03-10-09

Lafon Rochet oogst 2009

Meer dan een week geleden werd de merlot geoogst bj Lafon Rochet. 

 

12:45 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (20)

Commentaren

Bordeaux revisited : Carbonnieux 2004 rouge Ik ga vanavond na een lange tijd Rhone-adoratie nog eens een fleske Bordeaux drinken. Ik kan niet zeggen opentrekken want ik heb hem deze middag al geopend en in een karaf gegoten om hem wat te laten luchten en openen. Ik laat nog weten hoe deze herontdekking van deze streek en fles is geweest :-)

Gepost door: Carl | 04-10-09

Je kan misschien eens klinken op de maker, Anthony Perrin. Deze stierf net een jaar geleden op 68 jarige leeftijd aan longkanker.
Onze vriend RP vond de wijn alvast verrassend goed (en geen typische Bordeaux, komt je misschien goed uit ;-))
This sleeper of the vintage is a dead-ringer for a grand cru red Burgundy given its flowery, raspberry, and cherry jam-like notes. Medium-bodied, delicate, and pure with abundant fruit, this provocative red turned in by proprietor Anthony Perrin ranks alongside this estate’s renowned whites. It can be drunk now or cellared for 15 or more years. 90

Gepost door: vinejo | 04-10-09

@ Vinejo Mooi dat je dat vermeldt want dat wist ik dus niet. Kanker is een smerige moordenaar die de laatste tijd steeds meer en meer de kop opsteekt, althans dat lijkt toch zo. Of word ik alleen maar ouder en wordt je er op die manier sowieso meer mee geconfronteerd, ik weet het niet. Ik weet wel dat ik in alle geval op tijd ben gestopt met roken, ondertussen toch al meer dan 5 jaar geleden...
Maar we dwalen af : De carbonnieux 2004 rouge dus . Ik kocht deze wijn januari 2008 als een kelderrest van het wijnfestival 2007 in de Carrefour aan de schappelijke prijs van 16 euro. Dit in het achterhoofd houdende is dit een meer dan aardige wijn ; de aristocratie komt je in de geur al tegemoet onder de vorm van rode vruchten met ook een hint van peper. In de smaak wordt dit verdergezet met wederom rode maar nu ook zwarte vruchten en iets van leder. Na de karafage van een kleine 6 uur lijkt hij toch helemaal klaar voor de begeleiding van meerdere mooie vleeschotels. Een ruime 89-er deze keer.
Ik meen me te herinneren dat ik hem een dik anderhalf jaar gelden zonder voorafgaande karafage pas op de 3e dag te pruimen vond. Eerder was hij vooral wrang en moeilijk openend. Al bij al een mooie wederkennismaking met de vroeger zo aanbeden wijnstreek van Bordeaux. Ze weten er toch nog altijd wat wijnmaken is :-)

Gepost door: Carl | 04-10-09

zes uur karafage dat durven de meesten veel te weinig doen. Elke jonge Bordeaux van enig niveau heeft dit nodig. Goed gedaan dus!
Zelf drink ik vanavond Chateau Pennautier, Cabardes, mooie, sappige wijn met eveneens peper ( cabernet in de blend), frisse kruiden (munt en vooral kruidnagel) en rijpe kersen. Zeer mooie wijn voor een gunstprijsje (5,5 euro, door Gerten geleverd van bij Walters gourmetstore)

Gepost door: vinejo | 04-10-09

Cabardes Dit is toch een wijnstreek die door de meeste "serieuze" wijndrinkers toch nog te veel over het hoofd gezien wordt, en misschien gelukkig maar. Zelf dronk ik begin deze week nog eens Chateau Ventenac "cuvee Carla" 2005, ooit gekocht aan minder dan 3 euro (24-flessenkorting in gerekend). Wel, dat was een meer dan goede fles voor zulk een een prijsje. Vreemd eigenlijk dat dit chateau dit jaar ontbrak bij het wijnfestival van Carrefour. Gelukkig heb ik er nog een aantal flesjes van liggen voor de nabije toekomst...

Gepost door: Carl | 04-10-09

Ook ondergewaardeerd............Minervois Over minder gewaardeerde appelations gesproken: ik kocht in het wijnfestival Chateau Millegrand 2006, Minervois. De wijn was mij opgevallen omdat hij 2 sterren kreeg bij Hachette en een paar medailles had gewonnen. En ik had alle goeie ervaringen met Minervois (Bassanel o.a.). Prijskaartje van Millegrand; 4,79€ (- 10%)

Vorige week geproefd: Schitterende aroma's van cassis, zoethout en zuiderse kruiden, zeer sappig en vol in de mond, en mooie finale met een alcoholprikkeltje.
Enige kanttekening is dat hij misschien ietwat aciditeit miste om echt groots te zijn; maar aan deze prijs kan je daar nu niet echt moeilijk over doen hé.
Voor mij een echte aanrader, maar de voorraden zijn blijkbaar beperkt...

Gepost door: Dave | 05-10-09

KK? Nog eens een pogingske: iemand wat tips voor domeinen in de Bourgogne die het bezoeken waard zijn? Volgende week gaan we de streek verkennen.. KK misschien?

Gepost door: Matten | 05-10-09

KK with delay Sorry Matten, had het een beetje druk.
De laatste tijd ben ik iets minder met Bourgogne bezig dus het kan zijn dat de volgende tips niet echt meer up-to-date zijn.
Twee jaar geleden heb ik me wat verdiept in de nieuwe ( jonge ) generatie van Bourgogne en heb er een aantal interessante wijnboeren bezocht met een zeer mooie prijs/kwaliteit verhouding. ( prijs kan ondertussen wel al opgeslaan zijn ).
-Domaine Sylvain Pataille, rue Roger Salengro 6 in Chenove ( Marsannay ) schitterende wijnen in rood wit ( rose niet geproefd ) tegen een zeer goede prijs. redelijk onbekend domaine maar dat zal niet lang meer duren. Twee jaar geleden pijs gewonnen voor jongste beste wijnmaker uit de Côte de Nuits. Vooral zijn witte wijnen zijn de moeite.
-Domaine Marc Roy : Alexandrine Roy heeft dit domaine enkele jaren terug van haar vader overgenomen en maakt enkel village Gevrey Chambertin op traditionele wijze. Geen premier crus maar wel de kwaliteit ervan. Zeker zijn geld waard
Avenue de la Gare 8 in Gevrey Chambertin
-Domaine Arlaud : iets bekender domaine maar heb er een zeer goede ontvangst gehad ( van Cyprien Arlaud ) Hier komen we al in een iets duurder segment maar van topkwaliteit. Hij bezit vooral wijngaarden in Morey Saint Denis ( village tot grand cru ) Rue D'Epernay 41 in Morey Saint Denis
-Domaine Digoia-Royer : toffe jonge gast die ( zoals de meesten ) dit domaine nog maar pas geërfd heeft. Een reizende ster maar meestal ook snel uitverkocht. Hier enkel Chambolle-Musigny ( ook premier crus ) Rue Carre , Chambolle Musigny
-Domaine Nicolas Rossignol : de laatste jaren ook al zijn strepen verdiend, zal dus ook iets moeilijker zijn om binnen te geraken.
-Colin Morey Pierre Yves : onlangs een Rully van gedronken en was ongelooflijk. Ik denk dat hij in Saint-Aubin zit maar ban niet zeker. prijs kwaliteit beter dan Hubert Lamy.

Ik zou nog een tijdje kunnen doorgaan maar als je een paar van deze domainen kan bezoeken zit je toch al goed. Ik raad wel aan om op voorhand contact op te nemen in plaats van zomaar binnen te vallen. Zeker omdat ze momenteel in een drukke periode zitten.
Nog een kleine tip , pak een paar trappisten mee als geschenk ( zijn ze zot van )

Gepost door: KK | 05-10-09

Wauw daar zijn we wel een tijdje zoet mee! Bedankt KK! Ik breng verslag uit en als 't past moeten we eens proeven van de buit..

Gepost door: Matten | 06-10-09

bourgognetips @ Matten In december een blitzbezoekje gebracht aan Bourgogne, toen vnl. 2006 geproefd, een mooi jaar voor zowel rood als wit, wellicht zal je nu eerder 2007 te proeven krijgen (zeer goed in wit, minder in rood, dacht ik).
- Corton: robert Jacob in grandue rue 15 te Ladoix, zeer interessant p/kw in zowel 1cru als GCru
- Edmond Cornu, eveneens in Ladoix, niet bezocht maar zou ook zeer interessant moeten zijn, staat op mijn todolijstje
- Jean Claude Bachelet, St Aubin (gehucht Gamay), zeer goede 1 cru En Remilly, de twee zonen zijn prille dertigers, wij hebben de vader ontmoet, proeven bij kaarslicht ondergronds, niet efficiënt maar wel authentiek
- bezoek zeker wijnwinkel van tiental plaatselijke producenten in Morey St Denis schuin tegenover ingangspoort Clos du tart, je kan er aan 'prix du domaine' kopen

Benieuwd naar je proefervaringen, laat weten hoe het met de millésimes zit !
Vince

Gepost door: Vince | 06-10-09

@ matten - Vaudoisey Creusefond in Pommard, gegevens op LPV

Gepost door: wim | 07-10-09

bedankt allen! We zullen verschillende keren moeten terugkeren met al die tips!

Gepost door: Matten | 07-10-09

Cora gisteren is Cora wijnfestival begonnen - 's morgens voor het werk langsgegaan en volgende aankopen gedaan:
BORD - Ch. Les Tours de Peyrat 2006 €6,99 GH: **CC + RVF 15,5/20
BORD - Ch. d'Escurac 2005 €13,59 GH: **CC + RP88-89
BORD - Ch. Labadie 2006 €6,99 GH: **CC
BORD - Ch. Vrai Canon Bouché 2007 €12,99 RP89-91
BORD - Ch. De Castres 2005 Graves €12,59 GH: **CC
BOUR - Hautes Côtes de Nuits 2006 - JP Marchand €9,99 GH: **CC
RHON - Bandol - Dom. De Souviou 2005 €8,99 GH: **
RHON - Guigal - Côtes du Rhône 2005 €6,99
RHON - Dom. Martin 2007 - Cairanne €6,69
RHON Ch. Saint Maurice 2006 - CdrVillages €6,79 GH: ***CC
RHON - Dom. Du Grapillon d'Or 2007 €10,59
RHON - C9dP Bois de Pied Redon 2007 (WIT) €14,99 GH: **CC
RHON - Clos de l'Oratoire des Papes 2006 €15,99
LANG - Clos des Clapisses 2008 Carignan €5,99 GH: ***CC
LANG - Pic Saint Loup 2006 Cuvéé Speciale €6,29
LANG - Saint Chinian Les Fiefs de L'Aupenac 2006 €6,59
LANG - Saint Chinian Les Fiefs de L'Aupenac 2008 (WIT) €7,59 GH: *
BUZET - Ch. De Gueyze 2006 €8,59 GH: **CC
ITA - Cagiolo 2006 cantina tollo €12,99
ZAFR - Beyerskloop Synergy 2006 €11,49

Zoals reeds veelvuldig gezegd, ook hier aanbod van de grotere Bordeaux aan veel te hoge prijzen.

Gepost door: Bart | 07-10-09

wijnfestivals heeft er iemand zicht op de verkoopcijfers tijdens het wijnfestival? ik heb toch zo'n vermoeden dat zeker Delhaize heel magere verkoopcijfers moet hebben met zo'n schandalige prijzen, wachten maar tot december zeker? maar zelfs met fikse korting zal ik geen Bordeaux 2007 kopen, mits hele sterke korting op de 2006 wil ik het misschien nog eens wagen...;-)

Gepost door: Kris G | 07-10-09

Souviou 2005 zal ok zijn maar geen bewaarbandol, 2005 was ginds een jaar voor vins de plaisirs.
Escurac 2005 is schitterend, heb er ook nog wat liggen. Voor de rest toch nog wat interessante Rhones, maar niet echt kraakprijzen vind ik....

Gepost door: vinejo | 07-10-09

Cora Ik vind 10.59EUR voor de Grapillon d'Or anders toch wel een stevige kraker voor een Gigondas uit 2007.

Gepost door: erwin | 07-10-09

De uitzondering de regel
de bevestiging
:-)

Gepost door: vinejo | 08-10-09

Labadie Die Labadie is een Medoc die prijs/kwaliteit wel heel goed is. Heb daar ooit een paar oudere jaargangen van gedronken ... aan 7 Eur kan dat nie verkeerd zijn

Gepost door: Jan VG | 08-10-09

Ben dit jaar op chateau d'escurac zelf geweest bij eigenaar Landureau! Ik heb het genoegen gehad de 2008 te kunnen proeven en deze is 'nog' beter als de 2005! Eigenaar raadde pers. aan magnums te kopen niet voor zijn geldbeugel maar kwaliteit van de wijn van de magnums 05 is nog beter als de 75 cl flessen!

Gepost door: raf | 09-10-09

labadie Ook een kartonneke Labadie 2006 gekocht in Cora; gisteren een flesje opengedaan... en ze staat er nog(meer dan halfvol); erg dunne, magere, eerder zure wijn,... tja CC Hachette ??? Zelfs 6.99 is dan te veel.
Verder gelezen; Azijn voor de miljardair, mysterie van s'werelds duurste fles wijn. Benjamin Wallace. Leuk boek (300blz) over fraude, oude jaargangen, decadente proeverijen,... een aanrader.

Gepost door: gert | 10-10-09

De commentaren zijn gesloten.