26-03-09

Winematch: Rieplee!

De vorige match met Matten en Tienne moest worden overgespeeld wegens...eh...verdachte bewegingen op de gokmarkt in China. Vandaar, opnieuw tien flesjes opengetrokken, geproefd en besproken. Om de markten niet te veel te verstoren geef ik de proefnota' s zonder referentie maar in kwalitatief stijgende volgorde. Aan de lezer om ze bij de juiste fles te plaatsen.

Danseurs

1. Verse aardbei, gebak, chocolade, mokka, mooie mineraliteit maar ook..lichte kurk. Jammer. 

2. Appel en  gerookte toetsen in de zeer fijne neus(die in eerste instantie deed denken aan een knappe Bourgogne) In de mond een mooie vettigheid maar zeer hoge zuren die de wijn gewoon pérfect deden matchen bij  de tartaar van tonijn in zure room met ansjovis en pijnboompitten
88/100

3. Deze wijn plaatsten we in het zuiden van Frankrijk of zelfs Spanje. Veel materie, ferme structuur, prosciutto, sprokkelhout en leder in de neus, naast peper, nootjes, amandelkoekjes. Leek nog niet helemaal op zijn plooi, deed lichtjes denken aan een vis op het droge (enkel qua tegenspartelgehalte gelukkig). Toch 89 punten!

4. Bij een slok van deze wijn hoorde je het geluid van een beet in een frisse groene granny. Ragfijn bouquet, witte bloempjes, mooie frisse mond (citrus) met mooie lengte, acaciahoning, confituurtaart (brioche, biscuit), jonagold, zelfs jonadiamond. Negen maanden oude vaten, 12 maanden sur lattes. 89/100

5.Biscuit, vanille, vuil ondergoed en onderhout, gedroogd fruit, sigarenkistje in de neus. Een mond vol bosvruchten, bramen, frambozen en pruimen, suave stijl, heel mooi body en knappe afdronk.90/100 

6. Herfst in de neus met onderhout, leder, champignons, geconfijt fruit, tabak. De mond is in eerste instantie vooral verbazend fris met prominente zuren en veel materie, maar gedurende het ganse mondgevoel  trekt deze wijn lichjes droog (dus niet enkel op het einde, de wijn gaf echt een (te) droge indruk). Héél mooie wijn maar niét af. 90/100

7.In de neus kirsch, aardbei, munt, rozemarijn, skai, amandel. Meteen zeer lekker, open in de mond, een complexe zoetigheid, zeer zuiver en mooie fraicheur. Ik dacht aan een Chateauneuf in de stijl van Charvin, Tienne opteerde voor Languedoc. Deze wijn kreeg 94 van RP, wij gaven ‘m ruim 90/100

8. Frisse neus, Danoneyoghurt (perzik) en Chiquitabanaan, lactisch en romige neus, in de mond een obese gevoel maar niet té zwaar (denk comebackkid KC)  met mooie houtmineraliteit en een licht bittertje in de énorme afdronk. 91/100
Paste dan weer als een koe met hoge hakken (nee, niet Anke Vandermeersch, ik wil geen vee beledigen) bij de bisque met langoustine. 

9. Zeer donker van kleur. Bij aanvang in de neus vooral hout, mokka, gebrande toetsen, na een kwartiertje kwam deze wijn in een schitterend tertiair evenwicht. Een zijdezacht mondgevoel zorgde voor het meest hedonistische moment van de dag. Koffieboontjes in de ellenlange afdronk. Vorige fles viel wat tegen (zie blog), nu was het “grote klasse” volgens Matten en we waren het met hem eens. 92+/100 

10. Abrikozen, honing, brooddeeg, rozijnen, exotisch fruit, enorm vol in de mond maar zo harmonieus en complex, dik en vettig maar allesbehalve plakkerig, wat houttoetsen in de eindeloze afdronk. Eén van de beste wijnen uit deze appellatie die ik ooit dronk. 94/100

 

la perle en co

 

leoville las cases

lafaurie

 

22:59 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (42)

Commentaren

4. Had je bij 4. geen Lambic, zowel in de neus als in de mond? Ik proefde die nu inmiddels al een paar keer (is gemaakt door de beste biodynamische kameraad van Patrick Maurel, u bekend van zijn Pic Saint Loup) en telkens opnieuw valt hij me daardoor wat tegen. Maar misschien heb ik een mindere jaargang van deze vin de table (LOT 2006 zette de sloeber dan maar op het etiket).

Gepost door: PvdW | 26-03-09

Tja, en wat 10. betreft, Condrieu is top newaar...

Gepost door: PvdW | 26-03-09

10. Condrieu
9.Leoville
8.Sauternes
7.Gardine
6.Margaux
5.Pessac
4.La Perle
3.Faugères
2.Macon
1. Saint Em.
maar het kan ook anders zijn...

Gepost door: gert | 27-03-09

Pas Ik ga me niet wagen aan de juiste combinaties...
Genoten van de TN's: jonadiamond, vuil ondergoed (moet ik daar nu ook al gaan aan ruiken ? :-)), koe met hoge hakken...

Gepost door: NCO | 27-03-09

@Pvdw: was dezelfde fles - LOT 2006 inderdaad. Maar eerder veel witte bloempjes en zeer gelijkend op de neus van de Champagne van zijn vader Jacques Beaufort vind ik. (en toch is dit 90% chardonnay en die van zijn vader, de gewone brut, 80 % pinot noir...)
We werden al in verlegenheid gebracht bij het ontkurken van de fles.. 'k Zal de volgende keer aan Lambic denken.

Zijn juist:
4: La perle :-)

Gepost door: Matten | 27-03-09

Faugères 7 Monbousquet 9
Sauternes 10
Condrieu 8

Gepost door: Bruno | 27-03-09

Bruno, spot-on!

Gepost door: Matten | 27-03-09

Sterk Bruno, 4/4 !!!
Met de Perle is dat de helft juist. (Gert had teveel vertrouwen in mij--waarvoor dank ;-), t was dus Stefaan die juist zat ;-))

Wie is eerst met 10/10?

(ja, pvdw, ik weet het, die abrikozen waren een instinkerke (pun not intended)...

Gepost door: vinejo | 27-03-09

1les granges de gazin
2 onbekende soldaat: aan de fles te zien gok ik op duitser
3 gardine
4 la perle
5 du tertre
6 leoville
7 faugeres
8 condrieu
9 monbousquet
10 sauternes

Maar het kan ook anders zijn:)

Gepost door: Michael | 27-03-09

Oh neen, je hebt dat goed gezien!
Geen Duitser, wel: Sylvaner l’Hermitage Vieilles Vignes Zellberg 2005 van Domaine Julien Meyer.
(late oogst met botrytis, opvoeding
reductief gedurende 24 maand)

@PvdW: Hoe meer ik aan Lambic denk, hoe meer ik begin te geloven dat dat een zeer goede typering is.. Maar niet jouw ding ?

Gepost door: Matten | 27-03-09

gokje Ik zou de volgorde van Michael omkeren:
5 -> leoville (jaartal niet goed zichtbaar: 1994?)
6 - >du tertre: geconfijt fruit en droogte te wijten aan "la canicule"?)

Gepost door: Bruno | 27-03-09

Inderdaad 1994. Maar Michael zat toch juist.. Du Tertre was mooi evenwichtig niettegenstaande "la canicule". Goede aciditeit. Wij dachten in eerste instantie eigenlijk aan rechteroever.. (suave stijl)

Gepost door: Matten | 27-03-09

KNAP Michael, bravo.
Ben fier op mijn lezers ;-)

Gepost door: vinejo | 27-03-09

@Matten Ik hou wel van Lambic, maar rond het Brusselse vind ik iets interessanters dan een fles aan 10 euro voor driekwart liter.
Ik heb me (echt waar) al afgevraagd of je die schuimwijn niet beter zou aereren/karaferen. Iemand ervaring?

Gepost door: PvdW | 28-03-09

@vinejo En toch denk ik dat de beschrijving van de 10. ook bij Condrieu zou passen. Toch zeker bij de Condrieu die ik hier (nog even) liggen heb... ;-)

Gepost door: PvdW | 28-03-09

@ vinejo Merci, hoewel het berekende gok was :)
Maar die Du tertre 2003 hebben we hier recent thuis ook gedronken en de beschrijving, vooral de rode vruchten, kwam me bekend voor.

Gepost door: Michael | 28-03-09

afkijken.... ik heb een déja vu... door af te kijken van PvdW haal ik slechts 1/10, anders had ik 3/10 !!! (had ik vroeger op school ook dikwijls aan de hand). Gedronken; Beau sejour Becot 2004 (prima maar net niet groots), Petit Bocq, Saint Estephe 2005 (prijs-kwaliteit top), Monestier la Tour 2005 Bergerac (veel wijn voor weinig geld, top), Camensac 2005 (tja, beetje mager).

Gepost door: gert | 28-03-09

Du Tertre 2003 Zoals Matten schreef, we dronken deze wijn blind en dachten aan een RECHTERoever. Even deze wijn opgezocht op LPdV en wat lees ik over de 2003?

"J'ai plutôt eu l'impression de goûter un saint-émilion moderne qu'autre chose, et cette impression s'est confirmée le lendemain. Et comme par un fait exprès, une semaine plus tard Mondovino était rediffusé à la TV. Bien que comparaison ne soit pas raison, j'ai bien entendu M. Brodaent dire qu'on faisait du pomerol aujourd'hui à Margaux (certes au sujet de Kirwan, et non de du Tertre). "

Straf hé, M&T, hoe gelijklopend...

@gert
LOL
ivm BBecot04: Ook al een flesje van geopend (met Bert) en zelfde conclusie: net niet groots...

Gepost door: vinejo | 28-03-09

Tja maar gelukkig hadden we ook witte bloempjes, lekkere citrus en zelfs wat biscuit. Dus wel echt goed onthaald; mijn compagnons dachten zelfs aan Champagne..

De Lafaurie was goddelijk lekker: hedonisme alom, net zoals de Monbousquet. Bijna geen opmerkingen i.t.t. de Léoville. Beetje een ontgoocheling voor mij. Eerste keer dat ik dit proef en zoals gezegd prominente zuren van begin tot einde.

De Magnoux van Saint-Antonin (2004) was verrassend toegankelijk. Wat een verschil met de 2006 die ik vorig jaar 1 keer proefde. Zeer lekker maar ik vraag mij, als dit zo snel evolueert, wat is de houdbaarheid dan?
Op dit moment ben ik de Tradition 2006 van Saint-Antonin aan het proeven. Knap hoor voor een tweede wijn! Morgen zullen tannines en zuren wel wat gaan liggen zijn.

Gepost door: Matten | 28-03-09

@gert He, die Monestier La Tour vind ik ook bijzonder voor zijn prijs. Ik ben aan het praten met de eigenaar om het verhaal van dat domein op mijn blog te plaatsen. Daar hoort ook een verticale bij, misschien moet je komen helpen. Wordt vervolgd...

Gepost door: Rick | 28-03-09

en waar is die te vinden, die Monestier?

Gepost door: PvdW | 28-03-09

@ PvdW Momenteel nog te koop in de Cora, wijnfestival. Dit aan 6.29eur. (heeft 3 sterren Hachette) Verder gekocht in Cora; Chat Malrome, Bord. sup. aan 6.29 (Cc. Hachette), Jean de Cascatel 2005, Corbieres (Cc)aan 3.79 ; Dom. de Reuilly (Cc)aan 7.49; Cazes 2006, Rous. aan 6.29 (idem Cc); Becassier, Rhone aan 4.99 (Cc.)... dus mij wat(veel) laten leiden door Hachette.

Gepost door: gert | 28-03-09

Domaine Les Grands Bois Cuvee Philippine 2007 Vorige woensdag heb ik de lange, harde reis ondernomen naar Dirk Grandry om ladaar mijn bestelling (en al een deel van de bestelling van barre) op te halen.
Mijn bestelling zag er als volgt uit
6 x Dom es grands Bois Cuvee Philippine 2007
2 x Dom Charvin 2005
2 x Clos Mogador Nelin (blanco) 2006
2 x Glaetzer Bishop 2006
2 x Dog Point Sauvignon Blanc Section 94 2006
1 x Dom Fondreche Fayard 2007
1 x Finca Allende Rioja 2004
1 x Emilio Moro 2005
1 x Fattorio La Massa 2006
Ik heb net een half flesje achter de kiezen en ik moet zeggen ........ WAUW.
Zo'n wijn voor zo'n prijs. Du jamais vu. Net geen negen euro maar veel wijnen de loef afstekend die het 3- of 4-voudige kosten, chapeau. Zo jong maar toch zonder carrafage , recht uit de fles zo lekker smaken. Veel zwart fruit en structuur met ook iets medicinaals (heeft misschien met de jeugd te maken). Prijs/kwaliteit denk ik niet dat ik al veel betere wijnen gedronken heb. Als alle Rhonewijnen 2007 er zo uitzien , chapeau.
Dringend een aantal andere cuvees van dit huis bestellen bij Grandry.

Gepost door: Carl | 28-03-09

Mooie blog!

Gepost door: Krien | 28-03-09

@carl Aha, dus jij begrijpt de lichte 'Rhone-hype' op deze blog..;;-)
Blij dat ik mij van die Philippine 12 flesjes heb besteld...
(die Dog Point is ook TOP, net als Charvin)

Gepost door: vinejo | 29-03-09

@ Vinejo Begrijpen vind ik nogal licht uitgedrukt. Er is geen woord van overdreven. Ik had tevoren ook al een aantal goede Rhonewijnen gedronken maar deze sloeg echt alles.
Ik vraag me alleen maar af hoe deze wijnen gaan evolueren? Is er nog ruimte voor verbetering of zitten ze al op hun top en blijven ze daar nog een jaar of 5?
Ik ga in elk geval volgende week de Fayard 2007 van Domaine Fondreche eens onder de loep nemen en indien deze test ook positief uitvalt ook van dit huis de volgende keer bij Dirk Grandry nog enkele andere cuvees bestellen in iets grotere getale...
Ben je trouwens al daar geraakt om je bestelling op te halen? Er stond nog het een en het ander klaar. Hij is blijkbaar wel dankbaar voor de reclame die jij al voor zijn zaak gemaakt hebt en hij volgt je blog blijkbaar ook op de voet.... mooi zo! Ik wacht alleen op zijn eerste reactie....

Gepost door: Carl | 29-03-09

Eentje voor de believers (wel uit 2006) Uittreksel uit de WS pick of the days :
CHÂTEAU CÔTE MONTPEZAT Côtes de Castillon Cuvée Compostelle 2006 (87 points, $12)
Floral and fruity on the nose, with a medium-to-full body, chewy tannins and a medium finish. Structured. Needs bottle age. Best after 2009. 6,750 cases made.
- James Suckling

Gepost door: Carl | 29-03-09

Ontdekkingen die ik met plezier mededeel... uit het opendeurweekend bij De Vinotheek (Roeselare) : de instap- Saumur Champigny Tandem 2006 van Clos Mélaric (opvoeding in betoncuves) en de 2 VdP d'Oc -wijnen (2007) van Domaine Perdrix-Lasouche (van Koen Strobbe & Ilse Persoons).
Aangenaam verrast van de kwaliteit!

Gepost door: vinosteve | 29-03-09

@vinosteve Dank voor de mededeling ;-)

@carl
RP zegt Enjoy this gorgeous expression of the southern Rhone Valley over the next 4-5 years
De Fayard dronk Matten al en ik meen me zeer lovende kritieken te herinneren.
Ivm je Grandryvraag, er wordt niet verwacht van handelaars dat ze hier reageren uiteraard. Maar als ik je zo hoor zal ik toch eens een percentje moeten vragen ;-)

Gepost door: vinejo | 29-03-09

Grandry Inderdaad Vinejo.... ik heb dankzij uw blog ook al besteld bij Dirk :)

Iemand iets gekocht bij Sylvies trouwens?

Verleden maand was de aftersale bijna leeg, en deze maand is het nog erger... crisis zeker? Toch nog één dingetje in de aftersale gevonden, een lot champagne (NV) van jacquart, taitinger.... 11 flessen voor 150 euro (en ze zijn redelijk recent want ze komen van een winkel die failliet is)

Gepost door: Barre | 30-03-09

Sylvies heb een beetje gekocht, maar niet zo veel -

* 2 kistjes Enclos 2005
* een lot met vooral Chasse Spleen 2004 (10 flessen van deze)
* 1 kist Clos dus Marquis 2001
* 1 kist Clos Rene 2001

Had gehoopt paar andere dingen (ook) te scoren, maar zal even de resultaten moeten afwachten hoever ik overboden was (bied via t net)

Deze wijntjes kunnen eerst nog efkes in de kelder komen liggen, dus gene stress voorlopig ...

Er is nog genoeg andere wijn om eerst op te drinken :-)

Gepost door: Jan VG | 30-03-09

l'enclos daar ook al eens een kist van gescoord, was toen heel goedkoop voor nen degelijke pomerol van 2005 (ik denk 190/kist of zo)

heb nu ook nog enkele andere dingetjes, vooral italiaans
'effe copy paste van CT)
6 x 2002 Agricola Punica Barrua Isola dei Nuraghi IGT (Italy, Sardinia, Isola dei Nuraghi IGT)
6 x 1998 M. Chapoutier Châteauneuf-du-Pape Croix de Bois (France, Rhône, Southern Rhône, Châteauneuf-du-Pape)
1 x N.V. Delahaie Champagne Brut Rosé Epernay (France, Champagne)
6 x 2006 Château d'Estoublon Côtes de Provence (France, Provence, Côtes de Provence)
6 x 2004 Château d'Estoublon Les Baux-de-Provence (France, Provence, Les Baux-de-Provence)
2 x N.V. Jacquart Champagne Brut Mosaïque (France, Champagne)
4 x N.V. Jacquart Champagne Demi-Sec (France, Champagne)
3 x 1999 Le Macchiole Bolgheri Rosso (Italy, Tuscany, Bolgheri)
5 x 1999 Le Macchiole Bolgheri Superiore Paleo Rosso (Italy, Tuscany, Bolgheri, Bolgheri Superiore)
10 x 1991 Bodegas Muga Rioja Gran Reserva Prado Enea (Spain, La Rioja, Rioja)
1 x 1995 Bodegas Muga Rioja Reserva (Spain, La Rioja, La Rioja Alta, Rioja)
12 x 2005 Peter Lehmann Shiraz The Futures (Australia, South Australia, Barossa)
1 x N.V. Taittinger Champagne Brut (France, Champagne)
3 x N.V. Taittinger Champagne Demi-Sec (France, Champagne)


vooral benieuwd naar diene prado enea en diene chapoutier

Gepost door: Barre | 30-03-09

CHÂTEAU CÔTE MONTPEZAT Côtes de Castillon Cuvée Compostelle 2006 Inderdaad Carl,
Ik dronk deze vorige week (gekocht in GB, 8€ promo) en kan
maar één ding zeggen: WACHTEN

Gepost door: Bert | 30-03-09

Sylvies - Enclos - @ Barre heb 1 kistje aan 220 Eur en de andere aan 200 Eur, telkens met +/- 35 Eur kosten, dus gemiddeld een 21 Eur per fles ofzo

Gepost door: Jan VG | 30-03-09

@jan 2001 is de beste jaargang van Clos du Marquis die ik al proefde--wat betaalde je er voor?

&barre
ben ook wel benieuwd wat die rioja 1991 geeft, trek ne keer enen open! :-)

Gepost door: vinejo | 30-03-09

Rioja Tanzer en Parker zijn alleszins positief, beide geven 94. Zou nog enkele jaren perfect drinkbaar zijn.

Nu, ik ging er sowieso snel ene opendoen om in te schatten wat ik met de rest nog kan doen (wat me nogal logisch lijkt zeker)

Gepost door: Barre | 30-03-09

EN, Hoe is 'm?
Of zijt ge zooo snel niet?
;-)

Gepost door: vinejo | 30-03-09

Sylvies - Clos du Marquis 2001 - @Vinejo Vinejo,
heb hem aan 21.5 Eur gekocht per fleske, lijkt me zeker niet verkeerd :-)
Nog niet geproefd, want ben de fleskes nog nie gaan halen...

Gepost door: Jan VG | 30-03-09

@ barre Laat maar weten wat dat geeft. Prado Enea 1996 is verrukkelijk: kruiden, een beetje zoete appelsienschil, kers, vanille en aarde. Ik wacht vol ongeduld om de 2000 te beginnen.

Gepost door: Johan | 30-03-09

@vinejo ik zou wel zo snel zijn, maar ik moet hem nog gaan halen, zal tegen het weekend zijn. (halen en drinken :) )

by the way, 20 euro de fles, kosten in

Gepost door: Barre | 30-03-09

Le macchiole Is top.
Ik heb van die Paleo al een aantal jaargangen gedronken. 100% cabernet franc.

Gepost door: Rob | 30-03-09

@ Jan - Clos du Marquis 01 Goede koop indeed.
Ik betaalde 23.50 op eBay 2 jaar terug.
Heb ook nog flesje liggen

Gepost door: Bert | 30-03-09

De commentaren zijn gesloten.