05-02-09

Sterk!

Welke drank past er best bij de primitieve rock ’n roll van Hasil adkins?

1965


Saint Christeau
  Esquerré Bounouve, Armagnac 1965

Net zoals Cognac wordt Armagnac vooral gemaakt van ugni blanc-druiven. Men gebruikt echter ook geregeld de folle blanche (typische druif voor het Zuidwesten) en de colombard. Armagnac wordt slechts één maal gedistilleerd (Cognac  2x) en rijpt vooral op oude vaten, waardoor sommigen stellen dat Armagnac meer ‘gout de terroir’ zou vertonen dan Cognac.
In de fantastische neus ruiken we crème brulée,
  caramelpudding (een ‘flanke’), vijgen, dadels, vanille, honing en het rubber van gierende remmen.
In de zijdezachte mond komt uiteraard de alcohol piepen, maar deze veertig % trekt allesbehalve je ogen en mond toe. Je krijgt er vooral warm van. Daarbovenop komt de
  eindeloze afdronk die je doet dansen van plezier. Dat treft, met Hasil Adkins in de buurt.

 

23:00 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (34)

Commentaren

Hola gaan we hier nu ook al beginnen met het bespreken van onze zware rakkers?
Maak maar een aparte rubriek aan: dan zet ik er mijn whisky tasting notes op :-)

Gepost door: Bert | 06-02-09

Het gaat hem niet enkel over 1 of 2 keer distilleren hé. De armagnac wordt normaal gedistilleerd in een 'continue' distilleerd kolf, die fundamenteel verschilt van de 'traditionele' kolf. Het principe van de continue distillatie (die trouwens ook in de olieraffinaderij gebruikt wordt) is veel preciezer (en dus beter) dan de traditionele.

Gepost door: Peter VdV | 06-02-09

Nooit geweten dat een Armagnac jou bekoort?
Waar heb je die trouwens gevonden?
Inderdaad beter dergelijk goedje te drinken van je geboortejaar: meer succes gegarandeerd dan bij een wijn.

Ik dronk Ducru Beaucaillou van mijn geboortejaar maar dat viel (vanzelfsprekend) tegen. Heb nog een Lagrange liggen ook van dat jaar, maar die blijft in de fles. Gewoon leuk die in de kelder te hebben maar te drinken zal die toch niet zijn...

Gepost door: Bert | 06-02-09

Tja, goede whisky gaat er ook wel in (maar ik overdrijf daar niet mee).
Gekocht bij Lambrecht, 62 euro voor 70cl.

Die Lagrange werd onlangs gedronken door een cellartracker, mss toch nog niet afschrijven:

1978 Château Lagrange St. Julien (France, Bordeaux, Médoc, St. Julien) 2/1/2009 abh
The nose is fabulous, all cedar and graphite. Still has body and class but doesn't quite see this through all the way on the palate. Very good but perhaps flattering to deceive a little. (22 views)

Gepost door: vinejo | 06-02-09

Lagrange 1978 En gedronken op mijn verjaardag ook nog... Interesting
Thx Vinejo!
Of wilt ge die er gewoon bij, bij dat verticalleke? ;-)

Gepost door: Bert | 06-02-09

Goed idee zeg had het zelf nooit durven voorstellen ;-)

Gepost door: vinejo | 06-02-09

Polyvalent Sommelier-conseil, Dichter, Muzikant, ....

nu blijkt hij ook nog een verwoed hengelaar te zijn,
nie te doen.

Gepost door: Tienne | 06-02-09

Strike :-)

Gepost door: Bert | 06-02-09

JA Voor mij ook! lol

Gepost door: vinejo | 06-02-09

Een ouwe rakker ....en uit je (ons) geboortejaar ;-)

Gepost door: Vinama | 06-02-09

Santa Rita zit met een glaasje Santa Rita Medalla Real 2004 voor mijn neus (wijnfestival GB) - monocepage Cab Sauv -
typische cassis-neus met heel intens fruit, smaak ook heel fruitig, tannines nog vrij veel aanwezig (typisch CS), maar niet storend als bij sommige jonge Bordeaux....
Weet eigenlijk niet meer juist wat die fles kostte (rond de 7 Eur ?), maar is een prima weekend-inzetter.

Heb uit mijn geboortejaar (1976) van mijn nonkel laatst een Angelus gekregen, die moet er binnenkort eens aan geloven !

Sante

Gepost door: Jan VG | 06-02-09

geboortejaar Heb een paar jaar geleden Lagrange en yquem gedronken.Mijn geboortejaar.Beide wijnen waren nog zeer lekker.Heb nu nog een Gilette 1971 voor mijn vrouwtje.Iemand al eens Gilette gedronken?
Ben nu nog op zoek voor de dochter:2002.Voor de zoon heb ik Leoville Barton,Sociando en Vieux Telegraphe:1999.De vieux in magnum,dubbele magnum en nog een formaat groter.(naam vergeten van de maat)Heeft iemand een idee voor de dochter?Misschien Bandol Vinejo?

Gepost door: jef | 07-02-09

mijn geboortejaar bis 1970

Gepost door: jef | 07-02-09

@jef Van 1999, geen topjaar in in Bandol, heb ik enkel nog Souviou, Suffrène en Pradeaux liggen. En geen van deze wijnen kan het volgens mij nog meer dan 5 jaar uithouden. Maar Venne kan u mss wel aan Tempier Migoua helpen, die is nog goed voor 15 jaar...
Gilette, cultwijn, nooit gedronken..1971 was zeer goed jaar in Sauternes, zal wel top zijn denk ik
(Heb ook wel nog wat fl Lafaurie Peyragie 1999 liggen, maar ik veronderstel dat je al Sauternes liggen hebt van dat jaartal..)

@Jan:
Oorspronkelijke prijs is 9,... euro, met korting een 8-tal euro--mooi waar voor je geld, zeker als je hem de dag erop nog eens proeft (in de veronderstelling dat er nog wat over is ;-))
Die cassisgeur is idd opmerkelijk, iets wat zowat alle Chileense wijnen hebben (vooral de cab sauv uiteraard maar ook soms de andere cépages--vraag maar aan KK, die heeft nog nooit een Chileen blind gemist!)

Die Angelus 1976, daar vrees ik wat voor. Volgens RP was elke Angelus uit de jaren 70 op zijn best middelmatig en op dronk binnen de 5 à 7 jaar... Maar tracht hem toch onbevooroordeeld te proeven hé...ahum...

Hier gisterenavond een Magnoux open getrokken, heeft nog wat lucht nodig maar is veelbelovend en fijnzinniger dan heel wat andere Languedocwijnen (zoals vele Faugères en St Chinians)

Gepost door: vinejo | 07-02-09

Vega Sicilia Ik zoek wat informatie over Vega Sicilia Unico Reserva Especial Lot 016/00. Heeft iemand enig idee waarnaar dit lot nummer verwijst? Ik heb wat "gegoogled" maar vind niet onmiddellijk iets terug.

Gepost door: Johan | 07-02-09

(zoals vele Faugères en St Chinians) moest eigenlijk na "fijnzinniger' staan---

Gepost door: vinejo | 07-02-09

@Johan lijkt me iets dat BDC wel zal weten...

Gepost door: vinejo | 07-02-09

Geboortejaar Helaas zit ik in het duurdere segment: 1982. ik dronk er de volgende wijnen van: Cos Labory, La Gaffelière, Belgrave... en mijn lieveling: Malescot Saint-Exupéry.

Verrassend genoeg waren de meeste wijnen nog goed te proven. Ze werden wel vijf jaar geleden gedronken. Nu schiet er nog eentje over: Belgrave '82. Ik zal hem eens ophalen als er een nonkel of zo komt die van oude wijnen houdt.

De Malescot was de beste, doch de laatste fles dronk ik met de (toen) toekomstige schoonvader van mijn oudste broer. Hij zei meteen dat hij de wijn niet kende (dit dit eventjes zeer bij mij) maar vond hem zeer goed. Ik vond het jammer dat hij er van dronk...

Gepost door: Jean | 07-02-09

Vinejo Voor de dochter is het 2002.

Gepost door: jef | 07-02-09

2002 ook al geen topjaar in Bandol. heb er wel nog van de betere wijnen van liggen (kunnen nog zeker 10jaar), namelijk gaussen, Gros Noré en Terrebrune (naast 1 fles Vannières). Indien nodig kan ik er vd eerste drie wel eentje missen...

@jean
Helaas? Hangt er van af hoe je het bekijkt natuurlijk...
Ik begrijp wel je gevoelens bij die laatste fles Malescot...;-)

Gepost door: vinejo | 07-02-09

2002 Kunnen misschien wel tot een deal komen.
Jean,kan misschien nog wel aan een 1982 komen.
Misschien om te ruilen.Laat wel iets weten.

Gepost door: jef | 07-02-09

@ jef

2002 was een topjaar in de Loire als ik het goed voor heb. Vooral de sauvignon blanc. Hier en daar kan je misschien nog een Dagueneau krijgen maar je zal moeten zoeken. Of misschien een Sancerre van Cotat? Het bewaarpotentieel zal natuurlijk niet hetzelfde zijn als een Sauternes. In rood is het bewaarpotentieel van een goede Chinon echter zeer mooi, maar daarover hebben we het hier al gehad.

@vinejo

Zit je ermee in om je bekering tot Rhônewijnen ook op dit forum wereldkundig te maken? Voorlopig kreeg enkel Frankrijk de primeur (LPV) ;-) Ik geef je trouwens geen ongelijk. Zeker in 2007 zal ik meer Zuidwaarts kijken en dan vooral C9dP. Clos des Papes (98-100 van nonkel Bob), vieux télégraphe, Charvin (20 in de RVF), ... worden de hemel in geprezen. En ik heb den indruk dat er een hype rond het jaar wordt gemaakt maar de prijzen nog al bij al meevallen.

Gepost door: wim | 07-02-09

Helaas Inderdaad. Maar goed, het is een jaargang die amper nog te vinden is. Soit.

De anekdote over Petrus '82 in Las Vegas is anders ook een leuke: blijkbaar zijn er drie jaar geleden in Las Vegas meer Petrussen '82 verkocht dan er ooit op dat domein gemaakt zijn... En het rare was dat de valse Petruskes beter smaakten dan de real stuff. Zegt veel, vind ik.

Nu lees ik ieder weekend de Standaard Magazine, waarin Bruno Verspauwel goede artikels schrijft. Twee weken geleden (of was het nu vorige week) herhaalde hij zijn these dat die hoge prijzen in feite de verkoop van lucht inhoudt. Hij meent dat degenen die de wijn later zullen proeven toch een beetje verwonderd zullen zijn (als ze al iets van wijn kennen natuurlijk) en dat het vooral de rijkeren zijn die de grote "merken" kopen om er bij te horen. Mja... Als je weet dat ze in China veel Petrus drinken en er Cola bij doen om hem beter te laten smaken, dan voel ik me wel een beetje in de steek gelaten door de Bordelese wijnbouwers. Het geeft alleszins veel moed om andere wijnstreken te ontdekken.

Nu zou ik wel eens een Calnifornische wijn uit mijn jaar willen drinken... jammer dat Amerikaanse wijnen hier niet zo verkrijgbaar zijn.

Ah ja, ik heb nog een ch. l'Evangile '55 liggen, ter nagedachtenis van mijn grootvader. Wat zou dat nog waard zijn? ik weet dat ene J. Vermeiren in '55 geboren is en dat hij wijnen van dat jaar zoekt. Misschien moet ik eens bij hem langs gaan...

Gepost door: Jean | 07-02-09

@ Vinejo - Santa Rita Vinejo,
gelukkig was er nog wat Santa Rita over en inderdaad, vandaag (veel) beter dan gisteren, heel zacht en afgerond met nog steeds zeer veel fruit en cassis.
Denk dat die andere 5 fleskes dus nog best paar jaartjes in mijn kelder blijven liggen...
Ik gok dat er nog 2 kleine glaasjes inzitten, dat is om de avond straks goed in te zetten. Ik zal je niet kunnen vertellen wat dag 3 bracht voor deze wijn :-)

Voor die Angelus 76 zijn mijn verwachtingen sowieso niet hooggespannen, zal nog blij zijn als het nog geen zuren brol is geworden, maar vrees er voor...laat het bij gelegenheid wel eens weten

Gepost door: Jan VG | 07-02-09

2002 Kirwan is het enige wat ik nog heb van 2002 en die is nu eigenlijk perfect om te drinken...
Ik vond die de laatste keer dat ik hem dronk een echte prachtwijn. Maar die haalt natuurlijk nooit 2020 (of later).
Ik heb er nog welgeteld 1 fles van en die staat nu op Ebay te blinken (nog 4 dagen denk ik)... :-)

Gepost door: Jan VG | 07-02-09

2002 Ik heb nog Belgrave, Belle-Vue, Chasse-Spleen, Lagrange, Cantemerle, Pontet Canet, Giscours en Aiguilhe.
Is ook geboortejaar van mijn dochter :-)

Gepost door: Bert | 07-02-09

Wijn - kroost Blijkbaar de aankoop die het best te verkopen valt....
en eigenaardig genoeg zijn de gezinnen in België toch klein?

Gepost door: Tienne | 07-02-09

Lynch Heb net - eindelijk - het boekje van Kermit Lynch "Langs de Wijnroute" besteld...
De SR Medalla Real 04 heeft ook mij zeer kunnen bekoren. Deze week nog 2 flessen Santa Rita CS Medalla Real 05 gekocht in de plaatselijke GB, en ik heb nu al een beetje spijt dat ik ze niet allemaal gekocht heb (er stonden er nog een stuk of vier)...

Gepost door: NCO | 08-02-09

Medalla Real 04 of 05, ik denk dat dit praktisch geen verschil zal uitmaken.
In tegenstelling tot bij franse wijnen maakt de jaargang bij Chileense wijnen niet zoveel uit

Gepost door: Bert | 08-02-09

Just Bert dat maakt Franse(en andere Europese) wijnen net zo leuk, boeiend, verrassend...

@Wim
Hmm, ik zal mijn nick op LpdV moeten veranderen ;-)
Maar die bekering zal hier sowieso vanzelf ook wel duidelijk worden...

@Jean
Zou leuk zijn, kans om eens een glas Petrus te drinken

@Jan
"Maar die(Kirwan 2002) haalt natuurlijk nooit 2020 " --
volgens RP is ie zelfs nog niet echt op dronk en blijft ie op zijn hoogtepunt tot 2019...

@Tienne: Bewust hé, anders is dat niet betaalbaar qua geboortejarenwijn

@NCO: té veel moet je er ook niet van hebben vind ik, je raakt m anders snel beu. Wel pérfect voor onverwachts bezoek.

Gepost door: vinejo | 08-02-09

Allemaal een goeie werkweek gewenst... ben net terug van een weekendje Wenen, een zeer aangename stad, veel te veel te doen om in één weekend af te haspelen.
Zeer veel interessante wijnen trouwens, ken niet veel van Oostenrijkse wijn, maar toch enkele goeie Blaufraânkische gedronken. Ook een goed aanbod van Italiaanse wijnen.

Voor wie ooit eens tot daar gaat, super gegeten in www.motto.at (bizar dat een trendy café zo'n ongelofelijk goed eten maakt) en in Do.co

@Jef
Wat de 2002 betreft, ik zou voor Bourgogne gaan, een zeer redelijke jaargang en toch enig bewaarpotentieel, Bourgogne was zeker zo goed als Loire dat jaar. Of een goeie vintage champagne?

Gepost door: Barre | 09-02-09

Champagne! Voor 2002 zou ik zeker richting champagne gaan. Maar wacht nog een paar jaar tot de grote kleppers op de markt komen (Bollinger, Salon, Taittinger). Duval-Leroy heeft ergens ver Belgische roots en is kwalitatief goed bezig de laatste jaren. Of verdiep jezelf in de "kleinere" huizen.

Groeten,

Maarten

Gepost door: Maarten | 09-02-09

@Jean De waarde van een '55 Evangile ter nagedachtenis is onbetaalbaar. Een nagedachtenis, daar kan je toch geen waarde op plakken, en dus ook nog minder van de hand doen. Gewoon een moment uitkiezen, opendoen, en drinken op de gezondheid van...

Gepost door: Peter VdV | 11-02-09

@ Peter VdV Ja, das misschien wel waar. Maar ik vrees dat die wijn niet meer zo goed zal zijn. Hij is niet zo goed bewaard geweest en hij is in flessen gestoken door Hannapier. In die tijd ging dat nog met van die bedrijven die de wijn in flessen staken (Hannapier, Cruse, ...).

Maar het is een relikwie... idd.

Gepost door: Jean | 11-02-09

De commentaren zijn gesloten.