10-02-10

Fijne wijn, klein in prijs

 

Een gunstige wind bracht hier deze namiddag naast enige sneeuwval ook een aantal lekkere Italiaanse wijnen mee. Pedro, toffe pee en kok bij Goutroux en Café Partie was nog eens binnengesprongen bij de sympathieke mama van Cavatappi. We wisten al dat Silvana een neus heeft voor schitterende prijs-kwaliteitswijnen , dat bleek alweer bij het degusteren van het medegebrachte druivennat.

1/La carraia Orvieto Classico 2008 (5,6 euro)
Orvieto is de streek in Umbrie waar  deze wijn wordt gemaakt van de druiven
Grechetto,  Malvasia en Procanico.
De naam van het huis lijkt wel een exotische dans, het aroma van de wijn vertoont naast toetsen van appels ook wel enige exotische trekjes. Toch is de wijn bijzonder fris, doet wat denken aan een sauvignon blanc maar dan één zonder al te prominente zuren. Wie het zich kan voorstellen dat ie ooit nog op zijn terras zal zitten mag er meteen deze Carraia als ideale partner bijdromen.

2/Conti Zecca Donna Marzia Malvasia 2008 (Puglia) (4,85 euro)
Malvasia  bianca (in rood bestaat dit blijkbaar ook), is één van de druiven die ook voor Madeira worden gebruikt (de zoetste versie).
Een donkerdere kleur dan vorige wijn, in de neus witte bloemetjes en peer. Zeer zacht in de mond, streelt je tong, blijft elegant en is zeer evenwichtig. Multifunctioneel inzetbaar, als aperitief (hoewel iets minder fraicheur dan vorige) maar ook bij wit vlees of paling in t groen.

italiaanse witte

3/Trexenta Duca di Mandas Monica di Sardegna 2006 (6,5 euro)
Die Lewinsky kende ik al, maar deze Monica di Sardegna is één van de ontelbare Italiaanse druiven die me tot op heden onbekend was.. Hoewel het animale in de geur typisch Zuid-Italiaans aandoet (zoals ook bij de negro amaro en d’ avola) doen zowel de kleur als het aroma van de wijn wat denken aan pinot noir. We ruiken rode besjes en een fumétoets, in de mond is deze sardinees vleziger dan de meeste Bourgognes maar zeker niet zwaar op de hand. Licht zoet gevoel in de afdronk. Lékkere wijn. En bij wa pasta? Bij pasta!

4/Conti Zecca Donna Marzia, Negramaro 2007 (Puglia, 5,5 euro)
Gemaakt van negro amaro. Bescheiden neus, zacht en verleidelijk in de mond. Deze echte Italiaanse charmeur komt wat commercieel over maar nodig hem zéker uit op uw komende feestje of (voor de mensen met veel verbeelding) barbecue.

5/Cantina Tollo Colle Secco Montepulciano d’ Abruzzo (6,95 euro)
Deze druif kent steeds meer bijval en terecht. Van dit huis dronk ik eerder al de fantastische Cagiolo. Ook dit kleine broertje is een stevige wijn met een intens rode kleur en een heerlijke neus van krieken en marsepein. Hij komt zachtaardige binnenvallen maar de alcohol komt algauw bovendrijven en de wijn eindigt redelijk ruw met wat droogtrekkende tannine. Heeft duidelijk tijd of een hapje eten nodig, liefst een stukje vlees met een romig sausje. Handig als je een kok in de nabijheid hebt...

italiaanse wijn

 


21:57 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (2)

Commentaren

Les deus rhones; Vedeau Heb hiervan een magnum gekocht bij Grandry maar na wat opzoekwerk denk ik ook dat het niet de 19/20 wijn is... Deze noemt La Ferme du Mont, ook van Vedeau. Les Deux Rhones van Vedeau staat lager op het lijstje van Jancis Robinson; 18/20.(samen met nog een twintig anderen; Caillou, Beaucastel, Nerthe,...). Dus eigenlijk heeft onze vriend Dirk ons een beetje liggen...

Gepost door: gert | 10-02-10

les deux rhones (2) ook Parker gecheckt; les deux rhones 2007; 89 tov. la Ferme du Mont 2007; 96 punten. Zo...

Gepost door: gert | 10-02-10

De commentaren zijn gesloten.