20-10-09

Melomatten

Vaste klant en fervent wijnliefhebber Matten blogt niet enkel op Knack. Lees hier het weer(ga)loze resultaat van zijn melancholische mijmeringen over vliegangst, Paco de Lucia, dode roodborstjes en, jawel, ons aller lievelingssap.

paddestoel
(foto: Margot)

23:35 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (18)

Commentaren

Zeg tegen Margot dat ze verdorie ne mooie foto getrokken heeft... Je zou zo verwachten dat er elk moment een kabouter te voorschijn springt, kabouter Vino ...

Gepost door: nco | 21-10-09

Vond hem ook zo mooi, kwam goed van pas tijdens m'n writers block ;-). Margot zweefde een beetje toen ik het haar zei...

Gepost door: vinejo | 21-10-09

Torino Altimus 2005 Argentinië had proefflesje besteld bij Collishop : lekkere, stevige wijn met heel lange afdronk, niet echt mijn stijl, maar voor de liefhebbers van het stevigere Spaanse werk zeker een aanrader, als ik moet kiezen tussen deze en de Naledi Cabernet Sauvignon (allebei nieuwe wereldwijnen uit dezelfde prijsklasse) gaat mijn voorkeur wel zeker naar de Zuid-Adfrikaan, maar deze is kwalitatief zeker OK (89-90/100), krijgt op CT ook deze scores

Gepost door: Kris G | 21-10-09

Mooie column... ... waar ik helaas veel in herken. Ook ik kies er - tegen beter weten in - niet voor om zwartkijker te zijn. De huiszwaluwen onder de dakgoot, grauwe vliegenvangers in de tuin, veldleeuweriken boven elke akker, allemaal zijn ze verdwenen. Vandaag liep ik door het Brusselse Noordkwartier en viel er plots met een dof plofje een bruin pakketje op het trottoir voor me neer. Ik dacht dat we door een of andere verveelde anonieme kantoorklerk met pennenzakken werden bekogeld maar het bleek een Heggemusje te zijn dat zich net had te pletter gevlogen tegen het kantoorgebouw (met spiegelglas). Honderden ambtenaren en andere kantoorklerken liepen met gebogen hoofden voorbij, zonder het nog warme vogeltje op te merken. Een beter beeld om de relatie tussen mens en natuur weer te geven kan ik niet bedenken. De "Silent Spring" van Rachel Carson komt er nog echt aan als we het tij niet weten te keren.

ps : Matten, je mag wel nog van geluk spreken met een Wielewaal in de buurt !

Gepost door: Steven | 22-10-09

@ Steven Dank!

Ik liep er ook rond. Was gaan kijken naar een expo over walvissen en dolfijnen in het KBIN.

De voorbeelden die je aanhaalt ken ik. We kwamen in Bellegem wonen en de aanwezigheid van de grauwe vliegenvanger in de tuin was mede doorslaggevend. De vogeltjes zijn verhuisd..

Ja die wielewaal moet ik ook wat verder zoeken hoor. Vroeger hadden we die wel in het nabije bos. Meestal hoor ik hen in Harchies en in Argonne. Zeg, maar jij woont wel in het groene Limburg, een groot verschil met zowat de lelijkste streek van Vlaanderen!

Gepost door: Matten | 23-10-09

De rand van Gent... ...helaas niet zo groen als Limburg maar we hebben toch hier en daar nog wat onverkaveld groen.

In de Argonne kom ik ook af en toe. Beaulieu is één van mijn favoriete dorpjes en blijkbaar was dit ook ooit een wijndorp. De grote wijnpers kun je nog altijd bezichtigen. En dat Lac de Belval door het Belgische Natuurpunt aangekocht is, is natuurlijk fantastisch nieuws!!! Misschien lopen we elkaar daar wel eens tegen het lijf.

Gepost door: Steven | 23-10-09

Ah, ik dacht dat het om een ander Heusden ging..

We hebben er afgelopen mei nog gelogeerd. Zowat het mooiste dorpje van Argonne. Waarschijnlijk verkoopt de eigenaar zijn Hostellerie opnieuw. De winters zouden er veel te koud en eenzaam zijn.

Leukste waarneming was de bergfluiter in St. Rouin. En op de terugweg 1 zwarte ooievaar in Couvin.

Gepost door: Matten | 23-10-09

Hier aan de andere rand van Gent zit een dorstige flierefluiter...

Gepost door: vinejo | 23-10-09

Phylloscopus bonelli wow!!! da's een zéééér goeie soort voor de Argonne

@ dorstige luistervink euh... flierefluiter binnenkort gaan we eens een aantal goede fleskes kraken, heb hier al een aantal interessante dingen 'opgespaard'...

Gepost door: Steven | 23-10-09

de degustatie van de grands crus 2007... heb ik moeten missen wegens een snotneus zonder voorgaande...
't Leven kan wreed zijn ...

Gepost door: Steven | 23-10-09

@ Flierefluiter aan de andere kant van Gent: al iets aan de dorst gedaan?

Inderdaad. Het was zelfs een nieuwe soort voor mij. Deze zomer naar de Pyreneeën getrokken. Ook daar een nieuw soortje kunnen wegwerken: citroenkanarie. Serieuze wandeling gemaakt en bij terugkomst zat een vogel op de parking waar de auto stond. Vogelen, een boeiende hobby!

Gepost door: Matten | 23-10-09

citroenkanarie zou een sauvignon blanc daar niet bij passen?

Gepost door: vinejo | 23-10-09

Dat denk ik wel. Ik zorg voor de kanarie, jij voor de sauvignon?

Gepost door: Matten | 23-10-09

in de RVF van oktober heeft Jean-Robert Pitte het weer over het eten van ortolanen ("ortolans dégustés sous la serviette, comme si c'était un péché", alsof het een zonde is... de hufter heeft het over een beschermde vogelsoort). Ortolaan - de grootte van een huismus - was ook het favoriete gerecht van Mitterrand. In België is de Ortolaan ondertussen volledig uitgestorven en waar Pitte ze haalt en wat hij erbij at weet ik niet :-(

Gepost door: Steven | 24-10-09

Op Wikipedia vond ik ook de verklaring voor dat "sous la serviette"... [i]De ortolaan was vroeger een delicatesse in zuidelijker landen. De 19de-eeuwse ornitholoog Schlegel schreef het volgende: 'Op plaatsen waar ze tijdens de trek talrijk waren werden ze met slagnetten gevangen. In een kooi werden ze dan 's nachts bij kaarslicht in enkele dagen vetgemest met gierst, vervolgens met een steek van een stopnaald in het achterhoofd gedood, geplukt doch niet ontweid, en met rode zijden strikjes om de hals in spanen doosjes verzonden'. Het eten en het bereiden van een ortolaan is een heel ritueel. Ze worden levend in een met voer gevuld donker doosje gehouden. Omdat ze vooral 's nachts eten, blijven ze eten en mesten ze zichzelf vet. Dan worden ze levend verdronken in Armagnac en in een hete oven geroosterd. Na acht minuten wordt de ortolaan geserveerd; de fijnproever dient het hete beestje in één keer helemaal in de mond te nemen, en gedurende een kwartier te fijn te kauwen. Het eten van een ortolaan dient te gebeuren met een servet over het hoofd, om te spatten te voorkomen, of om zich beter te kunnen concentreren op de exquise, maar illegale dis.[/i]

Gepost door: Steven | 24-10-09

Natuurliefhebbers jullie moeten eens naar Engeland gaan ! Countryside is daar nog echt countryside !

Gepost door: Rick | 24-10-09

@Steven Hierbij zou zelfs "Erman" de Croo verbleken..

Gepost door: vinejo | 24-10-09

Oei, ik heb hier een zeer pijnlijk onderwerp aangeraakt. Mitterand, een socialist met een zeer onhebbelijk trekje inderdaad.

Gisteren een 65-tal kramsvogels gezien. Zeer vermakelijk!

Vanavond hertenragout met zilveruitjes, ratte aardappelen, gele stekelzwammen en compote van witloof bereid. Ook al wist ik dat het te vroeg was, toch kon ik het niet laten om een Sociando-Mallet '01 open te doen. Paar uurtjes karaf en morgen opnieuw... (neus met veel sigarenkist, koffie en iets later zwarte truffel/ mond met zeer prominente zuren/ zal zich ooit zeer indrukwekkend tonen) Als redding kwam de Côtes-du-Rhône '07 van Grand Nicolet.. (mijn laatste)

Gepost door: Matten | 24-10-09

De commentaren zijn gesloten.