08-08-09

Chateau La Croix de Gay

Onze eerste bezoek op onze laatste dag was een ‘klein kasteeltje’, Chateau Haut Segottes. De bijzonder sympathieke Danielle Andre  deed in eerste instantie eerder denken aan een biologielerares dan aan een wijnbouwster, maar toen ze ons heel onderhoudend haar vinologische verhaal deed werd duidelijk dat haar passie eerder bij het opvoeden van druivenranken en wijn ligt.

DSCN6634

DSCN6632

Ook dit heet Chateau in Bordeaux...

We kregen een heel mooie en elegante 2004 te drinken, een iets compactere 2005 en voor het eerst ook een 2007. Een aantrekkelijke wijn, een ware vin de plaisir die misschien wel aangeeft hoe de 2007-Bordeaux zullen zijn: lang niet zo slecht als gevreesd, maar wijnen om redelijk jong te drinken in afwachting van het rijpen van de betere jaargangen.
De wijnen van mevrouw Andre waren een mooie verpersoonlijking van de wijnbouwster: Allesbehalve zwaarwichtig,
 eerder charmant en eenvoudig maar voldoende gerafineerd.
Naar het einde toe van ons bezoekje
 zaten sommigen al met de gedachten bij de lunch die was gepland te…Chateau La Fleur de Gay, een  onderschatte topper in Pomerol.

fleur de gay

chateau rouget
rechtstreekse buur Chateau Rouget, overachieving and underpriced!


Chateau La Fleur de Gay is de topcuvée van
Chateau la Croix de Gay te Pomerol, een appelatie waar, zo leerde Alexander Thienpont ons, meer dan 40 domeinen kleiner zijn dan 1hectare. La Croix de Gay telt er 10, waarvan een klein deel met oude merlotstokken is voorbehouden voor La Fleur de Gay, dat gelegen is tussen de twee beste en duurste wijnen van de streek (en meteen ook van de hele wereld), Chateau Pétrus en Chateau Lafleur.
En wat met het domein dat “
Vray croix de Gay” heet? Wel, de vriendelijke eigenares (mevrouw Lebreton) en haar man (een neus-keel en oorspecialist!), vertelden ons dat, in het begin van de 20ste eeuw , de buurman van Croix du Gay een bakker was die het niet erg hoog op had met de hygiene in zijn winkel. Honden konden zomaar in en uitlopen, insecten werden eerder vriendelijk verwelkomd dan uitgeroeid. De grootvader van Chantal haalde dan ook zijn brood en croissants bij het bakkerijtje van het naburige dorp. Dit zorgde voor een langdurige burenvete, en toen de bakker na verloop van tijd ook wijn begon te verbouwen noemde hij zijn wijn nogal pesterig “La VRAY croix de Gay”.
Wij hielden het echter bij de enige echte Croix de gay, bij de lunch kregen we volgend moois te drinken:

Chateau Faizeau, Montagne St Emilion 2008 (vatstaal): zeer gestoffeerd, tannines nogal hard, mist wat charme.
ChateauFaizeau 2000: Ook hier behoorlijk body maar gebrek aan finesse (we waren al wat gewoon blijkbaar), niet mijn stijl
Chateau Croix de Gay 2008 (vatstaal): zeer mooi en zacht, fijn en rijp, zeer beloftevol (en nu al heerlijk om drinken!). Voor wie nog twijfelt aan rechteroever in 2008…
Chateau Croix de Gay 2004: zwart fruit met mooie kruidigheid (kaneel), een pomerol met fluwelen klasse.
Chateau La Fleur de Gay 2008: Puur fluweel, een schitterende wijn., ik durf veronderstellen dat dit de kwaliteit evenaart van de allerbeste Pomerols,
Petrus incluis!
Chateau la Fleur de Gay 1999: Lengte-check-evenwicht –check- afdronk-check-x-factor-check… Alle aanwezigen deelden het ongebreidelde entousiasme van Erik, een sommelier die nochtans niet echt bekend staat als fervent Bordeauxliefhebber.
 

fleurdegay

2008

lebreton

mevrouw Lebreton, haar man blijft eerder op de achtergrond (verstopt achter La Fleur de Gay). 

lunch

lunch op het kasteel

pvdwee met la fleur de gee

Pvdway met la Fleur de Gay

gay

Hoe bedoelt u, Croix de GAY?

16:14 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (6)

Commentaren

Zeer mooie Bordeauxtrip, jullie zijn te benijden.
Mooi illustratiemateriaal.

Ware het niet dat we vanavond weg moeten, dan begon ik er nu reeds aan. Het water komt me in de mond.

Gepost door: Tienne | 08-08-09

De max! Ik vraag mij wel af wat jullie daar te eten hebben gekregen..

Ik geniet van de Champagne van Yannick Prévoteau (Cuvée la Perle des Treilles) Kost 16 euro en laat alle basiscuvées van de grote merken met veel gemak achter zich. (finesse)

Deze week ook Dog Point, Sauvignon Blanc Section 94 2006 (Marlborough) gedronken. Indrukwekkende sauvignon die mij qua stijl aan de Touraine van Domaine des Corbillières doet denken, maar dan maal 3 qua intensiteit.

Gisteren geopend: Le Machiolle 1999 van Bolgheri. Lekker maar op zijn laatste benen en wat mij soms toch wel stoort aan Italianen: de "rubbergeur" van de Slavoonse eik.

Gepost door: Matten | 08-08-09

Clos des Papes 2002 Vanavond lekker gegeten in Huyze Decock, een Kortrijks restaurant. Garnaalkroketten zoals ze horen te zijn en een lekkere ossobuco. We dronken er Clos des Papes 2002. Lekkere uitgerijpte Châteauneuf met kruiden, kersen, zwarte chocolade en gekonfijt fruit. Tikje alcoholisch maar voor de rest behoorlijk evenwichtig. Smaakte! (60 euro)

Gepost door: Matten | 09-08-09

Hmmm 60 euro voor een Clos des papes op restaurant is mooi, jammer dat het de 2002 was ;-) Bleek gelukkig toch best mee te vallen..
Die Dog Point dronk ik ook al, was ook onder de indruk (grandry doet het weer)
En die rubbergeur ben ik ook geen fan van (met uitzondering van Provencaals rubber natuurlijk)

Gepost door: vinejo | 10-08-09

Ook wat bijgekocht vandaag in Koksijde bij wijnhandel Ambrosius:
van Fondreche :
Persia 2007 (16,25 euro)
Nature 2008 (8,95 euro)
Fayard 2007 & 2008 (8,85 euro)

van Gardiés :
Mas Les Cabes Muscat sec 2008 (9,15 euro)

Gepost door: vinosteve | 11-08-09

die Persia was de witte versie dat was ik vergeten te vermelden, alle andere rood (...behalve die muscat uiteraard)

Gepost door: vinosteve | 11-08-09

De commentaren zijn gesloten.