04-06-10

La vie est Belle(t)

Gisteren rond half acht postte ik dit berichtje in het forum “Wat ben jij aan het drinken nu?”.
 
"Ik zit hier aan een ronduit FANTASTISCHE rosé te lurken... en 't is géén Bandol cool

Wat later volgde de (uitgelokte) vraag welke rosé dat dan wél kon zijn.. Ik beloofde er een postje van te maken op de blog. Bij deze dus…

Reeds van bij het prille begin van mijn wijnpassie heb ik een bijzondere interesse voor wijnen uit de Provence. Na mijn eerste rode Bandol volgden er een pak andere (rode én rosé), maar algauw groeide ook mijn aandacht voor de andere appelaties van de streek.
Ik proefde in de maanden die volgden zowat alle AOC' s uit de streek. Een Cotes de Provence (de fijne Chateau Roubine, één van de weinige “cru classés uit de –mislukte- poging tot hierarchie in deze aoc), een Beaux de Provence (een bijzonder complexe Chateau Romanin),  een Coteaux d'Aix-en-Provence (de verrassend stevige Chateau Bas), een Cassis ( de –zowel in wit als rood - nogal banale La Ferme Blanche), een Coteaux Varois (de ronduit fantastische Clos De La Truffière van Domaine du Deffends) en een Palette ( uiteraard Chateau Simone, hét domein van deze piepkleine, 32 ha-tellende appellatie).

De énige appellatie uit de streek waarvan ik tot op heden nog nooit een wijn had gedronken was... Bellet.
Noch op één of andere degustatie van een wijnhandelaar, noch in mijn opleiding tot sommelier, noch bij één of andere wijnvriend werd er mij ooit een Bellet voorgeschoteld. Moeilijk verkrijgbaar?

Inderdaad. En de  reden is eenvoudig. Er zijn slechts 50 ha in exploitatie, en... het gros van de wijnen wordt in de buurt zelf opgedronken. Er is geen enkele producent in Bellet die een buitenlandse markt nodig heeft om zijn wijnen te slijten, en dit ondanks de hoge prijs van deze flessen.
Nu ja, als u weet dat Nice midden in deze appellatie ligt begrijpt u het wel. 't Is alsof er een topbier in beperkte oplage aan hoge prijzen zou gemaakt worden in St Martens Latem. U zou als inwoner van pakweg Sanary-sur Mer ook niet zo makkelijk aan een flesje van dat Latemse godenvocht geraken...

Maar... het geluk is soms voor de armen van geest en de behoeftigen van lekkere wijn. In de paasvakantie waren vrienden van plan om enkele dagen door te brengen in Nice en omstreken. Ze vroegen me of er daar soms geen wijnen werden gemaakt. JAAAAAA er worden daar wijnen gemaakt. En ALSJEBLIEEEEEEFT wil je er een paar meebrengen voor mij?

Ze hebben hun best gedaan. Ze stonden aan de poort van Chateau de Bellet maar daar gaf niemand thuis. Ze reden dan tot de vooravond rond in de streek, eigenlijk in de - industriële- buitenwijken van Nice, maar tevergeefs. Geen enkel domein gaf thuis.
Tot ze eindelijk, moe en vinejo-vervloekend, heel warm werden ontvangen op Domaine de le Source. Ze proefden er de drie kleuren, en waren zéér aangenaam verrast. Men schonk hen geen - gevreesde - plompe alcoholbommen, maar wel bijzonder frisse en evenwichtige wijnen. Die fraicheur is te danken aan de hoogte (200 - 300 m) en de heersende winden (tramontane en mistral).

Deze frisse touch vond ik terug in de rode 2004 van dit domein. Nu eens niét gemaakt van de klassieke mourvèdre of grenache, maar wel van de folle noir en de braquet. Na openen dachten Gerten en ik aan reductie, maar hoe langer in het glas hoe meer deze wijn zijn complexe geheimen prijs gaf. Hij bleef wild en animaal, maar vertoont ook een mooie aardsheid en een uitzonderlijke finesse en zachtheid in de mond.

Gisteren dan opende ik dus de -zoals gesteld- ronduit fantastische rosé van dit domein. U zal me wel geloven als ik zeg dat ik al veel Bandol-rosés dronk. Wel, ik durf gerust zeggen dat deze Bellet meedoet met de aller-aller-besten. Sommige Bandols durven wel eens last hebben van een alcoholopstootje, bij deze rosé is daarvan geen sprake. Zo fijn, zo mooi, zo elegant en toch zo vol, met een licht bittertje op het eind dat de wijn een sierlijke ruggengraat geeft.
En de afdronk?
Dat is er één om "Vous êtes Belle(t)" tegen te zeggen.

 

Bellet

16:44 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (8)

Commentaren

Mmmmmmmmmm Heb je er nog liggen? :-)

Gepost door: Bert | 04-06-10

Neeje! Vanavond restje geschonken aan Gerd, KK en Franklin. Algemeen gejuich. En daarna ontgoocheling dat we hem hier niet kunnen krijgen. Franklin gaar voor 12 flesjes, ik ook, als we aan genoeg komen laat ik hem leveren... (nam al contact op met domein-kost 16 euro ter plaatse)

Gepost door: vinejo | 05-06-10

Tzal wel zijn

Gepost door: KK | 05-06-10

Heb wel nog rode 2004 en 2006 en twee witte (zijn wel vdp maar zouden top zijn), de kurkentrekker kriebelt...

Gepost door: vinejo | 05-06-10

Mooi stukje! Ik krijg er zin van.. (in rosé)

Hilarisch: "als we aan genoeg komen laat ik hem leveren... (nam al contact op met domein-kost 16 euro ter plaatse) " :-))

Gepost door: Matten | 05-06-10

voor de geïnteresseerden. Sociando Mallet 2007 staat in magnum in den Auchan aan 44 EUR ipv 60. Met de klantenkaart staat een kistje Léoville Barton 2007 aan 400 ipv 600.

't è veu niet

Gepost door: wim | 06-06-10

Heb dit weekend ook een rosé'tje laten passeren. Helemaal niet zo ver gaan zoeken: 2008 Den Houwaart uit het Hageland (op amper 6 km van m'n deur!). Heerlijk! Cépage is Sieger, gevinifieerd zoals rood (voor wie de druif niet kent, Sieger is zo'n druif die net genoeg kleur heeft om de wijn rosé te maken, ook al wordt ie volledig op de schillen gegist).

Gepost door: Peter VdV | 07-06-10

Ik neem regelmatig een fles Bellet van Domaine de Toasc mee vanaf het vliegveld in Nice en die hebben mij ook al kunnen bekoren in zowel wit en rosé. In juni gaat er weer een flesje mee de bagage in :-)

Gepost door: Vinama | 23-05-11

De commentaren zijn gesloten.