04-03-09

Schommelen rond het hoogtepunt

Matten had nog een restje mee van twee dagen voordien. De wijn, meegebracht door een vriend,  had ‘m danig ontgoocheld de eerste dag en hij besloot de overschot onbevooroordeeld te laten proeven door twee gediplomeerde drankorgels.  Bos, bladeren, een herfstig gevoel in de neus. In de mond niet heel geconcentreerd maar wel soepel, zeker niet zuur. "Lekker Matten, oud en geevolueerd maar zéér lekker, wat mag dat wel zijn?"
Ausone 1994smilie10 
Een gemankeerd jaar voor dit mythische Chateau (RP 86), maar zelfs voor C, het meisje van Tienne, was dit een heel mooi moment.
 Call me etikettendrinker, het is gewoon een leuk gevoel een premier grand cru classé A uit St Emilion gedronken te hebben…

We proefden vervolgens een tweede wijn van een supersecond uit een topjaar, ideaal om drinken in afwachting van de grote broer die nog wat tijd nodig heeft.
In eerste instantie vegetaal in de neus, daarna leder, bosfruit en natte vodden, ook wat sousbois. Nog wat later kwam cassis opduiken in deze zeer mooie, frisse Bordeaux, die al heel lekker was
 maar zeker nog 5 jaar rond zijn hoogtepunt zal schommelen. Konden wij, aardse stervelingen, dat ook maar zeggen…. Les Tourelles de Longueville Pauillac 2000 (91)

De aroma' s van de volgende wijn benoemden we als sigarenkistje, grafiet, cacao en zwart fruit. In de mond was de wijn zachtenrijpgewoonheerlijkversmoltenzoalsdezewoorden. Een heel mooie afdronk er bovenop. Wij twijfelden en dachten aan een St Julien indien linkeroever, een Pomerol indien rechts. Het was Chateau La pointe Pomerol 2001. (90)

De next one had kersen, zwart fruit, zoethout (rijpe calisse zei iemandsmilie5), een bijzonder frisse neus waarbij de term "pierre cassée" in me opkwam, vraag me niet waarom. Als je het wel zou vragen zou ik zeggen dat hij zowat dezelfde geur vertoonde die je ruikt wanneer je op je smoel valt tussen de keien langs de oever van de Ardèche. Een mooie mineraliteit dus. In de mond een goed evenwicht en voldoende structuur, subtiel hout, caramel in de afdronk. Chateau la Grave Trigant de Boisset 2004 (88)

Naar het einde van een degustatie toe vermindert de hoeveelheid notities meestal. Dit heeft niet per sé te maken met de helderheid van geest van de schrijver, maar komt voornamelijk omdat het papier dan meestal op is of onvindbaar. Van de wijn die Tienne naast de gekarafeerde
Mogador plaatste heb ik dus enkel dit teruggevonden:
Donker-pruim-zwart fruit-vijgen –dadels-koffie.
Ik herinner me ook een lichte stugheid in de mond, deze wijn was duidelijk nog niet klaar en had even goed een karafage verdiend. Het bleek een
Magrez wijn te zijn, namelijk de 2004 van Patiencia (Toro) die ik eerder al bij Bert dronk (zie hier). Hij kwam niet zo zacht over dan de 2003, maar smaakte wel veelbelovend. Ik heb de wijn niet gekwoteerd, NU nog punten geven zou subjectief zijn dus dat doe ik maar niet.
(89) Oeps.

De afsluiter had lak, honing en meidoornbloesem(c°Matten) in de neus. In de mond was de Sigalas rabaud 2002 smeuiig maar fris met een licht bittertje op het eind. Iemand vond ook boterachtige toetsen en iets van noten terug. 
Iets van noten, dat herken ik niet, zei een ander.
Toch wel hoor, antwoordde nog een ander, er zit muziek in deze wijn…

 

trapje hoger

 

23:06 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (38)

Commentaren

Heerlijk stukje, moet een leuk dagje geweest zijn !

Dit weekend verjaarde ik en dus een aantal mooie flesjes afgetrokken. De champagne is uiteindelijk de Duval Leroy geworden. Is me zeer goed bevallen, een van de betere champagnes die ik al dronk voor 20 Euro. Andere uitschieter was de Vigna Monteprandone 2004 (van Salidini Pilastri in de Marche, 70% Montepulciano en 30% Sangiovese). Zeer mooie balans van fruit en kruiden, vol mondgevoel, lange afdronk... Deze week kreeg de hoogste score in de Gambero Rosso, ik weet nu waarom :-)
Het andere hoogtepunt is tevens ook een mooi voorbeeld van lang karaferen. Onmiddelijk na het openen, domineerde de zuren en was deze wijn niet helemaal in balans. Na 9 uur karaferen was dit een heerlijk versmolten wijn, veel fruit (maar zeker niet over the top, zoals ik een beetje verwachtte voor een Aussie Shiraz), mooie zuren, zachte tannines, heerlijke afdronk. De wijn was een Glaetzer Wallace van 2006 (en spijtig genoeg de enige die leeg was zodat ik hem 's anderendaags niet nog eens kon proeven).

Gepost door: NCO | 05-03-09

maag vins Gisteren in een mooie wijnzaak geweest in Visé. Heb daar een mooie Ventoux wijn, momenteel in promotie gekocht; Terra Ventoux 2006 (CC in de Hachette 2009) aan 4,80eur. Verder aan 6,50 Fondreche Fayard 2003. Deze ben ik nu aan 't drinken; hij is over the top, nog best genietbaar maar hij was beter... Tenslotte ook nog Saint-Cosme Rhone 2007 aan 7,60. (krijgt goeie feed-back op CT)
Vandaag in Carrefour Hasselt; 3xMontpezat 2006 en 3x Montpezat 2005 aan 6,29. Dit leek mij een koopje.

Gepost door: gert | 05-03-09

vergeten en voor de Fiefs-Lagrange fans; zelfde Carrefour bij kelderresten; 2006 aan 13,20. (wat ik nog iets te veel vond)

Gepost door: gert | 05-03-09

Montpezat 6.5 Euro is inderdaad een relatief koopje, was in het wijnfestival iets van een 7.5 Euro.

Gepost door: NCO | 05-03-09

Juist maar die 7,5 was zelf al een relatief koopje dus 6,5 is een écht koopje.
De 2005 vijf jaar laten liggen en u in 2014 afvragen waarom je er niet meer gekocht hebt...:-)
Fiefs 2006 aan 13 is idd te duur, heb via een sympathieke gast 2 flessen aan 10 euro/stuk kunnen kopen.

@NCO
Karaferen, inderdaad veel te weinig (en te kort vooral) toegepast-ik kom hier nog op terug binnenkort.
Hetzelfde gevoel trouwens met die Wallace, tweede dag is die wat op zijn effen en kan je van meer dan 1 glas genieten...

Ik drink hier net een Baltasar, een 100% garnacha uit Calatayud, heerlijk!

Gepost door: vinejo | 05-03-09

Baltasar ik hoop dat het de 'Vieilles vignes' is, is inderdaad een fantastische wijn aan best aan zachte prijs.
Ben daar zelf ook heel grote fan van.
Denk zelfs dat Parker een van de laatste jaargangen ook ontdekt heeft (90 ?) - weet het niet meer juist van buiten.
Geniet ervan !

Gepost door: Jan VG | 05-03-09

Inderdaad Jan t Is de vinas viejas (gekocht aan 8,95 bij grandry), RP gaf 91 aan de 2006. Genoeg genoten, fles is jammer genoeg leeg voor je er erg in hebt...

Gepost door: vinejo | 05-03-09

jaja verdampt zeker

Gepost door: Barre | 06-03-09

Monpezat Damn... Ik net gekocht aan 7.99, wat dan nog promo was... (en ook 06 ipv 05)

Gepost door: Bert | 06-03-09

Foutje MonTpezat

Gepost door: Bert | 06-03-09

Baltasar heb zelf nog 2 flesjes van de 2003 VV liggen voor een volgende leuke gelegenheid.
Efkes nagekeken, ik heb in die tijd rond de 7,5 Eur per fles betaald...

Gepost door: Jan VG | 06-03-09

Nu een simple Côtes du Rhône Villages-ke aan het drinken Domaine de la Combe Dieu 2007
Awel, voor een goeie 5€, amai.... Wreed sterk.
In de neus lekker kruidig, ardeens gebraad, provençaals getint, BBQ. Stevige, royale CdR.
Proberen! (GB & Carrefour)

Gepost door: Bert | 06-03-09

@ Bert Da kan inderdaad wel eens smaken, zo'n "mindere" en goedkopere wijn. Het hoeven niet altijd GCC's te zijn om lekker te smaken.
Zelf ben ik nu een Costieres de Nimes Chateau Saint-Pere 2006 (** GH2008) uit het wijnfestival van vorig jaar in de Cora aan het drinken en ook dit is voor zijn prijs (3,60€) meer dan mooi.

Ik kocht trouwens vandaag in de kelderresten van de Carrefour een witte C9dP Dom. Chante Cigale 2004. 2004 was in de Rhone niet echt een slecht jaar voor wit, dus ik dacht what the heck. Iemand enige ervaring met deze wijn?

Gepost door: Carl | 06-03-09

Vraagje tussendoor Waarom staat er eigenlijk een Grave a Pomerol op de foto wanneer deze wijn helemaal niet besproken is en staat de La Pointe niet op de foto terwijl deze wel besproken werd?

Gepost door: Carl | 06-03-09

Hey Carl. La grave à pomerol is wel besproken hoor: zie bij La grave (à pomerol) Trigant de Boisset.

Ik dronk een Panarroz 2006 van Bodegas Olivares: lekker, bonkig, goede aciditeit, ijzer, mooi rijp fruit, iets te korte afdronk. (mourvèdre, syrah en grenache) Voor 5.29 euro zeer sterk! (Dirk Grandry Wines)

Gepost door: Matten | 06-03-09

@Matten Idd, nu zie ik het ook. Soory voor mijn wat kort-door-de-bocht-gaan.
Ik was trouwens ook net even aan het kijken bij Dirk Grandry en die Panarroz trok ook even mijn aandacht. Wanneer ik er langsga een wijntje om in het oog te houden....
Hoe werkt die man eigenlijk? Moet je die bellen wanneer je langs wil gaan of kan je daar zomaar komen aanlopen?

Gepost door: Carl | 07-03-09

Best even bellen of mailen, Carl.
Chante Cigale wordt goed besproken dacht ik; Ik dronk deze avond een Rayas blanc, wist niet dat witte Chateau9 zo goed kon zijn...

ps: matten, mooi beschreven,, die panarroz, 'bonkig' vond ik er klop op.

Gepost door: vinejo | 07-03-09

grote verwachting.... de Saint Cosme, Rhone 2007, 100% syrah. Een iriterende slechte neus, zwavelig zwoel.... en de smaak viel in eerste instantie redelijk mee; enorme diepte, concentratie... maar trop. Niks evenwicht. Kortom een miskoop. Ik begrijp de CT'ers niet.(of zijn dat allemaal Amerikanen die graag zo donker mogelijk, zo zwaar mogelijk,.... drinken?)

Gepost door: gert | 07-03-09

@ Vinejo Merci!

Gepost door: Matten | 07-03-09

@ Carl & @ Gert Rode Chante Cigale 2003 VV: zeer lekker, maar de Parker-score vind ik er toch zwaar over. Rode 2004 krijgt * in GH. Het domein staat elk jaar wel in de GH, gewoon geciteerd of met een ster.

Saint Cosme: ik ben verbaasd. Ik heb andere jaargangen gedronken en vond deze wijn wel lekker. Slechte fles of is 2007 slecht gemaakt (zeer goed Rhone-jaar naar het schijnt)? Ik ben in elk geval gewaarschuwd: proeven voor ik koop.

Gepost door: Johan | 07-03-09

Cosme Saint-Cosme 07 al een paar keer geproefd de laatste weken. Voor mij een heerlijke wijn uit inderdaad een heerlijk Rhônejaar. Zeer syrah.
En inderdaad behoorlijk geconcentreerd, daarin heb je gelijk, Gert.
Krijgt trouwens ook 90 van Parker (en de andere Cosme-cuvées van dat jaar zelfs nog meer - maar dan spreek je al over flessen van 30-35 euro).
Volgens mij had je een slechte fles vast, Gert.

Gepost door: PvdW | 07-03-09

2007 CdR Saint-Cosme 2007 is voor mij ook een topper. Het lijkt wel alsof je CdR 2007 blind kan inschenken: tot nog toe nog niet teleurgesteld geweest. Beste 2007 ervaring tot dusver: Domaine Cristia CdR Villages. Nog 6 maanden slapen voor de Chateau9 du Pape op de markt komt...

Gepost door: erwin | 07-03-09

wijnfrigo Collishop heeft hem vandaag eindelijk (met enkele maanden vertraging!) geleverd, is vaneigens te klein (395l) uitgevallen, maar een nog groter exemplaar werd toch beetje te duur, ik zal dus deze zomer de niet-gekoelde flessen MOETEN uitdrinken > daar zie ik nu echt tegen op ;-)

Gepost door: Kris G | 07-03-09

trouvaille Nog zo'n 07-trouvaille uit de Rhône: Domaine Font Sarade, Côtes du Ventoux. Delhaize wil er momenteel 5,50 euro voor (5+1). En dat is schandalig weinig voor een hele fles vol syrah-plezier (en wat grenache, maar die komt er niet zo door)

Gepost door: PvdW | 08-03-09

wijnfestival makro heden 't folderke doorbladerd. niets bijzonders met uitzondering van chateau Poujeaux '06 à 24.79 en 5+1. per 12 schuift hij voor 20,66. alsook chateau Durfort vivens '06 à 29,69 en 5+1.
Ja 't is duur doch hemels lekker (werden hier in de blog toch al enkele keren bejubeld - zij het wel bij andere wijnjaren.)

Gepost door: Buffalo | 08-03-09

@Buffalo, iedereen. De Poujeaux 2006 (RP89) stond de laatste FAV Auchan (sept 2008) à 17.95 euro (per eenheid). Gezien de crisis verwacht ik hem terug aan deze prijs in de komende FAV Auchan (vanaf 17/03). Zelfs aan deze prijs zou ik nog afwachten. Ik kocht van 2006 reeds:
Lagrange St-Julien (RP91) à 23.50
Joanin Bécot (RP90) à 10.50
Fleur Cardinale (RP91) à 18.00
La Dauphine (RP89) à 9.09
.... allen in superpromo.

Mijnen tactiek : Geduldig afwachten... en dan toeslaan.

Gepost door: Tienne | 08-03-09

Correctie Geduldig afwachten, UITKIJKEN, ... en dan toeslaan.

Gepost door: Tienne | 08-03-09

Inderdaad Tienne is de ideale barometer op dit gebied. Aan alle kooplustige Bordeauxliefhebbers dus deze raad: Soyez patient! Tienne houdt wel op de hoogte.

@Buffalo: Idd, die Durfort is zowat de meest onderschatte Margaux van..eh..Margaux.

@de Rhone Rangers: 2007 is hét beste jaar in de Rhone sinds de uitvinding van de wijnstok. Indien nu al in je glas, give it some time!
PvdW, thx voor de tip, ik zal mij --is lang geleden- nog eens naar delhaize spoeden.

@kris
Innige deelneming ;-)

Gepost door: vinejo | 08-03-09

Pavillon Pavillon Rouge 05 gespot aan 49.99. Meer dan de 45 van Vinejo vorig jaar, maar toch stuk beter dan de "normale" prijs.

Gepost door: Bruno | 09-03-09

Rhone Ranger We lijken hier precies allemaal dezelfde richting uit te gaan. Ik ga deze week mijn eerste bestelling bij Grandry plaatsen en dat zal bijna voor 100% Rhone zijn wegens a) veel te weinig van liggen en b) 2006 en 2007 zouden schitterende jaren zijn...

Gepost door: NCO | 09-03-09

grandry mijn bestelling is al effe gedaan... nog effe wachten op sommige leveringen en eens tot daar rijden zeker

Gepost door: Barre | 09-03-09

Voor Chateauneuf du Pape is delicasa.com ook altijd interessant. Heb voor de wijnen in het aanbod (Usseglio, Cristia, Sabon, Vieille Julienne,...) nog niet echt scherpere prijzen gevonden. Verzendingskosten zijn absoluut te verwaarlozen.

Gepost door: erwin | 09-03-09

Guigal CdR 2005 Voor de liefhebbers: deze wijn staat (na enig email-verkeer) aan de rode prijs van 6,89 euro op de Klassewijnen website v. Colruyt.
Greetings.

Gepost door: vinosteve | 09-03-09

Wijnfestivalitis Gisteren de catalogi van Colruyt, Delhaize en Makro in mijn brievenbus gevonden.
Een beetje in gegrasduind (als dat klopt) en ik moet mij aansluiten bij de meeste reacties op dit forum - niet veel interessant te vinden.
Dat ze een Pontet Canet 2006 durven aanbieden aan 69 Euro (Colr en Delh), dat vind ik er toch wel over...
Na wat pushen vorig jaar de 2005 kunnen kopen in de GB festival-rush aan 65 Eur per fles...

Verder ga ik wat de kat uit de boom kijken, ik neem aan dat Carrefour ook nog eens meedoet - de folder van deze week is precies toch nog niet de festival-versie...

Als iemand de cataloog van Auchan kan vinden, dat is altijd goed als vergelijkingspunt...

Gepost door: Jan VG | 10-03-09

Cora Online Folder:
http://www.cora.be/folderviewer/index_content.cfm?id=173

Evenwel maar een flauw afkooksel van het wijnfestival van september vorig jaar.
Heb de laatste flessen Clos De L'Oratoire c9dp 2006 uit het rek geplukt, alsook o.m Guigal Cdr die hierboven al aangehaald werd (zelfde prijs in Cora).

Gepost door: Bart | 10-03-09

Het wordt pas interessant als Colruyt, Delhaize en co(ra) gaan beseffen dat ze met pakken onverkochte wijn gaan zitten voor de zomer.

Gepost door: vinejo | 10-03-09

Vergelijkingspunt. http://www.auchanroncq.com/book_nl/index.html

Gepost door: Tienne | 10-03-09

Bedankt Tienne interessante link....
ik vind eerlijkgezegd de Bordeaux-sectie (even snel bekeken) niet ongelooflijk aantrekkelijk geprijsd.
De prijzen van de 2006 flessen lijken me toch nog altijd heel hoog, zeker vergeleken met wat 2003/2004 gekost hebben de laatste jaren.

Dus de algemene opvatting is om nog te wachten tot de winkels meer agressief moeten aanbieden wegens te hoge stocks ?
Al denk ik dat de meest bekende cru`s wel hun weg tot de eindconsument zullen vinden zeker (type Sociando, Giscours, ....).

Trouwens Poujeaux 06 aan de eerder vermelde 17.95 Eur per fles, goed gegokt Tienne :-)

Gepost door: Jan VG | 11-03-09

De commentaren zijn gesloten.