01-03-10

Jaarverband

Workshop drie
We schonken onze proefkonijnen twee wijnduo s, zij dienden voor elk duo de link te vinden.

Eerste duo
Gerten dacht bij deze wijnen onmiddellijk het verband te herkennen. Hij ging uit van de veronderstelling dat de druiven van beide wijnen in dezelfde maand geoogst waren en sprak dus over een maandverband.

rolleyes

Op zoek naar nog meer evidente overeenkomsten vonden de proevers in de eerste wijn leder in de neus, zwart fruit, en een lichtjes gemaderiseerde impressie. Toch bleek de wijn in de mond tintelfris én warm tegelijk, met een mooie (maar wel wat alcoholische) afdronk.
De tweede wijn had deugd gehad van zijn drie uur karafage (na openen was hij zeer gesloten -sic), fruit en florale toetsen boksen tegen elkaar op. Toch was ook hier sprake van wat animaliteit. In de mond een mooie structuur, sappig en fris met veel maar rijpe tannine.
Het proefpannel dacht dat dit wel eens een wijn van dezelfde appellatie uit een ander jaar zou kunnen geweest zijn: Goed gedacht, het ging zelfs om hetzelfde huis: Domaine La suffrène 1998 – 2005
Toevallig dronk ik dit weekend een andere kleine 'vertical' van dit huis, met ondermeer een schitterende 1999 en 2004. Meer dan ooit z'n geld waard, amper 11 euro in Carrefour.

Tweede duo
De eerste wijn beviel onmiddellijk. Redelijk geëvolueerde kleur, zwart fruit, zoethout, munt, chocolade en peper. Zwoel en zacht in de mond, tegelijkertijd complex en fris, een ronduit schitterende wijn.
De tweede wijn had een totaal ander karakter, veel minder geëvolueerde kleur, peper, paplaurier, cassis, kruidigheid in de neus. In de mond een énorme fraicheur, bijna groenig maar de wijn was perfect in evenwicht en smolt op de tong. 
Ook hier slaagden de proefslachtoffers erin een link te leggen: Cabernet sauvignon uit verschillende windrichtingen. Mét jaarverband.
De Don Melchor 1997, topwijn van Concha Y Toro, en de Sociando Mallet uit hetzelfde jaar brachten ons allen in een staat van vervoering.

sociando 1997

21:43 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

Commentaren

Zoals al aangegeven op het forum, vind ik de SM 1997, in tegenstelling tot wat her en der geschreven staat, ook super. Van eventuele droogtrekkende tannines niets ondervonden.
Heb er nog een vijftal van liggen en zal ze zeker niet tegen de klok binnenkappen :-)

Gepost door: Tom | 02-03-10

Inderdaad Tom Dit was voor mij één van de drie beste Bord. 1997 s die ik dronk (naast Mission HB en Evangile). En ook wel één van de zovele enorm lékkere 1997s!
Jammer genoeg slechts één flesje meer liggen...
Leve RP! Die ons de kans geeft schitterende wijnen te drinken aan spotprijzen!

Gepost door: vinejo | 02-03-10

De commentaren zijn gesloten.