09-09-10

Wijnfestival

Het begon steeds bij het doorbladeren van de cataloog.

Verlangend vergelijken.
Opzoeken.
Aankruisen.
Schrappen.
Noteren.
Rekenen.
Luidop vloeken over het beperkte budget.

Vervolgens afspreken met buurman om na het werk samen de grens over te steken richting Wasquehal (Carrefour) of Ronq (Auchan).
Binnentreden in het wijnwinkelwalhalla.
En…als volwassene plots weer die kriebels in de buik voelen die je als kind had toen je de slapertjes uit je ogen wreef op de ochtend van zes december.

Het geluk van elke beginnende wijnfreak.

Na enkele jaren is, zoals bij elke nieuwe ervaring, het opwindende gevoel bij de wijnfestivals verdwenen. Je kijkt steeds kritischer naar de kermis van flessen en kisten waarbij de meest primitieve instincten van sommige klanten het winnen van hun aangeleerde sociale gedragsregels.
Je beseft ook dat voor een fles die je in deze winerush koopt aan 20 euro, vele wijnhandelaars je een fles uit een andere streek kunnen aanbieden van dezelfde kwaliteit, soms voor een mindere prijs.

Toch waren de wijnfestivals lange tijd dé gelegenheid voor de Bordeaux aficionado om aan onklopbare prijzen wat Grand Cru Classés in te slaan. Lagrange 2001 aan 20 euro. De tweede wijn (Les Fiefs de Lagrange) aan 9 euro.  Chateau Branaire Ducru aan 21 euro. Duhart Milon 19,50 euro. Lafon Rochet 18 euro.
Van zulke prijzen kan je heden enkel nog dromen. De oogstjaren 2006 en 2007 werden door de geldhongerige Bordelais van bij aanvang al zo hoog geprijsd dat zelfs de grootdistributie er niet in slaagt deze wijnen aan aanvaardbare prijzen op de markt te brengen.

Mocht ik dan toch- eerder toevallig- in Auchan lopen zou ik wel gaan voor een paar flessen  Malartic Lagravière 2008 (26€)Sociando Mallet 2008 (20! €), Haut Bages Liberal 2008 (18€), Poujeaux 2008 (16€, de 2005 aan 20€), Bellevue 2008 (11€),  D Escurac 2008(9€) Chateau Bujan 2008 (6€).

Enkel flessen uit 2008 dus. Mocht u nog niet op de hoogte zijn, in rood vermijdt u best de 2007-jaargang, een heel moeilijk jaar, waar zelfs de biologisch werkende kastelen (om Pontet-Canet niet te noemen) de wijnstokken met allerhande stoffen-die-u-niet-in-uw-lijf-wenst dienden te behandelen.
In wit geldt echter het tegendeel, de Guiraud Sauternes 2007 aan 36 euro is zeker het overwegen waard.
Voor wie toch de catalogi wil uitpluizen:
Auchan
Carrefour

De folder van Carrefour België staat nog niet online, maar zodra ik weet heb van een koopje in die winkel doe ik hier een update. Ik schat de kans dat André Flahaut en Pieter de Crem kortgerokt arm in arm de sirtaki dansen echter net iets hoger in.

 

 

carrefour wijnfestival 2004.jpg

  Carrefour Wijnfestival 2004 (Fr)

 

 

 

11:40 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (7)

Commentaren

Dat zijn inderdaad prijzen om van te dromen. Waarom was ik toen nog niet met wijn bezig... Ik ben de festivals beginnen volgen vanaf 2008 (of was het 2007?), toen nog wat mooie dingen op de kop kunnen tikken (kan me toen ook nog goed de opwinding herinneren, geweldig om je blogposts & alle commentaren van die tijd te herlezen) maar vorig jaar heb ik bijna niks gekocht in de festivals en waarschijnlijk dit jaar ook niet. Leve de wijnhandelaars!

Schitterende laatste zin trouwens, ik zie het zo voor mij :-)

Gepost door: nco | 09-09-10

Ik heb toch een kleine voetnoot. Ik ben lang geleden als beginnende wijnfanaat begonnen met het kopen van Guide hachette gesterde flessen, vooral om mijn proefnota te kunnen vergelijken met de hunne (leerzaam). En ik keer sindsdien nog elk jaar terug naar de Cora om er Bordeaux te kopen, maar dan die tussen de 5 en de 12-13 euro, flesjes voor elke dag dus. En daar zit dan al wel eens wat rommel tussen (de gootsteen! de saus! de tuin!) maar heel geregeld wordt ik zéér aangenaam verrast door plezierige dingen voor geen geld van kastelen waar niemand ooit van gehoord heeft. Het is trouwens ook een goede manier om het karakter van een Bordeaux oogstjaar in je proefgeheugen op te slaan...ik dronk dit jaar al een paar van de zo verguisde 2003's die verrukkelijk waren.
Voor de rest: lang leve de wijnhandelaars, al beginnen ze wel héél vriendelijk te lachen als ik ze tegenkom...

Gepost door: Rick | 09-09-10

Rick schreef
"Ik ben lang geleden als beginnende wijnfanaat begonnen met het kopen van Guide hachette gesterde flessen,……….."

Ik dacht dat ik alleen was met de Guide Hachette story. Ik heb deze uitgave van de verschillende jaren beginnende met het jaartal 1986.
Was de eerste uitgave niet 1985? Wie heeft er die? Ik ben koper
Ik heb er een aantal goede adressen mee ontdekt vooral in de Bourgogne streek.

Gepost door: Don Quichotte | 09-09-10

vinejo, je hebt gelijk en ik was er toen ook bij. Twee bemerkingen echter (wat klinkt dat duf ... maar soit). Buiten het FAV seizoen is het altijd de moeite om eens te zien of er geen interessante koopjes zijn. Wasquehal is wat ver maar in Roncq doet Auchan dat meer en meer, vooral dan met de wahoo kaart. En ik begin op FAV meer en meer goede Rhônes te zoeken en soms, wie weet, bourgognes. In Wasquehal waren / zijn er nu zo een aantal. Colombo Beaumes de Venises 2009 aan 5 EUR en een sjiek, Aîné Bouchard Bourgogne veilles vignes aan 6 EUR en Marjosse (entre deux mers, ok, maar heel erg lekker) aan 8EUR.

Vorig jaar was in de FAV in Auchan de Vaudoisey Creusefond te krijgen en je moet maar eens kijken hoe lyrisch men daar op LPV over is (en terecht). Ook een heerlijke Sancerre (Gaudry, Tournebride).

Soit, ook op FAV loont het om te zoeken, op voorwaarde dat je wel aan de lokroep van de opeengestapelde kisten kan weerstaan.

Gepost door: wim | 12-09-10

Lange tijd geleden dat ik op de lokale festivals af moest stapten zonder een 'spiekbriefje' dat ik op basis van deze blog had samengesteld ;°)
Bij deze, hartelijk dank voor de tips de afgelopen jaren.

Met de beperkte kennis van een wijnliefhebber i.p.v. een wijnkenner trotseerde ik de hordes snoevende, pocherige dandys / yups die je daar helaas altijd aantreft. Meestal vergezeld door een Cruella de Vil look a like die de meest bizarre wijn gerelateerde uitspraken doet tegen haar vriendin… of erger nog, haar jongere versie.

De (voor mij dan) verdienstelijke wijnen die ik heb buiten gesmokkeld zijn o.a. 'La Capitana' (5,95€) in Delhaize, 'Itynera' (4,90€) en Château Bessan Ségur (8,90€) bij Carrefour. Plus een hoop nobele onbekenden om te proeven uiteraard.
Had trouwens enkele flessen Château Meyney '06 (22€) in de hand maar die heb ik terug gelegd. Als iemand nu zijn blik ten hemelen richt en een tsss geluidje aan zijn/haar lippen laat ontsnappen, zeg het me maar zodat ik mijn eventuele fout nog kan rechtzetten.

De grote verassing kwam echter in mijn lokale GB waar ik weggestopt in een hoekje het volgende vond:
- Les Fiefs de Lagrange (Saint-Julien) '04 voor 5,75€
- Een paar magnum flessen Château Verdignan (Haut Médoc) '01 voor 11,50€
- Château Sérilhan (Saint-Estèphe) '04 voor 5,38€
- Château La Mothe Du Barry '07 voor 2,63€
- Château Cour d'Argent '05 voor 2,75€
- en een 'sterke wijn', Banyuls Grand Cru voor 5,50€

Waarschijnlijk een opruiming van vorig jaar maar ik was alleszins aangenaam verrast.

Gepost door: MicHtical | 18-09-10

Aangenaam verrast, dat geloof ik wel! Mooie, om niet te zeggen, uitmuntende buit!
Ik denk dat het de volgende jaren meer en meer om zulke koopjes zal gaan. De 2006 en vooral 2007 kisten die nu worden aangeboden en massaal blijven staan zullen ooit ook aan zulke interessante prijzen worden aangeboden.

Gepost door: vinejo | 19-09-10

@ MicHtical: inderdaad, mooie vangst!
Heb zelf in de Carrefour bij de kelderresten 2 flessen 'Les Grands Chenes 2006' (Medoc) Bernard Magrez gevonden voor 9 euro/stuk.
Als een mens goed uitkijkt kan men af en toe nog eens goeds op de kop tikken!

Gepost door: wim2 | 21-09-10

De commentaren zijn gesloten.