01-02-09

Ergernissen en hoe ze te bestrijden

 

In onze reeks ergernissen en hoe ze te bestrijden: 

De bebrilde poedel

1. De Ergernis

De heer Daenen, hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws, werd deze morgen door Indra Dewitte bescheiden onder vuur genomen in verband met de berichtgeving over de crèchemoorden. Was het nodig om foto’ s van de ontredderde ouders op de voorpagina te zetten (of zelfs gewoon maar te publiceren)?
Het antwoord van de hoofdkaas was voorspelbaar primitief: ze doen het allemaahaaal! Dit was niet enkel een antwoord van kleuterniveau, het was nog onjuist ook. Ik heb in mijn dagelijkse courant
geen enkele foto van één of ander familielid van de slachtoffertjes zien staan, en al zeker niet een foto van iemand die zonet vernomen heeft dat zijn kind is vermoord.
Nochtans zag ik Veerle Heeren, de aanwezige minister van welzijn en gezang binnen en buiten de kerk, heel begrijpend knikken bij de lamlendige uitleg van de hoofdgier van HLN.
Toen ze aan het woord kwam kon ze geen enkele negatieve uitspraak doen over het onbeschaafde gedrag van de persmuskieten, integendeel zelfs: Zij had een POSITIEVE ervaring gehad met de pers! Ze had hen namelijk gevraagd haar niét te vergezellen bij haar bezoek aan Dendermonde, en de persmeute had dit verzoek geR E S P E C Tecteerd! Ongelooflijk, dit is toch zo positief!! En terwijl ze dit zei keek ze bijna geil naar Daenen, en verscheen er boven haar hoofd een gedachtentekstbalonnetje:
  “ De macht van de pers is immens, ik zal ze maar te vriend houden, dat levert me hier of daar wel een positief artikeltje op. Geen kritiek geven dus Hilde, gewoon lekker tegen die man aanschuren, net zoals andere poedeltjes zouden doen”

Veerle Heeren

2. Het bestrijdingsmiddel


Domaine Santa Duc, Les 4 terres, Cotes du Rhone 2006
Deze ‘gewone’ Rhone van het huis in Gigondas wordt gemaakt van grenache en syrah afkomstig van 4 verschillende percelen in Cru-of villagegemeentes Vacqueyras, Séguret, Roaix en Rasteau.
 
Enkele maanden terug proefde ik hiervan mijn eerste fles en die viel énorm goed mee. Groot was mijn ontgoocheling toen ik de eerste slok van mijn tweede poging proefde. Niks meer terug te vinden van het exuberante fruit en de warme kruidigheid van de vorige fles. Maar wijn is een levend iets, en ik deed wat ik de laatste tijd wel meer doe: Eén glaasje uit de fles en de rest één of twee dagen laten ademen. En kijk, het wonder geschiedde alweer. Vandaag vond ik een heerlijke Zuiderse wijn terug, met laurier, pruimen, amandel en zelfs dennenhout in de neus. Een zeer warme wijn met behoorlijk wat tannine die op het eind zelfs wat droog trok. Maar dit minieme minpuntje zien we aan die prijs (8,60€, Grandrywines) met graagte door de vingers.


 

23:09 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (39)

Commentaren

VH:"I wanna be your dog". Lang geleden mocht ik van dit bestrijdingsmiddel proeven. P/Q mooie wijn.

De kans is bij deze groot dat de ergernis zich de volgende keer voordoet in een ontkruld, met lenzen voorzien teefje.

Gepost door: Tienne | 02-02-09

Laten ademen ? Op een koele plaats veronderstel ik, maar met of zonder afsluiting ? Ik heb de indruk dat ik al heel snel oxydatieve elementen krijg, vooral bij Bordeaux-blends.

Gepost door: Rick | 02-02-09

Beau-Séjour Vandaag gezien in Carrefour Kuringen, Beau-Sejour 2004 en 2005 aan 30% korting; 27eur en iets in de 40 eur (voor de 2005). Is dit de moeite ??

Gepost door: gert | 02-02-09

Ik denk dat ik Les 4 Terres ook eens zal kopen.

De truc om ze over een paar dagen te drinken (koud gezet en met afsluiting) heb ik van jou geleerd en die pas ik nu ook zeer regelmatig toe. Met veel succes overigens. Vorige week ging het iets minder met Soudars 2005. De vierde dag veel verbetering maar nog altijd niet aanvaardbaar. Een einde met groots tannine/zuur-concentraat, niet te zuipen bijna. Wat een verschil met de 2004 die ik vorige zomer nog zo leker rond vond. Afwachten.

Woensdag mag ik 3 dagen voor het werk naar Turijn. 'k Ben benieuwd wat we er zullen eten en drinken ;-).

Gepost door: Matten | 02-02-09

dezelfde ergernis gevoeld bij het kijken... ... in de standaard was men dan weer zo clever om het (gelukkige?) toeval dat één van hun redacteurs een kindje had in de bewuste crèche, eindeloos uit te melken - zo behandel je blijkbaar een werknemer in shock !

enfin, mijn bestrijdingsmiddel was een top savennières van dom. ogereau "Clos le Grand Beaupréau 2005"; onbegrijpelijk dat chenin blanc wijnen niet populairder zijn - ze zijn het witte equivalent van een top-médoc aan nog steeds betaalbare prijzen

Gepost door: Steven | 02-02-09

@matten en krijgen we daar een klein verslagske van ? Als 't hier niet mag, altijd welkom ! (grapje)

Gepost door: Rick | 02-02-09

Blij Blij dat ik niet de enige ben die vindt dat de pers behoorlijk slecht gereageerd heeft op de gebeurtenissen. Ongestaafde geruchten als feiten weergeven en achteraf ze amper durven rechtzetten. En als Mr Zinzen dan commentaar geeft, dan zijn ze ineens allemaal mee slachtoffer.

Mijn remedie: Le Lous 2005 van domein Lous Grezes. Puur natuur en Belgisch!

Gepost door: Maarten | 02-02-09

Die ergernis ook hier.
Ik zag hln en nieuwsblad liggen met die onnodige beelden
en heb meteen gekozen voor De Morgen.
Even voelde ik me een negationist maar meteen relativeerde ik en was ik blij niet één van die leeghoofden te zijn...
Die drang om dat verdriet van de nabestaanden te zien vanuit alle hoeken en alle bijhorende commentaren te lezen met daarin zowat alle mogelijke adjectieven en bijwoorden die slaan op pijn en verdriet, lijkt me nét geen leedvermaak te zijn...

Ik spoel de ergernis even door met een Rioja uit LIDL:
Saxa Loquuntur 2006 - 7 of 8€, weet het niet precies meer.
Is me de prijs zeker waard want heeft meer in zich dan een Marques de Caceres, bvb.
Rioja's geven me steeds een lekkere neus maar zijn in de mond vaak te transparant, luchtig en licht (in tegenstelling tot de meeste Reserva's of Gran Reserva's). Deze echter heeft nét iets meer te bieden.
Blij dat ik voor de eerste keer een LIDL binnen gestapt ben :-)

Gepost door: Bert | 02-02-09

Rioja in 't algemeen begrijp me niet verkeerd: ik ben voorstander :-)

Gepost door: Bert | 02-02-09

@Bert http://www.saxa-loquuntur.com/

De wijn was à 6,99 EUR. Voor alle duidelijkheid, het gaat (ging) om de Uno. Ik was niet zo'n voorstander wegens te licht / flets fruit en dus niet zo wauw op het vlak van QPR.

Gepost door: Johan | 02-02-09

@Allen Zit al een tijdje met een vraag. Ik ben eigenlijk op zoek naar een goed wijnglas waar al dat kostbare druivenvocht het best tot zijn recht komt. Je komt dan al vlug terecht bij Riedel, Zwiesel en co (al dan niet aangepast aan het wijntype). Is de prijs hiervan gerechtvaardigd? Welk allround wijnglas bevelen jullie aan, of toch maar een aangepast glas per type? Wie heeft er goede ervaringen met een welbepaald type?
Thanks!

Gepost door: Eddy | 02-02-09

ergernis De mama van Leon werkt voor hetzelfde bedrijf als ik. Via intranet werd er melding gemaakt dat iemand in het bedrijf was getroffen door het drama en er stond een anoniem e-mailadres waar je steunbetuigingen naar kon sturen. Allemaal heel sereen. De volgende dag publiceerde HLN een coverfoto met naam en toenaam van de ouders ......

Gepost door: Rob | 02-02-09

@ Rick Dus dan ben ik niet welkom bij jullie ;-)?

Eerst even afwachten wat het wordt.. In elk geval kan je mijn kunsthistorisch verslag lezen in de Knack van 17 februari ;-).

Gepost door: Matten | 02-02-09

@Eddy Probeer eens Spiegelau Expert.

Het Expert glas van Spiegelau werd door La Revue du Vin de France uitgeroepen tot beste wijnproeversglas. Net ietsje kleiner dan een standaard wijnglas en kost slechts 4,05 euro/stuk.

Als er dan eentje tegen de vlakte gaat, alvast geen aanslag op je portefeuille om deze te vervangen.

Gepost door: Lieven | 03-02-09

Om even reklame te maken... Ik ken iemand die die glazen goedkoper verkoopt (3,75 als ik het goed heb). Voordeel van dit glas : even goed gekwoteerd in de RVF als Riedel riesling/sangiovese, maar aan een vijfde van de prijs, én 't kan en mag in de afwasmachine (zelf getest)

Gepost door: BDC | 03-02-09

Ademen ? Zelfde vraag als Rick: zet je ze weg zonder stop, met stop of gebruik je een wijnpomp om ze af te sluiten ? Ik heb sinds een kort een wijnpomp en ben toch wel tevreden over de verlengde houdbaarheid hierdoor ...

Gepost door: NCO | 03-02-09

Ademen ( bis) ? Ander vraagje dat spontaan in me op kwam. Wat is jullie houding/ervaring tav het ontkurken (zonder karaferen evenwel) van een fles -om ze een beetje te laten ademen - enkele uren voor gebruik ? Heb hier al meerdere malen tegenstrijdige dingen over gehoord ...

Gepost door: NCO | 03-02-09

Lafon Rochet Ik had dus die Lafon Rochet 2003 besteld in de colruyt. Ik ga hem daarstraks halen, steek hem in de kelder en merk dan pas op dat het een kist Latour a pomerol 2003 is, die ze verkeerdelijk hebben meegegeven. Zou ik die houden voor die prijs (22.5/fles?)

Uiteraard is de lafon rochet al uitverkocht, kiekens. Ik had die echt wel graag gehad, zeker van dat jaar. Sowieso gaan ze toch één of andere geste mogen doen, want ik heb een maand geledne al eens een dergelijk geval meegemaakt, ik word het een beetje beu daar.
Ze gingen me sebiet terugbellen van de collishop.

@erwin en Carl: voorlopig kan ik die dus niet leveren, ik zie wel wat het wordt. Als ik de Latour houdt, kan je die ook wel aan die prijs hebben... we zien wel

Gepost door: Barre | 03-02-09

Domaine de la Perierre Nu in rode prijs in Colruyt klassewijnen: Domaine de la Perierre Chinon, Vieilles Vignes, 8,99 Euro. Kreeg 2** sterren in de GH en Vinejo was ook lovend over een vroegere jaargang. Een koopje lijkt me, of niet ?

Gepost door: NCO | 03-02-09

@barre Volgens RP is L àPomerol een goede wijn voor zijn prijs (die meestal ongeveer de helft van Trotanoy zou bedragen)
Hij kost idd minstens 40 euro. RP beweert dat men hem vroeger potentieel op het niveau van Petrus inschatte. Lijkt allemaal niet zo slecht, jammer genoeg gaat het om 2003, zoals je weet een minder jaar in de Libourne. RP geeft m maar 85-87(in primeur), hij vond m verbazend licht, maar voegt er aan toe dat Moeix(jawel) er nog 3% vin de presse ging aan toevoegen.
Ik zou zeggen, fleske proeven en dan al dan niet terugbrengen...
@Lieven: Goede tip!
@BDC: ge krijgt mijn toelating te zeggen waar ge ze kunt kopen aan die prijs.;-)

@Steven
Die wijn wordt ook door Tinto verdeeld, is idd zéér lekker.

Gepost door: vinejo | 03-02-09

@vinejo Gezien de prijs die ik betaalde dacht ik hel we te houden, maar ik wilde echt die Lafon. Nu, met de Latour terug te brengen heb ik natuurlijk ook geen Lafon-Rochet.

Ik moet wel zeggen, als ik die sticker (van de collishop) van de kist afpulkte en ik zag eerst chateau Latour staan, sloeg mijne tikker wel ene over... 'spijtig genoeg' kwam er dan nog "à pomerol" achter :)

Gepost door: Barre | 03-02-09

@Rick Oxidatieve elementen na 2 dagen met 1 glaasje uit de fles? Meen je dit nou? Ik spreek wel over jonge wijnen hé.

@NCO:
Hangt er allemaal een beetje vanaf om welke wijn het gaat; Koel zetten is sowieso een must, vacuvin gebruik ik (en vind ik essentieel)bij wijnen van 'middelbare leeftijd'. Maar de Charvin Chateau9 2005 die ik onlangs opende en de 1ste dag moeilijk was heb ik niét ontlucht en de 2de en 3de dag verder gedronken: Hij werd alleen maar beter.
Trouwens, als je gaat proeven op wijndomeinen staat de wijn soms 3 -4 of meer dagen open , en altijd zonder vacuvin. die is voor mietjes(wijn) volgens les vignerons ;-)

Gepost door: vinejo | 03-02-09

@Barre LOL
en DJU!

Gepost door: vinejo | 03-02-09

Latour à Pomerol:
score uit fles RP(86),WS(93)

Ik heb hier Lagrave à Pomerol 2004 liggen: RP(86), WS(92). Voor deze zou ik Bob volgen.
Maar de prijs van de Latour is natuurlijk wel bijzonder laag. Zoals Vinejo zegt: eentje proeven.

Eigenaardig: die Latour is er ook nergens (meer?) te vinden.

Gepost door: Tienne | 03-02-09

@ Barre Ik zou niet twijfelen en de Latour à pomerol gewoon houden. Ik dronk dit jaar nog een exemplaar van '99 en dat was echt lekker. Mooi hoor!

Een tijdje terug gaf men mij Château de Malleret 2000 mee in de plaats van La Doriane 2006. Dat vond ik geen goede deal ;-).

Gepost door: Matten | 03-02-09

@ NCO En fles ontkurken en zo laten staan heeft enkel zin als je hem op temperatuur wil laten komen. Het oppervlak aan wijn in de hals is veel te klein om de ganse fles van zuurstof te voorzien. Daarom, een glaasje eruit, zodat het niveau onder de nek komt. Dat glaasje kun je trouwens ook over de tijdspanne van een paar uur drinken en dan kon je zelf de evolutie mee maken.

Wat betreft die glazen: Bij mij in de buurt is er een "Horeca Totaal", een groothandel voor horeca-benodigdheden. Ze hebben er een groot gamma wijnglazen, van goedkope bolletjes tot dure Riedel-bolletjes. Voor 2 a 3 euro vind je er mooie glazen die nog stevig en praktisch (vaatwas) zijn ook.

Groeten,

Maarten.

Gepost door: Maarten | 03-02-09

colruyt allez, ik mag 'de latour a pomerol houden zonder een meerwaarde te betalen' van de colruyt. Is dat niks! :)

en ik had dus effectief de laatste kist Lafon-Rochet besteld. Blijkbaar kijken ze niet eens naar wat ze pakken, de computer zegt van 'locatie xxy' en dan pakken ze daar een doos, n'importe wat daar ligt.

Als er iemand die wel Lafon heeft kunnen kopen een fleske of drie wilt wisselen tegen ne Latour, (zonder meerwaarde te betalen) :) laat maar weten

Gepost door: Barre | 03-02-09

@tienne DIene latour was al lang uit stock... die ene doos lag dus gewoon verkeerd

nu is de vraag of ik pech heb of chance... of beide.

alleszins, ze hadden mijn 10% extra weeral vergeten, dus heb ik ze verplicht van dat in de winkel aan te passen, en die hebben dat ook op mijn andere doos (castel mireio) gegeven
Die was al in korting, dus normaal was die extra korting daar niet geldig. Was toch weer 7 euro :)

Gepost door: Barre | 03-02-09

on topic de ergernis werd (zeer efficient trouwens) doorgespoeld met een Pagodes de Cos 1999.

Een zeer mooie tweede wijn, veel donker fruit, wat hout, maar toch zeer fijn en zacht met een superbe afdronk. Drinking window was volgens CT al voorbij, maar ik heb hem aangepast tot 2010.
90/100

Gepost door: Barre | 03-02-09

Colruyt Klassewijnen Ik heb al een aantal negatieve ervaringen gehad met het leveringssysteem van Colruyt Klassewijnen:
- problemen met verrekening korting (vlot rechtgezet op verzoek);
- andere klanten die mijn wijn meenemen ("toevallig" de laatste flessen uit een kelderrest).
- klanten die min of meer hetzelfde bestellen, maar mijn kist meenemen in plaats van hun onvolledige kist (kelderresten).
De laatste twee maken me erg nijdig (ik denk aan een ander samengesteld woord dat nijdig bevat).
Het moet wel gezegd: personeel is heel vriendelijk en behulpzaam (het is overigens ook hun fout niet), maar het systeem dat een aantal mankementen vertoont.

Gepost door: Johan | 03-02-09

@Johan Je hebt gelijk, het systeem vertoont mankementen.
Vinejo zei ons eens iedere herverpakte bestelling te controleren (na Mattens bovenvermelde ervaring).

Anderzijds had ik nog nooit problemen.
Bij uitzonderlijke promoties ga ik wel altijd de dag van levering afhalen (Mazeyres 2005 à 11.81), ik zou het niet doen maar je weet maar nooit....

Gepost door: Tienne | 03-02-09

Colruyt Ook nog nooit problemen gehad eigenlijk.
Ivm stocklocaties: is inderdaad logisch.
De picker neemt gewoon wat daar ligt en kijkt niet naar het object. Enkel die locatie op zijn bonnetje of mini-pc is van tel.
Bij de meeste bedrijven volgt er dan wel nog een controle van bonnetje en artikel voor het effectief buiten gaat.
Een man uitgespaard hier blijkbaar. Die economische crisis toch...

Gepost door: Bert | 03-02-09

@vinejo ja, ik meen dat en ik vind het zelf eigenaardig. De fles staat fris maar wel op een plaats in volle daglicht...kan dat er iets mee te maken hebben ? Ik zal eens toetsen of er verschil als ik hem in de kelder laat.

Gepost door: Rick | 03-02-09

Ofwel zijn uw glazen te groot hé Rick ;-)

Neenee, licht kan er volgens mij wel degelijk mee te maken hebben--het oxidatieproces dat in gang schiet na openen zal wschlk wel gestimuleerd worden door blootstelling aan daglicht (zeker als uw fles op een bepaald moment in de zon komt te staan ;-))
Ik zet alvast mijn geopende fles altijd in de berging. Pikdonker.

Gepost door: vinejo | 03-02-09

@Lieven &BDC Thx voor de tip, heb de Spiegelau gevonden op http://www.byo.be/shop.asp tegen 4.05€, spijtig genoeg niet tegen 3.75 .....
De grotere versie is te verkrijgen tegen 8.50€

Gepost door: Eddy | 03-02-09

Colruyt bij ons in de Colruyt zetten ze de "duurdere" bestellingen (lees - volledige kisten wijn) altijd apart en dus niet open en bloot in de winkel, waarschijnlijk om dit soort toestanden te vermijden.
Al regelmatig besteld en altijd zonder problemen de juiste flessen gekregen...
Gelukkig maar !

Gepost door: Jan VG | 03-02-09

aan Eddy i.v.m. glazen Riedek blijft wel een referentie wat wijnglazen betreft, maar het is inderdaad wat al te gek om 10 verschillende sets te moeten kope, alnaargelang het wijntype (al kan je met de Bordeauxglazen wijnig fout doen). Riedel heeft wel een iets kleiner "betaalbaar" standaardglas (dégustation) van net geen 10 euro, o.a. te koop bij Delhaize wineworld. Enig minpuntje: de steel is nu langer dan bij een vroegere versie, waardoor hij niet meer in de vaatwas kan

Gepost door: Peter | 04-02-09

@ Matten & Vinejo Thx for the tips. Een glaasje eruit halen tot het niveau onder hals zakt, klinkt logisch maar zelf nooit niet aan gedacht...

Gepost door: NCO | 04-02-09

Moest dus @ Maarten zijn...

Gepost door: NCO | 04-02-09

De commentaren zijn gesloten.