08-07-09

Les pieds de vignes, les jambes du vin

Bordeauxtrip deel 1

 

De TGV raast in vijf uur van Lille naar Bordeaux
Aan zeventig euro heen en terug (jawel hoor, met dank aan PvdW) kan je er enkel te voet of met de fiets of desnoods liftend goedkoper raken. Nu ja, dat laatste was geen optie, welke chauffeur zou zo gek zijn negen onaantrekkelijke en doorlopend dorstige sommeliers naar la ville des Girondins te voeren?
Het station in Bordeaux is, net als de straten in de stad, een kluwen van gangen waar zelfs een gans z’n jongen zou verliezen. Gelukkig leidt moederkloek Roland ons feilloos naar onze verblijfplaats, Chateau des Roques te Lussac.
Het uitzicht vanop m’n kamer mag er zijn…

Uitzicht

De eerste dag is slechts een kleine prelude voor de rest van de reis. We ontmoeten in Fronsac de heer Michel Pontyprésident du Syndicat des vins Canon Fronsac en maker van Chateau Grand Renouille en Chateau de Pavillon, beiden heel mooie wijnen (100 % merlot) die menig St EmilionGrand Cru rode kaakjes zouden bezorgen. 

Onze andere afspraak verloopt aanvankelijk iets minder vlot. Op voorhand had ik al enig voorbehoud bij het bezoek aan Chateau Haut Pontet, want ondanks een verwoede zoektocht had ik op het net over deze wijn nog minder teruggevonden dan over de vrouwen in het liefdesleven van Koen Crucke. 
Mijn slechte voorgevoel wordt nog versterkt als bij aankomst blijkt dat er van een kasteel geen sprake is. Meer nog, we zetten voet op een bouwwerf waarbij we eerder aan houten lambrisering denken dan aan houten vaten. Binnenglurend zien we een paar werkmannen die ons vreemd aankijken naast een koelkast en een soort toog met enkele lege flesjes…Roquefort Trappist! Heel aantrekkelijk op dat moment, maar hiervoor zijn we vanuit Trappistenland geen 900 km ver gereisd. 
Onze goeroe blijft kalm en doet een paar telefoontjes.
Twintig minuten later komt een klein en fors maar aantrekkelijk vrouwtje ons verontschuldigend tegemoet. Mes excuses pour mon short, zegt ze maar daar had geen van de verhitte sommeliers problemen mee. Ze was niet verwittigd geweest door de verantwoordelijke en maakte dat goed met een interessante en zeer sympathieke rondleiding. Jawel, er stonden wijnstokken, en jawel, er lag wijn in barriques te rusten. Flessen kon ze niet aanbieden (huh?), maar we mochten van drie verschillende vaten proeven.
 

op vat
Stéphanie neemt een vatstaal van de cabernet franc sur lies

De druivensoorten worden afzonderlijk gelagerd (de assemblage gebeurt dus na de rijping op vat) waardoor we de cabernet franc en de merlot afzonderlijk konden degusteren. 

En…mijn voorbehoud was totaal onterecht geweest. Na het eerste slokje dacht ik onmiddellijk dat Haut Pontet de nieuwe ster van Saint Emilion zou worden. Iedereen was gewoon verrukt bij het proeven van deze bijzonder smakelijke en fijne wijn die een prachtige fraicheur en strelende tannines vertoonde. Plots hoorde ik Stéphanie een bekende naam vernoemen, en tot mijn verrassing bleek plots dat we de cabernet franc van… Chateau La Confession 2008 aan het proeven waren! 
Dat maakte dit bezoek plots een stuk interessanter en verklaarde ook de enorme kwaliteit van het proefstaal. Blijkbaar heette dit Chateau vroegerHaut Pontet en kende onze ervaren gids het nog steeds onder deze naam. Ondertussen is het de naam van de tweede wijn van het domein. 
Genieten dus van één van de vlaggeschepen van JP Janoueix (zie ook hierop deze blog)
Het staal van de merlot was iets minder complex, waarbij PeterVdV zich liet ontvallen dat ze in St Emilion maar beter de merlotdruif zouden verbieden. Alcooliques21
Het werd écht interessant toen we ook een staal cabernet franc mochten proeven uit de langwerpige vaten, speciaal ontworpen om extra contact te maken met de lies (gistresten) van de wijn.

ovalen vaten

Voor de niet-ingewijden, de wijn in barriques worden om de 3 à 4 maanden “gesoutireerd”, dit wil zeggen overgestoken naar een ander vat. Zo zorgt de lagering niet enkel voor een fijnzinnige oxidatie en een lichte houttoets, maar ook voor klaring én stabilisatie van de wijn. 
De wijn die meer contact had gemaakt met de lies leek me nog iets zachter dan de andere, maar beide stalen vertoonden volgens mij zowat dezelfde superieure kwaliteiten.
Wat begon in mineur werd aldus een mooie herinnering aan de langwerpige vaten en de volronde Stéphanie van Chateau La Confession.

Stephanie
Les sommeliers observent les pieds de vignes et les jambes de Stéphanie.

 

12:10 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (13)

Commentaren

Grand Renouille is inderdaad een mooie wijn - heb hier nog wat 99 liggen, super wijn en zeer aantrekkelijke prijs !

Gepost door: Jan VG | 09-07-09

Ik blijf achter mijn statement staan! ;-)

Gepost door: Peter VdV | 09-07-09

sigaren Ik vond persoonlijk het staal uit de 'sigaren' toch mooier dan dat uit de traditionele barrique: fijner en tegelijk voller met meer 'vettigheid'. Ter volledigheid dient het gezegd te zijn dat volgens Stephanie voor de verschillende types vaten dikwijls ook verschillende percelen worden gebruikt!

Gepost door: Peter VdV | 09-07-09

Typisch mannelijk... om nog geen 24 uren vrouw en kinderen achter gelaten te hebben en iemand zoals Stephanie als aantrekkelijk te bestempelen en naar haar benen te staren zoals een hond naar een bot. Ik kijk alvast uit naar het vervolg...
Mvg,
Stephane

Gepost door: Stephane | 09-07-09

Ja maar het was 'm vooral om haar karakter te doen!

Gepost door: vinejo | 09-07-09

en om de interviews zeker?

Gepost door: Rick | 09-07-09

Hie se daa se - 47 % ???

Gepost door: Marc | 09-07-09

Pondereitoe Hey KK , herkende de Ponty u nog na onze laatste degustatie bij hem? :-)
Is het niet Grand Renouil in S M d F ? :-)
Den 2000 was skitterend!
Was die Nathalie nie de "madam" van J P J ?

Gepost door: Venne | 10-07-09

Volledig exclusief hier bij Vinejo de achtste trappist: Roquefort! Waarschijnlijk dronken ze die bij stukjes kaas uit... Rochefort??:-)
Zouden ze die sigaarvormige vaten niet een beetje afgekeken hebben van Didier Dagueneau zaliger?

Gepost door: BDC | 10-07-09

Gelukkig Toch één oplettende lezer...
Volgende keer geen risico: Chimay ;-)

Gepost door: vinejo | 10-07-09

Kasteel Withof Iemand iets gescoord op deze veiling (bij Sylvies)?
Ik vond de richtprijzen wel vrij duur over het algemeen, ik heb zelf wat jaargangen van Kopar gekocht (Hongaarse top van Attila Gere)...

Gepost door: Jan VG | 13-07-09

Withof Ik had enkele (7tal?) biedingen geplaatst ja, allemaal binnen de richtprijzen, één enkele erover. Niks binnen!
Ik had zaterdag al eens gebeld, blijkbaar heel veel belangstelling en zotte prijzen. Ik citeer mevrouw Scott (van Sylvies): "blijkbaar zijn die mensen de prijzen van Withofs gewoon"

Hun 300.000 richtomzet zullen ze wel serieus overtroffen hebben.

Gepost door: Barre | 13-07-09

Blij dan mag ik blij zijn met mijn Kopar die ik net iets onder de min richtprijs heb gescoord...

Gepost door: Jan VG | 13-07-09

De commentaren zijn gesloten.