06-04-09

René, Manu en César

Zowat de meest noordelijke rode Bourgogne wordt gemaakt in Irancy. Dit dorpje, dat in 2000 de AOC-status verkreeg, ligt op een tiental kilometer afstand van het mekka van de witte Bourgogne, Chablis.
Dit weekend had ik voor het eerst de gelegenheid om een Irancy te proeven. Steven en Gerten schonken elk een wijn blind , en het toeval zorgde voor een uitzonderlijk interessante confrontatie.
De eerste wijn had vegetale en kruidige aroma’ s, kersen, aardbei. Na het vegetale in de neus vreesde ik voor een onrijp of groen mondgevoel, maar de wijn was naast lichtvoetig, lang en elegant in de mond, ook bijzonder rijp en evenwichtig. Gerten vond in de afdronk wat koffie terug en wij beaamden zijn suggestie volmondig. Deze Irancy van Domaine Verret, L ‘Ame du Domaine 2005, manifesteerde zich als een Pinot noir pur sang, een uitzonderlijk pure Bourgogne. Nu ja, pinot noir pur sang klopt niet helemaal. Irancy is uniek voor de toevoeging van de druif César die 10% van de assemblage mag uitmaken. Een ontdekking, en deze Verrets doen gelukkig niet mee aan de Pak de Poen show, ze vragen voor deze wijn een twaalftal euro. Binnenkort verkrijgbaar bij Wijnhuis Tinto.
De tweede wijn had in de neus kreupelhout, gerookte toetsen, klein rood fruit en bij aanvang ook animale aroma’ s,. We dachten aan reductie maar waarschijnlijk ging het gewoon om een wijn die wat “pinoteerde”. In de mond vonden we een mooie concentratie en een uitzonderlijke soepelheid die we aan sommige van onze politiek actieve Zuiderburen zouden toewensen. Het zoetige op het einde deed denken aan een Duitse wijn, we durfden zelfs gewagen van enige chaptilisatie (toevoegen van suiker aan de most). Maar toen we het etiket zagen
  wisten we dat het gewoon ging om uitzonderlijk rijp geplukte druiven van de Spatburgunder van weingut Geil, verkrijgbaar bij Vinikus. Indien u deze wijn op het internet wil opzoeken, vergeet niet er “weingut” bij te typen, zo niet kan dit voor verrassende zoekresultaten zorgen…
Samenvattend, twee interessante en heerlijke wijnen uit dezelfde prijsklasse, waarbij onze voorkeur uiteindelijk toch ging naar de authenticiteit van de fransoos. Daar blijf je gewoon van drinken. De AA is verwittigd.

Irancy

 

12:58 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (5)

Commentaren

Irancy Mooi stukje, had nog nooit gehoord van Irancy of van César... Zijn deze wijnen over het algemeen ook budgetvriendelijker dan de "centrum" Bourgognes?

Gepost door: NCO | 07-04-09

Irancy vinde bijna ni Als je wijn uit Irancy in België kan vinden zou ik hem zeker eens proberen. Ik heb het gevoel dat nog maar weinig wijnhandelaren ze durven aankopen. Het is zeker niet de bekendste regio uit Bourgogne maar voor deze prijs/kwaliteit verhouding moet je elders al goed zoeken. In’t kort. Sinds 1999 hebben ze hun eigen appellatie verkregen ( vroeger ‘Bourgogne Irancy’) en de wijngaarden liggen in een amfitheater. Dit microklimaat gelegen in de meest noordelijke regio van Bourgogne zorgt voor een eigen karakter in deze wijnen. Maar vooral het gebruik van de druif ‘César’ maakt deze appellatie interessant. Een lokale druif die nergens anders terug te vinden is. Normaal gezien mag men maar 10% van deze druif assembleren met Pinot Noir maar sommige cuvées bevatten wel 20%. Ze geeft de wijn een iets harder karakter ( vanwege de tannines ) maar zorgt dan ook voor wat meer bewaarpotentiëel. Enfin, zoals gewoonlijk geeft deze druif pas zijn kwaliteiten prijs op een geschikt terroir met lage rendementen.
In hun jeugd vertonen de wijnen vooral aroma’s van kersen en cassis. En ik heb vernomen dat ze zeer goed kunnen bewaren ( meer dan 10 jaar ) maar heb nog niet het plezier gehad om een oudere jaargang te drinken ( er liggen wel een paar 2005’s in de kelder om in 2015 te kraken )
Als je de regio eens wil bezoeken kan ik domaine Colinot aanraden. Een levende legende in de regio met wijnen uit de beste ‘climats’ uit Irancy ( Les Mazelots, palotte ). Ook zijn Veilles vignes is schitterend. Zijn dochter, Stéphanie, maakt er sinds 2001 de wijnen en doet dit zeer goed. Knappe madame trouwens... Zij behoort tot de bende van die nieuwe generatie in Bourgogne en heeft haar studies in Beaune gedaan samen met onder andere Sylvain Pataille en Nicolas Rossignol.

Gepost door: KK | 07-04-09

Merci KK! Ik wist dat er hier of daar wel een knappe madam ging opduiken
;-)

Gepost door: vinejo | 07-04-09

amfitheater Mooi stukje inderdaad. Als je op deze link klikt krijg je een zeer mooi beeld van het amfitheater waar kk naar verwees : http://www.irancy.org/vins-rouge-bourgogne.php

Domaine verret is gehuisvest in Saint-Bris-le-Vineux en maakt naast Irancy dus ook Sauvignon de St-Bris (de enige Sauvignon blanc in Bourgogne) maar ook nog wijnen van andere appellaties : B. Côtes-d'Auxerre, B. Passetoutgrain, B. Aligoté, Chablis en Crémant de Bourg.
Hun allerbeste wijn is trouwens ook van het terroir Palotte waar kk naar verwees.

En dan hebben we het over de andere (soms interessante) appellaties in de omgeving nog niet gehad : B. Coulanges-la-Vineuse (lijkend op Irancy maar doorgaans iets lichter), Chitry, Epineuil en Vézelay, die Fransen hebben het ons wijnliefhebbers toch niet gemakkelijk gemaakt...

Gepost door: Steven | 08-04-09

@ KK knappe ontdekking!! "Meest noordelijke" regio.... dus kunnen we zeer binnenkort hier ook césar en PN gaan oogsten!

Gepost door: Venne | 08-04-09

De commentaren zijn gesloten.