07-09-09

Domaine de Fontsainte (1)

PvdW was op vakantie in, hoe toevallig, een wijnstreek. Wij mogen zijn verslag over een mooie ontdekking meelezen....

 

"Als je wilt winnen moet je kunnen verliezen"

"Ongeveer om de twee maanden gaat hier zo’n lading buiten. Wees er maar zeker van dat l’américain goede zaken doet.” Bruno Laboucarié wees me de gigantische lading “gris de gris” aan die in de frisse kelder netjes geëtiketteerd klaar stond. Op elke doos stond het stijlvolle Kermit Lynch-huislogo, dat geen enkele twijfel liet bestaan over de eindbestemming van de paletten wijn.

De dag voordien had ik me tot diep in de nacht in onze gîte gelaafd aan “Avonturen op de wijnroute”, het magistrale boek dat de Amerikaanse “wine merchant” Kermit Lynch eind de jaren ’80 schreef.  Het boek is twintig jaar later nog steeds even fris en actueel. De schrijver vertelt erin over de ontmoetingen die hij tijdens zijn wijnkoopreizen had in zowat alle Franse wijnstreken. Ik vond het interessant om – telkens er een nieuwe naam aan bod kwam in het boek – even in mijn Guide Hachette na te kijken of het domein nog bestond. Op het Domaine de Fontsainte in Boutenac (Corbières) zwaaide Yves Laboucarié  de scepter ten tijde van Lynch’s boek. Inmiddels is zoon Bruno hem komen vervoegen, bleek bij Hachette. 

Kermit Lynch was in zijn hoofdstuk “Languedoc” (volgens onze jongste trouwens het Frans voor “lange hond”) behoorlijk lovend over het domein:

(…) “neem ik eerst zijn gris de gris. Een knisperend droge schoonheid die je met de lippen doet smakken, het applaus van de wijndrinkers. Ze hebben het altijd over de Rosé de Provence, maar met uitzondering van de Bandol rosé van Domaine Tempier moet ik in Zuid-Frankrijk nog een betere dan die van Yves tegenkomen.”

Toen ik die zin gelezen had kon ik me als gepatenteerd rosé-adept al de beendroge verfrissing wat voor de geest halen. Maar Lynch’s vreugdekreten gingen onverdroten verder:

”Volgens de plaatselijke kenners is de Cuvée de Demoiselles van Laboucariés Domaine de Fontsainte de beste rode Corbières van de jaren tachtig. De zes hectare grote Demoiselles-wijngaard rolt als een tapijt van de heuveltop die, net als Le Corton, bekroond wordt door bossen.”

Toen ik na de twintig jaar oude lofzang ook nog eens vaststelde dat het bewuste domein zich op nauwelijks 30 km van onze gîte bevond, was de beslissing om vanuit de Minervois de Corbières te gaan opzoeken, snel gemaakt.

kermit lynch
wordt vervolgd...

www.dewijnzolder.be

19:56 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)

Commentaren

@pvdw Schitterend stuk. En ook deze vakantie heb ik dit boek nogmaals eens gelezen. Schitterende lectuur en je krijgt zo'n zin in een goed glas wijn! Ik ben benieuwd op het vervolg. Ik wist trouwens niet dat Lynch nog steeds actief was, ik zal zijn site eens opzoeken om te zien wat hij aanbiedt.

Gepost door: VDP | 08-09-09

Spannend!

Ik zie dat Lynch ook een blog heeft. Twee fijne citaten gevonden:

Now I want to prove a point, my
old refrain that Price Is Not a Score.
The other evening I arrived with six
old bottles because we’d invited
some winemakers from the Rhône
Valley. One bottle sells at auction today for over two grand. There was an old
Barolo, too. The hit of the evening was the cheapest wine, a magnum of 1995
Corbières “La Demoiselle” from Fontsainte. In 1997 we sold fifths of it for under
ten bucks. Doncha just love it?

As I write this, I am still in Provence, but I will be home for Provence Day.
That’s when we try to re-create some of the magic of Provence right here in
Berkeley. We’ll set up tables and tents in our handy parking lot, peel tons of
garlic, fire up a huge grill, and uncork some palatable wines from the south of
France. It’s a blast!
(19 september voor de liefhebbers..)

Gepost door: Matten | 08-09-09

Kermit sings Voor de fans van Lynch: die ouwe brombeer blijkt ook nog muzikaal talent te hebben: heeft al twee CD 's uitgebracht (zie http://fermentation.typepad.com/fermentation/2009/08/the-music-of-kermit-lynch.html )

Maar we wisten het al: er zijn zaken die perfect combineerbaar zijn: Wein, Weib und Gesang :-)

Gepost door: Peter | 08-09-09

lynch blog geen link?

Gepost door: Peter VdV | 08-09-09

;-) http://blog.kermitlynch.com/

Gepost door: Matten | 08-09-09

Ik heb een beetje rondgekeken op de blog en het was erg intressant. Ik kom zeker regelmatig terug.

Gepost door: Ingvar Johansson | 10-09-09

De commentaren zijn gesloten.