30-04-09

Sardinees badineren

Rick heeft het over Sicilië, wij vertoeven met Gerten nog even in Sardinië...

Paasmaandag. Schitterend weer. We beslissen na de middag naar het strand in Valledoria te gaan. ’s Middags eten we in het zonnetje op ons terras onder de parasol Penne al Tonno. We degusteren er een witte vermentino bij: Giogantinu, DOCG Vermentino di Gallura, 2007 uit het noordoosten van Sardinië. De Vermentino is in Frankrijk gekend als Rolle. Intense gele kleur. Deze wijn is fruitig, rond en vol. Kruidigheid en vers rijp fruit. Droog zonder poérdroog te zijn. Heerlijk in deze omstandigheden. Na het strandbezoek open ik nog een rode Santadi, Rocca Rubia, DOC Carignano del Sulcis, 2005 uit het zuidwesten. 100% Carignan, 12 maand verblijf op vat. Donkerpaars. Tabak, zwart fruit, cederhout. Wat meer zuren dan de Costera waar nog wat van over is. Zeer aangenaam en evenwichtig in de mond, maar de wijn dooft wat uit en laat een te beperkte afdronk na (3 seconden).Is dit te wijten aan de Carignan die een toch wat kwalijke bulkreputatie heeft (zie vroeger Languedoc) ? Rendementen beperken is de boodschap als je deze druif dragend wil maken. 13,99 € vind ik hoe dan ook te veel geld voor deze  wijn. 


 can rocca rubia

De volgende dag trekken we er al vroeg op uit. We bezoeken Alghero, stad in het noordwesten die lange tijd onder Spaanse heerschappij vertoefde. Men noemt het oude centrum Barcelonetta en het doet inderdaad denken aan de Bario Gotico (voor wie ooit Barcelona bezocht). Het lokaal dialect is hier nog steeds.. Catalaans. In een typisch restaurantje bestel ik een dorade, gesmoord in Vernaccia di Oristano. De vis wordt voor mijn neus deskundig gefileerd. Eén woord: heelijk ! Maar zeer zout… Vernaccia is een sherry-achtige liquoroso (15°). Ik moet dringend zo’n flesje kopen. In de namiddag bezoeken we naar het uiterste noordoostelijke punt van het eiland. We wanen ons in de Caraïben met sneeuwwitte stranden en turkooisblauwe zee. De kinderen duiken voor het eerst dit jaar kopje onder in het water. Terug thuis moet een fles Sella & Mosca, DOC Cannonau di Sardegna, 2007 er aan geloven. Sella & Mosca is het grootste, meest commerciële en -exporterende domein van Sardinië. Wat een verschil met de Costera ! Deze wijn is zeer licht van kleur (“rosso robino” zegt het etiket), het lijkt wel een Pinot Noir. Aanvankelijk wat spumante die echter na een tijdje verdwijnt. Zeer sterke concentratie, koffiebonen, toost, discrete tannines. Afdronk 8 seconden. Dit lijkt op de Duitse Spätburgunder die ik recent nog dronk. Niet slecht en zeer betaalbaar (5,49€ in de supermercado). Dit domein heeft een uiterst uitgebreid gamma en heeft oa ook Carbernet Sauvignon, Sangiovese, en Sauvignon Blanc aangeplant (www.sellaemosca.com). 

cannonau di sardigna

Een dagje later stralende zon. ’s Morgens besluiten we onze eerste BBQ van het jaar te doen. Al vroeg gaat een fles Silvio Carta, Vernaccia di Oristano, Riserva, 2002 open (6 €). Deze aangesterkte aperitiefwijn is gemaakt van 100% vernacciadruiven en heeft een alcoholpercentage van 15%. De kleur is amber. De geur:  amandelnoten, honing. De smaak is droog, vol, aanhoudend met een aangename verhouding tussen zuur en bitter. Best te vergelijken met een oloroso-sherry, maar de oxidatie is niet via een solerasysteem verkregen, maar door opslag in open vaten. Super ! Bij de BBQ nog een rode Jerzu, Cannonau di Sardegna, 2006. Deze is lichtvoetig, smaakt naar zwart fruit, heeft een hint van drop, is licht rasperig met wat zuren in de medium afdronk. Geen wijn om lang te onthouden wat mij betreft. Daarna met z'n allen weer naar het strand in Mariza. De dagen rijgen zich snel aaneen...

can vernaccia 2002

(Wordt vervolgd)

Gerten

16:00 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (11)

Commentaren

Schitterend Schitterende trip, me dunkt
waarin we ons volledig kunnen inleven dankzij de beschrijvingen en
ronduit grandioze foto's...

Gepost door: Bert | 30-04-09

Even off topic ik drink momenteel een stevige, volmondige CdRhV: Domaine Grand Nicolet, 'Vielles Vignes', Rasteau 2006.
Diep donker paars, zeer gefragmenteerd, intens volle mond van fruit en finesse samen. Kreeg van Parker een 91 en is die zeker waard.

Gepost door: Bert | 30-04-09

@ Bert
Ik ben aan de Château Saint Roch cuvée Chimères 2006 u welbekend. Zwart rijp fruit, mooi bitter, afdronk van hier tot ginder. Parker 92/100.

Gepost door: Gerten | 30-04-09

Ook ik zet er ook nog eens die andere bij die je nu ook kent:
Côtes du Ventoux, Terrasses van Chateau Pesquié.
Een stuk luchtiger en lichter dan die CdRh van daarnet (en straks) maar toch zeer aangenaam: floraal en kruidig in de neus. Veel rood fruit in de mond met gepaste tannines en bekoorlijke afdronk.

Ook nog een restje Spaanse Panarroz (Jumilla, Bodegas Olivares, 2006) geproefd:
die assenbak was weg, maar de stevige mond was er nog steeds (vrouwlief vond deze desalniettemin absoluut niet ok, wegens veel te krachtig :-) )

Gepost door: Bert | 30-04-09

Ik ben mijne sherry toch wel nie vergeten zeker

Gepost door: Gerten | 30-04-09

die Trappist was er mss te veel aan :-)
Er zal alvast één iemand content zijn

Gepost door: Bert | 30-04-09

Black Albert is toch goe zonne.... na zo wa fleskes wijn

Gepost door: Venne | 30-04-09

Toevallig ook Pesquie geopend gisterenavond. Beschrijving komt overeen met die van Bert, vond wel de zuren behoorlijk dominant voorlopig (maar dat lijkt me typisch rhone 2006--heeft wat tijd (of zuurstof) nodig denk ik)
Sherry is op komst mon cherie

ps: Iza vond u ne snellen
maar ze heeft dan ook amper gespuwd.

Gepost door: vinejo | 01-05-09

Pesquie 2006 Zuren zijn vandaag mooi getemperd. Héél smakelijke wijn, 90 van RP is niet onterecht vind ik.
(Jaja, vroeg aan de wijn maar op een feestdag moogt ge toch aperitieven en daarbij t is dag van de arbeid en dan werken we aan ons smaakpallet )

Gepost door: vinejo | 01-05-09

Ja, trappist nu weet ik het weer

Gepost door: Gerten | 01-05-09

De refter Gisteren zeer lekker gegeten in De refter, de bistro van Geert Vanhecke. Mooie façade, zeer geslaagd interieur. Niets aan te merken op de schotels: terrine van kreeft, konijn met bier dat lang gegaard werd, geserveerd in een parmentier, uitstekende camembert als afsluiter. Ik vond De refter beter ingericht dan de Museumbrasserie in Brussel (waar Peter Goossens een tijd consulent geweest is). Gezelliger, smaakvoller en gepaster voor een brasserie. Het eten is zeker van hetzelfde niveau.
Op de wijnkaart zag ik Côtes du Rhône 2004 van Château des Tours blinken voor 45 euro. (een van de goedkoopste) Na het proeven van hun Vin de pays de Vaucluse heb ik net geaarzeld. Zwart fruit en zwarte truffel in de mond, lengte, zeer goed. Na een tijdje evolueerde dit meer naar vijgen en pruimen en een nogal zoet karakter. Ik vond dat op het einde een beetje storend. Wel een perfecte match met het konijn met pruimen ;).

Gepost door: Matten | 03-05-09

De commentaren zijn gesloten.