15-02-09

Lapswanzen, lapsussen en wat wijn daartussen

“Vrienden, we gaan de lasten verlagen! Mijnen Adelbert, da slim manneke, heeft het mij opgestoken!”
Is het u ook al opgevallen dat Bart
  Somers meer en meer op Jomme Dockx begint te lijken?

collega s

dockx

Bij die andere grote volkspartij heeft men ondertussen een nieuwe vaandeldrager voor de Tsjeverij gevonden. Mocht men een naam moeten kiezen voor een fractieleider van de CD&V, de keuze zou vallen op Tsjeefke Muilentrekker. Maar vermits die niet voorhanden was koos men voor de tweede beste optie, namelijk Servais Verherstraeten.

Deze man maakt van het ‘rond de pot draaien’ een ware oympische discipline en onpopt zich aldus tot SUPERTSJEEF van zijn generatie.

superman_pic
Supertsjeef in iets te nauwsluitend pakje


Verder merkte ik deze week volgende lapsussen op:

“De soep zal nooit zo heet worden opgediend als ze…eh…wordt klaar gemaakt.” (Michaël Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel deze week op radio 1)

“...Tja, dat wordt dan met de liefde der mantel bedekt..” (Peter maes, trainer Mechelen in Studio 1)

Ik heb hier voor jullie enkele heerlijke delicatetten” (Elke van Dewitten, gisterenavond)

Enfin, we wijken af, hier mijn tasting note van

Pontet Canet, Pauillac 2004

Een heel mooie, donkere kleur, nog violet aan de rand. Een compexe en fijnzinnige neus, zwart fruit en zacht kruid (vanille, munt, kruidnagel). Heel mooie mineraliteit (grafiet) en ook wel cederhout.
Fris mondgevoel, lang en complex, goed gestructureerd met opvallende maar rijpe tannine. Het licht bittertje verdwijnt na een tijdje in het glas.
In de lange afdronk vinden we zwart fruit en grafiet terug.
Deze wijn combineert kracht en finesse.
92/100

15:13 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (28)

Commentaren

Pontet Canet 2004 hebben we een jaar geleden eens naast de Sociando Mallet 2004 gezet (die ik nog kort besprak in comments van vorige post).
Deze klasbakken vertoonden heel wat gelijkheden.
Pontet Canet bereikte toch een stapje hoger dan Sociando,
maar beiden werden wel nog de loef afgestoken door een nog grotere 2004...
Remember? Dave en Vinejo?

Gepost door: Bert | 15-02-09

VCC04 Onvergetelijk...

Gepost door: vinejo | 16-02-09

@ Vinejo Chancard!

Vrijdag Bouscaut 2005 geproefd. (eerste van mijn flesjes die ik kraak) Was goed, mooie structuur (goede frisse zuren), neus nog wat gesloten, perfect evenwichtig, mooi rijp fruit. Maar niet de grote complexiteit of concentratie. (88 pp)

Gepost door: Matten | 16-02-09

Bouscaut Heb nog flesje 2004 meegenomen uit Colruyt aan 17.50€ (kelderresten...)
Iemand deze al geproefd?

Gepost door: Bert | 16-02-09

Bouscaut 2005 @Matten : ik geef hem ook 88, die frisse zuren waren me ook opgevallen, ik vind dat hij nog wat jaartjes nodig heeft, ik heb nog 5 flessen liggen :-)

Gepost door: Kris G | 16-02-09

Idd vind ik ook. (heb er nog 3 ;-) ) Ik had eigenlijk gezworen om er jaren af te blijven..

2004 niet geproefd. Bert, ben jij content met Les garrigues 2003 van Mousset?

Gepost door: Matten | 16-02-09

2004 noch 2005 maar 2006 wél al geproefd. Mijn bevindingen kwamen goed overeen met die van Matten voor de 05.

Gepost door: vinejo | 16-02-09

waar is al die reklame naar toe?

Gepost door: BDC | 16-02-09

@ Matten Les Garrigues: ja ben ik content mee, maar de 5 flessen die ik nog liggen heb, zijn teveel.
Deze Côtes du Rh Villages deed me deels denken aan een Bordeaux (!), maar dan één die uitgeblust is, een Cru Bourgeois van mid of eind jaren tachtig, laten we zeggen.
Heb ik eens graag, maar geen zes stuks. Wat vind jij precies aan die Garrigues?

De andere koop bij Colruyt was rampzaliger....:
Ik deed de fles open (normaal zeg ik - ik ontkurkte, maar deze heeft schroefdop) en de Leasingham Magnus Riesling 2003, geurde synthetisch, naar verf, en rubber. Oké heb al veel geuren in een wijn kunnen waarnemen, maar jammer genoeg smaakte deze ook naar de vernoemde geuren.
Een slechte fles zeker?, dacht ik, maar nr 2 was idem.
Ik heb de 6 flessen dus teruggebracht en meteen mijn geld teruggekregen.
Ik toonde aan die kerel een 'smelling & tasting note' van deze Riesling (Leasingham Magnus Riesling Clare Valley 2003. 13%. Appelfruit en minieme rijpe toetsen in de neus. In de mond voldoende verfrissende zuren en rijp appelfruit, met een kleine mineralige toets. Fris en fruitig, maar niet erg complex. Goed. 86/100. 8,2 euro is iets te duur voor wat dit is. Verkrijgbaar bij Colruyt Klassewijnen. Afgesloten met schroefdop (zoals de meeste Australische Riesling’s): bravo!), liet hem zelf eens ruiken, en hij vulde meteen zijn formulier op pc in: “onuitstaanbare geur”.

Gepost door: Bert | 16-02-09

welke reclame bedoel je?

Gepost door: vinejo | 16-02-09

Ter info De Côtes du Rhône Villages 2003 Garrigues, kocht ik aan 5.25 ipv 10.25€, voor de Leasingham Magnus Riesling 2003 betaalde ik 5€ ipv 9.75€

Gepost door: Bert | 16-02-09

En nu besef je... Goedkoop is niet altijd goede koop...;-)

Gepost door: vinejo | 16-02-09

Besef ik al langer dan vandaag
maar als een wijn oorspronkelijk 10€ geprijst staat en plots naar 5€ gaat, heb je 2 mogelijkheden:
ze willen er van af of...
ze willen er van af...
Damn

Gepost door: Bert | 16-02-09

@ Bert Goeie prijs, maar 10 euro vind ik voor deze wel te veel. Mijn lief vindt 'm lekker maar ik ben niet helemaal content. Dat uitgebluste herken ik, ook alsof je de hitte er doorheen proeft. Veel kruiden in de geur, kiezels en natte aarde. De mon chérie- of pralinéachtige mond vind ik minder.
Ik denk dus dat-ie ook al over zijn hoogtepunt is en vroeg uitgeblust was door het jaar.

Gepost door: Matten | 16-02-09

mousset Ik heb ook nog van die garrigues liggen, van 2003 en zelfs nog van 2002, al heb ik de indruk dat die laatste iets langer bewaart (lees: ook nu zeker te drinken).
Ze staan bij mij alletwee aan 'by 2009 at the latest'

Die garrigues-smaak is natuurlijk iets dat er het best uitkomt pak na een jaar of twee-drie en dat vervaagt nogal snel. Dus die korting van 50%... das inderdaad om er vanaf te zijn nu het enigzins drinkbaar is

Gepost door: Barre | 17-02-09

@Bert, hopelijk vallen niet al je aankopen tegen....

Gepost door: Tienne | 17-02-09

@ Tienne wees gerust ;-)

Gepost door: Bert | 17-02-09

:-) na (een onmenselijke en veel te lange) 5 weken gedwongen wijn-onthouding (medicatie) heb ik een fles Coto Real Reserva 2001 (Rioja) gekraakt : bij het openen al de typische Rioja geur die bij het uitschenken heel de kamer vulde, volle, scherpe smaak met veel zuren, lange nasmaak, blijft zeker nog enkele jaren op dronk (89) (RP 89, WS 93)

Gepost door: Kris G | 17-02-09

Vijf weken... innige deelneming, Kris...
(gedwongen wijn-onthouding owv medicatie: Bier kon wel of zo?)

Gepost door: Bert | 17-02-09

@Bert geen alcohol, koffie,zwarte thee,...(maagontsteking)
liever 5 jaar zonder bier dan 5 weken zonder wijn, maar dat was geen optie :-(
ik zal het wel compenseren : ik heb mooie voorraad aangelegd : moet eens van geproefd worden hé ;-)

Gepost door: Kris G | 17-02-09

Colruyt Lap, het is weer van dat bij Colruyt. Clos du Frantin Vosne-Romanée Les Malconsorts is niet leverbaar (nochtans bevestiging gegeven eerst) ondanks alle inspanningen :-(
Ik denk dat ik in de toekomst mijn bestellingen bij Colruyt zwaar ga herleiden (zo niet tot 0 brengen).

Gepost door: Johan | 18-02-09

Collishop levering van mijn wijnfrigo is in totaal al 3 maanden uitgesteld (al 3x voor niks dag verlof genomen), nu voorzien half maart, wel al begin december betaald
kelderresten : ik heb de laatste 2 flessen Clos du Marquis 2004, ik had op kistje gehoopt
geen grote GB/Carrefour in de buurt, Delhaize vind ik te duur, dus ben ik aangewezen op Colruyt/Collishop voor wijn, tot nu toe eigenlijk al altijd alles gekregen maar wel niet altijd op de voorziene datum

Gepost door: Kris G | 18-02-09

Clos du Marquis 2004 Kris,

aan welke prijs stond die CdM 2004 ? (ik was paar dagen weg, dus kelderresten gemist)

Gepost door: Jan VG | 18-02-09

@ Jan VG 24.50 ipv 27.95, ik vind dat vrij scherp geprijsd, heeft maar paar uren op de site gestaan, ik heb eigenlijk maar 1 fles : ik ging aankoop delen met mijn gebuur, moet nog paar jaren blijven liggen

Gepost door: Kris G | 18-02-09

Clos du Marquis 2004 Kris, even nagekeken en ik heb deze wijn in het Carrefour-wijnfestival gekocht in sep 2007 aan 20,70 Euro. Dat is natuurlijk wel al 1,5 jaar geleden...

Gepost door: Jan VG | 19-02-09

Clos du Marquis prijzen wijnfestival Carrefour zijn natuurlijk bijna onklopbaar (zeker in België), mijn grootste wijnaankopen probeer ik dan ook te doen
nog beter zijn faillissementen van GB's : fles Carruades 2004 voor 17 euro, Pontet Canet 2003 : 1 fles voor 15 en 1 fles voor 25 euro kunnen kopen : wel slechts éénmalige gebeurtenis tot mijn zeer grote spijt ;-(

Gepost door: Kris G | 19-02-09

@ Bert & Vinejo Beetje late reactie, maar je moet het mij vergeven: ik ben volle bak aan 't renoveren in het huis dat we pas gekocht hebben, dus niet veel tijd om te bloggen !

Maar natuurlijk herinner ik mij die proeverij ten huize Vinejo: VCC vs. Sociando en Pontet Canet als uitsmijter. Nog steeds één van mij mooiste wijnherinneringen !!!

Moeten we nog eens doen !!! Misschien dat jullie eens kunnen afzakken als ons huisje klaar is (en de wijnkelder verhuisd uiteraard ;-))

Grtzzz

Dave

Gepost door: Dave | 20-02-09

uit de standaard die chinezen... ze gaan het toch nooit niet snappen....


Chinese wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om wijn in amper enkele minuten tijd te doen rijpen. Dat meldt het magazine Geo.

Door stroomstoten te gebruiken, zijn Chinese onderzoekers van de universiteit van Guangzhuo erin geslaagd om een drie maanden oude wijn in amper een paar minuten tijd rijp te laten worden.

De spanning die door de stoten gegenereerd wordt, versnelt de processen in de wijn die voor de ontwikkeling van het aroma zorgen.

Een team van twaalf ervaren sommeliers nam de proef op de som en was enthousiast. Een aantal chinese wijnproducenten lijken alvast interesse te hebben in de methode

Gepost door: Barre | 20-02-09

De commentaren zijn gesloten.