28-04-10

Robert Parker Bordeaux 2009

De scores voor Bordeaux 2009 van Rober Parker en de andere wijnguru' s vindt u hier

Tot 5 jaar terug was een 95/100 van Parker uitzonderlijk. Vandaag kan je er de Bordelese straten mee plaveien. De belachelijk hoge punten zullen in eerste instantie leiden tot even ridicule prijzen, maar kunnen na verloop van tijd misschien wel de trigger zijn voor het einde van een tijdperk. Na Rhone 2007 is er nu ook voor Bordeaux 2009 een overaanbod, en dientengevolge een inflatie, van (extremely) high scores. Tot op heden wou elke nieuwsgierige wijnliefhebber wel eens weten hoe zo' n 100/100 RP smaakte. Net zoals ieder wel eens een Le Pin zou willen drinken. Maar van Le Pin worden een zesduizendtal flessen gemaakt, z'n zeldzaamheid zorgt mede voor de hoge prijs. Wanneer meerdere wijnen nu de maximumscore zullen behalen (en er zullen erbij zijn waarvan er 200.000 flessen of meer  gemaakt worden) zal de meer gefortuneerde wijnliefhebber (of investeerder) zich hiermee overvloedig kunnen bevoorraden. Maar hij zal er minder voor willen betalen. Want hoe minder zeldzaam een product, hoe minder de zot ervoor wil geven. Meer nog, een 97/100 zal misschien zelfs al te min worden voor de etiketten- en puntenkopers. En laten deze wijnen nu net wellicht even goed zijn dan vele anderen met de maximumscore.
Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik me de vraag begin te stellen of, in tegenstelling tot wat velen schrijven,
de pensioengerechtigde wijnschrijver hier niet de kant van de consument heeft gekozen? Men zal me naïef noemen, maar zou het ondergraven van zijn eigen puntensysteem (dat al jarenlang de oorzaak is van de exuberante prijzen) geen mooi afscheidscadeau zijn aan de worldwide-wijnliefhebber? Vanwege iemand die in eerste instantie wijnliefhebber was en... dit eigenlijk altijd is gebleven?

11:14 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (7)

Commentaren

Bordeaux Vinejo, allemaal mooi in theorie, maar in de praktijk zal de vraag nog groter worden. Als iemand een wijn met een 95 score kan krijgen aan een iets lagere prijs, terwijl een 100 nog steeds zo duur blijft (en duurder wordt, wegens de grotere vraag uit het Oosten), zal de vraag naar die 95-wijnen ook stijgen.

Punt is: er zijn steeds meer snobs die wijn ontdekken, en de echte wijnliefhebber wordt (zoals zo lang al) in de steek gelaten...

Gepost door: Jean | 29-04-10

ander lekkers Laat de snobs hun snobwijn kopen.
Er is nog zoveel andere lekkere wijn in de wereld (en zelfs in Bordeaux).
Wat is er leuker dan zelf op zoek te gaan naar wijnen die nog niet ontdekt zijn door Parker. Om er maar eentje te noemen die op het forum al ruim aan bod kwam en die ik deze avond ademloos proefde: Tour Haut Caussan 1999.

Gepost door: PvdW | 29-04-10

Wishful thinking M'n bedenking was inderdaad meer wishful thinking dan goed opgebouwde logica, maar ik vond het idee wel leuk. Jammer genoeg dwingt de realiteit ons tot andere beschouwingen. Dat het Parker-imperium niet enkel Robert behelst bvb. Hij is waarschijnlijk werkgever van een behoorlijk aantal mensen. Of dat, toen de 2005 peperduur op de markt kwam, de 2004 en 2002 niet goedkoper maar duurder werden omdat elke modale wijnliefhebber zich op deze jaargangen stortte. Of dat, zoals Jean zegt, meer en meer snobs wijn inslaan als statussymbool, en nog steeds veel beleggers zich voor wijn interesseren wegens de kwakkelende beurzen.
Hoewel...
Wat gebeurt er de volgende maanden/jaren op de financiële markten? Ik denk dat de highclass-wijn-eigenaars met angstige ogen kijken naar de opeenvolging van landen in moeilijkheden en de problemen in de monetaire unie.

Maar wat PvdW schrijft is gelukkig de nagel op de kop. Er zal altijd genoeg heerlijke en betaalbare wijn zijn voor de echte liefhebber.En Tour Haut Caussan is daar inderdaad een mooi Bordelees staaltje van.

Gepost door: vinejo | 30-04-10

Wijn om te drinken of om te bluffen Van insiders hoor ik dat 2009 niet het niveau haalt van 2005, eerder 2000. Heel goed dus, maar niet super uitzonderlijk. De prijzen stijgen wel met gemiddeld 25%. Anderzijds is de kwaliteit heel constant, dat wil zeggen dat alle domeinen een hoog niveau halen.
Wat de topdomeinen betreft : wij, als liefhebbers, moeten dat gewoon vergeten. Pétrus aan 2000 euro per fles : iemand die moet werken voor zijn geld, kan daar toch onmogelijk van genieten.
Dit is geen wijn meer, maar een belegging of, erger nog, een statussymbool.
Een wijnhandelaar vertelde me dat hij recent bij een groot courtier was, waar nog 4 palletten Pétrus 2000 stonden. Dat bewijst bovenstaande : hoeveel van die wijn zal door liefhebbers gedegusteerd worden, en hoeveel zal er dienen om te bluffen "ik heb dat in mijn kelder", en hoeveel zal er gewoon kapot gaan en niet gedronken worden.
Proeven en ontdekken : dat is het ware genot !!

Gepost door: Erik | 04-05-10

komaan hé, ik begin te denken dat nonkel bob zen zakken daar goed volsteekt. En moest em het niet doen , dan is het een dik kieke !
ge moet zelf de rekening maar es maken. Le plan GTS, voor parker geen tien euro. Nu het dubbele...en zo kan ik nog wel effe doorgaan.

Gepost door: Kris | 04-05-10

2009, 2005, 2000 Ziehier drie topjaren. Tot nu toe heeft 2000 me nog niet echt kunnen bekoren, buiten de Lamothe Bergeron, die ronduit heerlijk was, maar jong gedronken moest worden.

Die topjaren zijn precies meer een marketingstunt. Het beste jaar dat ik tot nu toe mocht proeven in Bordeaux: 1998! Geen topjaar, maar wel juweeltjes van wijnen!

Gepost door: Jean | 04-05-10

1998 is inderdaad een schitterend jaar, zelfs voor de (door RP minder geachte) wijnen van de linkeroever (die nu op dronk beginnen te komen). Dronk onlangs een magistrale Barton 98, maar ook een overweldigende Monbousquet uit hetzelfde jaar.

Voor wat betreft 2000, ben ook nog niet overdonderd geweest, maar daar denk ik echt dat je geduld moet hebben. Een groot jaar in Bordeaux uit zich vooral in de grotere bewaarcapaciteit van de wijnen (en uiteindelijk, als men geduld heeft, de complexiteit die enkel een traag gerijpte 20 jaar oude wijn kan vertonen.)

Het is dan ook wel kenmerkend dat de enige 2000 die je wél al kon overtuigen een (eerder gewone) cru bourgeois was. Misschien die ene die al redelijk op dronk was...?

Gepost door: vinejo | 05-05-10

De commentaren zijn gesloten.