24-02-09

Ortho-logies

Zoals er twintig jaar terug waarschijnlijk sloten koffie zijn gezopen tijdens de reünies in Poupehan, zo deden in een ander obscuur Ardens dorpje, Ortho, acht gelijkgestemde zielen hetzelfde met liters en liters…wijn. De 9 kinderen hielden het wijselijk bij fruitsap en chocolademelk.

We logeerden in een oud schoolgebouw, vandaar dat we het gepast vonden om er een didactische uitstap van te maken.
Er dienden veertig flessen aan te geloven, flessen die elk werden ontworpen aan een grondig wetenschappelijk onderzoek, gebaseerd op visuele, nasale en olfactorische parameters.

fleskes

Een uitgebreide beschrijving van de respectievelijke flessen zou ons te ver leiden, maar een korte impressie van wat voor moois we onder de neus en over de tong kregen kan u, desgewenst, hier lezen.

De eerste avond werd een interessante test met het oog op het herkennen van gelijkenissen in wijn en verschillen in jaartallen. We proefden een ‘vertical’- 1998-2003 van
Chateau  Belgrave, een Haut Médoc GCC, niet te verwarren met de bijna gelijknamige Pauillac (Bellegrave). Algemeen kwamen we tot de vaststelling dat Bellegrave een ondergewaardeerd Chateau is, dat enorm lekkere en drinkbare wijnen maakt die genoeg fruitig en complex zijn om de merkbare houtlagering aan te kunnen.  De wijn plooit open na 10 jaar (de 98 en 99 waren perfect versmolten), in topjaren is hij waarschijnlijk pas op zijn best na 15 jaar (de 2000 was jong maar heerlijk). Toch werden ook de 1999 en 2002- allebei als mindere jaren omschreven- ook zéér gepruimd. De gelijknamige Pauillac die we dronken (Bellegrave 2003) kon ons ook bekoren maar vertoonde minder complexiteit en charme dan zijn naamgenoot. 

bellegrave

Als piraat had ik er een Sociando Mallet 1998 tussengefoefeld, en het moet gezegd, qua diepgang kende deze wijn zijn gelijke niet. Nochtans het enige niet-geklasseerde domein van de avond. Wat eigenlijk alles zegt over de classificatie in Bordeaux.
We eindigden de eerste avond rond een uur of drie met een zalige ijswijn die ons onderdompelde in een rozijnig roes.

De dag erop dronken we bij de raclette het enige wat er perfect bij past, namelijk een eenvoudige maar correcte Savois (L’ Alpage, gemaakt van jaquère en altesse).
Daarna volgde een nieuwe proeverij met een aantal verrassingen. Zo dronk ik voor het eerst in mijn leven een pinot noir uit… Italië. Hoewel pinot noir een druif is die normaal makkelijk herkenbaar is (de
Mercurey 2006 V Dureuil Janthial die we al eerder dronken, herkenden we onmiddellijk als Bourgogne) was er geen haar op ons fel uitgedunde hoofd dat aan deze druif dacht. St Canarus en ik dachten eerst aan een Priorat(!), daarna aan een zinfandel(!). De geur, smaak en vooral structuur van deze bijzonder lekkere wijn deden aan alles uitgezonderd aan pinot nero denken. Gevolg van de attitude van de eigenzinnige wijnbouwer van Collibereto, die alle regels aan zijn Italiaanse laars lapt en aldus atypische maar heerlijke wijnen fabriceert. Zo lagert hij zijn pinot nero 18 maanden op Frans eikenhout.
We slaagden er dan weer wél in om de derde wijn te linken aan de eerste op basis van de zachtheid en structuur: de Cenno, 90% merlot plaatsten we bij dezelfde wijnbouwer en dat klopte perfect: De Collibereto IGT was niet goedkoop maar een toppomerol waardig.
Na een andere IGT (Carnevale, cabernet-sangiovese) waarover de meningen verschilden---ik zag de harde tannine nooit verzachten, St canarus beweerde stellig dat deze wijn gewoon 20 jaar nodig had—kregen we een fantastische Cornas
 te drinken: De 2005 van Chateau du Tunnel was op en top noordelijke Rhone, koel maar gul, met rijp zwart fruit en een bus vol kruid. Buskruid! (sic).

In het tweede deel volgen nog enkele ongelooflijke verrassingen alsmede een belangrijke en reeds lang vermoede ontdekking die bevestigd wordt door verschillende betrouwbare wijnbronnen.

Dit eerste deel werd geschreven bij het beluisteren van Nicolai Dunger (klik!)en tijdens het nuttigen van een fantastische Gigondas, Prestige des Haut garrigues 2004 van Domaine Santa Duc. Gisteren heerlijk in de neus maar stug en droogtrekkend in de mond, vandaag gewoonweg zalig zacht en zijdig zwoel, met tonnen rood fruit en kruiden. Na een tijdje word je licht in het hoofd door het samenspel van endorfine en alcohol. Een heerljk gevoel.
Gigon…das ist herrlich !


appel

Militaire discipline en elke ochtend appel
waren een pure noodzaak

 

16:27 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (42)

Commentaren

@ Jo Ik merk het dat je wat licht in het hoofd bent: de beschrijving van de Belgrave/Bellegrave klopt niet met de foto (volgens de foto is de Bellegrave de Pauillac en de Belgrave de H-Medoc).

Voor de rest: 8 volwassenen, 40 lege flessen, goe bezig, leek me wel een leuk weekendje :-)

Gepost door: NCO | 24-02-09

Merci Nico! Gelukkig heb ik aandachtige lezers ;-)
Heb het snel aangepast!

Gepost door: vinejo | 24-02-09

Mmm mmm lekker die Gigondas! 'k Had beter nog wat bijbesteld.. Mooie bijeenkomst daar!
Ik ben een mythe aan het proeven..

Gepost door: Matten | 24-02-09

Aha, La cuvée Mythique die Vin de Pays d' Oc uit de Carrefour...
;-)

Gepost door: vinejo | 24-02-09

Classificatie in Bordeaux is inderdaad niet altijd even terecht en/of logisch (wat doet die Croizet Bages daar bij de GCC's zeg?) maar Sociando behoort niet tot de Cru Bourgeois' of GCC's enkel en alleen omdat eigenaar Jean Gautreau dat zelf niet wil.
In 1855 werd Sociando niet bij de klassementen opgenomen, naar verluidt omdat het domein gewoon te vér gelegen was van Bordeaux (Wine Journal - It was simply located too far north for samples to be brought back to Bordeaux for assessment, which would imply that Calon-Ségur represented the cut-off point of consideration.)
Bij de herziening in 1932 werd Sociando Mallet geklasseerd als Cru Bourgeois.
Bij de laatste herziening in 2003, weigerde Gautreau dus zijn Chateau te laten opnemen in de classificatie.

Gepost door: Bert | 24-02-09

Dit gezegd zijnde blij dat je terug bent :-)

Gepost door: Bert | 24-02-09

Schitterende foto en idem stukje doet mij een beetje denken aan mijn legerdienst van twee jaar geleden ( of was het nu ' mijn zwangere vrouw-dienst :)
In elk geval, open dit jaar geen gros noré 2001. Die is momenteel nog meer gesloten dan mijn kelder ( spijtig genoeg )

Gepost door: KK | 24-02-09

ONGELOFELIJK wat een toeval die zat er toch wel bij de volgende sessie zeker? Meer nog, we kwamen tot krek dezelfde bevinding als jij! (als je goed kijkt op de eerste foto kan je hem herkennen---5de linksboven)

@Bert
thx ;-)

Gepost door: vinejo | 24-02-09

@ Vinejo Bijna, mijn maat had beter die Vin de Pays d' Oc meegebracht. Neen, château Ausone uit 1994. Grote ontgoocheling, maar ik had het wel verwacht. Zurig einde, geen bijzondere neus (alcohol, kers, kaneel), zonder charme. Oud en versleten. (gelijkend op oude Saint-Emilions van vroeger waar ik nog herinneringen van heb) Tja..
Gelukkig kan Le bon pasteur uit 2002 (Pomerol van de Rollands) ons meer plezieren. Neus met nogal wat hout, noterig. Behoorlijke aciditeit (op het randje) en eigenlijk te jong.

Gepost door: Matten | 24-02-09

elke ochtend een appel ? Van welk jaar was die Cenno ? Ik heb ook al enkele goeie ervaringen met Italiaanse merlot, maar wel als hij jong was, hij leek me wat moeilijk te gaan verouderen. Alhoewel dat op zichzelf geen probleem moet zijn...

Gepost door: Thick Rick | 25-02-09

bordeaux left-overs In mijn lokale gb hebben ze een extra bak geplaatst met daarin wat kelderrestjes bordeaux 04:

Prieure-Lichine (Margaux) 04 a 28 euro
Monbrison (Margaux) 04 a 20 euro
Grand Corbin (Saint-Emillon) 04 a 17 euro
Larose-Trintaudon 04 a 12 euro

en ook nog La pointe 02 aan 22 euro of zo.

Allemaal niet aan mij besteed en ook geen idee of het koopjes zijn, maar indien iemand nu begint te hyperventileren wil ik er wel voor hem of haar om gaan.

Groeten,

Maarten.

Gepost door: Maarten | 25-02-09

Typisch Gb Kelderrestjes aankondigen en daar dan niks van korting op geven... Weinig kans op hyperventileerders.

Gepost door: vinejo | 25-02-09

Rick De Cenno was idd jong, van 2006 namelijk. De Tocco (pinot negro) was van 2003

Gepost door: vinejo | 25-02-09

ik hyperventileerde wel maar dan enkel van het zien van de te hoge prijzen.
Zoals je zegt Vinejo: kelderresten zonder korting.
Ze moesten daar binnen 5j nog liggen...

Gepost door: Bert | 25-02-09

2de fles van links bovenaan Is een Corbières uit Carrefour/GB?

Gepost door: Bert | 25-02-09

yep en daar heb ik verbazend nieuws over.

Gepost door: vinejo | 25-02-09

Etang de Colombes De tweede fles linksboven lijkt van ver op "Etang de Colombes" die inderdaad in de GB wordt verkocht voor nog geen 5 euro (tijdens het wijnfestival)

Gepost door: Peter | 26-02-09

foto is dit dan het fameuze ardennenoffensief?

Gepost door: Tienne | 26-02-09

Staat er ook geen Laurent Miquel tussen?

Gepost door: Tienne | 26-02-09

Mooi stukje !

Gepost door: Gerten | 26-02-09

tweede van links lijkt me eerder ne suffrene...
ik zie nog ergens ne leoville barton en ne citran

Gepost door: Barre | 26-02-09

en ook Lagrange

Gepost door: Bert | 26-02-09

Straf! Morgen al dan niet bevestiging...

Gepost door: vinejo | 26-02-09

en Coto de Imaz - Rioja (Colruyt)

Gepost door: Bert | 26-02-09

en nog nu we toch bezig zijn: de derde van rechts onderaan lijkt een Fronsac "chateau de la riviere"

Gepost door: Peter | 26-02-09

Dag drie van Gros Noré 2001. Straffe wijn, zonder stop bewaard en nog altijd niet geëvalueerd. Ik heb de indruk dat je deze een week kan laten openstaan. Zeker niet open doen binnen 5 à 10 jaar. Habba

Gepost door: KK | 26-02-09

excuseer geëvolueerd

Gepost door: KK | 26-02-09

Toeval, die Gros Noré 2001 hebben we in de Ardennen ook geproefd. Vinejo zal daar zeker op terugkomen... Blijkbaar ontbreekt die fles op 't appèl

Gepost door: Gerten | 26-02-09

neenee, vijfde van links!

@peter: bravo

Gepost door: vinejo | 27-02-09

Champagne Feestje dit weekend en nog op zoek naar een goede champagne: iemand hier een tip voor een goede supermarkt (Delhaize - Okay - GB - Alvo- Spar) Champagne ?

Gepost door: NCO | 27-02-09

Delhaize zal denk ik meeste variatie aanbieden, van Laurent Perrier, Piper Heidsieck, Veuve Cliquot en Moët & Chandon tot Taittinger, Krug en Dom Pérignon...

Gepost door: Bert | 27-02-09

Champagne - Fleury in de Colruyt Biologische blanc de noirs. Middelgroot domein van +- 20hectare dat al 20jaar biodynamisch werkt. Prijs kwaliteit (22,5 EUR) m.i. heel sterk.

Gepost door: erwin | 27-02-09

Als t iets goedkoper moet zijn... Voor 16 euro in Delhaize vind ik de brut sans dosage van Moutard niet slecht.

Gepost door: vinejo | 27-02-09

Champagne Inderdaad, de extra brut van Moutard Pere et Fils is zeer lekker. Duval-Leroy Brut is qua prijs-kwaliteit zeer goed (20 euro). En als je wat meer geld wil uitgeven: Bollinger Cuvee Special (43 euro) of Veuve Cliquot Ponsardin 2002 ( 50 euro) (deze laatste kun je trouwens nog een jaar of tien bewaren). Wel goed kijken dat je niet de rose-versies mee hebt, want die zijn meestal een stuk duurder en voor mij de prijs meestal niet waard.

Groeten,

Maarten.

Gepost door: Maarten | 27-02-09

Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2002 - 50euro (hier in de winkel wellicht een klein beetje meer). Beste champagne die ik ooit gedronken heb.

Gepost door: erwin | 27-02-09

:-)

Gepost door: Ja erwin | 27-02-09

Prijzen voor nen bollie betaal ik toch maar €35

Gepost door: Jef Ballie | 27-02-09

Merci voor de tips. Het zal de Moutard of de Duval Leroy worden (of de Fleury als ik alsnog in de Colruyt geraak).

Gepost door: NCO | 27-02-09

Om maar even eerlijk te zijn ik ken geen kl*-/. van Champagne,
ik weet alleen wat ze waar verkopen

Gepost door: Bert | 27-02-09

Louis Roederer Louis Roederer heeft me tot nu toe het meeste kunnen bekoren. Vorige week dronk ik voor mijn verjaardag een Piper. Ik weet niet hoe lang we hem bewaard hebben in de kelder, maar qua smaak stelde het niet veel voor. Hij kost ongeveer 25 euro (juist?), en voor die prijs heb je al beter denk ik.

Andere toppers die ik zeer goed vond: Moët et Chandon (ook de versie uit de staat Washington - Chandon, is zeer goed), Gatinois (in Ay) en Veuve Cliquot.

We dronken trouwens ook nog een Trotte Vieille 1995: voor een 1er gcc en een Saint-Emilion verwachtten we wat meer kracht. We vonden dat hij al danig over zijn hoogtepunt heen was. Jammer. Gelukkig hadden we de fles als cadeau gekregen, dus deed het niet zo veel pijn.

Gepost door: Jean | 28-02-09

Bollinger aan 35 euro Dat lijkt me sterk. Waar?

Gepost door: Maarten | 28-02-09

Chandon & Berlucchi Die Amerikaanse Chandon dronk ik ook. Top en dat voor (toen) 10 dollar. Een mega tip is Berlucchi Imperial Max Rosé, qua qualiteit vergelijkbaar met Rosé sauvage van Laurent Perrier en in Italië te koop voor 10 euro, hier kost ie 22 Euro, nog altijd de moeite.

Gepost door: Rob | 28-02-09

De commentaren zijn gesloten.