27-02-09

Priorat: prioritair

Gisteren gedronken met Tienne en Matten: 

clos-mogador

Het idee was: We openen de fles, proeven er elk wat van en karaferen de rest een zestal uur. Uit ervaring leerden we namelijk dat korter karaferen soms eerder negatieve gevolgen kan hebben voor de drinkbaarheid van de (jonge) wijn. In tussentijd deden we ons tegoed aan enkele andere wijnen (waarover later meer).

Clos Mogador Priorat 2006:
De wijn vertoont een schitterende intense kleur met prachtige paarse tranen. In de neus onmiddellijk de typische extravagante Priorat-geur. Een explosie van fruit, aardbeien, frambozen en crème de cassis met wat vanille, leder  en rubbertoetsen.
De eerste slok is even slikken (figuurlijk) alvorens letterlijk te slikken: De wijn begint zacht maar na een 4tal seconden komt er een horde zuren aanzetten waarbij zelfs de meest fanatieke citroen zou verbleken. Je hebt de neiging de wijn uit te spuwen (jawel, wij hebben steeds een spuwemmer bij de hand) maar de doorzetter wordt beloond. Plots hervindt de wijn zijn evenwicht, en maakt hij z’n overenthousiaste acid-party goed met een zalige portie zacht fruit en dito tannines. De afdronk is lang en gracieus.
Na zes uur karaf ruiken we nog meer fruitige nuances, pakken rozijntjes en geconfijt fruit, krieken op alcohol, biscuit en kramiekske van den bakker.
In de mond komt het fruit massaal terug, en wat opvalt is dat de wijn een pak zachter en harmonieuzer overkomt dan direct na het openen. Effect van de karafering natuurlijk, hoewel de wijnen die we in afwachting hadden gedronken flink hadden geholpen om onze tong perfect Priorat-klaar te maken.
92-94
  (Grandry wines)

19:47 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (21)

Commentaren

jong karaferen, maar nu nen 2006 opendoen is toch wel straf

Gepost door: Venne | 27-02-09

Hoeveel ? Benieuwd hoeveel flessen er moesten sneuvelen om 6 uur te overbruggen :-)

Gepost door: NCO | 27-02-09

@NCO :-(

Net het restje (bedankt collega's) Clos Mogador op.

De wijn vertoont identiek dezelfde geuren en smaken als na de zes uur karaf. Dit is een zeer evenwichtige, volle en zuivere wijn. Een aanrader.
Bedankt voor de geste.

Voor wie geïnteresseerd is in de Parkerscore (op fles) van de Bordeauxwijnen 2006 kan nu terecht op de site van 90pluswines.

;-)

Gepost door: Tienne | 27-02-09

Bdx06 Bij farrvinters.com vind je nog meer commentaar.

Gepost door: Tienne | 28-02-09

suffrene 2002 in het glas Had één flesje liggen en deze week open getrokken. Ik verwachtte niet veel van een 2002 maar wat ik drie dagen geleden in het glas had was nog erger. Een zure bedoeling en weinig inhoud, goed om weg te kiepen maar natuurlijk even apart gezet. Tweede dag dito. Enkel de derde dag is dat zure er grotendeels van af en is er iets aangenaams boers ontwikkeld in de neus en smaak. Nog altijd licht van matrie maar nu in tegenstelling tot de eerste dag wel te drinken.

Gepost door: Vinama | 28-02-09

De reactie van een zekere Philip werd door mij verwijderd wegens negatief en niet ter zake.

@vinama
Gisterenavond bij Franklin (met Gerten als special guest) dronken we oa een restje Suffrène 2004. Deze wijn was zeer mooi met pakken zwart fruit, pruimen, vijgen, dadels... Ik situeerde hem in het zuiden maar eerder in de Languedoc, vond hem niet zéér typisch Bandol.
De 2002 is inderdaad een minder jaar in Bandol maar jouw fles kan misschien off-bottle geweest zijn. (een Bandol die licht is van materie daar is volgens mij iets mis mee---was die wijn recent in carrefour gekocht?--dit zou kunnen verklaren dat het fruit weg is door oa de invloed van de neonlampen...) Nu ja, er zijn enkel goede flessen, geen goede wijnen, zegt men soms.
BTW, bij Franklin ook nog en schitterende Montmirail 2000 gedronken (speciale cuvée, even de naam kwijt) en ookCh. Bourdillot 2005, prachtige Graves, Pichon Baron 1993, perfecte pauillac op dronk, Aphilantes 1999, ook Rhone kan schitterend ouderen en ten slotte een heel mooie Cahors Harmony van Chateau deCessac en Quercy.En dan vergeet ik nog de "aperitief", een Etioile van slamedood...schitterend !(bijna vin jaune)

Gepost door: vinejo | 01-03-09

Bourdillot 2005 staat in afprijzing aan 10 € in onze GB, denk ik. Goede prijs?

Gepost door: Marc | 01-03-09

Zeer zeker Niet twijfelen!

Gepost door: vinejo | 01-03-09

Ook zeker niet twijfelen aan de tentation 2005.
Ik kon van een sympathieke gast twee flessen overkopen en de tweede ging na het proeven van de eerste direct voor de bijl. (enkel te kopen voor nog minder euroots).

Gepost door: Tienne | 01-03-09

suffrene Kan zeker een verkeerde fles zijn geweest maar ik heb geen vergelijkings materiaal van Bandol 2002. Heb hem een maand of vijf geleden gekocht in de Carrefour. Het is dan ook wel niet z'on bijster goed jaar geweest 2002, om van slecht jaar nog maar niet te spreken.

Ben trouwens helemaal omver geblazen van een oude Australiër, Balmoral Syrah 1994 van Rosemount. Wist niet dat de Aussie's zo mooi konden ouderen.Groots.

Jij bent ook van 1965 en weet dat dat een ramp wijnjaar was. Echetr niet in Australië dus waar het een top jaar was. De Penfolds Grange 1965 is waarschijnlijk het beste wat er dat jaar gemaakt is. Nu nog te koop maar je hebt wel een dikke portefeuille nodig.

Cheers,

Gepost door: Vinama | 01-03-09

Vraaje Op de site van Colruyt zegt men dat je t.e.m. 19 maart geen herverpakkingskost hoeft te betalen, maar als ik iets bestel dan rekent men nog altijd aan. Hoe komt dit?

Gepost door: Matten | 02-03-09

Anwoorje Gewoon bestellen, bij de bevestiging wordt het juist berekend dacht ik. In het slechtste geval kan je aan de kassa ook nog vragen om het te herrekenen.

Gepost door: vinejo | 02-03-09

@vinama een 2002 die dus al minstens drie en een half jaar aan 18-22 C° rechtstaand onder het neonlicht stond geparkeerd. Bandol kan veel hebben, maar er zijn grenzen aan zijn weerbaarheid...;-)

Gepost door: vinejo | 02-03-09

supermarktparking TL-lampen zijn geen neonlampen. Ik heb ook onlangs 2002 en 2003 gekocht in de Carrefour en Amaronese zelfs 1999 en 2000. Die 1999 was zeer goed, ondanks dat hij zes-en-een-half jaar rechtstaand geparkeerd stond ;-) Het blijft gissen, maar ik denk dat de oudere jaargangen die recent in enkele Carrefours verschenen zijn, daar niet al jaren stonden maar uit een of ander magazijn opgedisseld zijn. Wat niet verzekert dat de omstandigheden daar beter zijn. Maar het feit dat de 1999 dik ok was en er geen stof op de flessen lag bij aankoop, doen toch vermoeden dat ze niet al die tijd rechtop in de winkel stonden.

Dit geeft uiteraard nog geen uitsluitsel of het al dan niet een slechte fles was.

Groeten,

Maarten.

Gepost door: Maarten | 03-03-09

klopt maar er zit wel een neonbuis in het armatuur... :-)

Gepost door: Venne | 03-03-09

Inderdaad venne Meer nog, in de 2 Carrefours die ik soms frequenteer staan de Suffrenes op het allerhoogste schap, mooi in de warmte en de lux(e) van het licht van die armatuur...

Gepost door: vinejo | 03-03-09

hoogste schap zeer juist , die flessen hebben echt warm als je zo eentje neemt, waarschijnlijk door de warme lucht die er geblazen wordt. Als je dan de wijnrekken onder zo de uitgang van zo een blaaskanaal zet.... :-) Ma bandol kan wel wa verdragen eh :-)

Gepost door: Venne | 03-03-09

Als we dan toch ... ... muggen aan het ziften zijn: die neonbuis dient enkel om de lamp te starten en wordt er na gedoofd. (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/TL-buis)

En als een fles "echt warm" heeft, dan is hij na een paar weken al om zeep en zou elke jaargang dus op niets moeten trekken.

Groeten,

Maarten.

Gepost door: Maarten | 04-03-09

Muggenziften Als ik goed kan lezen ziftte jij de eerste mug, Maarten. Raar hé, iemand die een mug zift. Van waar zou dat spreekwoord eigenlijk komen...? Ha, Wiki zegt dat het uit de bijbel komt, het is dan nog extreem van toepassing op deze blog ;-) : "Blinde leiders zijn jullie, die uit hun drank de muggen ziften, maar een kameel wegslikken."
Ook toen deed men blijkbaar al blindproeverijen...
"Oeps, ik denk dat het een kameel was, 'k had beter gespuwd!"

Wist niet dat jij bij Massive werkte trouwens...;-)

Gepost door: vinejo | 04-03-09

muggenziften Massive = Philips Lighting :-) , mijn eerste werkgever ....

Gepost door: Venne | 07-03-09

ziftmug mijn tweede dus...

Gepost door: Venne | 07-03-09

De commentaren zijn gesloten.