02-03-09

Menetou in de salon

Even wat meer uitleg over de wijnen die we dronken om de karafageperiode van de Clos Magador te overbruggen.

Tienne schonk ons eerst een zeer frisse en zuivere sauvignon blanc, Menetou Salon 2006 Morogues Henri Pelle Licht lactisch in de neus, perzik en citrus. Mondvullend met grassige toetsen (buxus), zeer evenwichtig. Ik gokte op een Meneton Salou maar het was een Menetou Salon. Nochtans was dit ons eerste glas. Of zat er echt zoveel alcohol in dat slokje Mogador? 89
Vervolgens kregen we een totaal andere witte in het glas,
Domaine Cauhapé 2006 sève d’automne
Hier dachten we onmiddellijk aan een zeer lekkere en niet overdonderende (bijna lichtvoetige) graveswijn maar hij kwam van nog iets dieper in het Westen van Frankrijk, namelijk de Jurançon. Een fumé-geur, rijp wit fruit maar ook een vleugje acaciahoning. Vol maar fris in de mond, het hout komt terug in de elegante afdronk. Zeer mooie wijn, gemaakt van de plaatselijke Gros en Petit Manseng
  90

Toen Tienne bij de eerste rode wijn opmerkte dat ik “dienen boer” zeker ken dacht ik in eerste instantie aan één of andere wijnbouwer. Hm, welke wijnboer is me zeer bekend? Bleek het eigenlijk “dienen Bourg” te zijn. En inderdaad, ik proefde deze wijn, Chateau Fougas Maldoror, Cotes de Bourg 2003 al eerder en hij bevestigde zijn ronde en sappige indruk van de vorige keer (hier de toenmalige proefnotitie, hilarisch vertaald door de vertaalmachine) En…wat noteerden wij (en noteerde ik op mijn blaadje) in eerste instantie? Toast, salami, gerookte ham, enfin, een hele koude vleesschotel.  88

Met Coufran zit je altijd goed als je links van rechts wil bepalen. De 2005 van deze Haut Médoc van Eric Miailhe plaatsten we correct in linkeroever, terwijl deze wijn toch… 85% merlot bevat. Altijd prijs dus voor de proever die zich wil laten voorstaan op de kennis van de oever. De wijn was eerder gesloten in de neus en compact in de mond. Cassis, zwart fruit en leder, crispy maar toch zacht. Goede wijn maar mist naar mijn gevoel wat complexiteit. 86

Vervolgens dronken we twee wijnen die al een zuurstofkuur hadden ondergaan, elk op een andere manier maar beiden met uitzonderlijk resultaat.
De
Chateau Haut Batailley 2005 proefde ik 2 maanden terug en ik bemerkte heel wat power en materie. Het geheel zat echter wat stug verpakt in tanninefolie.
Vandaar dat ik overging tot volgend experiment: Ik karafeerde de wijn de dag ervoor gedurende 10 uur en goot 2/3’s avonds terug in de fles (dat andere derde was op mysterieuze wijze verdampt). De dag erop tegen een uur of zes proefden we de 30 uur aan zuurstof blootgestelde wijn en troffen een krachtig maar ultiem soepel, zacht en evenwichtig sap aan dat nochtans geen enkel spoor van oxidatie vertoonde. Ondanks de sweetness van de wijn slaagden de twee wijnspeurneuzen aan tafel erin de
Pauillac als dusdanig te herkennen. 92 punten voor de wijn en Chapeau(*)voor T en M
De volgende vier wijnen zijn voor de…eh…volgende keer.

menetou in de salon

(*) = de ‘hoed’ van pellen, pitjes, gistresten enz..die gevormd wordt tijdens de gisting van rode wijn  en die door de CO2productie naar boven wordt geduwd.

20:51 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (17)

Commentaren

Interessant experiment ! Ik proefde de Fougas Maldoror in december 2007: : eerst was de neus wat prikkelend en chemisch (maar ook direct erg sterk), maar na een tiental minuten plooide hij erg mooi en majestueus open; in de mond rokerig met een mooie fruitige ondertoon, zacht en mooi versmolten; warme, redelijk lange afdronk ♥(♥)

Gepost door: Thick Rick | 03-03-09

bij het opkuisen van de kelder voor mijn verhuis vond ik nog twee flessen Haut Batailly 1976.
Niet meteen het sterkste jaar doch was deze wijn echt nog subliem..Ik blijf je blog dagelijks lezen daar ik werkelijk je manier van reviews doen subliem vind..Proost!

Gepost door: tomcat | 03-03-09

Wat ik mij altijd al afvraag: Kennen jullie elkaar van de blog of van een wijncursus of van...
Als Tienne en Matten een proeverijtje doen met Vinejo, zijn dat dan maten uit het Gentse onder elkaar? En als ik mijn kelderke open zet komt gij dan ook voor wat vertikallekes en wat TN?

Gepost door: Buffalo | 03-03-09

1/3e verdampt? Vinejo, grapjas. Je had al eens geproefd, geef het maar toe!! En meteen een derde van een fles... ;-)

Gepost door: Jean | 03-03-09

Coufran Jaja, de Coufran, enorm gepusht door de Colruyt... is inderdaad OK, maar vind hem zeker ni speciaal, dan liever nen andere cru bourgeois, zoals gisteren, ne sociando mallet 98 (in navolging van vinejo onlangs zeker). Nog opmerkelijk jong voor zijn leeftijd, zeer genietbaar maar vond de 97 (enkele maanden geleden) iets rijper en ronder.

Gepost door: Barre | 03-03-09

Ja maar de Sociando-Mallet kost ook al wel wat meer, he...ik koop hem anders ook wel trouw elk jaar. veel waar voor zijn geld, tcoh nog altijd (en veel zekerheid voor zijn geld ook).

Gepost door: Thick Rick | 03-03-09

Gruute en klenne manseng? Domaine Cauhapé, schitterend domein. Ooit eens in het glas gehad in een duits restaurant, zonder nota te nemen, (zal opt einde van den diner geweest zijn:-)) en dan terug tijdens een degustatie.... direct herkenbaar en onmiddellijk gekocht. Zit wel enkel gruute manseng in (de klenne zit in de Noblesse , nu cuvee Kanepée). Blijkbaar is den sève pas op zijn top na 10 jaar. Wel stevige degustaties de laatste tijd.... zo aan de foto's te zien

Gepost door: Venne | 03-03-09

Coufran 2005 ik vind die toch dik OK voor zijn geld, ik geef hem toch 88-89
Collishop : Château Puygueraud 2006 10.99euro > kopen?

Gepost door: Kris G | 03-03-09

@ Barre - Sociando is inderdaad toch andere prijsklasse dan een Coufran of Verdignan. Een Sociando koop je tegenwoordig (Primeur) aan 33€ (2004) - 32.40€ (2006). Coufran heb je voor max 15€.
Is ook geen Cru Bourgeois, zoals ik vorige week zei (http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/post/6748244/orthologies#comments)

Gepost door: Bert | 03-03-09

@tomcat Thx! Waar een opkuis soms goed voor kan zijn ;-)

@buffalo
Tienne en Matten ken ik van de blog. Bert ook trouwens net als Dave, Kris, Rob,...) Anderen van de cursus (PvdW, KK,..) nog anderen van vroeger al (Gerten, st canarus,LL...). Veel echte Gentenaars zitten er echter niet bij, maar dat kan dus nog komen hé...;-)

@barre: Idd, die 97 was rijper en ook wilder vond ik (dat animale vond ik--buiten het obligate leder--niet terug in de SM98--die had dan weer wel meer klasse én toekomst

@venne:
Neenee, heb net deze conversatie ook met Tienne gehad, op de fles (tegenetiket) stond er 70-30% G en P Manseng (in tegenstelling tot op de site)

&Kris
Dik Ok, dat is juist, maar dik OK is 86 bij mij ;-)
Puygueraud 2006 is echter niet dik Ok aan die prijs want bij Thienpont zelf kost hij een euro minder...

Gepost door: vinejo | 03-03-09

Gruute en klenne manseng? aah ok, dan is de degustatiefiche niet juist, maar ja, daar staan regelmatig nogal wat vreemde zaken op. Daarbij heb ik 2004 Sève in de kelder liggen en die hebben geen rugetiket. Strange

Gepost door: Venne | 03-03-09

Puygeraud Probeer trouwens ook eens de Cuvée George van Puygeraud. Daar zit een beetje Malbec in, op aanraden van wijlen George Thienpont. Ik denk dat hij rond de 14 euro kost.

Ik proefde ooit eens de Cuvée George 2000, en dat was écht een zalige wijn. Natuurlijk was hij vrij geprononceerd door de Malbec, maar het geheel was echt een stevige, krachtige, heerlijke wijn.

Gepost door: Jean | 04-03-09

Colruyt pompt een ruim assortiment dure Bordeaux 2006 in hun nieuwe cataloog.
Thienpont is blijkbaar niet alleen voor Puygueraud goedkoper.
Colruyt laagste prijzen???

Gepost door: Tienne | 04-03-09

Colruyt heeft nog niet door dat niemand aan die prijs gaat kopen. Zelfs in hun kelderresten binnenkort zullen ze nog te duur zijn.

@Jean
Heb die wijn jammer genoeg nog nooit gedronken, ben nochtans curieus. Segonzac (Blaye) heeft ook behoorlijk wat malbec en dat geeft hem inderdaad iets extra.

Gepost door: vinejo | 04-03-09

Delhaize Doet op Wine World ook een "lente actie" 5+1 gratis.

Gepost door: Rob | 04-03-09

Malbec Ch. Guerry heeft ook een beetje malbec in z'in wijn zitten (vroeger 2 %, nu 20 %). Ik kocht zo een flesje toen ik nog in Straatsburg studeerde aan vrij weinig geld (denk rond de 6 euro), van het jaar 2004, het jaar voor Bernard Magrez het overnam. Het ligt te rijpen...

Gepost door: Jean | 05-03-09

Malbec 2 Oops, nee, dat kan niet, het moet van 2001 zijn... Of 2000. Ik zal vanavond eens gaan kijken in de kelder... :-)

Gepost door: Jean | 05-03-09

De commentaren zijn gesloten.