10-10-09

Is dat (wijnfestiv)al?

U heeft het gemerkt. In tegenstelling tot de vier voorgaande jaren weinig of geen tips, verslagen of algemene heisa rond de wijnfestivals op deze blog.  Dat had enerzijds te maken met een nogal drukke periode voor schrijver dezes (zowel op het werk als privé, u moet maar eens een verrassingsfeestje voor uw 40-jarige partner op poten zetten), maar eigenlijk nog meer met het aanbod en de huidige prijszetting op de wijnmarkt. Die doen me meer en meer denken aan wat de beurs een jaar terug overkwam. Tegen beter weten in blijven de warenhuizen wijnen inslaan en aanbieden aan totaal onrealistische bedragen. De correctie is nog steeds niet gebeurd, maar volgt mijn inziens zeer binnenkort. Uiteraard heb ik het enkel over Bordeauxwijnen, zoals hier al meermaals gesteld de enige reden om de wijnfestivals in het oog te houden en te frequenteren. Voor wijn uit andere streken laat u zich sowieso beter adviseren door uw al dan niet plaatselijke wijnhandelaar.
De huidige euforie over  het oogstjaar 2009 (misschien voorbarig, maar het zou beter zijn dan 2005 en men moet terug gaan tot het myhische jaar 1945 om dergelijke kwaliteit te evenaren) versterkt nog de argumenten die ik aanhaalde om de wijnfestivals dit jaar links te laten liggen. Daar werden voornamelijk 2006 (gemiddelde kwaliteit maar veel te hoog geprijsd) en 2007 (zwak en veel te weinig in prijs gedaald) aangeboden, en laten dit nu net de jaargangen zijn die u misschien wel vlugger dan verwacht massaal naast het nieuwe boek van JMD in de afprijsbakken zult zien terecht komen. Vandaar dat geduld zal beloond worden, volgend jaar worden de wijnhappenings misschien weer wat interessanter dank zij het op de markt verschijnen van de verrassend goede 2008-wijnen.
Geduld wordt echter ook beloond als u er, in tegenstelling tot de meeste wijndrinkers, in slaagt uw Bordeauxwijn te laten ouderen. Getuige de in zijn jeugd weerbarstige maar heden prachtig opengebloeide Chateau Poujeaux 2001 die ik gisteren als afsluiter op het feestje schonk. Zelden zoveel enthousiasme gezien bij een zestigkoppig proefpubliek.
Bordeaux Rules dus, tenminste als u hem op het juiste moment weet te kopen én te drinken.

 

12:24 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (32)

Commentaren

Bordeaux 2009 het wordt toch nog even afwachten voor de 2009 jaargang : beetje hetzelfde weerbeeld als 2003 : dus heel warm en droog, toen was er eerst ook euforie, het is zeker een goede jaargang, maar zeker niet zo goed als 2005, ik vrees wel dat ze terug zotte prijzen gaan vragen voor hun primeurs 2009 :-(

Gepost door: Kris G | 10-10-09

wijnfestival Aldi Ik ben een complete leek op gebied van wijn drinken. Sinds 1 jaar ben ik beginnen wijn te drinken ipv bier. Nu heb ik bij het wijnfestival in Aldi een wijntje gekocht. In de reclamefolder stond St Emilion Grand Cru 2006, zonder verdere info ivm chateau of dergelijke. Prijs €8.99. Er stond in de rek echter een St Emilion Grand Cru Classé. Chateau Haut-Corbin 2003. Prijs eveneens €8.99. Bij enig speurwerk op het internet vond ik echter info, dat dit een wijn is van rond de €25. 's Anderendaags nog 6 flessen bijgehaald. Toen echter een kameraad 'smiddags er ook wou gaan halen was alles uit de rekken genomen en de gerant zei dat er een vergissing was gebeurt, dat er verkeerde wijn stond. Heb ik een goede zaak gedaan of is het maar een gewoon wijntje??

Gepost door: Eddy | 10-10-09

@ Eddy het is inderdaad een Grand Cru Classé, één van de kleinste domeinen : prijs zal inderdaad wel zo rond de 25 euro liggen, ik zou er zelf geen 25 euro voor over hebben, maar je hebt zeker een koopje gedaan, kwalitatief zit hij wel niet bij de beste GCC's, maar voor 8.99 euro zeker en vast dik OK :-)

heeft er al iemand die Brunello uit den Aldi geproefd? is deze keer wel van een uitstekend jaar

Gepost door: Kris G | 10-10-09

Ik denk ook wel dat je een slagje hebt geslaan Eddy, maar neem even de proef op de som en laat het ons weten.:-)
@Kris: Nog niet geproefd en eigenlijk ook totaal niet geïnteresseerd....

Gepost door: vinejo | 10-10-09

De gustibus... Ben er dit weekend dat nieuwe boek van JMD (voor de prijsbewuste liefhebbers: 14.5 EUR in groene prijs in de Fnac) aan het doorjagen, tot dusver onder het genot van een SR Medalla Real 2004, Clos de lOratoire des Papes 2005 en een Grapillon dOr 2007, allen niet Bordeaux uit de Wijnfestivals...

Gepost door: erwin | 11-10-09

Men is al bezig aan het braderen. Gisteren volgende wijnen in den Auchan in Roncq (kortingen via klantenkaart): Canon Gaffeliere 2004 aan 25 EUR, Prieuré Lichine 2005 aan 22, Rollan de by 2003 aan 9, Malartic Lagravière 2006 aan 19, tweede wijn Pavie Macquin 2006 aan 8 enzovoort. Was waarschijnlijk enkel dit weekend

Gepost door: wim | 11-10-09

Grapillon D'or '05 Ik heb dit weekend ook een wijnfestival-flesje op de proefbank geleged: Grapillon D'or 2005.

Zwart fruit en gedroogde kruiden in de neus, mooi evenwicht in de mond; mooie mondvulling met aangenaam rijp fruit en net op tijd de nodige zuren om alles mooi af te ronden.

Ik denk dat ik toch maar eens naar de Cora ga om wat 2007 in te slaan.

Gepost door: Dave | 12-10-09

Van de Auchanwijnen aan bradeerprijzen is niets meer te bespeuren.

Gepost door: Tienne | 12-10-09

dedju ik had nochtans op u gerekend Tienne.. :-) :-(

Gepost door: vinejo | 12-10-09

het nieuwe boek ik wacht op de memoires van Frank Vandenbroucke
(van alle twee, ja)

Gepost door: Bert | 12-10-09

betreft : het nieuwe boek Ik heb vorige week in de SLegte een nieuwe ontdekking gedaan : Natalie MacLean met haar boek "rood, wit en overal gedronken" . Een boek à la "Avonturen op de wijnreisroute" van een Canadese wijnschrijfster en dit voor slechts 9 euro. Super om 's avonds in te duiken en ook eens de wijnactiviteiten aan de overkant van de oceaan belicht te zien hoewel ze natuurlijk ook in Frankrijk rondhangt. Een aanrader

Gepost door: Carl | 12-10-09

en betreft de 06 en 07 Ik kocht al kleine hoeveelheden van enkele 06 (Lagégorce Zede, Sociando Mallet, Lagrange, Cos Labory, Grand Corbin d'Espagne,...) maar ik denk 07 volledig aan me voorbij te laten gaan (tenzij er écht onvoorstelbare promoties komen op toch goed-scorende wijnen)

Gepost door: Bert | 12-10-09

Natalie Mac Lean heb ik in het engels gelezen en is een aanrader. Dus als het boek in de Slegte ligt, allen daarheen ! Je kan er bij deCarrefour nauwelijks een fles wijn voor kopen ;-)

Gepost door: Rick | 13-10-09

Sorry Frank zo snel had ik ze nu ook weer niet nodig...
(zal biografie worden ipv autobiografie)

Gepost door: Bert | 13-10-09

en die comeback mogen we nu wel totaal vergeten...

Gepost door: vinejo | 13-10-09

VDB dju toch eh, de T-shirten waren al klaar, hij ging tekenen en zou terug zijn wil gaan doen zoals vroeger...
God is b(l)ack
Zijn laatste nacht was int blauw

Gepost door: Venne | 13-10-09

@ V Gelukkige (late) verjaardag!

Gepost door: nco | 14-10-09

Ze hebben het idd. nog niet door. Wachten is de boodschap, de prijzen gaan dalen, en aanzienlijk. Ondertussen wat andere markten opgezocht en zo prachtige wijnen geproefd uit Portugal en Oostenrijk. Dure bordeaux heeft dus ook z'n voordelen...

Gepost door: Kurt | 14-10-09

30 oktober - 2 november salon des vins de terroirs in Rijsel. Een zekere aanrader! Chateau Barrabaque 2005 aan """" 14,5 euro"""

Gepost door: raf | 15-10-09

Megavino Gaat iemand daar naartoe? Is het de moeite om te gaan. Dit jaar staat Bordeaux in de kijker, maar gezien de hoge prijzen die ze daar hanteren, lijkt het minder interessant...

Gepost door: Jean | 15-10-09

Aldi Brunello ik heb het na lang twijfelen er dan toch maar op gewaagd en nog eens Brunello in de Aldi gekocht : hun eerste aanbod San Crispino 1999 was zijn geld zeker waard, de Montaro 2002 was een ramp, ook uit een heel slecht jaar, die Elvin 2004 gaf direct na de opening enorm sterke geuren af, overheerst door houttoets, wat korte finale maar voor die prijs zeker een aanvaardbare kwaliteit, deed me beetje denken aan Croizet Bages 2003 door de sterke houtinvloeden, maar deze is toch wel wat beter, ik denk dat ik nog flesje ga kopen om nog enkele jaren te laten liggen

Gepost door: Kris G | 15-10-09

@nco (late) dank u wel!

Gepost door: v | 15-10-09

Megavino @ Jean - ik ga er zeker naartoe (zoals de laatste jaren), maar enkel om te proeven.
Normaal niet echt speciale promoties te versieren, dus geen echte koopjes.
Hoop misschien wat onbekendere Bordeaux-producenten te ontdekken in het thema-pavillioen, maar dat is nog effe af te wachten.

Ik ga morgen, dus als ik het nog kan navertellen, zal ik morgenavond wat impressies neertikken op den blog.

Gepost door: Jan VG | 15-10-09

PvdW en megavinejo zijn er vanavond.

Gepost door: vinejo | 16-10-09

Aldi Brunello dag 2 kan me al niet meer boeien : best afblijven dus ;-(

Gepost door: Kris G | 16-10-09

Mega Net terug in mijn zetel geploft na een uitstapje naar de Megavino.
Mega is vooral het juiste woord, voor elk wat wils en voor de ware liefhebber gewoon veel te veel...
Ik beperkte me tot rood, maar dan nog was het onbegonnen werk.

Heb me vooral toegespitst op niet-Franse wijnen, interessante wijntjes geproefd bij een Argentijnse man (sterk geprijsde Malbec en Cab/Merlot blend). Nadien bij de NieuweWereldWijnen gestopt (mijn oude lesgever) met de best Zinfandel (Renwood) die ik ooit heb gedronken. Top.
Nadien toch effe Frans gedaan - Chateau Peyrabon (Haut-Medoc) en La Fleur Peyrabon (Pauillac) - ben een fan van het huis. De 2002 was al heel goed, de 2005 fantastisch, maar veel te jong !

Daarna uitstapje naar Italie gemaakt, met heel mooie Ripasso (Valpolicella) , echt zalig.
Tussenstop in Portugal, ik ben en blijf een fan van de Touriga Nacional, mooi gemaakte wijnen.

Bij een Waverse winkel de La Grangere (St Emilion GC) van 98 geproefd, maar daar gaven ze me een slok van een fles met kurksmaak, terwijl ze perfect wisten dat die gekurkt was, want had al 3 man over geklaagd ! Triestige truken van de foor, daar ben ik het direct afgestapt.
Bij Andy De Brouwer nog wat meer prima wijnen (o.m. nog eens Touriga Nacional) geproefd om dan naar het toppunt van de avond te gaan....
Bij Vinam namelijk de enige echte PVDW en Vinejo tegen het welgevormde lijf gelopen. Na een mooie Cabernet en een Zinfandel uit California, ook snel overhaald om toch een wit wijntje te proeven....(Chardonnay). Zeer mooie wijn, lekker fris.

Na al dat lekkers schoorvoetend naar den uitgang gegaan. Geslaagde avond, wat leuke zaakjes geproefd.

Boodschap blijft om gericht te proeven en weten waar je naar op zoek bent, anders geraak je volledig verloren.

Geniet ervan,

Gepost door: Jan VG | 16-10-09

Net terug en ook wel genoten, rustige sfeer, niet te veel volk. Vrijdagavond lijkt me interessant voor de liefhebber(mss minder voor de handelaar). Leuke ontmoeting met Jan (thx voor je verslagje-groetjes aan de kindjes), ondertussen ben ik weer verzoend met chardonnay (vinam heeft er een paar toppers in huis, naast enkele schitterende cabernets. De merlot in Napa vind ik iets minder...). Ook genoten van vieux chateau robin (die een speciale cuvée meehadden, niet in colruyt verkrijgbaar,echt de moeite), Chateau Bas (aix en provence), Chateau la Nerthe, Clos Triginueda (of zo, Cahors), de Corsicaanse vielen wat tegen, de Argentijnse in wit dan weer waren verrassend mooi (een chenin blanc- torontes én een mooie Chardonnay alweer), in rood was de sangiovese prachtig (topbrunello voor 20 euro!) en de syrah ook zeer mooi. De malbecs waren iets gewoner, wat commercieel zelfs (huis op aanvraag) We sloten af met een Barollo, huis is me onbekend (die letters waren zo vaag..), de wijn was subliem. 38 euro wel. Ik kocht nog een stukje sublieme comté waar we onderweg naar huis enorm van genoten...

Gepost door: vinejo | 17-10-09

megavino Ben ook geweest; Meerdael Chardon. ;lekkere bubbels maar niet te koop...., Marrenon, Lubberon; grand Marrenon wit, rood; beide erg goed, vooral wit.... maar ook niet te koop. La Nerthe wit en rood; inderdaad erg mooi maar te duur (ongeveer30eur). Dan nog wat Duitse rieslings en Oostenrijks wit.

Gepost door: gert | 17-10-09

Bordeaux : l' Incroyable dégustation Vandaag in De Standaard schrijft Bruno Vanspauwen over die fameuze "incroyable dégustation" waarover Vinejo het hier al in september had.
Eén van de weinige keren dat een keur aan topproevers (nu ja) Premiers Grands Crus Classés samen met generieke Bordeaux (millésime 2001) proefden; eigenlijk maar één nl. [b]Château Reignac[/b], een Bordeaux Supérieur uit het meestal als minderwaardig beschouwde Entre-Deux-Mers. En wat bleek ? Reignac, een wijn van een goede 15 EUR moest enkel Angélus laten voorgaan. Pétrus sloeg een belabberd figuur (sommige 'topproevers' trouwens ook... Michel Bettane, helemaal ontredderd als de identiteit onthuld wordt : "chaque foix que je le goutte chez les Moueix, il est parfait, chaque foix que je le goutte chez Michel Rolland, il est parfait", afgaan noemen ze dit ook wel). De moeite om te bekijken dit filmpje : http://www.youtube.com/watch?v=gXKRwMBEjrQ&feature=player_embedded

Ook een serieuze uithaal naar "les revues de vin", die gefinancierd worden met de reclames van de grote huizen en waar je over dergelijke degustatie dus niets zult lezen...

Gepost door: Steven | 17-10-09

Dit is eenvoudiger : zo moet ik niet uitzoeken hoe je hier een hyperlink legt in de post zelf ;-)

Gepost door: Steven | 17-10-09

@Vinejo What heb je juist geproefd van Clos Triguedina en was het de moeite?
Hier bij wijnen Declerck verkopen ze de Petit Clos, Clos Triguedina cuvée classique, Probus cuvée Prestige en de New Black Wine cuvée d'exception. Ik ben benieuwd.

Gepost door: Tienne | 17-10-09

Denk dat het de cuvée classique was. Vond dit zeer lekker maar dat vond ik ook van zowat alle andere wijnen die ik die avond proefde...

Gepost door: vinejo | 20-10-09

De commentaren zijn gesloten.