21-05-09

Cogito ergo sum--Ik denk dus ik erger mij-

Dum Tek Tek, hopsasa en hopla de stekker zit weer in. ’t Is maar dat ik een nieuwe vorm van communicatie heb gevonden, internet is namelijk alweer out. De laatste 2 weken heb ik me op het pad van de real life ontmoetingen gewaagd, dit is, simpel uitgelegd, het converseren en wijn drinken met échte mensen, dus als het ware het vertoeven in elkaars fysieke nabijheid. Deze vorm van contact met de medemens staat nog in zijn kinderschoenen maar ik garandeer u, het wordt hot.
Op momenten dat ik dan weer geheel alleen de ondraaglijke lichtheid van het bestaan diende te trotseren durfde ik me wel eens aan het nieuws wagen op onze nationale televisiezender. Enige tijd geleden zag ik beelden van enkele bezorgde ouders die al een week op voorhand aan een schoolpoort kampeerden teneinde de komende zes jaar de broeken van hun geliefde kroost met honderd procent zekerheid in die welbepaalde instelling te laten verslijten. Geen idee waarom nét dié school hun voorkeur wegdroeg, misschien gewoon omdat naar verluidt de mortel aldaar van superieure kwaliteit pleegt te zijn.
Tot daar de observatie, maar mijn ergernis werd gewekt door het antwoord van één van de kampeergangers op de vraag waarom hij dit deed. “Tja , we leven in een apenland hé” was het antwoord, waarbij hij zo olijk mogelijk in de lens keek en er net niet aan toevoegde dat hij de grootste aap was. De apenland-opmerking heb ik
 nét iets te veel gehoord, en dan nog veelal uit de hoek waarin bruin rapalje zich verschuilt. Nu ben ik de laatste om te ontkennen dat de politieke zeden de betrokken burger de laatste tijd de kast injagen en dat het alsmaar moeilijker wordt om in altruistische en eerlijke politici te geloven, maar een apenland? In Venezuela worden mensen gekidnapt en in de auto meegenomen naar hun naaste  familie en kennissen, waarbij men in elk huis een zo groot mogelijke bijdrage int om de betrokkene vrij te krijgen. Politie opbellen heeft geen zin, want men houdt zich niet bezig met zulke zaken, of erger nog, men is betrokken partij. Dat de plaatselijke Pablo zich ginds in een apenland waant valt te begrijpen. Maar het geklaag en gezaag van de rotverwende en zich murwconsumerende inwoner van dit Vlaamse lapje grond drijft mij alras weer naar de fles.
En daar zat gelukkig soms heel wat lekkers in. Laat ons nog eens beginnen met enkele verrassend mooie flessen uit onze plaatselijke supermarkt “Het Kruispunt". Ondermeer een klassieker van vroeger die ik herontdekt heb, Chateau Etang des Colombes
  (Corbieres). De 2006 is verbazend complex voor een wijn van 4 à 5 euro, maar een complexiteit die niet vermijdt dat de fles in een mum op is. Twee maanden terug dronken we van deze wijn uit de streek van Narbonne zelfs een prachtige, frisse...1996!

Ik testte uit hetzelfde consumentenparadijs ook eens enkele Italiaanse wijnen, de Salice Salentino 2006 is een charmeur maar wordt al snel vulgair, de Corvo uit Sicilie (nero d ‘avola) heeft eerst animaliteit, later puur rood fruit en veel zuren met een licht bittertje op het eind, maar dé aanrader is de Sasseo Primitivo 2006( 6,99€) die zwart fruit combineert met cacoao en vanille in een heel mooi evenwichtig en compact geheel. Proberen!
Over Italianen gesproken, dé Italiaanse referentie in het OostVlaamse blijft uiteraard Cavatappi. Op ons Italiaans avondje dronken we ondermeer de Cagiolo Montepulciano d’ Abbruzzo 2005 en de Montefalco Scacciadiavoli sagrantino 2002. De eerste was vlezig en geknoopt, met mokka, hout, leder en rijp zwart fruit, de tweede deed me denken aan een licht geevolueerde Médoc GCC met een evenwicht en lengte waar menig Vlaams politic een puntje kan aan zuigen.
Dé verrassing was de Rosso di Montalcino Collosorbo 2000 die al 5 jaar op zijn ontkurking lag te wachten en waarvan ik had gevreesd dat oeno-euthanasie noodzakelijk ging zijn. Welneen, deze wijn glorieerde als nooit tevoren, de rubber-en lederaroma’ s gierden door je neusgaten, het Brunello-gevoel was nooit veraf. Jammer genoeg verdeelt Delhaize deze wijn blijkbaar niet meer…
 Wat een apenwarenhuis!


sagrantino

12:16 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (21)

Commentaren

Glad you're back. Die Corbières is idd zeer mooi voor zijn geld.
Ik kocht de 2006 ook reeds, in promo natuurlijk (ik kreeg deze omdat de 2005 uitgeput was).

De wijnen uit la bella Italia dien ik nog te ontdekken,
alhoewel er hier al eentje ligt voor een volgende real life ontmoeting.

Gepost door: Tienne | 21-05-09

Mens erger je niet! En geen enkel woord over de Poliziano 2004! Foei :-)

Gepost door: Stef | 21-05-09

Corbières Ben blij dat je de kwaliteit van de corbières ook begint te ontdekken :-)

Die Poliziano 2004 heb ik ook in de kelder (gewonnen op een blinddegustatie concours) dus laat maar komen die proefnotitie..... ben benieuwd.

Gepost door: Vinama | 21-05-09

Die Vine Nobile van Poliziano was wel ok maar had er nét iets meer van verwacht. Vlezig en vol, dat wel, maar hij mankeerde naar mijn gevoel wat finesse.
Voor wat betreft de Corbieres : Eén van mijn allereerste berichtjes (ondertussen bijna 4 jaar terug) ging over de kwaliteit van deze wijn (zie link), dus qua 'beginnen ontdekken' valt dat nog wel mee ;-)

Gepost door: vinejo | 21-05-09

Mooi geschreven! Eindelijk eens iemand die de stekker insteekt ipv te dreigen met hem uit te trekken.

Op weg naar 7 juni zullen velen (nog meer) achter de fles grijpen.

This monkey's gone to Wal-Mart... :D

Gepost door: Tienne | 21-05-09

Hele aardige Rosso ook bij Poliziano maar vindt inderdaad de vino nobile elke keer weer op restaurant lekkerder dan apart en los van de maaltijd: finesse is inderdaad het woord. Die Etang was één van mijn eerste ontdekkingen: als ie zo goed is ga ik hem nog eens halen, bedankt voor de tip. Vond vroeger ook de Voulte-Gasparets goed, iemand recente ervaring mee ?

Gepost door: Rick | 23-05-09

honing De "apenland-oprisping" had op identieke wijze uit mijn pen kunnen lopen (misschien iets minder gevat, maar soit). Waar klàgen we in godsnaam over in dit ape...oeps...honingland?

Gepost door: PvdW | 23-05-09

You' re my man, PvdW!

Gepost door: vinejo | 23-05-09

honing (bis) Vanmiddag nog maar eens het bewijs ontdekt dat Rhône 2007 groot is. Bij Intermarché hing een klevertje -30% op een Beaumes de Venise, Château Redortier 2007. Dertig procent af van 4,87 euro, da's al gauw weer een winst van anderhalve euro in de pocket ;-)
Beaumes de Venise is nog maar sinds enkele jaren een "cru" in de Rhône, maar kan die nieuwe status blijkbaar (nog?) niet ten gelde maken. Onterecht, want in het glas is dit een grenache-getypeerde Rhône uit het boekje. Kruidig, warm en vol, maar absoluut niet lomp, niet alcoholisch (ondanks de 14%) en niet geconfitureerd. Ok, niet superlang en ook niet zeer complex, maar laten we het klagen en het steunen maar over aan wie dat het beste kan (zie hiervoor het Vinejo-artikel hierboven).
Google leert me dat deze wijn tussen de 18 en de 20 op 20 kreeg van RVF en dat de normale verkoopprijs rond de 10 euro draait. Het is goed leven in dit land van melk, honing en goedkope wijn.
(Waarmee ik niet bedoel dat er absoluut geen problemen zijn in dit honingland).

PS: Onnodig u te spoeden naar de Intermarché van Adegem: ze zijn al allemaal weg (da's zo een van die problemen die ik hierboven bedoelde)

Gepost door: PvdW | 24-05-09

Rubbergeur in de wijn? Dag Vinejo,
Interessant en mooi stukje proza. Echter, ben ik wel geschrokken van je positieve geursensatie van rubber bij de Rosso. Duidt rubber niet al op een verregaande oxidatie van de wijn. Naar mijn gevoel is dit al een ver teken dat de wijn zijn hoogtepunt heeft bereikt. Het is maar een bedenking en allicht zullen er velen zeggen dat het ervan afhangt wat je naar op zoek bent in wijn.
Alvast alweer mijn oprechte bewondering voor het meest professioneel wijnblog van Vlaanderen.
sdebacker

Gepost door: Stephane | 24-05-09

Real life ontmoetingen. http://pitchfork.com/news/35207-premiere-dinosaur-jr-i-want-you-to-know-stream/

Gepost door: Tienne | 24-05-09

@sdebacker Die rubbertoetsen zijn voor mij net een kenmerk van rosso' s en brunello's . Ik dacht altijd dat die afkomstig waren van het (Sloveense) hout. Dus allerminst een teken van oxidatie naar mijn mening (maar zo professioneel ben ik nu ook weer niet ;-))

Gepost door: vinejo | 24-05-09

rubber Idem voor o.m. negroamaro en pinotage

Gepost door: PvdW | 24-05-09

Rubber en oxidatie is ook geen link die ik automatisch leg...eerder te ontmoeten in jonge dan in oude wijnen, nee ? maar het is een wonderlijke wereld, de wijn, dronk deze namiddag nog een rosé uit de Languedoc uit 2005, Domaine des Jougla: beestig lekker maar ik stond al klaar om hem weg te gooien (oude rosé?bwarg). Net wel gezien dat ie 35% mourvèdre bevatte

Gepost door: Rick | 24-05-09

Rosé In 2004 dronk ik met mijn buur een Vannières rosé 1997. We vreesden het ergste maar ook die was... jawel, beestig lekker. (vond ik een mooie beschrijving voor een wijn op basis van mourvèdre ;-))

Gepost door: vinejo | 24-05-09

Capmartin And he is back! Ik val in herhaling maar mooi stukje en perfect verwoord van wat ik ook dikwijls voel!

Dit weekend ook nog eens in "Het Kruispunt" geweest. Bracht er, naast de Etang des Colombes :-), ook de Madiran Domaine De Capmartin 2006 VV (Tannat & CS, 9.99 Euro). Ondertussen al geproefd en toch wel zeer goed bevonden. Ik vond hem wel al verbazend makkelijk drinken voor zo een jonge Tannat. Anyway, wat Bandol/Mourvedre is voor Vinejo, lijkt Madiran/Tannat voor mij te worden !

Ook gedronken en ook goed gevonden: Chinon, Domaine de la Perriere, VV, 2006 (100% CF, Collishop, 8.99 Euro). Lichtjes gekoeld met dit warme weer, maar zeer elegante, fijne wijn. En ook: de wijn leek op dag 3 meer body te hebben dan op dan 1 ...

Gepost door: nco | 25-05-09

STANDARD ik ruik CHAMPIONgeur :-)

Gepost door: Venne | 25-05-09

@NCO Ik heb hier nog enkele flesjes van de gewone cuvee van Capmartin (6 euro of zo), moet die dringend eens proeven (2001 denk ik). En die Chinon licht gekoeld met dit weer, goed idee (hoewel een Bandolroseeke in deze omstandigheden ook niet te versmaden is :-))
@venne
In de buurt van Wasilewski hing naar het schijnt een serieuze animaliteit (bloedend tandvlees).

Gepost door: vinejo | 26-05-09

Karlsruhe - Heidelberg Totaal off topic, maar weet er iemand hier een interessant adresje voor een B&B (1 nacht) in Karlsruhe/Heidelberg - bij voorkeur dan nog op of in de beurt van een interessant wijndomein ?

Gepost door: nco | 26-05-09

Sorry Nico, mijn enige bezoek aan Duitsland tot op heden was de kerstmarkt in Keulen. Sedertdien ben ik minder in dat land geïnteresseerd...
;-)

Gepost door: vinejo | 27-05-09

@ Vinejo Te veel gluhwein gedronken? :-))))

Anyway, het was een long shot, je weet maar nooit of iemand hier een schitterende tip had....

Gepost door: nco | 27-05-09

De commentaren zijn gesloten.