28-05-10

De wet van Pascal

Hoe fantastisch ie zichzelf soms ook vindt, elk mens heeft zijn kleine kanten, zijn zwakke puntjes.
Eén van de weinige interessante aspecten van ouder worden is dat je aan een bepaalde leeftijd die zwakke puntjes begint te (h)erkennen.
Bij jezelf, maar ook bij anderen.
En als één van je eigen zwakke punten er dan uit bestaat dat je moeilijk je ergernissen voor jezelf kan houden, dan zorgt dit soms voor vuurwerk...

Maar vuurwerk kan dit oneindig korte leven ook wel eventjes doen knetteren.
Zo hadden we hier onlangs ook nog eens vuurwerk in het glas.

Deze week had ik zin om nog eens een Bandol open te trekken.
Bandol. Soms wat weerbarstige, eigenzinnige wijn. Recht voor de raap. Eerlijk, zonder opsmuk. Hij komt daardoor soms wat hard over.
En inderdaad, bij de eerste kennismaking valt bij de net geopende Gros Noré 2006 dit redelijk ongepolijste karakter op… Maar de wijn wordt met het vorderen van de tijd alleen maar beter, en blijkt de gekende fluwelen handschoen in een ijzeren pantser te herbergen. Deze jonge Bandol blijft krachtig, maar wordt nu zacht en bijzonder aangenaam. Op het einde van de avond kijk je dan bedroefd naar de lege fles, die verrassend vlot wegdronk, en je kan maar aan één ding denken: Je volgende ontmoeting  met deze wijn…

Vorige zomer ontmoetten Gerten en ik voor de tweede maal de maker ervan.
We kwamen net voor zessen binnenvallen bij Alain Pascal, de sympathieke ex-bokser (hoe mooi kan het zijn smilie3), die ons meldde dat hij net klaar stond om naar ‘une grande fête’ te gaan.
"Mais allez, entrez, on a 5 minutes."
De vijf minuten werden er algauw 15, en na het proeven van de 2006 vroegen wij voorzichtig of de 2007 al gebotteld was.
"Le 2007, je viens juste de l' embouteiller. Vous voulez gouter? Allez, attendez."
Hij verdwijnt en komt even later met twéé flessen terug. De 2007 "et une bouteille particulière."
Pascal vertelt ons dat hij een speciale cuvée wil bottelen van bijna 100% mourvedre (bijna, want 100% is eigenaardig genoeg NIET toegestaan in de heimat van deze druif).
"Je vais le vendre à 40 euro!"
Als hij ziet dat wij even onze wenkbrauwen fronsen voegt hij eraan toe: "Ah oui, il y a des gens qui veulent ça…" smilie5

Binnenkort komt er dus een luxecuvée van Domaine du Gros Noré op de markt, bestemd voor de mensen die denken dat een wijn 40 euro moét kosten om lekker te zijn. Lekker is ie, geloof me, maar voor 15 euro koop je de gewone cuvée, en dat is even goed een schitterende wijn.
"Allez, je dois partir, foutez le camps."
"Oui, on comprends, mais est – ce qu’ on peut acheter quelques cartons du 2006 et 2007?"
"Ah non, je n’ ai plus le temps, revenez demain."
Ok, ça va, merci pour la dégustation et à demain!
"Attendez!" Roept Pascal. Hij neemt de zopas geopende fles 2007 en duwt ze in onze handen.
"Ici, pour le barbecue ce soir...!"

Alain Pascal
Alain Pascal, net zoals zijn wijn
een zachte pit in ruwe bolster.

14:34 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (8)

22-05-10

BARBassanelBQ

In afwachting van onze eerste barbeque (ja, wij zijn typische Vlamingen smilie5) luister ik met enige nostalgie naar enkele ideale zomerplaten.
Met enige nostalgie, want Guided by Voices, Superchunk, Walkabouts en Lit (superzonnige powerpop!) zijn voltooid verleden tijd. Pavement daarentegen is aan een reünietour bezig en herproduceert dus volop hun zalige sound van de wonderlijke jaren 90.
De wijn die ik al opende voor vanavond past wonderwel in dit plaatje. Een ontdekking van m'n trip naar de Minervois die menig collegawijnfreak al met de beentjes in de lucht deed jodelen van plezier.
Het was een tijdje geleden dat ik hiervan nog eens een flesje opentrok (herlees hier de vorige proefnotitie), ik wist dus niet goed waaraan ik me kon verwachten. Wel, de wijn lost, in tegenstelling tot mezelf en vele anderen, de hoge verwachtingen van zijn jeugd volledig in. Dit heerlijke vocht doet  meer denken aan een Cote Rotie dan aan een Minervois. Fantastische neus, met cassis, peper, bloemen en wat houtinvloeden (cocos). In de mond nog steeds bijzonder jong, sappig, met hoge zuren maar ook met ultrarijp fruit. De tannines zijn waarneembaar maar zijdezacht.
Jammer genoeg past deze wijn niet enkel door zijn jeugdige frisheid en zomerse gevoel bij de muziek. Net als de eerder genoemde bands is ook dit domein voorgoed van het toneel verdwenen. De eigenaar verkocht in 2009 zijn gronden om de nieuwe eigenaar toe te laten er... een golfbaan van te maken.
Het leven verloopt in golven. Laat je af en toe op een tsunami meedrijven.

eerste bbq

15:13 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (4)

20-05-10

Wachten op Bordeaux

FotoFlexer_Photo

U herinnert zich misschien nog deze korte post.
De waarschuwing had als doel al te enthousiaste wijnliefhebbers (lees Bordeauxliefhebbers) wat af te remmen in hun aankopen. Er werd hen aangeraden te wachten met kopen tot op het moment dat de grootwarenhuizen eindelijk tot het besef zouden komen dat ze een belachelijk grote stock Bordeauxwijnen aan Pier, Pol noch straatsteen zouden kunnen slijten.
Wachten kan soms lang duren.

WaitingForwinebuys

Maar het heeft de moeite geloond. Wie ons forum een beetje volgt heeft de laatste dagen ongeziene koopjes kunnen doen.
Dat forum loopt trouwens lekker, ondertussen hebben we 73 leden waarvan zowat de helft zeer actief is. Inschrijven is poepsimpel en kost u niet meer dan 1 minuut van uw tijd
. Een minuut waarvoor u heel wat terugkrijgt. Tips van wino' s uit alle hoeken van Vlaanderen, leerrijke proefnotities, handige weetjes. Maar vooral... contact met mensen waarvan u het bestaan nooit had durven vermoeden. Mensen die even gek en bezeten zijn van wijn dan u zelf.

11:13 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (0)

17-05-10

Oogstjaar Bordeaux 2009

 

Volgens Denis Dubourdieu:

denis

(met dank aan Oliv-LpdV)

20:35 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (10)

11-05-10

Nieuwe wind, nieuwe wijn

Chateau de Camensac is, naast La Tour Carnet, Bellegrave, Lanessan en Cantemerle één van de vijf Grand Cru Classés in de Haut Médoc. De wijn die vroeger nogal ernstig en zelfs saai overkwam kreeg in 2005 een iets moderner, meer sexy imago aangemeten dankzij de overname van het domein door de ploeg van Chasse Spleen en Gruaud Larose.

Ch de Camensac Haut Médoc Grand Cru Classé 2006:
Behoorlijk intens en amper geëvolueerd kleur. Donkere kersen.

Two Dark Cherries on Yellow

Onmiddellijk na openen vertoont de wijn een heel mooie, typische jonge GCCgeur. De Bordeauxliefhebber weet wat ik bedoel, dat mooie luxueuze hout, vermengd met zwart fruit. Geen zware toast gelukkig, wel verleidelijke vanille en fijne koffietoetsen. Bij verder opschudden volgt zoethout, na een uurtje ruik ik klein zwart fruit, cassis en grafiet.
De wijn wordt gedragen door heel mooie (nog redelijk prominente-maar perfect draaglijke- zuren), we smaken chicorei en weer dat heerlijk, nét rijpe zwart fruit. Dat -nét op t nippertje rijpe fruit onderscheidt Bordeaux van vele Zuidelijke wijnen (Rhone, N-Wereld,..) en zorgt voor een fantastische tonus.
Tannines zijn uiteraard te merken, maar bijten zacht en beheerst als een jong  katje. Je voélt dat dit goed zit, de lichte droogtrekking heeft niks te maken met rijpheid maar alles met de jeugdigheid van de wijn.
De fles loopt vlotjes leeg, ik vind deze wijn eigenlijk verbazend toegankelijk voor een 4 jaar oude Médoc.
Geen vergelijking mogelijk met de (eveneens in zijn jeugd geproefde) 2001, de nieuwe wind is merkbaar in het glas.
88+/100

camensac
Of het mooi is, daar valt over te discussiëren, maar ook het etiket kreeg alvast een moderner tintje mee.

21:34 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (13)

05-05-10

Heerlijk en geheel harmonisch geheel

Onlangs gedronken:
Een meer dan behoorlijke, subtiele Chateau Bouscaut Pessac 2006 (87+), een verrassend lekkere Chateau Marquis de Terme Margaux 2004 (91), een mooie, héél typische  Marsannay 2006 van Trapet (
putje van de beste kwaliteit, 89) en een Pauillac waarvan ik dacht dat het een (weliswaar lekkere) Chileense cabernet sauvignon was (Chateau Croizet Bages 2005, 87/100)

O ja, en ook nog een té jonge Labégorce Zedé Margaux 2005 (88++) veelbelovend maar zéér hoog in zuren en een kruidige en bijzonder strakke Chateau Maucaillou Moulis 2004 (89+)

En dit clipje heeft nog minder met wijn te maken dan Pieter de Crem met gezond verstand, maar het pakte me ternauwernood even veel als de waarlijk fantastische Chateau Cos d 'Estournel 2002 (97/100!), een wijn van een zeldzame, gebalde elegantie en klasse die een bijzonder goede ziel me onlangs uitschonk. 

Begint wat stug en stroef, maar mondt uit in een
heerlijk harmonisch geheel.
Net als een goede Bordeaux dus.

 

16:08 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (8)