27-04-09

Zingen en zuipen in Sardinië

Deze week neemt vliegend wijnreporter Gerten ons mee naar het eiland van het typische mannengezang, Canto a tenores


Pasen op Sardinië. Regen op de groene heuvels. ’s Morgens naar Castelsardo getrokken, eeuwenoud stadje op een rotspunt dooraderd met kleine steegjes en steile straatjes met vele trappen. De modern geschilderde kruisweg in de Duomo ziet er wat belachelijk karikaturaal uit. In een restaurantje genieten we van een Sardische schotel: gegrilde lamskoteletjes en worstjes, de onvermijdelijke pecorino en kruidig gebakken aardappels (rosemarijn, thijm…). We drinken er rode wijn bij: Argiolas, Costera, DOC Cannonau di Sardegna, 2005: donkere kleur, baksteenrood, grote concentratie, kruidigheid met vooral laurier, tabak, zwart fruit. Een volle, vlezige rode wijn, groot evenwicht, mooie structuur. De wijn heeft 10 seconden afdronk en er past geen betere bij dit gerecht. De dag erna koop ik nog zo’n fles in de supermercado (7,5 €, op importwebsites ca 15 €). Aan het residu te zien is hij niet gefilterd. Wij drinken hem ’s avonds bij een gezellig houtvuur in ons vakantiehuis. De eigenaar is een smaakvolle Duitser (het bestaat !) die voor Zwieselglazen heeft gezorgd. De dag erna heeft de wijn lichte toost; hij kreeg een verblijf van 10 maand op kleine Franse vaten (of kwam dat van de haard ?). Uitstekende wijn die je zo in de Languedoc zou situeren. Cannonau is eigenlijk niets anders dan de Alicante of Grenache die door de Aragonezen eeuwen terug is geïmporteerd. Daarnaast bevat de wijn ook Carignan en Bovale (lokale druif). Argiolas is één van de betere wijnproducteurs op Sardinië met een uitstekende website www.argiolas.it. Professioneel bezig. De alom als beste Sardische wijn omschreven cuvee Turriga, eveneens Cannonau, is van hetzelfde huis. Maar daarover later meer.

argiolas costera

Gerten (wordt vervolgd)

 

09:28 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (10)

Commentaren

KLinkt goed Die Argiolas ligt ook in mijn kelder, 6 stuks denk ik. Ik heb hem nog niet geproefd, maar klinkt veelbelovend.
Ik weet wel niet meer vanbuiten waar ik hem gekocht heb...

Gepost door: Jan VG | 27-04-09

Jacquel Die Argiolas Costera 2006 & 2007 staat voor 9.50 € bij jacquel.be.
Dankzij je verwijzing naar grenache begint nu ook een lampje te branden. Heb al een paar keer cannonau gedronken en merkte iets herkenbaars ....

Gepost door: Rob | 27-04-09

@ Rob Blij te vernemen dat Costera ook in Belgie te koop is. Ook de 2000 is voor 12,19 EUR te krijgen bij Jacquel

Gepost door: Gerten | 27-04-09

Jacquel - Argiolas Wel niet vergeten dat Jacquel altijd prijzen zonder BTW afficheert. Dan is 9,95 EUR/ incl. BTW bij Delicasa.com een betere deal.

Gepost door: erwin | 27-04-09

Merci voor de btw-toelichting.
Met wat googlen gevonden dat Costera 2005 bij R Parker 91 behaalde...

Gepost door: Gerten | 27-04-09

Als je van Cannonau houdt vergeet dan niet de wijnen van de Cantina Santadi ! Maar Argiolas is inderdaad ook erg lekker

Gepost door: Rick | 28-04-09

Santadi komt ook nog aan bod, maar ik vond Argiolas top

Gepost door: Gerten | 28-04-09

Cannonau bij Ronaldi.de kost 7,85. De Santadi Grotta Rossa vond ik overigens prijs/kwaliteit top. Ga de Cannonau ook eens proberen.

Gepost door: Robiolo | 28-04-09

Mooi stukje! Pasen op Sardinië..klinkt zo goed.

Onlangs gedronken en zeer lekker bevonden: (die tweede deze middag eigenlijk)- Finca Resalso parte 2 van Emilio Moro (Ribera del Duero) 2007: zo uit de fles, zeer elegant. Mooi geparfumeerd fruit met kirsch, aardbeien, peper, zoethout en lichte drop. In de mond beeldig rijp fruit. Tannines? Sensueel. Tegen de avond veranderde hij van karakter: stoerder, zwart fruit, hogere aciditeit. Beslist een mooie wijn.
- Domaine des Tours, Vin de Pays de Vaucluse 2005: kleur van een Bourgogne uit 2005, praliné met kers en kirsch in de neus. Zeer sappig in de mond, mooie vulling. Fles gaat een snelle en gewisse dood tegemoet. Om toch eens af te kicken van alle geconcentreerde fruitmonsters is dit perfect.(leuk is ook de 12.5 graden alcohol)

Gepost door: Matten | 29-04-09

Finca Resalso Moro en Domaine des Tours VdPV 2005: Allebei gedronken vorige week.
Beschrijving:
Zie Matten (100%)

Gepost door: vinejo | 01-05-09

De commentaren zijn gesloten.