28-10-09

Achaval-Ferrer, Quimera Mendoza 2006

Et voila, het wonder is geschied. Het lelijke eendje werd een mooie, gracieuze zwaan, het stille kleine jongetje werd een boeiend redenaar, het verlegen meisje werd een aanbeden actrice. De Achaval Quimera Mendoza 2006 had behoorlijk wat tijd nodig om zijn talenten tot uiting te laten komen, maar het geduld van de gedisciplineerde dorstige werd na vier dagen ruimschoots beloond. Niet dat plots de aroma’ s uit het glas sprongen, of dat proevers’ tong aan een smakenexplosie werd blootgesteld. Neen, deze Argentijn blijft a-zuiders ingetogen, er wordt een wilde tango gedanst noch luidkeels Caramba! geroepen. De neus is edel, met klein zwart geplet fruit, grafiet koffie, kaneel, ceder, boter en peperachtige toetsen. De mond is elegant, verrassend fris en zeer mooi uitgebalanceerd. De tannines zijn na vier dagen (één glas per dag) mooi in de materie geïntegreerd en allerminst hard of onrijp. De wijn heeft een mooie lengte en dito afdronk. Ik kan hem niet anders omschrijven dan klasserijk. Geef ‘m nog een jaar of vijf om tot volle ontplooiing te komen en hij zal de belofte van de 94 Parkerpunten zeker inlossen. Caramba!

(gekocht bij Grandry, 22,30 euro)

achaval quimera

 

20:01 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (33)

Commentaren

Schoon! 'k Vind het zelfs een mooi etiket. Ik heb gisteren en vandaag genoten van Langhe Nebbiolo '07 van Produttori del Barbaresco (ik wil er wel een stuk of 12) en van een Rochefort 8...

Gepost door: Matten | 28-10-09

@ vinejo uit welke druiven is die wijn samengesteld?

Gepost door: Kris G | 28-10-09

Goede vraag Kris Malbec/Cabernet/Merlot

Gepost door: vinejo | 28-10-09

@ vinejo ik heb deze week ook zo'n combinatie gedronken uit Argentinië : die Malbec ligt me niet zo : puur persoonlijke smaak hoor, kwalitatief was hij zeker OK

Gepost door: Kris G | 28-10-09

Van hetzelfde huis dronk ik de 2007 Malbec en die was mij ook zeer goed bevallen (ook Grandry). Voor 12.50 euro krijg je een zeer mooie wijn die vandaag al zeer goed gedronken kan worden (ik herinner me hem ook als zeer aromatisch). Beide wijnen gaan nog in mijn frigoke belanden denk ik...

@ Matten: Heb ik ook een proefflesje van liggen. Gewoon pop and pour of heeft hij een zuurstofkuur nodig om echt tot zijn recht te komen

Gepost door: nco | 29-10-09

Moment/Degustatie van ontroering... Gisterenavond genoten van de mooiste blinde degustatie die ik ooit heb meegemaakt.
Thema: 10 gerijpte Brunello de Montalcino met drie vreemde eenden in de bijt.

- Ciacci Piccolomini Brunello 97
- Fonterutoli Riserva Brunello 97
- Fanti Brunello 99
- Ornellaia 99
- Sassicaia 85
- Altesino Riserva Brunello 90
- Ciacci Piccolomini Riserva Brunello 95
- Altesino Montosoli Riserva Brunello 95
- Case basse, Riserva Brunello 2001
- Banfi, Poggio Alle Mura Brunello 2001

Enkel de Altesino en de Fuligni waren niet mijn smaak, maar de rest was adembenemend mooi.
Fanti en Ciacci zijn de mooiste Brunello's.

En, Sassicaia 85 (100 Parker) was buitenaards, samen met de Ciacci Riserva 95 ......

Als ik me binnen 15 jaar nog twee wijnen zal herinneren dan zullen het deze twee zijn.

Kent ge dat, als ge na een degustatie al die flessen naast elkaar ziet staan, en ge zowaar een ontroerend gevoel van gelukzaligheid krijgt ? Been there yesterday...

Gepost door: Roeland V | 29-10-09

Brunello dat lijstje zou ik ook wel eens willen proeven!!! uitstekende Brunello vind ik moeilijk te vinden en echt duur

Gepost door: Kris G | 29-10-09

Wat een interessante posts! @ Matten - uit welke druiven is die Rochefort 8 samengesteld? ( ;-) Ik vind de 10° nóg beter)
@ Roeland - Ja allo....

Ik hield het gisteren bij een meer bescheiden Italiaan (Salento - Puglia, een Indicazione Geografica Tipica) uit Delhaize à 9.99€: Sottosole
Straffe kerel, waar voor z'n geld

Gepost door: Bert | 29-10-09

Italiaan ik ben ook Italiaan aan het drinken : Castelgreve Chianti Classico Riserva Castelli del Grevepesa 2006, in Toscane gekocht voor kleine 9 euro : zeker de moeite
mijn 5de niet-Bordeaux wijn op rij : dat moet een nieuw PR zijn ;-)

Gepost door: Kris G | 29-10-09

Sottosole is inderdaad een hele mooie wijn voor dat geld. En eind dit jaar wordt-ie nog mooier: mijn Delhaize- wijnman kondigde vorige week een forse korting aan (ik geloof tot rond de 7 euro)

Gepost door: PvdW | 29-10-09

Sottosole staat nu op delhaizewineworld aan 7.9 per 12

Gepost door: Barre | 30-10-09

@NCO: geen probleem om meteen te kraken, maar heeft wel een mooi verouderingspotentieel.

@Bert: alleszins de goeie! Ik geef je 100 % gelijk. Gisteren een Tongerlo dubbel gedronken. Was lekker, niet zo goed als Rochefort weliswaar.

Gepost door: Matten | 30-10-09

Ter zekerheid ... ff vermelden dat die Brunello degustatie uiteraard niet van/bij mezelf was. Was door Licata georganiseerd voor hun wijnpersoneel ter gelegenheid van "30 jaar Licata".

@ Kris G: je hebt gelijk, vind ik ook niet makkelijk. Fanti is nog iet of wat betaalbaar en delicieus.
@ Bert: wat zit er in die IGT Puglia ?

Gepost door: Roeland V | 30-10-09

Roeland Volgens mij 100% negroamaro

Gepost door: PvdW | 30-10-09

@ Roeland die IGT Puglia - idd 100% Negroamaro, zoals PvdW aangaf.
En aan 7.90, schandalig goedkoop

Gepost door: Bert | 30-10-09

Daarnet nog eens gevraagd in Delhaize: zakt rond eindejaar naar 6 euro

Gepost door: PvdW | 30-10-09

Ok... Ik kan niet meteen op een term komen die 'schandalig' hier versterkt, maar heb uiteindelijk maar één tip: kopen.

Gepost door: Bert | 30-10-09

@ Matten Na je berichtje over de Langhe Nebbiolo 2007 (Produtori del Barbaresco) was ik nieuwsgierig en vandaag mijn proefflesje open getrokken en so far so good. Hij is over de loop van de avond continu verbetert. Een zeer sappige, elegante wijn (zowat de tegenpool van een fruitbom), mooie aciditeit met toch nog wat tannines op het einde. Benieuwd hoe dat dit morgen gaat proeven. En wat ik mij nu ook afvraag (totale Nebbiolo leek zijnde), hoe verhoudt dit zich tot de grote Barbarescos en Barolos? Bigger, bolder, complexer, gelaagder en waarschijnlijk (correctie:zeker, heb ik ondervonden bij de Licata degustatie) veel minder makkelijk drinkend op dergelijke jonge leeftijd...

Gepost door: nco | 30-10-09

La Piola & Puglia Vorig weekend nog eens mijn eigen pendelstad 'Broekzele' herontdekt.

Bij toeval de Italiaanse wijnbar & wijnshop 'La Piola' binnen gestruikeld en deze is mij toch wel bijzonder goed meegevallen gezien we de volgende middag opnieuw paraat stonden om enkele schitterende Italiaanse liquide pareltjes te ontdekken.

Deze kleine, druk bezochte low-profile wijnbar gelegen in Rue Du Page, midden in het Châtelain kwartier, laat met een referentielijst van ruim 200 beschikbare wijnen de Italofiel in iedere wijnliefhebber naar boven komen.

Het concept is bijzonder simpel maar geniaal & laat de plaatselijke sommelier overuren ploppen (à rata van 600 flessen per week (!) dixit de eigenaar): in het 'boek' met verschillende wijnen staan twee prijzen vermeld: meeneemprijs & degustatieprijs, waarbij de degustatieprijs = meeneemprijs + 13 eur kurkrecht.

Deze bar, uitgebaat door de goedlachse & sympathieke Andrea loodst je met veel kennis & swung door het wijnaanbod maar wil vooral weten welke type wijn je graag drinkt. Ipv krak hetzelfde te serveren is de suggestie net iets anders wat telkens de nodige nieuwsgierigheid wekt.

Hoewel we heel wat lekkere wijnen uit Piemonte, Toscane & de Abruzzen ontkurkt hebben, was er toch eentje bij uit Puglia waarvan de naam op het kooplijstje genoteerd werd: de APOLLONIO RISERVA DIVOTO.

Bij de prijsuitreiking van fles & etiketdesign zou deze wijn bij de Bruggelingen mogen aanschuiven 'zie je voan Brughe, zet joen vanachtere...'; de inhoud daarentegen is omgekeerd evenredig want deze wijn neemt je met z'n verleidelijk parfum van rood fruit, casis & mokka
onmiddellijk in de ban.
In de mond duelleren de 30 % Montepulciano & de 70 % Negroamaro om je aandacht. De aanzet is zacht maar dan bloeit deze geleidlijk open. Hoewel deze wijn zich twee volle jaren in Franse eiken fusten heeft mogen nestelen, is er totaal geen spoor van enige planche diaree.
Na een vol & complex middenstuk eindigt deze wijn met een lange finale waar de zuurtjes bijzonder mooi in balans zijn & uitnodigen naar een tweede fles (ipv glas). Goedkeuring alom dus.

Bij het nader bestuderen van de lege fles (jaartal stond op de achterzijde) was de verbazing groot toen bleek dat het over een fles van de milleniumwissel ging want deze fles kan met gemak nog een jaartje of 4 kelderrust aan.

Bij het thuiskomen werd er uiteraard druk gegoogled & karmba, wordt deze Pugliaan toch wel niet bij Delhaize verkocht (18.90 eur). Hier kan ik alleen maar volmondig de commentaar op de Delhaize site beamen: deze wijn is zijn prijs meer dan waard. Alleen jammer dat ze ook niet vermelden dat een bezoek aan La Piola meer dan warm aan te bevelen is. La Piola ... a presto !!!!


Gepost door: Lieven | 31-10-09

achaval-ferrer Niet verbazend de kwaliteit: Roberto Cipresso is de wijnmaker en hij is één van de beste oenoloog-consultants van Italië. Voor de Kempenaars: je vind deze cuvée ook bij Van Eccelpoel. Ik dronk de Malbec 2007, de basiscuvée, een heel precies en zuiver blokje wijn dat eigenlijk gedecanteerd had moeten worden. Héél goed ook.

Gepost door: Rick | 31-10-09

@Lieven ZZZZZZZuidfranse stad!


Gepost door: vinejo | 31-10-09

@ NCO Leuk dat je er ook kon van genieten!

En ik denk dat je daar het antwoord min of meer zelf hebt gegeven. Zelf ben ik de nebbiolodruif nog volop aan het ontdekken hoor. Ook een zeer groot verschil is de vatrijping, wat de graad van toegankelijkheid ook sterk bepaalt. Herinner je je barolo's die zeer lekker waren op de Licata-proeverij? Ik vind in het aanbod bijna geen betaalbare barolo.

Gepost door: Matten | 31-10-09

@vinejo volgende keer korter is de boodschap :-) ? Sorry voor 't enthousiasme :-)

Gepost door: Lieven | 01-11-09

Integendeel Lieven (hoe er makkelijk misverstanden zouden ontstaan op het www) Was cryptisch omschrijving voor:

NNNNNNNNNice!

;-)

Gepost door: vinejo | 01-11-09

Betaalbare Barolo & gracie mille @matten: probeer de Barolo Serralunga van Paulo Manzone eens. Te koop bij Cora tegen ongeveer 18 EUR & heeft me nog nooit ontgoocheld, zelfs in minder goede wijnjaren, de wijn is dan gewoon iets sneller op dronk. In grotere wijnjaren overklast deze rakker zijn grote marketingbroers die ruim 300 % duurder zijn met sprekend gemak.
Momenteel ligt de 2005 in de schappen & Robert plakt er een 87 op.

@vinejo: gracie mille !!!

Gepost door: Lieven | 01-11-09

Grazie mille bis Italiaans nog niet helemaal onder de knie :-)

Gepost door: Lieven | 01-11-09

Italiaanse wijnen daarentegen al behoorlijk onder de tong ;-)

Gepost door: vinejo | 01-11-09

@ Lieven Bedankt Lieven voor de tip! Die prijs is inderdaad al een stuk leuker. Ik heb die wijn al een keer geproefd. Ik ben de jaargang vergeten. Ik herinner mij een aantrekkelijke neus en een behoorlijk vlotte, ook lekkere wijn. Niets op aan te merken, alleen dacht ik wel dat de "real stuff" wat meer karakter zou moeten tonen. Maar ik proef hem zeker opnieuw..

Gepost door: Matten | 02-11-09

Idd, een interessante tip en dus des te spijtiger dat ik zelden of nooit in de buurt van een Cora ben :-(.
@ Matten: ik moet zeggen dat ik de Barolos helemaal op het einde proefde. Ik kan niet echt één tippen en zeker niet in de prijsklasse van de Cora Barolo. Ik heb thuis een Barolo proefflesje van Colruyt Klassewijnen liggen (2000 Tenuta Arnulfo Barolo Riserva Costa di Bussia , 23.80 Euro) maar heb geen idee of dit goed is...

Gepost door: nco | 02-11-09

@ PvdW Ook die Sottosole lijkt een zeer interessante wijn. Is die enkel te koop bij Delhaize Wine World of ook gewoon in de winkel ?

Gepost door: nco | 02-11-09

Berthoumieu Gisteren nog eens een Madiran gedronken. De gewone huiscuvée (+/- 8,5 Euro) van Domaine Berthoumieu van 2001 (55% tannat, 35% CS en 10% Fer Servadou).Eerste constatie: na 8 jaar geen spoor van veroudering, mooie diepe paarsrode kleur. Heel aromatische neus (donker fruit, stinky) en in de mond hetgeen je van Madiran verwacht: donker, stevig, nog stevig wat tannines. Het compleet tegenovergestelde van de Langhe Nebbiolo die ik dit weekend dronk (en trouwens ook zeer lekker) maar o zo lekker! Als er hier nog iemand goede Madiran tips heeft in Limburg/de Kempen, laat ze maar komen -:)

Gepost door: nco | 02-11-09

madiran tja, zoals ik zal zei op CsP, de kisten montus van 1995 zijn verkocht op sylvies voor een miezerige 15 euro de fles :)
Das weliswaar pure tannat, dus iets meer knabbelen dan die blend met CS.

Gepost door: Barre | 02-11-09

Bordeaux 2007 dit is echt interessante lectuur :
http://www.thewinedoctor.com/tastingsformal/bordeaux20072introduction.shtml

ik ben eens benieuwd wat de colruyt-proevers straks over de 2007 gaan schrijven

ik blijf eraf :-p

Gepost door: Kris G | 04-11-09

De commentaren zijn gesloten.