11

Btw, dat torentje oorlog ziet er nu toch iets onsmakelijker uit..

Gepost door: Kempie | 07-05-11

Misschien is die proefkalender van Thun toch nog zo gek niet...maar het zet ons wijnproeven wel wat op losse schroeven.

Gepost door: Rick | 08-05-11

De commentaren zijn gesloten.