09-05-09

Fons

Mocht u in het met kwissen volgestrooide Vlaamse land volgende vraag krijgen: “Idool voor jongetjes in de jaren ’70,  initialen FB”, aan wie zou u denken?
Het zou niet makkelijk zijn. Er zijn er namelijk twee.
Een half jaar terug overleed
Fons Bastijns. Fons was één van de steunpilaren van het grote Brugge uit de jaren van de opkomst van de punk. Het was de tijd dat Belgische ploegen nog iets voorstelden op Europees niveau, de tijd waarin 11-jarige jongetjes zoals ik nog konden dromen van het winnen van de beker der landskampioenen (de voorloper van de huidige overgecommercialiseerde Champions League).
Elk jongetje heeft idolen, elk jongetje heeft idolen nodig. Een volwassene waaraan je je kan spiegelen, een ideaalbeeld van de man waarvan je hoopt dat die eventueel ook in jou schuilt.
Fons Bastijns was er zo één. Niet enkel een knappe voetballer, maar ook een bijzonder mooie man, voor mij toen het archetype van de hero I’ d like to be. In deze overgemediatiseerde tijden zou dat ideaalbeeld wellicht doorprikt worden door een overdaad aan interviews, waarin misschien wel tot uiting zou zijn gekomen wat voor simpele duif zo ’ n Kempenzoon wel kan zijn. Ik weet nog steeds niet of Fons zulk een simpele duif was of eerder een belezen intellectueel, het kon en kan me nog steeds niet niet verdommen. Hij was mijn prototype van de getalenteerde gentleman, de speler die ik in gedachten had toen ik m’n eigen heroïsche voetbalduels uitvocht met mijn buurjongen.
Toeval bestaat niet, dezelfde periode had ik in een andere sporttak een even grote bewondering voor een andere Fons B.
Fons Brydenbach.
Mocht deze atleet vandaag lopen, de kranten zouden te dun zijn. Mocht iemand heden de exploten van Brydenbach herhalen, de sponsor- en reclamecontracten kwamen naar hem toegelopen als jonge bakvissen naar de eerste de beste kok uit een populair VTMprogramma.
Fons haalde in 1976 op de Olympische spelen in Montreal de vierde plaats in de 400 meter. In Moskou 1980 werd hij vijfde, in een wedstrijd die overheerst werd door lopers over wiens namen nu een diepzwarte dopingschaduw hangt.
Deze Kempische jongen was mijn tweede groot idool. Hij had een onwaarschijnlijke ‘cool’ over zich en combineerde dit met het uiterlijk van een adonis en een verbluffend perfecte loopstijl. Mocht Brydenbach 30 jaar later zijn geboren, elke Belg dweepte ermee.
Ik las net in de krant dat ook deze held uit mijn jongensdromen zijn laatste rondje heeft gelopen. Ingehaald door een veel te snelle kanker. Hopelijk wordt hij herinnerd door velen, wordt z’n naam nog talloze keren vernoemd. Al is het als antwoord op een vraag in één of andere landelijke kwis.
De vraag waarom hij zo snel de baan diende te verlaten valt jammer genoeg niet te beantwoorden.

fons
fonsbrydenbach

 

12:37 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (21)

Commentaren

Andere tijden, andere helden Mooi stukje over 2 grote namen die recent deel gaan uitmaken zijn van onze sportgeschiedenis. En hoewel ze van ver voor mijn tijd zijn (mijn helden, zowel op sportief als muzikaal vlak liggen meer in de eerste en latere stapjes van de 90's, Laudrup en Baggio) zijn ze wel symbool van een tijd dat menig Belg kon dromen van bekers, medailles en anders mooi... En nu niet voor te lachen, maar Brydenbach ken ik idd van een quizvraag:).
Toeval dat net onze grootste wielergod vandaag weer de voorpagina's haalt?

Gepost door: Michael | 09-05-09

FB “Idool voor jongetjes in de jaren ’70, initialen FB“
Ik dacht even aan FreddyBreck maar NIET dus....

@ Michael
En nu ga ik nog een lijntje snuiven want ik heb weer hard gewerkt vandaag dus dan verdien ik dat toch hé?

Gepost door: Bert | 09-05-09

Ik vind dit een zeer mooi stukje!

Gepost door: nco | 11-05-09

@ Bert Tuurlijk verdien je dat, maar denk eraan: 3 keer is scheepsrecht!:)
Zonde dat hij zo weer het nieuws haalt, een sporter zou immers enkel met sportieve zaken reclame mogen maken maja ondertussen hebben de kranten toch weer wat bladvulling.

Gepost door: Michael | 11-05-09

Hagelbuien Voor de Bordeaux-liefhebbers -
misschien wordt 2009 niet het beste jaar om het met een eufemisme te zeggen

http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_consumptie/Hagelbuien_vernielen_Franse_wijngaarden.8183675-430.art

Gepost door: Jan VG | 14-05-09

Re: Hagelbuien Over slecht nieuws gesproken zeg....

Gepost door: Bert | 14-05-09

eigenlijk krijgt de Bordeaux-streek wel regelmatig eens met hagel te maken : een thermische vore (onweerslijn) die ontstaat boven de Golf van Biscaje kan over de Bordeaux streek passeren om aan land te gaan en dit gebeurt heel frequent tijdens de zomer

ik denk dat het wel wat overdreven wordt : zware hagel is een plaatselijk fenomeen dat meestal zelfs niet zo lang duurt : sommige wijngaarden zullen inderdaad wel zwaar getroffen zijn maar of door die hagelbui 2009 een slecht Bordeaux jaar wordt lijkt me niet, maar kastelen waar die bui is overgetrokken zou ik toch geen primeur van kopen

ik ben Château Carlmagnus 2005 Fronsac aan het degusteren : schitterende wijn en dit maar voor een goeie 15 euro > echte aanrader!

Gepost door: Kris G | 14-05-09

Aan het genieten van een Jasnières- Clos st Jaques 2005 van Gigou ( domaine de la Charriere): zeer knappe wijn van een -voor mij toch- vrij onbekende appellatie. Kleur is lichtgoud, de neus gaat wat een riesling auslese, de smaak dan is complex, begint vettig waarna bloemetjes komen en hij afsluit met zuurtje dat het fris houdt. Mooie afdronk, echt een aanrader voor 10 euro, bewijst hoe goed loirewijn kan zijn maar dat wist iedereen hier wsch al:)

Gepost door: Michael | 15-05-09

Inderdaad Michael ik herken het een beetje. At vorige week een Marokkaanse kipschotel met ondermeer opgemaakte citroen (veel zuren en veel suikers) en dronk er een witte saumur bij van Chateau Fosse-Sèche, de Arcane. 15 euro en dus al een beetje veel geld maar niet echt in een goedkope winkel gekocht. In de neus bloemen, maar vooral stro en honing; mooi vet in de mond, nogal wat suikers, langer en complexer dan gisteren (de fles was al een nacht en een halve dag open; goed gestructureerd zelfs. Witte Loire's, het zijn verrassende wijnen als ze goed gemaakt zij

Gepost door: Rick | 16-05-09

Opgelegde citroen dus en niet opgemaakte: pas een artikel over het Gay EurovisieSongfestival gelezen en nog steeds beetje ziek: vandaar de lapsus waarschijnlijk

Gepost door: Rick | 16-05-09

Het ongeduldig lezertje Ik wil niet de verwende kleuter lijken en er zijn misschien redenen (die nogal persoonlijk kunnen zijn) waarom het zo lang duurt maar .... Waar blijft het volgende stukje?
Het moest allemaal maar niet zo leuk en interessant zijn, nèh :-)

Ik dronk deze week trouwens mijn eerste fles Bishop 2006 van Glaetzer. Een serieuse fruitbom maar de derde dag nogal extreem zoet. Mijn andere fles ga ik nog een aantal jaren kelderrust geven.

Gepost door: Carl | 16-05-09

@carl Gewoon effe checken hoe lang jullie zonder kunnen ;-)

Gepost door: Vinejo | 16-05-09

@vinejo ni echt lang meer

Gepost door: Rob | 16-05-09

zonder wijn kunnen of ... :-) leuke test

Gepost door: Venne | 17-05-09

Honger is de beste saus! Spreek uit ervaring nl. STANDARDman

Gepost door: Kris | 17-05-09

13 mei bij Gary Vaynerchuk: Chateau Pibarnon 2005 !

Gepost door: Rick | 18-05-09

[b]Hierbij aansluitend, over Ch. de Pibarnon :[/b] kort interview met Eric de Saint-Victor via volgende link :

Gepost door: vinosteve | 18-05-09

Oeps, precies een foutje gemaakt bij mijn hoofding ;-)

Gepost door: vinosteve | 18-05-09

Die link bleef me ook al volgen... Zeker maandag vandaag?

Gepost door: vinosteve | 18-05-09

En nog altijd geen nieuw stukje :-(

Gepost door: nco | 19-05-09

Barbera d'Alba Laura 2007 Ferdinando Principiano Zeer lekker: Barbera d'Alba Laura 2007 van Ferdinando Principiano. Aciditeit neemt af na 20 minuten karaf. Mooi rijp fruit van aardbeien en krieken, goeie materie, mooie lengte, sappig. Dit vind ik veel leuker dan de Barbera 2006 van Pio Cesare. Maar ik proef die laatste zeker nog opnieuw...

De Laura met rigatoni pijnboompitten,stukjes worst,venkelzaadjes,peperke,witte wijn,polpa,look,basilicum,peterselie en grana padano on top gecombineerd.

Gepost door: Matten | 19-05-09

De commentaren zijn gesloten.