31-07-10

Bordomanie

Begin 1600 hielden in Nederland alleen professionele kwekers en rijke hobbyisten zich bezig met de tulpenhandel. De verkoop van de bollen vond plaats tijdens de bloeiperiode in april en mei, wanneer de kopers de bloemen konden bekijken. In de nazomer, als de bollen gerooid werden, veranderden zij daadwerkelijk van eigenaar.

Na een aantal jaren begonnen de prijzen van tulpenbollen te stijgen. Franse hofdames betaalden honderden guldens voor een tulpenbloem die zij op een galabal in hun decolleté droegen. In 1623 kostte één enkele tulpenbol van een populaire soort 1000 gulden, terwijl het gemiddelde jaarinkomen op 150 gulden lag. In 1635 werd een koop geregistreerd van veertig tulpenbollen tegen een prijs van 100.000 gulden.

Vanaf dan begonnen ook buitenstanders zich met die handel in te laten en ontstond een
speculatiegolf. Sommige handelaren verkochten tulpenbollen die nog maar pas geplant waren en die niemand nog in bloei had gezien; dit leidde tot contracten voor levering in de toekomst, vergelijkbaar met wat wij tegenwoordig futures zouden noemen.

Op dinsdagavond 3 februari 1637 stortte in Haarlem de tulpenhandel abrupt in, toen een verkoper bleef zitten met een partij goed die hij voor 1400 gulden had aangeboden. Twee dagen later werd in Alkmaar tijdens een veiling van tulpenbollen in totaal nog 90.000 gulden omgezet. De week daarop kelderden overal in Holland en Utrecht de prijzen. Er ontstond een chaotische situatie met veel onenigheid onder handelaren over de geldigheid van de afgesloten contracten. De bollen werden gedumpt en prijzen zakten met meer dan negentig procent. Duizenden Nederlanders, vooral de kleine particuliere beleggers, gingen bankroet.

De Tulpenmanie wordt door economen gezien als de eerste bubbel (speculatiegolf) in de wereldgeschiedenis.

Elke overeenkomst met de huidige
primeurgekte in Bordeaux is geen louter toeval.

 

tulpenmanie.jpg


20:23 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (9)

Commentaren

WEL LEUK OM EENS EEN WIJN BLOGJE TEGEN TE KOMEN
maak e een leuke dag van
groetjes

Gepost door: ludwig | 01-08-10

Mooi retrospectief stukje.
We zijn goed op weg deze geschiedenis nog eens te herhalen met de top châteaus uit Bordeaux.
En het zijn niet alleen de Cinezen die zich op deze primeurs van 2009 storten.
Bij een bekende wijnhandel /distributeur uit Diepenbeek zijn al heel wat van deze primeurs uitverkocht.

Gepost door: don quichotte | 01-08-10

Prachtig stukje geschiedenis. Zo leer je nog eens wat bij. Enig klein verschil tussen tulpen en de topchâteaus uit bordeaux : de aanbodzijde. Als die tulpenbollen inderdaad zo duur werden, kan ik mij inbeelden dat quasi iedere Hollander er in zijn tuin begon te kweken.
De decadente prijzen voor top Bordeaux zullen pas verdwijnen als de vraag daalt tot het beschikbare aanbod, en dit kan misschien toch nog wel even duren. Zeker als je weet hoevelen er op vinkenslag liggen, mochten de prijzen onverhoopt toch beginnen dalen.

Gepost door: Erik | 01-08-10

Hoop het, maar vrees ervoor. De status van die top-Bordeaux wijnen is, denk ik , al zo vastgeroest dat wij geen geweldige prijsdalingen meer zullen meemaken.

Gepost door: KK | 02-08-10

Volgens mij zullen de premiers die prijzen aanhouden, en mss enkele superseconds, maar de kastelen die meegedreven zijn op de golf van prijsverhogingen staan moeilijke beslissingen te wachten.
Welke liefhebber gaat honderd of meer euro uitgeven voor wijnen die tot voor kort amper de helft moesten kosten? De niet speculatieve wijnen zal men nooit aan die prijzen kunnen verkopen.
De 2009 wijnen in de hogere prijsklasse worden enkel verkocht aan Britse beleggingsfondsen of aan enkele Chinese miljonairs (Lafite). De Amerikaanse markt van inkopers heeft afgehaakt- overal zijn er nu nog aanbiedingen van de meeste wijnen aan de prijzen van de eerste tranche.

Ik moet soms terugdenken aan de uitspraak die de heer Thienpont deed enkele jaren terug. De VCC kostte toen een 80-tal euro, maar hij vertelde dat men pogingen deed om op de trein van de luxeartikelen te springen. Trein waar dus oa de premiers, Petrus en andere Ausones al op zaten.
Die trein is momenteel eventjes stilgestaan en er zijn een pak chateaux die er zijn opgesprongen (VCC 2009 à 300 euro, Ducru 250, Cos 250, prijzen dus van de premiers tot vorig jaar...).
Bij de eerste versnelling van de luxetrein zullen er echter een pak van de wagons vliegen... Vraag is dan inderdaad (zoals Erik stelde) hoeveel wijnliefhebbers achter de trein zullen aanlopen om de "koopjes" op te rapen...

Gepost door: vinejo | 02-08-10

Ik weet het niet, Vinejo.
We hebben allemaal gedacht dat de prijzen zouden instorten nadat voor de "slechte" jaren 2006, 2007 en 2008 veel te hoge prijzen gevraagd werden. En we zaten tevergeefs te azen op superkoopjes tegen het jaareinde 2009.
En wat zien we nu? In plaats van instortende prijzen doen ze er nu nog eens een ferme schep bovenop. 't Moet toch zijn dat ze zich dat kunnen permitteren hé?
In ieder geval: ik doe (al een poos) niet meer mee. Ik ken ook verschillende mensen die vroeger steevast primeurs kochten en daar nu ook gedegouteerd mee gestopt zijn.
We kunnen er nu weer op hopen dat de markt stil zal vallen, maar ik denk het niet. Ik zou begot niet weten wie al die veel te dure flessen nog koopt, maar blijkbaar bestaan ze nog.
Ik raak er meer en meer van overtuigd dat wijn méér is dan een drankje dat kan variëren van niet te zuipen tot zeer lekker. Om van "zeer lekker" naar "hemels" op te klimmen, moet echter ook de ethische kant juist zitten. Ik heb ooit een fles topbourgogne gekregen waarvan nadien bleek dat ze gemaakt was door de oprichten van de Bourgondische afdeling van het Front National. Ewel, ze heeft mij niet gesmaakt.
Ik krijg een beetje hetzelfde gevoel met de Bordelese poenpakkers. Prijzen opeens verdriedubbelen zonder dat daar objectieve redenen voor zijn en puur speculatief prijzen bepalen, is in mijn beleving onethisch. Ik zal wel een oude zaag zijn, maar daar doe ik niet aan mee. Er wordt wereldwijd genoeg wijn gemaakt die varieert tussen "zeer lekker" en "hemels" en die gemaakt wordt door mensen die de gewone man niet minachten. Maar natuurlijk herinner ik me ook nog uit een ver verleden dat een echte topbordeaux een onvergelijkbare ervaring geeft...

Gepost door: PvdW | 02-08-10

Superkoopjes zijn er wel degelijk geweest hoor. Eind 2009 kocht ik ondermeer Chevalier 2006 à 22 €, St Pierre 06 à 25€, Haut Batailly 2006 à 20 euro enz.. Maar dit gebeurde wel via andere circuits dan de gewone handelaar, lees via mailings van (de vermaledijde) opkopers of bij koopjes in Auchan of Carrefour.
2006 werd dus reeds stevig gebradeerd en voor 2007 is het kwestie van geduld oefenen vooraleer de koopjes eraan komen.
Bordeaux heeft hier gewoon zwaar gegokt: Door de prijzen van de 2009s zo belachelijk hoog te plaatsen hopen ze op een rush naar de (weinig verkochte) 2006 en vooral 2007. Ondertussen weten ze wel dat de klant gedegouteerd is van de 2009-prijzen, maar ze rekenen op het gevoel van "oh, aan die prijs is dat wel ok - toch in vergelijking met de 2009-jaargang".
Deze tactiek lijkt succesvol te worden, maar binnen een jaar of twee staan er hen toch vervelende momenten te wachten wanneer ze hun stock 2009 (die ze nu slechts zééér mondjesmaat op de markt brengen- kwestie van de klant in een een 'tekort' te doen geloven) een stuk goedkoper op de markt zullen moeten brengen dan aan de huidige primeurprijzen...

Gepost door: vinejo | 02-08-10

't wordt wel wat degoutant hé...

Zelf kocht ik enkel Poujeaux 2009,
die zichzelf blijkbaar - in andere jaren een vrij constante waarde -
overstijgt (Parker 90-92, Wine Spectator 93-96, Intern Wine Cellar 90-92), aan een kleine 22€ per fles. We'll see...
Enkele andere Brd's waarover ik twijfelde heb ik laten varen, daar wijn nog steeds niet in de index zit en mijn loon niet verdrievoudigd is in 2010 (zaaien naar de zak, zoals dat heet...).

Ik hoop op een tulpen-scenario, maar acht idd de kans eerder miniem (lees: onbestaande)

Gepost door: Bert | 02-08-10

De wijnaankoop staat hier de laatste tijd op een laag pitje. Hoogconjunctuur of laagconjunctuur, mijn loon kan de laatste vijf jaar het braderiegeweld (vooral bordeaux) nog steeds niet volgen. Geen haar op mijn hoofd dat er aan twijfelt dat daar verandering in komt. Zeker gezien de prijszetting van de 2009. Of maken ze gebruik van dit goede jaar om de door sommigen aangekondigde inflatiegolf voor te zijn? Geduldig afwachten en toeslaan, of proeven van de zovele prachtige en betaalbare andere wijnregio's.

Gepost door: Tienne | 03-08-10

De commentaren zijn gesloten.