24-03-10

De zonnige laars van Europa

Op aanraden van vele rasechte Stroppendragers bezochten we onlangs Pane e Vino aan de Nederkouter in Gent. Men had ons op het hart gedrukt te reserveren en inderdaad, de kleine tafeltjes (enorm dicht op elkaar geprakt) waren allen volzet. Typische tafeltjes trouwens, met rood-wit geblokt motief en de obligate fles Italiaanse wijn die uitnodigend klaarstaat. De wijn was ook het eerste waar ik naar vroeg toen de serveuze van dienst met vriendelijke glimlach onze noden kwam polsen. “Deze flessen zijn onze huiswijn en kosten 14 euro, maar er zijn ook andere flessen van 18 euro, die staan daar uitgestald.”
Inderdaad, op een tablet boven de tafeltjes stonden nog meer flessen Italiaanse wijn, allen even obscuur als degene op de tafels. Een nero d’Avola, een Siciliaanse syrah, enz…maar geen bekende huizen. Op elke fles was een groot wit etiket gekleefd met daarop de prijs, die ging van 18 tot 30 euro (foutje dus in de info, maar zulk knap en vriendelijk dienstertje werd dit zeer snel vergeven).
De wijn die wél m’n aandacht trok was er één uit Umbria, voor mij één van de beste wijnstreken van Italië. Deze wijn had wél een heel bekende naam. Lamborghini. ""Hedenavond dronk ik een lekkere Lamborghini." Geef toe, het klinkt beter dan de zoveelste Vin de Peejiedok. Binnenkort komt trouwens het prototype van de Fiat Barolo op de markt.auto
drinksmiley

Maar wat me vooral aantrok – een wijnliefhebber zoekt ofwel een zékere schitterende fles, ofwel het avontuur -zelfs als de kans bestaat dat ie ontgoocheld wordt-, was het oogstjaar. Waar alle andere flessen met moeite de peuterleeftijd hadden bereikt, was deze fles al een blozende schavuit uit 2002. Er waren dus twee mogelijkheden, het ging om een heel goede wijn of men verkoopt hier overschotjes aan 30 euro de fles. Proberen dus!
De wijn werd geopend aan onze tafel, iets wat in veel sjiekere (‘echte’) restaurants veelal niét wordt gedaan. Onmiddellijk complimentje dus, en de glimlach die terugkwam deed het hart van een oude wijnzak even overslaan.
Even ruiken, hm, geen kurk en geen overjaarse zurige geur, wel paddenstoelen, dat valt al mee. Veel meer kon ik niet halen uit het aroma dat de bolhoedglaasjes weggaven (neen, ik ben niet beginnen zeuren over hun  glazen, wijn is in dit sympathieke pizzahuis gewoon geen issue).
Proeven dan maar, en onmiddellijk deed deze wijn, gemaakt van sangiovese en merlot, me denken aan een geëvolueerde Bordeaux. Herfst, paddenstoelen, zacht. Niet supercomplex, niet superlang, wel lekker en heel mooi geouderd. En wat meer is, een perfect match bij de lekkere Pizza Capriciossa. Met paddenstoelen, inderdaad.

 

Uit de zonnige laars

Wijn uit de zonnige laars

19:21 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

Commentaren

Wijn uit de zonnige laars... schoon fotooke hé zeg :-)

Tot de laatste zin vroeg ik me af: "En hoe was die pizza eigenlijk??"

Gepost door: Bert | 24-03-10

Hey leuk! Ik ga daar al een aantal jaar. Nog nooit een fles besteld, wel karafjes frisse witte.. Ik vind die pizza's daar zeer knap: zoals het moet zijn. De pizza met de pikante salami: de max! (Romana denk 'k)

Gepost door: Matten | 26-03-10

Is dat het laarsje van de serveuse Vinejo????

Als de wijn is in de man.......

Gepost door: pvo | 26-03-10

waarschijnlijk van in zijne garagerocktijd:-)
TIS WEEKEND EN ICH HEM TER GOESTING IN!!
3 degustaties ....

Gepost door: Venne | 26-03-10

Laarsje is niet van serveuse maar van serveetje ;-)

Als de wijn is in de man... eh...zit de laars soms in de aars?

@matten en bert
pizza capriciossa was heel lekker maar die van Vee was beter- was pizza vegetare met tomaat, mozzarella, olijven, artisjok, kappertjes, paprika, champignons, ajuin
Heb mij niet aan de Pizza Jo (écht ;-))durven wagen
(tomaat, mozzarella, pikante salami, gorgonzola, ajuin en rucola) -had schrik voor de wijn...

@venne:Me2(slechts één degustatie maar wel een iel goei...)

Gepost door: vinejo | 26-03-10

De commentaren zijn gesloten.