14-12-09

Tipsy tips en trips

Ok, mijn stoel was vrij, maar ik heb niet stilgezeten. movesmilley

Zo bezochten we nog ‘ns de streek rond
Epernay alwaar we enkele Champagnehuizen aandeden.
We waren gelogeerd te midden van de grand cru wijngaarden in de Cotes de Blancs. Zie hier, zeer aangeraden!
We deden ook nog eens wat elke liefhebber die
Champagne bezoekt hoort te doen: Een groot huis bezoeken en daar de rondleiding volgen. Vorige keer deden we al Moêt en Mercier, de interessantste is echter de Castellane(centrum Epernay, net als de andere twee). Dan spreek ik enkel over de tour met de uitleg, de wijn zelf is zeer banaal (18 euo voor de basiscuvée).

Snel naar een RM (Récoltant-Manipulant, wijnboer die zowel de stille wijn als de schuimwijn zelf maakt).
Pierre Lété in Daméry verkoopt een zéér mooie en ultrafrisse aperitief-Champagne aan 12,5 euro, zijn blanc de blancs kon ons minder bekoren.
Neen, hiervoor moet je naar
Glavier in Cramant, de Grand Cru blanc de blancs is heerlijk en hoeft maar 14,5 euro te kosten. Warm aangeraden (thx Erik!)
Tenslotte bezochten we
Pierre Moncuit te Mesnil sur Oger (gemeente waar de wijngaarden van de allerduurste Krugcuvée-Le Mesnil- liggen). Een soort van cultdomein bij de Amerikanen, prijzen iets hoger maar zeker de moeite waard. Ik kocht drie vintage cuvées 2004 aan 25 euro/fles. Een heerlijk romige en zachte Champagne met schitterende afdronk. En voor de volledigheid, de Pierlot 2000 die ik gisteren schonk (dank Vincent) leed aan dezelfde heerlijkheid... 

champagne


Gisteren proefden we echter nog meer moois; We plaatsten blind met enkele wijnliefhebbers een
Mouton Rothschild 1999 naast enkele andere wijnen uit dat jaar. 
De Mouton werd door vier van de zes proevers herkend (andere twee hadden 'm als tweede) als de allerbeste wijn. Wat een elegantie en materie.
Tweede werd , jawel,
Sociando Mallet 1999. Een geruststelling voor allen, elk heeft er wel wat flessen van liggen, deze wijn leunt wel degelijk ongelofelijk sterk aan bij de top. Zeer herkenbaar aan zijn vegetale toetsen.
Dé verrassing was
Fougas Maldoror 1999. Wat een jeugdigheid, wat een materie voor een wijn van amper 12 euro. Hij gedroeg zich wel wat als Patrick VanKrunkelsven, dat moet gezegd. Niet dat hij stalkgedrag vertoonde, neen, de wijn was net als de politicus op papier een lid van de rechterzijde maar vertoonde vooral linkse karaktertrekken.
De Grand Puy Lacoste 1999 deed dan weer denken aan
Michael Jackson. Niet dat er geen leven meer in zat, integendeel. Maar de wijn had in eerste instantie gewoon bijna geen neus. Na enige tijd ontsnapten toch wat aroma s uit het strakke geurencorset, en in de mond gaf ie een sappige en complexe indruk.

4x1999


Voor de blindproeverij met voorgaande vier wijnen deden we eerst een opwarmingsduo:
Pichon Comtesse 1999 was heel mooi geëvolueerd, zeer zacht en ook superlang in de mond. De Bandol die ernaast stond, Souviou 1999, kon als wijn wel boeien maar ging wat tenonder aan de gracieuze klasse van de gravin.

pichon 1999

Tussendoor proefden we ook een Morgon 2008 van Bouland. Jawel, ook de droge Bordeauxfans kunnen enorm genieten van een sappige Beaujolais!smilie3

Ik informeerde ondertussen ook bij LPdV of er geen mogelijkheid was om ginds een wijnforum voor Nederlandstaligen te openen. Dat leek na lang beraad toch niet te lukken, vandaar dat ik zelf maar eens een test heb gedaan.
Klik hier en zeg eens wat u ervan denkt.

 

14:14 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (23)

Commentaren

He 's back! En nog wel sneller dan verwacht! Het wordt dan toch nog een mooi jaareinde :-).
Leuk verslag! Dit weekend (en straks ook nog een beetje) ook nog een zeer lekker wijntje gedronken uit de Grandry stal: 2006 Les Obriers de La Pèira Coteaux du Languedoc Les Terrasses du Larzac. Frappant op dag 1: de wijn gaf een tintelend gevoel op de tong. Enig idee waar dit vandaan komt (iets te doen met de vinificatie ?) ?

Gepost door: nco | 14-12-09

Forum ziet er zeer de moeite uit. Ik ben ondertussen al geregistreerd!

Gepost door: nco | 14-12-09

Tinteling is beetje nagisting waarschijnlijk. Die Peira zag ik gisteren nog passeren-denk van Bert naar Tienne. Heb m zelf niet besteld maar zal m wel ns te drinken krijgen... (btw, die Morgon kwam uit dezelfde stal ;-))

Gepost door: vinejo | 14-12-09

champagne Inderdaad, Pierre Lété heb ik ook nog meegebracht, het was de huischampagne van onze B&B, en zodoende daar terecht gekomen.
En dan ook naar Cramant, maar voor Diebolt-Vallois.

Gepost door: Barre | 14-12-09

terug Oef! Sinds twee weken werden de uitdrogingsverschijnselen alleen maar erger... alweer een prachtig verslag! Alsof de kerstman plots is langsgeweest! Bedankt!

Gepost door: Tom Van Cleemput | 14-12-09

Welkom terug aha ! Fougas Maldoror ! één van de kleine groten ! of grote kleinen !

Gepost door: Rick | 14-12-09

@NCO Heb deze Obriers ook; vind hem ook zeer goed; heb de 2006 en de 2007 en van dat tintelend gevoel nog nooit iets gemerkt.... ligt misschien aan't gezeldschap ?? (mooie blondine ?)

Gepost door: gert | 14-12-09

Champagne Pierre Moncuit is inderdaad top. Ik sla een van volgende weekends alvast een nieuwe lading van een andere champagne-parel in: Raymond (Francis) Boulard. Intussen volledig biologisch, immer sympathiek en met een fantastisch smakende line-up. Voor wat het waard is: zijn top-cuvee is zopas in de RvF binnen de top-5 uit 350 geproefde champagnes uitgekomen, @33 EUR ex-domein de enige onder de 100 EUR.

Gepost door: erwin | 15-12-09

Oupia Vinejo is back! Hurray!!!!!

Gisteren genoten van de basiscuvee van Château d'Oupia '07. Zonder pretenties, een zeer mooi gemaakte drinkwijn. (zouden ze in elk café of in elke brasserie moeten hebben als standaard) Mooie confituur van zwart fruit, kruiden, peper en natte steen. En uitstekende fraîcheur! De prijs is onklopbaar.

Gepost door: Matten | 15-12-09

@ Gert Toch niet, geen blondje in de buurt (wel een bruintje :-). Misschien is tinteling niet de juiste omschrijving, maar hij had op dag 1 wel degelijk iets tintelend/prikkelend/ ... . Voor alle duidelijkheid: het stoorde zeker niet. Gisteren nog een glaasje gedronken en ook op dag 3 is dit (nog) verdorie lekker. Zit nog een klein glaasje in voor deze avond...

Gepost door: nco | 15-12-09

Terug Hij is terug, en hoe, stilgezeten heeft ie blijkbaar niet ... . Precies leuke proeverij gehouden. Dit weekend een fleske Chateau pichon longueville baron van 1982 gedronken, wat was die mooi geëvolueerd, in de neus kon de herfst zo terug beginnen, mooie wijn en zeker nog niet versleten

Gepost door: Jeroen | 15-12-09

Net een reactie verwijderd van een anonieme blaaskaak met het IQ van een schroefdop.
Ga er deze blog niet door laten vervuilen...

Gepost door: vinejo | 15-12-09

@Jeroen Een Bordeaux op dronk kan zo mooi zijn.
Er zijn er nog steeds die het niet (willen) weten...

@Matten
Oupia bezocht ik drie jaar terug, bezoek zelf viel wat tegen maar de wijnen zijn schitterend.

@Erwin
Haal je die ter plaatse?

Gepost door: vinejo | 15-12-09

Ha, terug in de stad !

Gepost door: Gerten | 15-12-09

De Oupia (die bij mij nu in het glas schommelt) is inderdaad een lekkere drinkwijn zoals Matten zei,
maar verbleekt wel bij krachtpatser die de Faugères is die ik gisteren dronk:
Saint Antonin (die Matten ook goed kent... - Thx man!).

Gepost door: Bert | 15-12-09

Hehe gezondheid vint!

Gepost door: Matten | 15-12-09

@vinejo Idd. Sinds kort is Boulard te verkrijgen bij True Great Wines te Pecrot (Francis Boulard was afgelopen weekend nog present op het degustatieweekend aldaar), maar de markup is me net iets te gortig (46% op de basiscuvee, verder alle respect voor het aanbod van vermelde winkel). En de gastvrijheid van de wijnbouwer krijg je er dan nog bovenop ook...

Gepost door: erwin | 16-12-09

Peira... Gisteren de fles leeggemaakt (dag 4), er zat nog ongeveer 1/4 glas in, maar niettegenstaande dat geen spoor van oxidatie... Lekker, lekker, lekker...

Gepost door: nco | 16-12-09

dat forum ... ... ziet er top uit.
het moest er eens van komen!!
dit wordt the place-to-be voor elke rechtgeaarde - niet blaaskaak - wijnliefhebber.

Gepost door: Steven | 17-12-09

@erwin Net 3 fleskes geleverd gekregen dankzij goede ziel uit het Leuvense waarvan de nick begint met V en eindigt op enne...
Thx voor de tip alvast, als er eentje open gaat laat ik het weten op t forum :-)

Gepost door: vinejo | 18-12-09

@ Vinejo Zeer mooi Forum, dat gegarandeerd succes zal hebben. Francis Boulard is inderdaad top en zal bij ons thuis geserveerd worden tijdens de kerstdagen. Ik las ook ergens op het Forum je liefde voor Charvin. Zeer recent een degustatie van C9P bijgewoond naar aanleiding van een boekintroductie van inderdaad C9P. Er zaten nogal wat toppers tussen (VT, BC, ...), maar de C9P Charvin 04 stak daar met kop en schouders bovenuit.

Gepost door: St. Etienne | 19-12-09

Château La Tour du Pin Figeac in GB folder nu: Château La Tour du Pin Figeac GCC 2005, aan 18,99€ ipv 22,99€.
Een aanrader?

Gepost door: Bart | 21-12-09

Tour Pin Figeac het domein is onderverdeeld in twee : opletten : ze hebben allebei dezelfde naam : de Moueix is de goeie : ik heb hem onlangs gedronken en voor 18.99 euro zou ik echt niet twijfelen en kopen, was in rode prijs in Colruyt iets van een 25-26 euro

Gepost door: Kris G | 21-12-09

De commentaren zijn gesloten.