10-03-10

Bordeaux 2006

Lordose: Aandoening aan de rug, veelal aangeboren maar soms het resultaat van een acute aanval van Bordose.

lordose


Bordose: Aandoening waarbij de wijnliefhebber zich bijna uitsluitend beperkt tot het aankopen van Bordeaux, liefst verpakt in groten dozen

 

Bordose !

Wijnfreak met beginnende Bordose

 

Bordeaux-cyste: Gezwel in de hersenen die de wijnliefhebber ertoe aanzet enkel nog Bordeaux te kopen. In tegenstelling tot Bordose is de patiënt hier geneigd enkel nog vrede te nemen met volledige kisten. De ziekte werd genoemd naar een uitspraak van het allereerste slachtoffer, een man uit het Antwerpse: “Iek ziek? Nieje, iek koep gewoen maan Bordow in groete kieste ven twolf flesse!”


Man met Bordeauxcyste

Wijnliefhebber met Bordeaux-cyste


Er zijn in België een aantal gevallen bekend van personen die lijden aan beide ziektes.
KrisG is er zo één. Deze wijngek, niet te verwarren met de KriszonderG van het wijnforum, nodigde enkele bijzonder sympathieke wijnliefhebbers uit naar z’n met Bordeaux volgestouwde  stulpje in de wondermooie Vlaamse Ardennen.

Stelling:
Bordeaux 2006 is onpopulair!
Doel van de namiddag:
Zoeken naar de oorzaak. Is de slechte naam die deze wijnen dragen te wijten aan het feit dat de prijzen zo belachelijk hoog liggen, of is Bordeaux 2006 gewoon een mislukte jaargang?

Kris had ter ontsluiering van deze mysteries een prachtige degustatie klaargestoomd. Alle wijnen werden vijf uur op voorhand gekarafeerd en dan terug in de fles gegoten. Tussen haakjes vindt u telkens de gemiddelde score van de zeven proevers.

Eerste serie:

Chateau Sociando-Mallet Haut Médoc (87,1)
Gerookt, beetje gebrand, rokerig, hout, hoge zuren, veel tannine, koffie, caramel. We vermoeden dat het wel goed komt met deze wijn, maar jong absoluut afblijven
Chateau Saint-Pierre St Julien (89,1)
Zeer soepel, zacht, complex, lang, fruitig, likoreus(?), evenwichtig, fraicheur.
Was dus jong al heel mooi op dronk en heeft zeker veel potentieel.
Chateau d’ Armailhac Pauillac (91,1)
Sigaarkistje, bos, aards, koffie, leder, tabak, zacht in de mond.
Zit prijs-kwaliteit heel goed.
Chateau Poujeaux Moulis (88,8)
Kruidigheid, mooie afdronk, iets licht vegetaals, rood fruit, fumé, krieken, banaan, koffie, mooi en zacht in de mond, mineraliteit.
Léoville-Barton St Julien(89,9)
Bij aanvang monotoon, tannines, zeer breed, lang in de mond, structuur, geparfumeerd.
De duurste wijn in het rijtje en dus eerder een verrassend lage score, werd wel merkelijk beter na een tijdje in het glas, tijd geven.
Chateau Pédesclaux Pauillac(90,1)
Rozijntjes, pruim, zwart fruit, sappig en rijp in de mond, geen opvallende zuren. Dit château is terug op de goede weg na een wat mindere periode.

Tweede serie

Chateau Cos Labory, St Estephe  (88,4)
Redelijk uitdrogend,veel taninne, hoge zuren, confituur van rode vruchten.
Chateau Lagrange St Julien (90,3)
Zeer zacht, elegant ,  vechten voor het laatste restje in de fles
Prieuré-Lichine, Margaux  (92,1)
Koffie, compact, mooie afdronk, zacht, zwoel, spanning, elegantie.
Schitterende wijn, 2006 is uitzonderlijk geslaagd voor dit kasteel!
Sociando-Mallet Haut Médoc (89,9)
Tannine, droogtrekkend. Tweede SM-fles in de tasting, déze fles was niét gekarafeerd en presteerde iets beter.

Derde serie met gratis piraat

Lafran-Veyrolles Bandol (89,5)
Verse aarbeienconfituur, laurier.
Deze Bandol werd door iedereen herkend als de piraat, kreeg van één (bijzonder sympathieke) proever een verrassend hoge score.
Pavie-Macquin St Emilion  (90,8)
Inkt, zeer geconcentreerd maar al fantastisch lekker, eerste rechteroever van de degustatie en grote meevaller. Kreeg van iedereen minstens een 90-score.
Chateau Cornélie Amabilis Vinea (87,0)
Speciale cuvée van Cornélie die (mede door zijn prijskaartje) pretendeert tegen de grand crus aan te leunen. Niet dus, duidelijk kwalitatief een niveau lager (dit werd door elke proever -blind- gesteld)
Gruaud Larose St julien (90,1)
Zeer positief onthaald, proefnotities werden niet meer teruggevonden (wegens niet meer genoteerd...)

Als afsluiter, en om al die jonge wijn door te spoelen, werden we nog getrakteerd op een fantastische Chateau Gazin 1995. Na de knetterende  1999  reeds de tweede keer dit jaar dat ik overtuigd werd van de kwaliteit van deze Pomerol.

Vaststellingen:
1/ Een degustatie van dergelijke jonge wijnen is geen sinecure. De wijnen hebben de neiging om onderling makkelijk inwisselbaar te zijn.
2/ Geen enkele wijn had last van overdreven (getoast) hout, iets wat 10 jaar terug ondenkbaar was. De bordelese wijnbouwers hebben blijkbaar, al dan niet op eigen houtje, hun lesje geleerd.
3/ De wijnen waren verbazend toegankelijk, er was weinig of geen sprake van te hoge zuren of stugge tannine (met uitzondering van Sociando Mallet)
4/ Hoewel heel wat wijnen énorm lekker waren kon geen enkele wijn de vergelijking met de Gazin 1995 aan. Wat ofwel veel zegt over de kwaliteit van Chateau Gazin, ofwel over de noodzaak van veroudering voor Bordeaux-en meer specifiek Médoc-wijnen. Beide pistes zijn waarschijnlijk juist.
5/ Met de kwaliteit voor 2006 zit het wel goed, die is zéker vergelijkbaar met 2004, maar de prijs was en is nog steeds een behoorlijk stuk te hoog.  Wachten tot de wijn in de afprijsbakken terecht komt en dan hele mooie koopjes doen. Dat is de boodschap.

Dankbaar namen we afscheid van onze gastheer, hem slechts een matig herstel toewensend. KrisG is niet echt ongelukkig met z’n Bordose en Bordeaux-cyste, maar neemt op aanraden van zijn deurwaarder sedert kort toch aangepaste medocatie.


Médocatie

17:45 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (9)

Commentaren

Mooi verslag! Kris G, veel beterschap!

Gepost door: Matten | 10-03-10

ik wist eigenlijk niet dat ik ziek was : wel bdx-verslaafd, maar of dat nu echt een ziekte is??? ;-)

Gepost door: Kris G | 10-03-10

Ik was 's anderendaags alleszins niet fris, licht ziek eigenlijk :-).

Hoe is die Preuillac eigenlijk? Nu te drinken of nog wat afblijven?

Gepost door: Matten | 11-03-10

De medocatie in de vorm van een lepel Preuillac smaakte gisteren beter dan de beste hoestsiroop.
Vanavond nog een lepelke.

Gepost door: vinejo | 11-03-10

Euhhh... zijn de ziektes besmettelijk...?

Gepost door: Lieven | 11-03-10

Zééér! Soms ben je al drager (sic) zonder het te beseffen...!

Gepost door: vinejo | 11-03-10

Preuillac 2005 Verrassend toegankelijk dus, misschien komen de (meer bescheiden) Bordeaux 2005 eindelijk wat op dronk (t is te zeggen-worden ze eindelijk wat 'drinkbaar'). Mooie neus met aardbeienconfituur en kruiden (kaneel) naast een heel aangename, lichte carameltoets. In de mond sappig en zacht, enkel op het eind voel je de zuren en rijpe tannine die de wijn een goede basis geven voor verdere veroudering. Minieme (maar niet onaangename) droogtrekking in de afdronk.
87/100

Dank aan Tienne voor dit schitterende koopje aan een euro of 8...

Gepost door: vinejo | 11-03-10

Schitterend Schitterend stukje, hilarische humor, waanzinnige woordspelletjes.
Hier hou ik van.

Gepost door: PvdW | 12-03-10

Bijzonder leuk. Dat gezegd zijnde heb ik toch al heel wat mooie 2006 Bordeaux gedronken. (proeverij Union des Grand Crus) Al vrees ik wel dat heel wat van deze wijnen momenteel hun 'dipje' doormaken in hun flessen-carriere wat de scores van deze proeverij enigszins zou kunnen gedrukt hebben.
Vinejo herinnert zich bovendien ongetwijfeld de vergelijkende studie van de VCC 2005 vs VCC 2006 in het betreffende huis... Ik blijf in elk geval zeer positief over het jaar 2006, misschien iets minder over de prijzen van deze wijnen.
Oh, en voor Kris G, de erkenning van de verslaving is naar het schijnt de belangrijkste stap voor de genezing...moest deze gewenst zijn

Gepost door: Peter VdV | 12-03-10

De commentaren zijn gesloten.