31-12-10

Vintage 2011

 

2005-2006
Af en toe een goede fles...
 

Aan alle lieve dames 

En leuke heren 

Met wie ik via deze blog 

Mocht communiceren 

Maar ook aan allen die 

Het reageren vrezen

En hier gewoon

Wat kwamen lezen

Wens ik veel liefde en geluk

En af en toe een goede fles

Dan kan het niet meer stuk

In tweeduizend en zes


2006-2007
mocht mooie kurken geven... 

2006-2007.jpg

2007-2008
Wie had dat gedacht...



2008-2009
 

Elke wijn kwam welgelegen... 

Agiorgitiko
Barolo
Carmenère
Dao
Edelzwicker
Fixin
Genoelselderen

Haut Brion
Inurrieta
Josmeier
Krug

Lafran Veyrolles 

Manyetes

Negro Amaro

Opus One

Priorat

Qualiteitswein
Rayas

St Joseph
Tasmania

Uw of mijn wijn

Vonkelwijn
Wachau
Xarel-lo

Yquem
of
Z
infandel

Elke wijn komt welgelegen

In tweeduizend en negen.




Allerbeste wensen

vanwege
vinejo en co

 

2009-2010
kon je vorig jaar nog zien...

2009-2010.jpg

 

2010-2011
Doe het nu eens zelf...

vinejowensen2.jpg

 

11:44 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (3)

27-12-10

Pontet Canet, Lagrange en co bij de kerstboom

pontet en co.jpg

Tasting notes van deze wijnen kan u lezen op ons forum

13:15 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

22-12-10

Domaine Boulay Clos de Beaujeu Sancerre 2005

Voor de tweede maal opende ik een fles van deze wijn en, zowaar, ik vond 'm nog béter dan de eerste keer.
Ik blijf dus bij de bevindingen van de originele proefnotitie. De wijn heeft zoals enkele proevers op het forum opperden, inderdaad wel wat tijd nodig om écht open te komen. Maar vanaf dan is ie wel onweerstaanbaar.

DSCN0039.JPG

Lichtgeel, helder, viskeus (dikke, traag aflopende tranen).
De neus is aromatisch en complex. Appel, citrus (zeste), ananas. drop en kruiden (maar geen buxus, eerder safraan en vanille, had zelfs wat marjolein). Uitgesproken lactische toets.
Zeer zachte aanzet in de mond, een verrassende moelleux voor een Sancerre. Mooie lengte, een heel licht bitter toetsje geeft structuur. De zuren zijn opvallend gecamoufleerd maar zijn constant waakzaam en houden de tonus van deze wijn à point. In de lange afdronk sinaasappel, nootmuskaat en hazelnoot (nutella).
92 ptn.


16:32 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (1)

19-12-10

Guillemots

Zoals sommige wijnen tijd nodig hebben in de fles of in het glas hebben ook sommige songs tijd nodig om open te plooien in de oren. Maar geduld wordt in veel gevallen enorm beloond.
Dit is zeker het geval bij deze song van de eigenzinnige (en daardoor relatief onbekende) groep Guillemots. Bij aanvang van het nummer denk je eerder aan een mislukt songfestivallied van Bulgarije, dan hoor je iets van Queen, en wat later komt zelfs Mika even om de hoek kijken.
Maar wanneer je verder luistert ben je plots geboeid. Je aandacht wordt getrokken. Wat komt er hiervan? Waar gaat dit naartoe?
Na een 100-tal seconden weet je het. Dit gaat richting koude rillingen. Het nummer groeit door naar een fantastisch hoogtepunt. De haartjes op je armen komen recht te staan zoals bij het drinken van een zalige Saint Julien uit het jaar '90.
Ik kan alleen met bewondering kijken en luisteren naar muzikanten die zulks mooi uit hun pen, stem en instrumenten halen.
Meerdere luisterbeurten zijn nodig, maar als je die moeite wil doen kan je het enkel met me eens zijn. Dit nummer is niet minder dan geniaal.



En mocht u denken, hoe kan een zanger dit ooit live brengen, klik en bewonder...




10:27 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

09-12-10

Wat is kunst? Wijn is kunst.

Een aroma van bos, onderhout, chocolade, koffie, peper, grafiet, gesmolten boter.
In de mond een ultieme versmelting van zuren, fruit en tannine. Een verbazingwekkende materie, die je in laagjes tegemoetkomt, als een stuk heerlijke Belgische chocolade die je langzaam in je mond laat smelten. Een afdronk die je verhindert te converseren.
Een ontroerend muziekstuk, een pakkende scène in een film, een adembenemend schilderij.

Kunst.

Hohoho, héhéhé, overdrijft u nu niet een beetje, beste wijnliefhebber?
Kunnen we een glas wijn kunst noemen?
Mogen we een meesterlijk glas gegist druivensap van 20 jaar oud naast het werk van grote meesters plaatsen?

Ja we mogen dat.
In tegenstelling tot wat sommigen beweren heeft een wijn geen primair doel. Een wijn is niét gemaakt om de dorst te lessen. Een goede wijn is gemaakt om te boeien. Om te bewegen. Om de menselijke zintuigen en geest te prikkelen.
En laten deze kenmerken nu net ook de eigenschappen zijn die men de kunst toedicht.
Wanneer iets erin slaagt een mens te doen nadenken, te doen stilstaan, te ontroeren tot in het diepst van zijn ziel, dan kunnen we spreken van een kunstwerk.

Dit is geen pose.
De Chateau Lagrange 1990 bezorgde me een krop in de keel.

lagrange 90.JPG

 

12:46 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)