07-01-10

Bordeaux 2003

1988 beter dan verhoopt. 1989 super. 1990 zeer zonnig en top. 1991 vermijden. 1992 nog meer. 1993 met wat geluk middelmatig tot goed. 1994 wisselvallig maar nooit top. 1995 schitterend maar trage evolutie. 1996 meestal zeer mooi. 1997 snel te drinken maar onderschat 1998 bewaren zowel links als rechts. 1999 OK maar nooit meer dan goed. 2000 top maar afblijven. 2001 bijna hetzelfde niveau dan 2000 maar sneller toegankelijk. 2002 rechts vermijden, links verrassend goed. 

En dan komt 2003. Het jaar waarin duizenden Fransen stierven ten gevolge van de hittegolf.
Maar ook het jaar waarin duizenden wijnbouwers alles uit de kast dienden te halen om gezonde druiven te oogsten. Soms lukte dit, soms ook niet. Probleem was namelijk dat het suikergehalte in de druif té snel was gestegen, waardoor de tannines moeilijk volledig rijp te krijgen waren (fenolische rijpheid) en anderzijds de zuren in de wijn veelal te beperkt bleken. In dat jaar werden dan ook naast een aantal schitterende wijnen minstens even veel miskleunen gebotteld.
Misschien was het noordelijke deel van de Médoc bevoordeeld. Dat uit zich in de mooi geslaagde wijnen van St Estephe. Misschien waren de wijngaarden dicht bij de oevers van de Gironde gefavoriseerd door de afkoeling van het water. Dat bewijzen de uiterst geslaagde oeverwijnen zoals
Montrose, Ducru, Latour en andere Chateau Margaux. Of misschien waren de iets minder gunstig gelegen wijngaarden in het voordeel dat jaar, wat zich uit in sommige schitterende wijnen van kleinere namen...

Veel mogelijkheden, maar één ding is zeker: Het is uitkijken welke wijnen je drinkt. Grote naam of klein broertje, ontgoocheling en meevaller liggen bijzonder dicht bij elkaar. Dit werd nog maar eens bewezen door de laatste twee wijnen uit het jaar van de canicule die ik dronk.

Domaine de Chevalier Pessac 2003 

In de neus een vers geopend pakje nieuwe boter en wat vanille. Na opschudden lichte grafiettoetsen, peper, ceder. De mond doet me in eerste instantie eerder aan soep denken dan aan een klassewijn. Schrijnend gebrek aan structuur, ook de zuren laten het afweten. Mist strakheid. Je kan deze wijn misschien sappig noemen, maar voor een kleine dertig euro verwacht je toch wat meer distinctie in het glas. Een wijn zonder focus. Je begint bijna te verlangen naar wat droogtrekkende tannine. Dit is de eerste maal dat Chevalier me ontgoochelt, ik genoot eerder nochtans al enorm van de schitterende 1970, 2000 en 2001. Normaal gezien een wijn die zijn prijsklasse overstijgt, in dit geval een afknapper.

82/100

Chateau de Lussac (Lussac St Emilion) 2003

Door deze wijn te proeven werd het perfect duidelijk wat de Domaine de Chevalier  mankeerde:
TONUS.
De Chateau de Lussac 2003, gemaakt door
Hervé Laviale en zijn Vlaamse echtgenote Griet van Malderen, heeft een licht geëvolueerde maar toch nog intense kleur. In de neus valt de mineraliteit op, mooie invloeden van het hout (chocolade, wat mokka, vanille) en naast het zwarte fruit een opvallende kruidigheid (kaneel met snuifje vanille).
In de mond een heerlijke fraicheur naast een stevige structuur. Zalige zachte bosbesserige afdronk, werkelijk een dot van een wijn. In vergelijking hiermee was de Chevalier een ordinaire, excuzes le mot, slet.
Bravo aan Griet en co. Een welverdiende
90/100.

Chateau de lussac
 

 

19:37 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (17)

Commentaren

Lussac een volledige verticale (2002 t/m 2007) te koop bij Colruyt aan 79.95€ (rode prijs) op dit moment.
De jaargangen apart verkopen ze blijkbaar niet (online)

Gepost door: Bert | 07-01-10

Inderdaad wel interessant dat ze deze wijn bij Puisseguin St Emilion plaatsen. Vraag me af of er een Chateau Puisseguin bestaat en of ze die dan bij Lussac zouden plaatsen ;-))

Ps: mocht ik nog budget hebben voor Bordeaux, ik zou niet twijfelen aan die prijs...

Gepost door: vinejo | 07-01-10

mocht ik nog budget hebben join the club

Gepost door: Bert | 07-01-10

Zo zie je maar Wijn maken is geen wiskunde, proeven is de boodschap!!! En gelukkig maar.

Gepost door: Jeroen | 08-01-10

Bdx 2003 @ Vinejo : de beste en meest zinnige analyse die ik al over bdx 2003 heb gelezen!!!

Gepost door: Kris G | 08-01-10

Chevalier? Vinejo, je doet me bibberen. Ik kocht deze wijn in primeur en heb nog geen fles opengedaan. Het verbaast mij dat hij overrijp zou zijn, want Chevalier ligt in de bossen en is meestal koeler. Bovendien wordt hij gevinifieerd door Derenoncourt, niet echt een aanhanger van overextractie of kriekenconfiture. Bij verschillende recente proeverijen (o.a. Jancis Robinson) kwam Domaine de Chevalier er als een van de beste 2003 uit. Maar het bewijs zit natuurlijk in de fles. Ik hoop maar dat je een mindere fles getroffen hebt, die niet representatief is.... maar ik zal dringend zelf eens moeten proeven.

Gepost door: Peter | 08-01-10

@ Peter Aha, interessant!
Daar wil ik dan wel eens een tasting note van zien. Ben benieuwd

Gepost door: Bert | 08-01-10

Derononcourt Vond dat ook eigenaardig maar las ergens dat 2003 het eerste jaar was dat hij de wijn maakte, 't zou kunnen dat ie z'n eerste jaar wat gemankeerd heeft (was het trouwens niet Dubourdieu, ik mis ook altijd tssn die 2)

ps: ben jij de Peter van Peters wijnblog?

Gepost door: vinejo | 08-01-10

Montrose @ Vinejo : je hebt nen slechte invloed op mij : ik wil na dit artikel te hebben gelezen natuurlijk graag een flesje Montrose 2003, maar mijn bankrekening vindt dat niet zo fijn :-~

Gepost door: Kris G | 09-01-10

Lussac en andere Griet Van Malderen uit Buggenhout en haar echtgenoot Hervé Laviale hebben nog veel meer in hun (wijn)mars: naast Château de Lussac, waar trouwens ook een uitstekende tweede wijn word gemaakt (Le Libertin) en een een heel mooite 'Le Rosé', zijn zij daarnaast ook eigenaar van Château Franc-Mayne (Saint-Emilion Grand Cru Classé, ook met een uistekende 'tweede', Les Cèdres de Franc-Mayne), van Château Saint-Jean-de-Lavaud (Lalande-de-Pomerol, héél beperkte oplage) en van Château Vieux Maillet (Pomerol)... elk jaar opnieuw topkwaliteit afleveren in vier verschillende appelaties van de rechteroever... faut le faire!
Bovendien kan er ook ter plaatse gelogeerd worden; dat is het geval in Franc-Mayne (http://www.relaisfrancmayne.com/) en in Lussac (http://www.likhom.com/chambre_hotes.asp?chambre-d-hotes=Chateau-de-Lussac&ville=lussac&code=AQ3309004)... niet goedkoop maar volgens familie die er al was de moeite waard! Wijnmakers om op de voet te blijven volgen! Overigens is de 2003 van Lussac inderdaad een klasbak, maar de 2001 en zéker de 2005 verdienen wat mij betreft een score die zelfs boven de 90 uitkomt!

Gepost door: Tom Van Cleemput | 09-01-10

Dank voor de interessante aanvulling, Tom!

Gepost door: vinejo | 09-01-10

Saint Jean de Lavaud Ik heb die wijn toevallig vorig jaar op mijn werk mogen proeven, en ik heb toen wat opzoekingen gedaan op 't internet, en dat blijken dezelfde eigenaars te zijn als Chateau Vieux Maillet, Pomerol (die ik nog niet proefde). De wijn die ik proefde dateerde uit het gezegende jaar 2005, en ik moet zeggen, hij was heerlijk. Ik ben al een tijdje op zoek naar die wijn, en nu Tom zegt dat het een beperkte oplage is, verschiet ik niet van de prijs (rond de 25 €).

Als ik eens een bakje kan vinden, dan haal ik meteen de portemonnee boven. Voor mij was die wijn, samen met de appelatie, dé ontdekking van 2009.

Gepost door: Jean | 09-01-10

chevalier Hierbij, wat het artikel van Jancis Robinson over Domaine de chevalier
http://www.jancisrobinson.com/articles/winenews060218.html
groeten
@vinejo :tot nader order heb ik geen wijnblog ;-), Ik postte vroeger al wel eens iets op deze blog, maar het was al lang geleden

Gepost door: Peter | 09-01-10

Dat is interessant Peter Jancis heeft het idd over Derononcourt. Maar wat schrijft de Wine Doctor? "Here the vinification is undertaken with advice from oenologist Denis Dubourdieu."
Op de verschrikkelijke site van Chevalier zelf (waar Olivier Bernard het meer over zichzelf heeft dan over de wijn) is het niet terug te vinden.
Dan maar in de archieven van Neal Martin gezocht (met dank aan Bert die dit ooit allemaal kopieerde nét voor Martin betalend ging werken bij RP):
En wat schrijft Neal?
"They are aided by über-oenologist Denis Debourdieu, the doyen of white wine-making."
Hebben wij hier een primeur? Jancis die uit haar nek kletst?
(of zich zoals velen gewoon vergist tussen de twee wijnmakers...)
:-)

Gepost door: vinejo | 10-01-10

jancis Niet te vroeg juichen Vinejo! Debourdieu vinifieert waarschijnlijk de witte van D. de Chevalier. Voor de rode spreken toch heel veel bronnen over Derononcourt. Ook nonkel Bwaoob
zie http://www.farrvintners.com/wine.php?wine=1277
Dit gezegd zijnde, maakte Jancis in de primeurproeverij ook wat voorbehoud over het gebrek aan definitie van chevalier 2003 (zie ook link). Dat lijkt overeen te komen met jouw indruk
groeten

Gepost door: Peter | 11-01-10

Thx voor de research Peter! Case closed dus. Maar de jouwe zou ik toch snel eens openen, benieuwd naar je opinie...

Gepost door: vinejo | 11-01-10

Kan wel es kloppen, vinejo.
Dronk onlangs Prieuré-Lichine 2003, gelegen op een dikke kilometer van de Gironde. Top, voor mij P/Q één van de betere bordeaux die ik in het glas gehad heb.

Gepost door: Kris | 12-01-10

De commentaren zijn gesloten.