29-07-09

Chateau Troplong Mondot

troplong

U weet het of u weet het niet, maar er is een duidelijke link tussen de familie Thienpont en Chateau Troplong Mondot. Begin jaren 20 van de vorige eeuw kocht oervader Georges Thienpont dit eigendom. Hij verbleef er de meeste tijd als hij in Bordeaux was, maar in 1936 diende hij het op zijn beurt  te verkopen tengevolge van, jawel, de economische crisis.  De koper was een zekere Alexander Valette, grootvader van Jean Paul Valette, die dan weer de vader is van de huidige eigenares, Christine Valette (op de foto met ónze godfather, Roland Verbraeken)

christine

Troplong Mondot ligt op 33 ha kalk-en kleirijke grond. Ideaal voor de merlotdruif, die dan ook voor 90% is aangeplant. De gemiddelde ouderdom van de stokken is 35 jaar. De 'vendeanges' zijn 'manueel' en worden onder andere gedaan door een grote groep 'gitanes' die telkens in de buurt is.
Men heeft een 30-tal verschillende percelen die elk apart worden geplukt én gevinifieerd. De assemblage van de verschillende cuves wordt slechts gedaan NA de lagering!

troplong barriques

Zo. Tot daar had ik aandachtig gevolgd en genoteerd wat het sympathieke meisje (een jonge kloon van Christine, jammer genoeg geen foto) ons had verteld. We weten nog steeds niet waarom, maar vanaf dan werd de uitleg overgenomen door, ik vermoed, de keldermeester (gelukkig geen foto), die erin slaagde om even boeiend te zijn dan Chriet Titulaer na een overdosis valium.
Op deze foto kan u zien wat het effect was van een ellenlange uitleg, gegeven op een manier die monotoner was dan het gebrom van een koelkast en saaier dan een uitstap naar het hoofdkwartier van de Boerinnenbond afdeling Westkapelle.

vermoeiende uitleg

                                                             Troplong? Effectivement....

Toen iemand na 60 verschrikkelijke minuten nog een vraag wou stellen werd plots duidelijk dat zelfs in de meest minzame mens wel degelijk een moordenaar schuilt. Gelukkig vond Eric niet onmiddellijk een moordwapen en werden we uiteindelijk begeleid naar de degustatieruimte.
Troplong Mondot is onlangs gepromoveerd tot premier grand cru classé B in St Emilion. Hij krijgt ook consequent hoge ratings van Robert Parker. Ligt dit aan de samenwerking met Michel Roland, of eerder aan  het werken met de meest geavanceerde technieken, zoals de computergeregelde temperaturen bij de gisting (zie foto)?
Geen idee, maar niemand van ons had dezelfde lovende kritieken.

 

dashboard troplong

dashboard 2

De 2002 was zoals ik ‘m eerder thuis al proefde. Onversmolten extractie, kort in de mond en even verleidelijk als Gerolf Annemans in minirok.  
De 2006 was iets veelbelovender maar kon zich meten aan de Vieux Chateau Certan 2006 zoals Caroline Gennez aan een raspaard.

De tweede wijn van het kasteel heet Mondot, er stond een fles van klaar maar we kregen 'm niet te drinken. Misschien waren we niet enthousiast genoeg geweest? Kan men enthousiast zijn voor een kaskraker die achteraf een saaie B-film blijkt te zijn?
Nochtans, toen we voor de deur van het kasteel stonden droop het enthousiasme eraf.
Getuige het vreugdesprongetje van KK...

kk jump

16:52 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (45)

Commentaren

Hoe hoger de verwachtingen.... Men maakte de keldermeester blijkbaar te lang monddood ...

Gepost door: Tienne | 29-07-09

KVLV Westkapelle Graag wil ik aanstipuleren dat de vergaderingsbijeenkomsten van de "boerinnenbond", zoals u dit zo welvoeglijk komt te gezeggen, in onze schoone gemeente Westkapelle, weldegelijk van een kwalitatieve hoogstandigheid kunnen genieten, alsook van de nodige aandacht van de opgekomen deelnemers dan wel -sters.

Gepost door: Madeleine | 29-07-09

@ Madeleine Wanneer heeft de KVLV Westkapelle ook al weer haar volgende wijnproef avond?

Gepost door: Peter VdV | 29-07-09

Wijnbewaarkast Wel een mooi sprongetje! Volgende keer in bewegende beelden ?

Na lang wikken en wegen, advies vragen (oa op deze blog), een ganse tijd een Zoekwekker geplaatst te hebben (ook een tip op deze blog) maar die niks opleverde, heb ik uiteindelijk een wijnbewaarkast gekocht. Het is een Liebherr WK 4676 Grand Cru geworden (193 flesjes). Ik heb zo een vermoeden dat mijn wijncollectie wat uitbreidng gaat nemen in het najaar (het gebrek aan een goede stockage plaats heeft me altijd wat tegengehouden).

Vraagje aan de eigenaars van wijnkasten hier: op hoeveel graden staat hij bij jullie ingesteld ? En ivm de ventilatie (de gebruiksaanwijzing is niet helemaal duidelijk), ik vermoed dat die gewoon de ganse tijd moet opstaan ?

En om te eindigen: deze week nog een zeer lekker italiaantje gedronken, de Hannibal Riserve Montepulciano D'Abruzzo 2003 (15Euro). Vol, fijn, fris, laagjes fruit, zeer harmonisch en een zeer mooie/lange afdronk. Des te meer zuurstof de wijn had gehad, des te minder goesting ik had om hem door te slikken...

Gepost door: nco | 30-07-09

Epiloog Drie dagen nadat ik de kast gekocht had kreeg ik een zoekwekker binnen: exact dezelfde kast stond te koop op +/- 20 km van waar ik woon voor 300 Euro minder (tweedehands maar weliswaar niet gebruikt volgens het zoekertje)... Bummer !

Voor de geïnteresseerden, het zoekertje staat nu nog steeds op Kapaza.

Gepost door: nco | 30-07-09

@NCO in mijn kast is het een 13-tal graden

Gepost door: Kris G | 30-07-09

koopjes bij GB? Ben zojuist terug van de GB in Berchem en daar stond zo'n mooi winkelwagentje met aanbiedingen. Volgende zaken meegenomen:
- Chateau Maucaillou 2004 - Moulis (12,62€)
- Chateau Haut De La Becade 2004 - Paullac (9,80€)
- Chateau La Louviere 2003 wit - Pessac Leognan (15,50€)

Heb ik hier goed aan gedaan of heb ik me in 't zak laten zetten. Het zijn geen van alle wijnen die ik nog langer laat liggen (misschien die Maucaillou)

Gepost door: Brinta | 30-07-09

@ Brinta Geen ervaring met deze wijnen, de eerste doet wel een belletje rinkelen (misschien eens een Googelke op deze blog).
Ga straks ook op jacht in de Carrefour van Borsbeek, ik heb gehoord dat er daar nu ook interessante kelderresten op de kop te tikken zijn. Zal morgen iets laten weten voor de geïnteresseerden.
@Kris: was dat ook van plan, 12 a 13gr.

Gepost door: nco | 30-07-09

@Brinta met Maucaillou en La Louviere heb ik ook geen ervaring, maar met Haut de la Becade (helaas) wel.

Ik heb ooit eens 2 flesjes '01 gekocht met het idee: Pauillac aan 9 euro: interessant !!!

Dat was blijkbaar een beetje naïef van mij: allebei de flessen waren gewoon niet te zuipen; een muffe, oxidatieve neus, schraal en wrang in de mond, en van fruit geen spoor: bij mij zijn ze gewoon in de gootsteen beland. Ik hoop dat je meer geluk hebt met de 2004....

Wat mij laatst wel heel erg is meegevallen is de Sasseo Primitivo (GB/Carrefour), die Vinejo een tijd geleden heeft besproken. Schitterend, zeker voor die prijs. Ik heb 'm geproefd naast de Bacaia San Valentino (eveneens 7€ bij GB) die momenteel N°1 staat bij Kurkdroog en ik vond de Sasseo een stuk beter. Echt een aanrader !

Gepost door: Dave | 30-07-09

La Louvière 03 wit een tijd geleden geproefd. Ik was wel redelijk verkocht: hedonistisch en zwoel. Een criticus zou kunnen zeggen dat de zuurstructuur niet top was.. Ik heb er wel 20 euro voor betaald.

Bacaia 2007 ook geproefd. Zeer lekker, veel fris fruit. Fris en confituurachtig tegelijk eigenlijk.

Gepost door: Matten | 30-07-09

@ Brinta - Maucaillou Je zal u deze aankoop zeker niet beklagen.
Prachtige Moulis (je moet bvb inderdaad maar eens google-en op Maucaillou op deze blog: genoeg nieuws)

Gepost door: Bert | 30-07-09

la Louvière heb de 2003 niet geproefd, maar best wel leuke ervaringen met wat ik al kocht van dit huis. En 15,5 is een goede prijs. De Maucaillou 04 kreeg 86 bij Parker, ik heb er ook een fles van liggen, gekocht aan 17,5 euro. Dus ook daar weer een goeie prijs!

Gepost door: Rick | 30-07-09

Primitivo Ik heb deze week een wijn geproefd die we kochten in de Delhaize, met zo'n bon van de Standaard (2 + 1 gratis). Ik ken de naam nu niet van buiten, maar die wijn was écht top! Zeker voor zijn prijs.

Primitivo blijkt dus een druif te zijn... ik ga allicht wat meer flesjes kopen met die druif.

Gepost door: Jean | 30-07-09

Op reis Hallo,ik vertrek binnen twee weken richting Carcassonne.Heeft iemand nog nieuwe ontdekkingen gedaan in deze buurt?

Gepost door: Jef | 30-07-09

vergeten Passeer ook in de Bourgogne.

Gepost door: Jef | 30-07-09

@Jean: Primitivo Primitivo is niet zomaar een druif! Het is de genetische gelijke van de Zinfandel. Oorspronkelijk afkomstig uit Kroatie waar hij nagenoeg volledig is verdwenen, en luisterde naar de naam Crilnijak. Hij heeft de Adriatische Zee overgestoken naar Italie en heet daar nu Primitivo, en heeft via het Oostenrijkse keizerrijk (via Wenen) uiteindelijk de Atlantische oversteek gedaan om in de US uit te komen en daar te luisteren naar de naam Zinfandel.

Gepost door: Peter VdV | 30-07-09

@Jef Chateau Guilhem in Malviès, Domaine Cros in Badens, Chateau la Villatade in Sallèles.

Gepost door: Rick | 30-07-09

@Jean De naam van de wijn die je bedoelt is Rocca dei Mori, en die heb ik onlangs met enkele goede vrienden blind geproefd en inderdaad ook Top beoordeeld. Veel wijn voor weinig geld. Zeker als je 2+1 kan verkrijgen.
Bij dezelfde gelegenheid mogen proeven en verbaasd achterover gevallen: Appolonio Riserva 2000, eveneens uit Puglia, Montepulciano en Negroamaro. Ik dacht aan een 2005, zo jong, zo donker, zo vol. Groots! 19€ op Delhaize Wineworld.

Gepost door: Marc | 30-07-09

@jef Zeker de moeite: Chateau Salitis in Cabardes, zeer frisse sauv blanc, goede viognier en uitstekende rode (premium)
En nog één die we bezochten maar kan niet op de naam komen en ben niet thuis voor t moment.
Mss niet écht in de buurt, maar Chateau Mansenoble is een echte...afrader. Heb hier nog steeds een 'open brief' liggen naar aanleiding van ons bezoek ginds--aan een Belgische wijnbouwer notabene - ging die nog intypen en posten, is er nooit van gekomen omdat ik het hier een beetje positief wil houden...Ontvangst was allesbehalve sympathiek...
Voor Bourgogne, even wachten tot KK deze blog nog eens aanklikt...

@Dave
Tof dat je de Sasseo ook zo goed vond!

@nco
13 graden bij mij. Moet dringend eens kijken of er niet ergens een filter is die moet vervangen worden...

@brinta
Prijzen zijn niet dé superkoopjes maar wel ok. LLwit en Maucaillou zijn goede middenmoters ;-)
Denk dat er binnenkort wel nog interessantere zaakjes volgen...
@Marc
Lijkt me een supertip, ben zeer curieus...Hi btw...

Gepost door: vinejo | 30-07-09

jump man man man , wat is dat een prachtsprong KK
Vinejo, al bij Daniel Ravier geweest?

Gepost door: Venne | 31-07-09

Foire aux vins Weet er trouwens iemand al wanneer de wijnfestivals beginnen. Ik heb me laten overhalen om op reis te gaan vanaf zes september, en ben dan uit het oog verloren dat ik de wijnfestivals zal missen *snif snif*

Gepost door: Jean | 31-07-09

Carrefour Borsbeek Zoals beloofd, hieronder het lijstje met kelderresten in Carrefour Borsbeek. Ik heb snel de prijs van een paar wijnen vergeleken met de prijs van de FAV in September vorig jaar en de prijs lijkt over het algemeen lager te zijn (zelfs als je de 10% in rekening brengt). Deze wijnen vind je er oa (en van de meeste nog genoeg):
* Cote Montpezat, 2005, 5.5 Euro (2fl gekocht,I'm a believier :-)
* Vrai Canon Bouché, Fronsac, 2006, 11.68 Euro
* Meyney, St. Estephe, 2005, 15.4 Euro
* Richelieu, Fronsac, 2005, 10.49 Euro (2 fl gekocht)
* Ch. Bourdillot (1ste wijn), 2005, 10.5 euro
* Smith-Haut Lafitte, 2004, 35 Euro
* Reynon, 2004, 7 Euro
* Durfort Vivens, 2004, 17.5 Euro
* Beau-Sejour Becot, 2006, 39.9 Euro
* Pr. Lichiné, 2004, 19.60 Euro
* Doisy-Védrine, 2004, 37,5cl, 10.15 Euro (1 fl gekocht)
* Ponet Cantet, 2006, 49 Euro
* Les Ormes de Pez, 2006, 20 Euro
* Giscours, 2006, 34.3 Euro
* Calon Segur, 2006, 38.5 Euro
* Bouscaut 2006, 14.3 Euro (1fl gekocht)
* Les Grands Chenes, 2006, 11.8 Euro (2fl gekocht)
* Gruaud Larose, 2006, 35 Euro
* Ch. Giscours, 2006, 34.3 Euro
* Dom La Solitudine (of zoiets), Pessac-Leognan, Wit, jaar ?, 9.5 euro

Nog even zeggen dat ik geen banden heb met Carrefour :-)

Gepost door: nco | 31-07-09

Reynon is niet te versmaden; hele goede p/k, een mooie bordeaux voor elke dag; een creatie van Denis Dubourdieu

Gepost door: Rick | 31-07-09

@ nco Domaine de La Solitude: dat is in feite een klooster in Pessac, en de wijn wordt daar gemaakt door de ploeg van Domaine de Chevalier. Ik heb alleen nog maar de rode gedronken van 2000: mooie wijn, maar hij moet op tijd op. Past perfect bij kalkoen.

Gepost door: Jean | 31-07-09

Hmm in Kortrijk doen ze weer niet mee aan de "koopjes"..

Ik heb die Rocca dei Mori al begin dit jaar eens laten vallen. Toen schreef ik: mooie neus met gedroogde ham en pruimen (deed mij zelfs qua neus een beetje aan een uitstekende Bordeaux uit een warm jaar denken); lekkere vulling met iets te veel alcohol maar zonder erge gevolgen.

Die Bordeaux-vergelijking geloof ik zelf niet meer ;-). En ik weet nog dat er van een tweede fles de dag erop nog iets over was, maar dat was niet meer te pruimen.

Net terug van twee weken Bologna/Firenze. Nog nooit zoveel gegeten en gedronken op reis.. Zeer lekkere Vernaccia geproefd, Avellino, Barbera, Chianti.

Gepost door: Matten | 31-07-09

@venne Ja, maar geen Daniel gezien (had geen afspraak gemaakt :-(
Ook geen speciale cuvées dus , laat staan dubbele magnums (sorry KK)
2007 was nét gebotteld in de gewone cuvée, ben er na enig aandringen en vermelden van mijn merites ;-)wél in geslaagd daarvan zes flesjes mee te krijgen (hoewel eigenlijk enkel 05 en 0§ te koop stonden---en te proeven, vielen serieus tegen moet ik zeggen, net zoals de rosé...)
Enfin, genoeg ander moois mee, net anderhalf uur herschikt en gewogen om de auto te laden (fles of 100, weliswaar niet enkel voor mezelf...)
'k Zal voorzichtig rijden.
Nu nog restje Lafran LG 06 aan het uitdrinken, de beste 06 die ik hier proefde. SKOL de BANDOL!

Gepost door: vinejo | 31-07-09

@nco Da s echt wel de moeite, lijkt me 30% korting te zijn. Als je dan 24 fl koopt heb je schitterende koopjes.
Cote Montpezat, 2005 daar zal je geen spijt van krijgen (aan die prijs, belachelijk voor zo n wijn)
* Vrai Canon Bouché, Fronsac, 2006, aanrader!!!* Meyney, St. Estephe, 2005 superkoop!!
* Ch. Bourdillot (1ste wijn), 2005 niet laten liggen!!
* Smith-Haut Lafitte, 2004 proberen aan die prijs (redelijk dicht bij de top in Pessac)
* Reynon, 2004 as Rick said
* Durfort Vivens, 2004 met 10% aan 16, en dit voor een éème GCC (die dankzij RP fel ondergewaardeerd is)
* Bouscaut 2006, 14.3 Euro Mooie prijs!!
* Les Grands Chenes, 2006, benieuwd wat je ervan vindt, verwacht geen terroir, wel een superlekkere wijn

Gepost door: vinejo | 31-07-09

lamourvédre dju toch , spijtig van Daniel, volgende keer gaan we dat anders aanpakken !
2006 zou normaal gezien al wat drinkbaarder moeten geweest zijn. 2005 moet zeker nog wat liggen.
Lafran is top
Tamusement daar nog... en de groeten aan den bokser:-)

Gepost door: Venne | 31-07-09

@ matten en allen die al eens pleegden een bezoek aan den Auchan in Roncq met een bezoek aan Hyperwine te combineren: deze handelaar met een, het mag gezegd zijn, mooie keuze, is helaas ter ziele gegaan. Toen ik er twee weken geleden was, verkocht men er alles uit met mooie kortingen. Toen ik er was, was het meeste al weg, maar ik heb wel nog een aantal Neil Ellis 2005 Sauvignon kunnen binnen slaan. Voor de rest stonden er - toen nog - nog een aantal Bordeaux GCC met een korting van 20 %. Nu, met de prijzen die ze hanteerden, is dat nog niet interessant. Rhône-gewijs was alles verdwenen. Jammer, want daar hadden ze heel mooie dingen.

In die contreien blijft "la Fontaine du vigneron" wel de topcaviste (één afrit eerder afrijden en dan richting België, niet ver van de Intermarché).

Op vakantie Dauzac 2004 geproefd en Labégorce (niet Zédé) 2003. Den Dauzac was een ontgoocheling (en werd niet beter naarmate de avond vorderde en de fles open bleef staan), de L was zeer aangenaam.

Wist u trouwens dat ook een liefhebber van in het bijzonder witte Loire-wijnen het bordje "Château Serrant" links kan laten liggen, weliswaar met pijn in het hart?

Gepost door: wim | 01-08-09

@ wim Wat jammer... ik zou er inderdaad binnenkort nog eens binnenspringen om wat Rhone- en Loirewijnen bij te kopen...
Ik had het evenwel enigszins zien aankomen : bij m'n laatste bezoek was het aanbod reeds fel geslonken.
:-(
Alvast bedankt om dit melden.

Gepost door: vinosteve | 02-08-09

Clémentin du Pape Clément Bedankt voor de tip Wim!

Gisteren nog eens een Les antimagnes 2007 van Domaine des Escaravailles geproefd. Wat is die lekker zeg. Maar eigenlijk nog te jong. Als ik wat wil laten liggen, dan zal ik er opnieuw moeten kopen ;). (daarbij wat Finocchiona gegeten, Toscaanse salami van uitstekend varkensvlees met venkelzaadjes)

Paar weken geleden nog geproefd:

-Grand cru Champagne van Fallet-Prévostat, extra brut: deze keer vonden we de oxidatieve toets overheersen. Was een tegenvaller.
-Clémentin du Pape Clément 2005: knaller van een witte pessac. Ik herinner mij de witte Fombrauge 2005 bij Tienne, dit had meer finesse, zeer mooie structuur.
-Gruaud Larose 1986: Beste '86 die ik gedronken heb (waren er niet veel). Zeer mooi bewaard, mooie vulling mét fruit.. Knap!

Gepost door: Matten | 02-08-09

@venne Ben ondertussen al weer thuis :-(
Verslagje volgt wel.

@Petervdv
denk dat die avond zal doorgaan ergens ter hoogte van Seinte ;-)
@wim
Had ook al iets vernomen vd uitverkoop (van Tienne denk ik), maar blijkbaar zijn de basisprijzen opgetrokken om korting te kunnen geven...
@matten
Gruaud 86 hoefde je niet uit te proberen om te weten dat ie goed was, zie link ;-)

Gepost door: vinejo | 02-08-09

@ matten Waar heb je die Fallet-Prévostat op de kop getikt? Wil al lang eens een flesje proberen, maar vindt het er een beetje over om daarvoor helemaal naar het domein te rijden.

Gepost door: erwin | 02-08-09

Bij Wouter de Bakker: http://www.wouterwineconsult.be/

@Vinejo: yep was op de hoogte. 'k Moet nog altijd lachen met je laatste zin!

Gepost door: Matten | 02-08-09

Lekker! Totaal off topic maar dit weekend een aantal lekkere wijntjes gedronken:
* Dom. Aubuisieres, Cuvee Silex, Vouvray 2008. Een prachtige Chenin Blanc voor amper 8.6 euro (Grandry). Honing & granny smith appels in zowel neus als mond, mooie zuurtjes, mooie mineraliteit, lange afdronk met wat grapefruit.... Genieten!
* Achavall Ferrar Malbec, 2007 (12.50 Grandry): heel mooie neus. Floraal parfum voor walsen, na walsen donker fruit, tabak, .... In de mond veel puur fruit, vrij vol, zeer mooie aciditeit en zachte tannines. Nu al heerlijk! (1 uur gekarafeerd)
* Verder ook nog Santa Rita Medalla Real CS 2005 gedronken (very good as always na 1 uur karaf) en Bodegas Balbas Ribera Del Duero Crianza 2005 (de duurste van allemaal en tegelijk ook het minst "klaar", nog vrij droogtrekkend, beter op voorhand ook gekaraffeerd).

@ Vinejo: ik ga de gok wagen en wachten tot de FAV in September (en dan de nieuwe promoties combineer met de kelderresten als er nog wat is...)

Gepost door: nco | 03-08-09

Leuk! Blij dat ik die Vouvray besteld heb ;-).

Off wine: sinds ik terug ben uit Italië smaakt Nespresso niet meer zo lekker. Om een klein beetje te concurreren ben ik verplicht om een half kopje espresso te zetten. En ja, ook het ijsje van gisteren was een aanfluiting ;-)!

Gepost door: Matten | 03-08-09

@ Matten Ga hem ook terug bestellen (was slechts een proefflesje). Ben wel eens benieuwd hoe deze evolueert op een paar jaartjes...

Gepost door: nco | 03-08-09

Proefsels Dit weekend met schoonbroer Peter VdV geprobeerd:
Ch Lagrange (St-J) 2002 & 2005:
2002: heel positieve verrassing !
2005: nog wat gesloten (wel inkt en donker fruit), maar toch merk je dat er ongelooflijk veel staat te trappelen om er ooit uit te springen !
Calvet-Thunevin Cuvée Hugo 2003, Roussillon (uit Colruyt): overrated, gecompoteerd, mist frisheid.
Grant Burge, Filsell Shiraz 2005 (van bij Crush Wine): eerst nog wat gesloten maar laatste glazen na 2 uren in karaf: zeer mooi !

Gepost door: Roeland V | 03-08-09

Gigondas, Ventoux en omstreken Binnenkort zit ik een weekje in buis-les-barronies, op 40km van gigondas.
Santa Duc en Domaine Rabasse Charavin staan al op het programma. Iemand nog suggusties in de zuidelijke rhone?
Alvast bedankt!

Gepost door: Kris | 03-08-09

@Roeland 2002 lagrange is idd top, hij domineerde onze vertical (waarvan een zekere B al gedurende acht weken een verslag aan het schrijven is...)
Calvet Thunevin dat verrast me niet, gecontesteerde wijn.
Btw, welkom op de blog!

@Kris
Charvin zeker doen. Domaine des Tours (van Rayas). Bois de Boursan. Clos des papes. Escaravailles. Janasse!

Gepost door: vinejo | 03-08-09

Lagrange, etc... Ik pik even aan op die Lagrange-proefnota: Een paar weken geleden heb ik een proeverij georganiseerd met een paar vrienden waar volgende wijnen de revue passeerden:
(bring your own bottle, aangevuld met een paar flessen uit eigen kelder)

- Château Haut-Beyzac (Haut-Medoc), Cuvee O’Peyrat 2003
- Cascina Barisel, “La Capelleta”, Barbera D’Asti Superiore 2005
- Château Lanessan (Haut-Medoc) 2005
- Château La Pointe (Pomerol) 2000
- Mas Gabinele (Faugeres) 2003
- Château Grand Puy Lacoste (Pauillac) 2004
- Château Sociando-Mallet (Haut-Medoc) 2004
- Château Ducru-Beaucaillou (Saint-Julien) 1997
- Château Lagrange (Saint-Julien) 2003
- Villa Rosa (Chianti) 2006 (Amaronese kwam in het laat nog langs met deze fles, maar ik ben niet helemaal zeker of dit de juiste naam is; hij mag mij altijd corrigeren).

De tegenvallers:

Sociando Mallet 2004: veel van verwacht (na een eerste goeie ervaring bij Vinejo), maar was nogal gesloten. Je voelde dat het er allemaal wel was, maar het kwam er niet uit. Misschien zit de wijn in een gesloten fase, of had ik ‘m moeten decanteren. Ik weet het niet !

Lanessan 2005: Na de goeie punten van RP (89-90) had ik verwacht dat dit een grote verrassing had kunnen zijn. Niet dus: Het begon al met een “pulpkurk”, maar we gaven het voordeel van de twijfel. Tevergeefs: dit was nog meer gesloten dat de Sociando, alleen ben ik niet zeker of er hier wel nog wat moois onder de oppervlakte zit.

De revelaties:

Cascina Barisel “La Capelleta” 2005: Een klein beetje verwant aan de stijl van de Medocs en kon de vergelijking perfect aan. Gewoon uitstekende wijn (van bij Pasqualinno).

La Pointe 2000: Ik had nog maar weinig goeie ervaringen met Pomerol (behalve VCC ’04 bij Vinejo), dus ik was er niet gerust in. Maar deze La Pointe was zeer lekker: weliswaar op een andere manier dan de medocs: rood pitfruit in de neus, zeer mooie mondvulling en toch heel soepel. Weliswaar iets te weinig zuren om echt een topper te zijn, maar niettemin zeer lekker.

Voor ons de absolute toppers:

Grand Puy Lacoste 2004: Nog wat jong maar zeer elegant, met subtiele neus, behoorlijke body en mooie lengte.

Lagrange 2003: Zeer expressieve neus van zwart fruit, vanille en koffie, zeer stevig in de mond maar met voldoende zuren en lange afdronk met mooie prikkeltjes om af te sluiten. De tannines waren nog wel aanwezig maar zeker niet storend. De wijn evolueerde ook zeer mooi in het glas. Voor sommigen de topper van de avond !

Ducru-Beaucaillou ’97: Ook geweldig maar anders: qua kleur al behoorlijk geëvolueerd en in de neus al behoorlijk wat tertiaire geuren, maar toch ook nog zoet fruit. In de mond ronduit indrukwekkend: perfect versmolten, zeer geconcentreerd en nog steeds mooi fris. En dan als uitsmijter een heel mooie, lange, en wat kruidige afdronk. Ondanks de “mindere” jaargang, een echte klasbak !!!!!

Gepost door: Dave | 04-08-09

@ kris en andere onverlaten die hun vakantie in het Zuiden van Frankrijk nog voor de boeg hebben: kennissen zijn vorige week naar Bois Boursan geweest. Mooie ervaring (alhoewel vader en zoon op reis waren en kleindochter de mensen ontving, het maske kende er wel niet zoveel van). Stel je van het "domein" wel niet te veel voor. Een erf en een schuur, dat is het ongeveer. Maar zijn dat niuet de mooiste en interessantste. Weinige C9dP bieden echter een mooiere prijs kwaliteit verhouding. Ochottekes 13 euri voor de 2007 (rood) en voor de 2008 (wit). Meer over dit mooie domein, naast de onuitputtelijke schat aan info op deze blog, op www.lapassionduvin.com. Charvins 2007 zullen uit vat wel te degusteren zijn maar vinden hun definitieve behuizing pas in november.

Jou valt evenwel eeuwige roem te beurt als je binnen geraakt bij Rayas.

Gepost door: wim | 05-08-09

nog koopjes Gisteren heb ik nog wat wijnsolden gedaan bij Carrefour Hasselt: 2x Santa Rita Medalla Real '04 aan 6,57€ en in Carrefour Kuringen de laatste 2 flessen Vrai Canon Bouché '06 aan 11,68€. En nu wat sparen voor 't wijnfestival ;-)))))

Gepost door: Dave | 06-08-09

@ Dave SR MR 04 aan 6.57 Euro, als dat geen koopje is dan weet ik het ook niet meer. Je zou al bijna geneigd zijn om de wijnfestivals links te laten liggen en je geld in te zetten voor dergelijke wijnkoopjes die er toch frequent (Xmas periode, zomer, ...) blijken te zijn...

Gepost door: nco | 06-08-09

@nco Inderdaad, ik heb in die promo's/kelderresten al mooie koopjes gedaan, dus overal waar ik kom loop ik systematisch binnen bij GB/Carrefour (bij Delhaize of Colruyt heeft het weinig zin).

Trouwens; in Carrefour Kuringen zijn vorig jaar na het wijnfestival een hele hoop wijnen aan -30% blijven staan: Sociando-Mallet '06 staat daar bijvoorbeeld al heel het jaar 27€.

In Carrefour Hasselt staat een kist Pichon Longueville Baron '06 momenteel ook afgeprijsd aan 48 € ipv 96€ Nog altijd wat te duur voor mijn portemonee, maar misschien dat er iemand anders geïnteresseerd is...

Gepost door: Dave | 07-08-09

De commentaren zijn gesloten.