13-03-11

First forumtasting

Op initiatief van forumlid KrisG vond vorige zaterdag de eerste forumtasting plaats. Voor wie het forum nog niet kent, klik verder linksboven op deze pagina.
Het concept was simpel. We spreken af rond een tafel, elk brengt enkele flesjes mee en het ZUI degusteren kan beginnen.

Carl, een een early adaptor van deze blog en het forum Knipogen  was zo sympathiek een verslagje neer te schrijven van deze bijeenkomst.

Waarvoor van harte dank!

 

forumtatsing.jpg

 

 

0) Mosse - Juste avant l'été : Venne verraste ons als aperitief met een natuurlijke mousseux uit de Loire (100 % Chenin Blanc), een zogenaamde Pet'Nat'(nagisting op fles en daarom afgesloten met een kroonkurk). Een frisse naar appels en kaneel geurende droge wijn.

1) Azeitao - JP : Een stille witte wijn uit Portugal samengesteld uit Muscat en Fernao Pires. Een ontdekking van Don Quichotte aan nog geen 5 euro. Mooi

2) Domaine Charavin - Cairanne (wit) 2007 : Deze wijn wordt praktisch alleen met Rousanne-druiven gemaakt en had een zeer mooie lengte en fraicheur in de mond. Kris voorzag ons van de tweede en tevens laatste droge witte wijn.

3 en 4) Hierna was het de beurt aan de gastheer Kris G zelf en hij had geen Bordeaux voorzien zoals je misschien had kunnen verwachten maar hij kwam op de proppen met 2 Spaanse Rioja Reservas van hetzelfde huis maar uit verschillende jaren. Het betrof hier Coto Real 2004 en 2001 waarbij de 2001 duidelijk meer versmolten was maar dat ze beide familie waren was wel duidelijk.

5) Fonsalette – Cotes du Rhone 1998 : Eén van de jongere forumleden , zijnde Jurgen , had goed opgelet in de les bij onze forum-moderator en speelde volledig in diens kaarten met een duidelijk geëvolueerde maar fluweelzachte Fonsalette 1998. Een sterke binnenkomer!

6) Charvin – Chateauneuf-du-Pape 2000 : Na de leerling de meester en zo kwam de eerste fles van Vinejo op tafel . In vergelijking met de vorige  had deze nog een veel diepere kleur . Verder kwamen in deze wijn voornamelijk het vegetale, iets van vlees en rook door op de neus en dit alles zat zo mooi verpakt dat deze wijn nog een mooie toekomst heeft.

7) Hierna was het de beurt aan Gertt om ons verder door de Rhône-vallei te leiden en hij kwam op de proppen met Domaine De Nalys , een Chateauneuf-du-Pape uit 2007 aan een schitterende prijs (14-15 € ex. Domaine). Maar deze wijn had wel wat meer te bieden dan alleen maar een schitterende prijs . Hij kon zeker de vergelijking doorstaan met zijn meer illustere voorganger en had een zeer suave structuur. Een wijn gebouwd op finesse.

8) La Cappelletta – Barbera d’Asti Superiore 2006 : Onze eerste Italiaan van de namiddag werd aangeleverd door een ander gewaardeerd lid van ons forum, Dave . Deze wijn was volfruitig met een goede fraicheur maar toch nog aanwezige tannines. Wat ook opviel aan deze wijn was zijn lange afdronk.

9) Na zijn eerste wijn presenteerde Dave meteen zijn tweede wijn en wat voor één. Een vuil neusje maar een gepolijste structuur. Verrassend genoeg was deze een 100 % merlot niet afkomstig uit de Bordeauxstreek maar wel uit een zuidwestelijke regio, namelijk de Cotes de Duras. Het betrof hier namelijk de Révolution 2005 van Domaine De Grand Mayne. Aan 15 euro voorwaar een zeer goede prijs/kwaliteit .

10) Dom. De l’Elephant – Vin de Pays de Cotes Catalanes 2006 : De tweede maar nog niet laatste fles van Venne. Een wijn gemaakt door de bekende Rhone-wijnmaker Philippe Cambie. Deze wijn had alles (goede structuur, donker fruit  en lange afdronk). Genieten!

11) Vigne des deux soleils 2006 : Bordeaux-druiven (Cabernet Sauvignon en Merlot) in de Languedoc met een verrassend mooi resultaat. Groene pepers en rood fruit op de neus en in de afdronk het beste van de 2 werelden ; de fraicheur van Bordeaux en de rijpheid van de Languedoc. Opnieuw een ontdekking van onze nestor, Don Quichotte

12) … die meteen daarna een nieuwe fles liet aanrukken. Ditmaal kwam ze wel uit Bordeaux maar niet uit één van de klassieke appelaties maar was het een gewone Bordeaux Supérieur : Chapelle d’Alienor 2001. Een duidelijk herkenbare geëvolueerde Bordeauxneus met stalgeur (geuzeneus volgens Venne), mineraliteit en lichte droogtrekking. Mooie prijs/kwaliteit aan 12 €

13) Le Chemin de Colombe  – Moulis 2006 : Afkomstig van een uiterst klein domein. Structuur was enkel te omschrijven als fluwelig en sappig eindigend in mooie zuren. Het geheel miste wel wat diepgang en leek wat commercieel gemaakt. Waar Don Quichotte met deze fles niet helemaal scoorde deed hij dat met de volgende zeker wel.

14) Phelan Ségur – Saint-Estephe 2006 : Een 2006 maar nu al zeer benaderbaar. In de neus vooral nog getoaste toetsen en koffie en in de mond zo mogelijk nog zachter dan de vorige met duidelijk rijpe tannines. Hiermee werd het offensief van Don Quichotte voorlopig gestaakt.

15) Chateau Vrai Croix de Gay – Pomerol 2005 : Wat Bert ons voorschotelde was een Pomerol die duidelijk al kan gedronken worden. Hoewel hij zeker niet meteen als Pomerol herkend werd kwamen er op de neus zaken door als tabak, zwart fruit en peper. Afdronk leek mij wat groenig maar daar was niet iedereen het mee eens. Heeft evenwel nog een lang leven voor zich.

16) Dom. Pesquié - Quintessence Ventoux 2007 : Na een hele tijd aan de Westkust van Frankrijk vertoefd te hebben haalt Gertt ons met zijn tweede fles terug naar de Rhône. En wat voor een fles : In de neus meteen een verleidelijke combinatie van munt, rood fruit en kruidigheid. Deze wijn zat duidelijk evenwichtig in elkaar en was meer dan complex. Op het domein aangekocht voor slechts 13 € was dit voor mij de beste prijs/kwaliteit van de avond.

17) Gresa – Expressio 2007 : Na onze eerdere uitstap naar Spanje via Kris G leidde ook Koen ons de Pyreneeën over om kort daarna al in Emporda (Catalonië) te stoppen voor deze Gerenache-Carignan-Cabernet Sauvignon-Emporda-blend 18 maanden gerijpt opFranse eiken vaten. Deze wijn werd vooral gekenmerkt door vanille, zwart fruit en een zachte kruidigheid wat hem iets Prioratachtigs gaf. De alcohol, met 14,6°eerder aan de hoge kant viel nauwelijks op omdat deze wijn zo mooi in elkaar zat.

18) Foradori - Granato 2006 : Na de solo van Don Quichotte vond Koen de tijd rijp om, met onze goedkeuring, ook aan zijn verhaal een aantal extra hoofdstukken te breien. Deze Vino di Tavola uit het Noorden van Italië is helemaal opgetrokken uit de Teroldego-druif. Eén van de vele originele druiven uit Italië die op dit domein biodynamisch wordt gekweekt. In één woord een schitterende wijn. Zo één bij welke je hoopt dat er meer in een fles zit dan 75 cl zodanig dat de fles nog eens rond zou kunnen gaan. In de neus volgt de ene geur de andere op terwijl de smaak verwordt tot een velours geheel.

19) Voor zijn voorlopig laatste wijn bleef Koen in Italië en wel met een blend van Italiaanse (Sangiovese) en Franse (Merlot-Cabernet Sauvignon) druiven. Deze IGT, Il Blu 2007 van Brancaia werd eerder al door Winespectator de hemel in geprezen en wij konden niet anders dan hun volmondig bij te treden. Zachte tannines met kruidigheid en rood fruit verweven tot een sappig geheel. Mooi!

20 en 21) Na de eerdere strijd tussen de beider Rioja’s was het nu de beurt aan DE Zuid-Franse wijn om in duel te gaan. Het betrof hier natuurlijk 2 Bandols en nog wel uit het schitterende jaar 2001 : De Domaine Tempier , aangeleverd door Vinejo en de Gaussen Longue Garde dewelke Kris had meegebracht. De meesten vonden de Gaussen de betere wijn met duidelijk animaliteit , zwart fruit en getemd wild in de neus. Hij had misschien nog meer potentieel voor zich dan de Tempier maar deze laatste had misschien toch iets meer fraîcheur in de mond. Voor ieder wat wils dus.

22) Chateau Lagrange – Saint-Julien 1993 : Omdat de namiddag nog jong was besloot Don Quichotte nog een extraatje tevoorschijn te toveren uit zijn kofferbak. Iedereen keek reikhalzend uit naar deze fles maar spijtig genoeg was ze gekurkt. Dit kwam duidelijk naar voor op de neus maar in de mond viel dit minder op. Hoe dan ook een spijtige zaak.

23) Rauzan Ségla – Margaux 1995 : Om ons terug op het juiste spoor te zetten haalde Kris G een flesje uit zijn persoonlijke voorraad en wat voor één. De reden waarom zoveel mensen zo kunnen genieten van oudere Bordeaux is het evenwicht dat die wijnen in zich kunnen dragen en dit was daar een schoolvoorbeeld van. Top!

24 en 25) Omdat we nu toch in Bordeaux waren leek het Koen wel leuk om ons 2 van zijn net aangeschafte wijnen te laten proeven. Chateau Meyney, St Estephe  2008 verscheen eerst in het glas kort daarop gevolgd door de Lagrange St Julien 2008 waarbij deze laatste duidelijk als winnaar uit de bus kwam. Hoewel beiden nu al lekker waren en een groot potentieel tentoonspreiden bezat de Lagrange duidelijk nog meer diepte en vulling dan de Meyney, maar dat mag gezien het 10 €-prijsverschil ook niet echt verbazen.

26) Volgen op deze twee mooie 2008-en was een zware taak die de Meyney 2003 van Kris G niet helemaal kon waarmaken. Hoewel dit een mooie wijn was met een goede fraîcheur en dito balans stond hij toch in de schaduw van zijn illustere voorgangers.  

27) Chateau Rabaud Promis – Sauternes 2001 : Om af te sluiten had ik zelf een zoet wijntje voorzien en het viel blijkbaar wel in de smaak. Ik noteer hierbij letterlijk wat ik van ons aller moderator heb doorgekregen : "een pracht botritys neus maar niet té heavy, zéér evenwichtig en fris in de mond, heerlijke afdronk, incrachable voor mij, deed me denken aan de heerlijke Lafaurie 1999 die ik vorig jaar dronk…"

28) Bollinger – Champagne : Maar omdat er nog altijd eentje bij kan had Venne nog een verrassing voor ons klaar en ik moet zeggen dat het zeker wel deugd deed om het palet eens te kunnen verfrissen met deze godendrank. Ik denk dat zelfs niet-Champagnedrinkers hiervan zouden kunnen genieten.

Van uw reporter ter plaatse,

Carl

 

 
 

19:27 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (3)

Commentaren

Whow, Carl, terwijl ik het lees, herbeleef ik ht opnieuw....fantastische verwoording van een geweldige proeverij.... Tot ziens, en respect man....

Gepost door: gertt | 13-03-11

@ gertt : Geen probleem buurman, dat is graag gedaan.

Gepost door: carl | 14-03-11

lijkt mij zeer leuk. Mooie blog

Gepost door: frans | 02-06-11

De commentaren zijn gesloten.