27-09-09

Chateau Lagrange bij( en door) Bert

Bert nodigde uit en was dan nog zo goed om een verslag te schrijven over een memorabele middag. Dubbeldank dus.

Een jaar geleden al, speelde ik met het idee eindelijk eens een verticaleke te organiseren met enkele gelijkgezinden. Een verticaleke van een gereputeerde Bordeaux, natuurlijk. Vinejo en Gerten  moesten al zeker van de partij zijn, maar met drie zou deze Verticale een beetje overkill zijn geweest. Dus nodigen we toch gewoon nóg  twee wijngekken uit? Echt moeilijk was  het niet om Tienne en Matten te overtuigen voor een gezellig namiddagje Château Lagrange... De Saint-Julien ter verduidelijking, niet de Pomerol.

1998 tot 2004 had ik liggen (ook 05 en 06, maar daar wachtte ik liever mee) en Vinejo bracht nog een 1997 mee. We kozen ervoor de 8 Lagrange’s blind te proeven in 2 reeksen . Eén van  4 en één van  5 flessen, met een vreemde eend in de bijt : vinejo stak er een rechteroever tussen en was benieuwd of we die eruit zouden halen… (neen dus…v.) 

Lagrange-

Een overzicht: 

1997
Lagrange 1997 werd door allen meteen bestempeld als de oudste.
Geëvolueerd, met rijp fruit, maar iets te puntig. De body is er wel geweest, maar... was er geweest. 

1998 – 1999
Ook ’98 en ’99 werden snel herkend maar welke fles van welke jaargang was, was niet meteen duidelijk.
De 1998 charmeert met pruim, cocos, lichtjes sous-bois, kreupelhout en grafiet in de neus en heeft een mooie gestructureerde mond en lengte. De 1999 vertoont nadrukkelijker tertiaire geuren als aarde, rotte bladeren, het fameuze ‘putje’ en ook koffie. Gelijkaardige mond als de 1998, maar iets soepeler. 

2000
Schitterend... Is het enige woord dat ik optekende voor deze. Ook mijn 4 gasten waren enthousiast over deze rijke, volle, evenwichtige wijn met aroma’s van koffie en ceder in de neus.En wat een mooie, lange afdronk. Ik dacht meteen aan een 2000, sommigen meenden de rechteroever te herkennen. 92

2001
met aroma’s van  hout, toast en koffie, ervaarden we als een terechte grand cru classé. Soepel, met mooie, ondersteunende zuren. Minder complexiteit dan de andere Lagrange’s uit dit milennium. 

2002
Ook nu weer dacht zowat iedereen een 2000 in het glas te hebben.

Zeer evenwichtig, subtiel en elegant. Lang in de mond. Peperkoek. Mooi en aromatisch (boter, bloemen, vanille,peperkoek...), maar zeer beheerst. Kwam er verrassend genoeg als beste uit, samen met de 2003.
92+ 

2003
Een klepper. Boter en rozijnen in de neus, maar ook noties van geroosterd brood, caramel en geparfumeerd fruit. Een evenwichtige, volle Lagrange met een sterke concentratie en lange afdronk. Genieten... 92+ 

2004
Een atypische wijn ten opzichte van de andere Lagrange’s. Let wel, absoluut niks verkeerd mee. Zeer donkere, paarse kleur. Aantrekkelijke aroma’s van boter, crème au beurre, rozijntjes en gebak. In de mond zeer sappig, veel fruit en mondvullend met een toets koffie. Net omwille van dat atypische, bleek ook dit de rechteroever te kunnen zijn... 89+

Chateau Quinault L'enclos 2002 – Saint-Emilion
... want die rechteroever pastte perfect in het rijtje Lagrange’s.

Een mooie, uitnodigende neus, met mooi rijp fruit, fruitgebak, tipje hout en munt. Redelijk strak met een mooie maar toch voelbare tannine.  Fris en elegant, met een mooie lengte. Iedereen was het erover eens dat dit een Lagrange was, enkel de jaargang was nog een open vraag. Allen verkeerd dus, en verrast. 90+

quinault l enclosDSC04266

Tijdens deze degustatie vertelde ik de genodigden dat ik ook nog een flesje Lagrange 1978 (mijn geboortejaar) liggen had en ik dacht: ach ja, waarom niet? Dit was eigenlijk een uitgelezen moment om die te schenken. En was die nog verrassend lekker zeg! Met prominent aanwezig, koffie in de neus en sousbois, zoethout, geparfumeerde champignons, bos en vochtige kelder. Evenwichtig in de mond, met een aangename kruidigheid en zowaar nog een tipje tannine. Wel hoge zuren maar deze 31-jarige rakker heeft verrassend nog genoeg vlezigheid in zich om dat te counteren.

1978

Maar, het was de laatste zucht. Een uur later is de 1978 op sterven na dood. De zuurtegraad overheerst en de weelderige aroma’s van daarnet zijn verdwenen. Treuren doen we niet: fijn dit te kunnen beleven.
Negen flessen was vanzelfsprekend niet genoeg (jawadde), dus hadden Tienne en Matten nog een extraatje mee.

Haut Condissas 2001 – Médoc
Een bom van zwart fruit en toetsen van marsepein en confituur/stroop.. Zeer sterk geconcentreerde en zware, krachtige wijn met een licht oxidatieve afdronk en lichte houtlagering. 89 

hautcondissas

Bahans Haut-Brion 2004 – Pessac-Léognan, 2de wijn van Chateau Haut Brion
Een topper naar ons mening (Parker en WS waren minder lyrisch over deze wijn: resp. 88 en 87/100). Fluweelzacht, zowel in neus als mond. Evenwichtig elegant met noties van boter, caramel en marsepein. Een waardige vertegenwoordiger van Chateau Haut Brion 

haut condissas

Scores

Bert en co

RP

WS

Lagrange 1997

86

85

88

Lagrange 1998

89+

88

87

Lagrange 1999

90

86

86

Lagrange 2000

92

93

93

Lagrange 2001

90+

88

90

Lagrange 2002

92+

89

92

Lagrange 2003

92+

91

92

Lagrange 2004

89+

89

89

Quinault L'enclos 2002                 

90+

90

89

Haut Condissas 2001

89

88

87

Bahans Haut Brion  

92                   


87

 hard werk

Bert

 

 

 

22:46 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (36)

Commentaren

Mooi stukkie vinejo.. en voor de mensen die na het lezen van dit stukje wijn nog niets te doen hebben op 't werk: Cora heeft zijn faire prijzen op het net gegooid: http://www.cora.be/folderviewer/index_content.cfm?id=251
Veel digitaal bladerplezier

Gepost door: Brinta | 28-09-09

De Lagranges van 2001 die ik zowel eind vorig jaar als enkele weken terug opende vond ik nogal stofferig en vlak. 2 maal ontgoocheld dus :-(
De wijn die ik proefde was zeker geen klassement waardig. Misschien een slecht lot ? (Destijds gekocht in Auchan Roncq)
Ik was van plan nooit meer Lagrange te kopen, misschien moet ik mijn mening maar herzien.

Gepost door: LC | 28-09-09

toch wel wat verbaasd dat er het moelijk was de 98 en 99 uit elkaar te houden.... de omschrijving van de jaargangen die verderop wordt gegeven, lijkt me wel plausibel en nogal typisch voor 98 en 99 in de Bordeaux.

En daar zit dan toch een redelijk verschil op?

Gepost door: Barre | 28-09-09

Ik herinner mij dat niet echt meer dat verschil tussen die twee. Maar als je ziet dat we zelfs de rechteroever er niet hebben uitgehaald.. Verschrikkelijk moeilijk zo'n zaken.

Dat die 2001 niet goed was zal aan de bewaring gelegen hebben zou ik denken. Op de proeverij was hij in uitstekend vorm! Lagrange is een zeer goed huis en ik denk ook prijs-kwaliteit zeer goed. (of beter was)

Gepost door: Matten | 28-09-09

FF iets anders... Op verschillende blogs van Winespectator.com en Winemag.com staat in verschillende artikels te lezen dat kwaliteit van de druiven in vele regio's beter dan normaal is vanwege de droge en warme maand September. 2 Regio's werden uitgelicht: Zuidelijke Rhone en Loire. Goed nieuws dus

Gepost door: Brinta | 28-09-09

Lagrange 2004 kocht ik ooit nog aan 19.95 €. Ik laat hem toch nog eventjes liggen voor op een grote gelegenheid te proeven. Ik heb de '99 thuis, en die is ronduit heerlijk. Jammer dat de prijzen zo sterk gestegen zijn... :'(

Gepost door: Jean | 29-09-09

Oude lagrange Enkele maanden geleden dronk ik een Lagrange van 1981 (mijn geboortejaar) en deze was nog echt heerlijk om te drinken. Wel een oude wijn maar zeker niet versleten.

Gepost door: jeroen | 29-09-09

Nice... Dat inspireert mij moet ik zeggen ;-))) Samen met mijn broer hebben we alle Lagranges tussen 2000 en 2006, dus vroeg of laat doen we zo'n verticalleke mee !

Deze zaterdag doen wij met een paar gasten trouwens een Saint-Julien proeverijtje. Op het programma: Glana, Fiefs de lagrange, Croix de Beaucaillou, Amiral de Beychevelle, Gloria, Saint-Pierre, Lagrange, Leoville Poyferré...

Ik laat zeker weten hoe het geweest is !

Gepost door: Dave | 30-09-09

Licata Mooi verticalleke!

Off topic: ik ga op 18 oktober voor de eerste maal deelnemen aan de Giro d'Italia bij Licata. Kijk er nu al naar uit. Vraagje voor de kenners van het Licata gamma op deze blog : wat raden jullie aan in het -15 Euro gamma en in het -25 Euro gamma ?

Ook nog 2 lekkere Syrahs gedronken dit weekend: Jordan Syrah 2004 (Stellenbosch) en JL Chave St Joseph Offerus 2006. Deze laatste viel echter een tikkeltje tegen (waarschijnlijk nog wat jong alhoewel hij een 5 tal uurtjes gekarafeerd was). Ook een goed Listrac Medoc van 04 gedronken: Fonréaud (gekocht aan 9 euro vorig jaar in de wijnfestivals.

Gepost door: nco | 30-09-09

Fonréaud 2004 die is inderdaad wel dik OK voor 9 euro

Gepost door: Kris G | 30-09-09

Aanraders:

Rosso Sant'Antimo - FANTI 2006
Panizzi voor goeie Vernaccia
Feudi di San Gregorio (Napolitaanse witte: probeer eens Greco di Tufo Cutizzi)

*Had dat ook met de 2005 Offerus een jaar terug..
*Mooie Saint-Julien-proeverij! Toffe jaren?

Gepost door: Matten | 30-09-09

Léoville Barton Is 54 euro voor een Léoville Barton '06 duur?
Groetjes
Yorben

Gepost door: Y.S. | 30-09-09

@ Yorben 54 euro is een "normale" prijs voor dit chateau. Hou er echter wel rekening mee dat Bordeaux en zeker deze lang moet liggen. Ik dronk eerder dit jaar de 2004 en deze was nog lang niet klaar.
Weet ook dat er voor dit geld andere en betere (althans naar mijn ervaring) wijn te vinden is.

Gepost door: Carl | 30-09-09

@NCO Ik zal er achter één van de ca. 15 proeftafels staan (geef er wijnles en ben helpende hand);
probeer zeker ns de volgende -15 €:
- Ajello, Sicilië, 2007 Nero d'Avola
- Morgante, Sicilië, 2007 Nero d'Avola
- Villa Medoro, Abruzzo, 2007, Rosso del Duca
- Gabbas, Sardinië, 2006, Cannonau Lillové (enorm kruidige wijn)
- Cantine del Notaio, Basillicata, 2007, L'Atto (zalige fruitbom)

De stijlen lopen wel enorm uit elkaar: van heel fruitig, tot zeer kruidig en alles daar tussen in...
Veel proefplezier !

Gepost door: Roeland | 30-09-09

@ Matten Zonet een pomerol La Pointe 2001 geproefd die ik kocht en bewaarde samen met die Langrange 2001 en ik kan u zeggen : aan de bewaring zal het niet gelegen hebben !
Zou het eigenlijk mogelijk zijn op een kasteel van dit kaliber dat er "goede" en "minder goede" flessen zijn? Een beetje naar analogie van wat met beweert over elektrische apparaten bij de Makro ...

Gepost door: LC | 30-09-09

@roeland waw, tot dan

Gepost door: Venne | 30-09-09

Chateau Poujeaux Gisteren langs geweest bij de Carrefour in Schoten. En wat mij vooral verbaasde waren de wijnen die niet in het wijnfestival boekje stonden. Verschillende grote Bordeaux namen die er compleet niet in voorkwamen.
Ook stonden er 3 paletten met kelderresten aan -30%. Daar ik me had voorgenomen niets kopen, kon ik niet weerstaan aan 12 flesjes Chateaux Poujeaux 2001 aan 158,88 of beter gezegd een dikke 13€ per fles. Geen slechte zaak denk ik, maar ik ben bang dat ie juist op dronk is of er juist over is.
Ik weet het binnenkort te melden :)
Daarnaast stond er ook nog Chateau Thieuley Cuvée Francis Courselle 1999. Deze witte wijn ken ik eigenlijk van de Cora. Maar ik ben bang dat deze VER over de top is.

Gepost door: VDP | 01-10-09

Poujeaux 2001 is denk ik een goeie koop. ik houdt wel van dit kasteel

Gepost door: Rick | 01-10-09

Idd Poujeaux 2001 komt nu pas mooi op dronk en kan nog zeker 5 jaar mee! Goede koop! (tenzij hij op 7 meter hoogte aan 30 graden in het magazijn heeft gestaan...:)

Gepost door: vinejo | 01-10-09

@vinejo das een hoge kelder!

Gepost door: Barre | 01-10-09

fieuzal Heb trouwens nog een kistje fieuzal 2007 (rood) besteld in de colruyt aan 18 euro/fles. Misschien niet de beste jaargang (2008 zou straf zijn), maar toch een redelijke prijs... ik vond de tweede wijn al zo genietbaar, dus ik hoop op MINSTENS evenveel genot!

Gepost door: Barre | 01-10-09

Tips Bourgogne? Binnen twee weken zit ik waarschijnlijk in de Bourgogne. Heeft iemand tips voor goede huizen (die enigszins betaalbaar zijn ;) ), die bijvoorbeeld ook correcte Passetoutgrains en zo hebben?

Gepost door: Matten | 01-10-09

Sommelier-Conseil Beste Vinejo en mede Syntra sommeliers,
Momenteel ben ik bezig met de Sommelier cursus van Syntra. Het pakt me echt en ben zeer leergierig naar alles wat met wijn te maken heeft.
Sinds dit jaar is het niet meer zo (zo werd mij gezegd) dat de cursus alleen maar op het einde een officieel diploma afgeeft. Na het 2e jaar ben je aspirant-sommelier. Na het behalen van het 3e jaar ben je Sommelier voor de Belgische wetgeving en als je dan nog de extra week in Suze-la-Ruze volgt kun je Sommelier-Conseil worden. Maar wellicht vertel ik je niks nieuws. Mijn vraag is de volgende:
Als één van de weinige Vlamingen spreek ik zeer slecht Frans. Ik versta het met veel inspanning, maar spreken is zeer moeilijk. Nu kan ik mezelf uiteraard in de boeken storten en vermoedelijk zal ik een woordje kunnen babbelen na die 3 jaar. Maar de vraag is of het genoeg is?!
Ook bevestigde Syntra me dat de verdediging van je eindwerk gewoon in het Vlaams gedaan wordt in België.
In hoeverre is mijn gebrekkige kennis van de Franse taal een struikelblok voor het die week in de Provence?
Ik weet dat het volgen van de lessen zeer intensief zal worden, maar hoe interactief zijn die lessen?

Allee je/jullie snappen mijn vraag.

Gepost door: Jim | 01-10-09

@Matten Ik denk wel dat het interessant wordt: we zullen de wijnen per 2 proeven, zo kunnen we de jaargangen ook vergelijken het wordt:

- Fiefs de Lagrange '05 vs. Glana '05
- Amiral de Beychevelle '04 vs. Croix de Beacaillou '04
- Saint-Pierre '01 vs. Clos du Marquis '01
- Gloria '01 vs. Leoville Poyferré '01

Die 2001's zullen we vermoedelijk wel alle vier naast elkaar proeven: lijkt me interessanter.

En mijn broer houdt, als goeie gastheer, nog een fles Lagrange '03 achter de hand; voor 't geval we na de proeverij nog dorst zouden hebben ;-)))

Gepost door: Dave | 02-10-09

@ Dave de helft van die 8 wijnen heb ik ook liggen in dezelfde jaargangen, maar heb er nog geen enkele van geproefd.
Benieuwd dus naar de resultaten!

Gepost door: Bert | 02-10-09

@Bert Op een paar uitzonderingen na is het voor mij ook allemaal nieuw, dus ik ben even benieuwd als jij ;-)))

Ik laat zo snel mogelijk iets weten !

Gepost door: Dave | 02-10-09

@Jim Waar volg jij de cursus Sommelier? In Asse of Gent? Op mijn site vind je mijn belevenissen.

Gepost door: vdp | 02-10-09

HELP! Slappe gisten! Mag ik het geëerd lezerspubliek van Vinejo's blog een vraag voorleggen waar ik al enige tijd mee worstel?
ÉÉN:
Gisting is het omzetten van suiker naar alcohol, CO2 en warmte, en dat proces gebeurt door gisten.
Gist-beestjes eten de suiker op en aan de andere kant komt bovengenoemd materiaal er weer uit.
TWEE:
De vinificatie van zoete wijnen (vendange tardive, sélection de grains nobles, vin de paille enz.) is een werk van lange duur. De gisting van dit soort wijnen duurt soms een jaar of langer. Je hoort en ziet een gistings"blub" in de most, en dan blijft het weer een hele tijd oorverdovend stil vooraleer er een nieuw gistingsboertje te horen is.
DRIE:
Mijn vraag. Als gisten zich voeden met suiker, waarom zijn ze dan zo lam tijdens de vinificatie van zoete wijnen, waarbij de most een onwaarschijnlijk hoog suikergehalte heeft? Het is alsof je een botergeile hetero in een jacuzzi vol naakte jonge deernen zou droppen, en er zou niets gebeuren (ik weet het, ik ben een zieke geest...).
HEEFT HIER IEMAND EEN VERKLARING VOOR? (voor de slappe gisten, bedoel ik)
Dank u.

Gepost door: PvdW | 02-10-09

Suze De week in Suze is fantastisch maar toch redelijk zwaar, Jim. Je krijgt les van negen s morgens tot zes uur s avonds (met soms nog een avondles erbij) en dit steeds in het Frans. Sommige lesgevers zijn vrij goed te begrijpen, andere denken dat ze aan land(-en taal)genoten les geven en passen zich niet aan qua taalgebruik of tempo. Ik kan je aanraden om wat franse wijnliteratuur te beginnen lezen (ik las bvb veel in de franse uitgave van Parker) of Franse wijnsites te bezoeken (lees LPDV en je Frans gaat snel vooruit). Zelfs Franse youtube filmpjes kunnen interessant zijn om te bekijken en te beluisteren (er zijn er een aantal over hoe wijn wordt gemaakt en zo). Onze groep startte met 17, daarvan gingen er uiteindelijk slechts 7 naar Suze la Rousse.

Gepost door: vinejo | 02-10-09

@PvdW, onze slappe gids Ligt het niet aan de soorten gist? je hebt opstartgisten, gisten die sterven bij hogere alcoholgehaltes, enz... Misschien zijn de gisten bij zoete wijnen gewoon trage eters? Of ligt het aan de temperatuur?
Enfin, te laat om hierop door te denken, mss komt Amaronese wel eens langs...

Gepost door: vinejo | 02-10-09

@Pvdw Wel... ik heb hier eens iets over gelezen en wellicht helpt het je op weg.
Er zijn verschillende suikers in een druif, de 3 bekendste zijn Glucose, Fructose en Sucrose.
Vanaf het begin van de rijping van de druif is Glucose (het minst zoete van de 3) het meest aanwezig. Maar daar Fructose erg snel ontwikkelt is er ongeveer evenveel Glucose als Fructose aanwezig wanneer de druiven geplukt worden.
Fructose kan 2 keer zo zoet smaken als Glucose en is daarom van belang voor het maken van zoete dessert wijnen.
Tijdens de fermentatie wordt Glucose het eerst omgezet naar suikers en de andere zaken die je al vernoemde. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk Fructose te behouden in de wijn bij het maken van VDN.
Sucrose is van minder belang omdat het maar zeer gelimiteerd voorkomt in de druiven. Sucrose wordt wel belangrijk bij Champagnes daar dit wordt toegevoegd tijdens de dosage. De hoeveelheid verschilt uiteraard voor het type (Brut, Sec, Demi-sec, ...)

Daarnaast wordt de hoeveelheid Fructose ook aanzienlijk hoger als de wijnboer ervoor kiest om zijn druiven over rijpen.

Vermoedelijk heeft het 'slappe gisten' te maken met de grote hoeveelheid Fructose.
Daarnaast las ik tijdens een zoektocht het volgende: That glucose and fructose in mixtures are fermented at unequal rates, glucose being fermented faster than fructose by most yeasts, including S. cerevisiae

Geen idee of ik je hiermee op een spoor kan zetten, maar ik blijf even verder zoeken. Uiteraard voorzien van een glaasje wijn. Smakelijk

Gepost door: vdp | 02-10-09

@pvdw & vinejo Vinejo heeft ook een punt. Je geeft zelf al aan dat de vinificatie een werk is van lange duur. Tijdens de gehele fermentatie kan het zijn dat het aantal gistcellen langzaam afneemt waardoor het logisch is dat het trager gaat.
Daarnaast neemt het alcohol percentage ook toe wat schadelijk is voor de werkzaamheid van de gisten: trager of meer dood.

Gepost door: vdp | 02-10-09

@Pwvd Het is juist omdat er voor de paar gistcellekes overvloedig veel suikers aanwezig zijn, dat de gisting traag verloopt, maw het milieu voor de gisting is niet optimaal, de verhouding gist/suiker is te groot. Om de vergelijking met je jacuzzi door te trekken ... als je daar als enige jongeman tussen 20 jonge deernes zit, dan zal je er in eerste instantie toch 19 (of 18, 17, ... hangt af van hoe ziek je geest is) moeten teleurstellen.

Gepost door: LC | 06-10-09

@ Roeland Sorry voor het wel zeer late antwoord (nogal drukke periode), maar bedankt voor de tips. Ik ga ze zeker proberen! Tot dan misschien

Gepost door: nco | 08-10-09

@vinejo, vdp, LC, Amaronese Bedankt voor de aanzetten tot oplossing. Ik kreeg inmiddels ook een privé-antwoord van Amaronese. Mag ik dat hier plakken ter bevordering van de algemene wijnkennis, Ama?

Gepost door: PvdW | 09-10-09

@ PvdW & Ama Please do!!

Gepost door: nco | 09-10-09

De commentaren zijn gesloten.