20-01-09

MMM...mum or the Melody of wine. Harmonie wijn en muziek deel 14

Amaronese is de webwinemaster  van The Orbis of Wine. Hij heeft een schitterende schrijfstijl en staat bol van ideeën, meningen én kennis. Maar gelukkig levert hij zijn mooiste bijdragen in voor... déze blog.knipoog


Deur open, tas neer, jas uit, deur open, deur open, druk op power, adem uit. Zo begint voor mij ongeveer elke avond wanneer ik van mijn werk thuis kom. Als ik me – meestal tot groot jolijt van mijn eega – niet meteen begin te ergeren aan de zoveelste schijtsaaie would-be muzikale kruidenier die weer tot vervelens toe grijsgedraaid wordt op Klara en me dus maar op m’n cd-collectie stort, wordt die sequens gevolgd door: rewind, deur open, deur open, daal af, mediteer voor flessen, neem fles, adem uit ... .

Ik moet al niet meer zeggen zeker dat muziek en wijn onmisbaar zijn in mijn leven? Ze zijn er allebei al sinds mijn vroegste herinneringen. Mijn vader krijgt nog steeds de lachstuip als hij vertelt hoe ik – anderhalf jaar – in een kelder in Beaune op zijn schouders gezeten rondwees en enthousiast “fes, fes, fes” riep. De vrouw die net voor hem liep, keek meermaals om met een vernietigende blik in de ogen: ze was nogal breed geschapen aan de achterzijde ... (Fr. fesses: dijen, kont) en kon niet meteen lachen met mijn jeugdige onschuld. Even overtuigd was ik toen ik mijn ouders Diets maakte dat ik hoorn wilde spelen. Ik kroop midden in een concert gewoon het podium op. Zat eerst heel braaf naast mama in een zeteltje tot een hoornist plots van katoen gaf. Fascinerend, dus dat moest ik eens van dichterbij gaan bekijken. Ze hebben me ook nooit kunnen ompraten: “toch geen piano of viool? Of misschien trompet?” Nee, hoorn zou het zijn en blijven.

Part of my life, dus. Of misschien beter: stuk van mezelf. Herinneringen die ik nog steeds meedraag en die me onmiskenbaar veranderd hebben, want dat kan muziek, net als wijn: een mens veranderen, doen nadenken, zichzelf doen voelen als een stuk onbeschreven blad, een stuk individu dat niet past of volgegoten werd met le qu’en dira t’on, opinies die je per se als je eigen moet beschouwen, politiek geneuzel, ... noem maar op. Misschien kan muziek daarom ook, net als wijn, aanleiding zijn voor gepassioneerde gesprekken, ellenlange, verhitte discussies en een paar spaakgelopen studentenliefdes.

Ik ga hier dus ook steeds weer naar op zoek. Muziek of wijn die al te voorspelbaar worden, kunnen me simpelweg niet boeien, dus die laat ik dan maar links liggen. Dat heeft niks te maken met één of andere elitaire pose of zo. Nee, het ligt gewoon aan mijn karakter: ik kan niet tegen sleur – lang hetzelfde doen maakt me zenuwdood; genieten zonder vragen stellen en verder zoeken kan ik gewoonweg niet. 

Met enige schroom verklaar ik dan hier ook mijn liefde aan het ongeëvenaarde paar uit onze flamboyante Belpop-traditie: Silvy Melody & Danny Fabry met toch wel de onovertroffen tearjacker De telefoon huilt mee. Kijk, luister en geniet van al dat ontroerend naïevelijk schoons: 


 Dit beluisteren met een glas Contino Rioja Reserva 2001 brengt me minstens in vervoering, om niet te zeggen trance. Prachtige overextractiekleur, tranen als vijgenstroop, geweldige neus van platgekookt fruit, met minstens een dakboom eik, een alcoholgeut waar je helemaal warm van wordt vanbinnen, zeer subtiele zuren, zo subtiel zelfs dat ze haast onopgemerkt de pensenkermis passeren en ja, natuurlijk een afdronk om u tegen te zeggen: suikerstroop! Zalig. Een mens is toch gauw tevreden.

 Ok, in het voorgaande ging inderdaad een wolkje sarcasme schuil. Dat hebt u goed opgemerkt. Edoch, ernstig nu. Zeer ernstig. Een fles Domaine de Trevallon Rouge 1997 en dit stukje boreaal unheimliches


mùm (spreek uit ‘moem’) is voor mij in electro wat Alban Berg in klassiek is: diepgravende, ongrijpbare muziek, met ijle vocals, glijdende timbres, empty space voor stilte en noise, ... . Muziek die niet aanspreekt, muziek die je zelf hoort te veroveren en toch nooit volledig zal beheersen, muziek die geen houvast biedt, maar die net steeds ondergraaft. Ze gaat onder je vel zitten en komt er niet meer uit los. Een beetje noise op een onverwacht moment, een unheimliche situatie en ze spookt letterlijk weer door je hoofd. weeping rock, rock is één van de toppunten uit hun organisch groeiende postdigital glitch, soundescapistische, maar bikkelharde electro. De fuzz en de fluwelige sound (op plaat zo heerlijk) roepen een ontroerende naïviteit op. Een naïviteit die door haar overdrevenheid en door de snijdende noise, de complexe drum’n bassbeats en de griezelige glitches abject aanvoelt. Je wantrouwt het troostende en loopt verloren in het bekende.

Net zo met deze Trevallon (eigenlijk met alle Trevallons, ook de witte): Syrah, Cabernet Sauvignon, niemand onbekend, maar wel in wat Eloï Dürrbach ermee aanvangt. Gebalde, glasharde wijnen, die geen meter breed toegeven aan de drinkende. Rick vergeleek 1999 ooit eens met Uma Thurman in Kill Bill: ondoorgrondelijk en dodelijk lekker. 1999 is voor mij eerder Penelope Cruz in een ijskleed, maar voor 1997 zou dit wel eens kunnen opgaan. Voor je het weet ligt er een oogbol in je proefglas of gaat je scalp een eenzaam leven verder. De laatste die ik dronk was aards, mythisch diep, niet van deze wereld. Het sappige zwarte fruit kreeg maar even de kans te verleiden, daarna het mes erin met zware pijptabak, pruimpitten en meer van dat alles. Kruiden, ook. Bestorven haas met hopen, als in een barbaars slachthuis. Intrigerend hoe schoonheid en verrotting hier samen gaan als nergens anders. Een wraakengel?
En dan het etiket ... .

 1997_trevallon

schoonheid  schoonheid heeft haar gezicht verbrand 

 

14:59 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (61)

Commentaren

múm Ik word alvast fan van dit nummer (de rest zoek ik wel nog uit :-) )!
Speel deze samen met Glory Box van Portishead en Lost in Tears van Sweet Coffee en je hebt een perfect 'matching' trio waarbij je in een bepaalde roes komt die ik niet kan verwoorden, maar geen nood:
Amaronese vindt wel een gepaste omschrijving...

Gepost door: Bert | 20-01-09

Heel intrigerend stukje muziek!

Gepost door: NCO | 21-01-09

Toffe ontdekking, Mùm! Deed mij wat aan het symfonische bij Sigur Ros denken, met nogal wat ambient en moeilijk te klasseren zijsprongen. Cool!

Gepost door: Matten | 21-01-09

Teveel eer Vinejo ... Thx voor de foto van het etiket trouwens, die was ik vergeten.

@Bert:
Portishead en co gaan eerder de triphop-kant uit. Ook leuk, maar je moet zoeken, er zit nogal veel maakwerk in dat genre, vind ik. Zoek mùm zeker uit: summer make good blijft hun beste plaat, volgens mij. De klankrijkdom en de melancholieke moodswings zijn nergens zo krachtig als hier. Kristín Valtýsdóttir (de stem en de melodica) heeft ondertussen de groep verlaten. Hun laatste schijf is dus zonder haar gemaakt. Heb Go Go Smear the Poison Ivy nog niet geluisterd, ben bang dat het verlies van Kristín te hard gaat aankomen ... . Aanraders zijn zeker ook Finally We're No One en Yesterday Was Dramatic – Today Is OK, vooral de laatste 5 tracks van die laatste dan. 'Ballad of the Broken Birdie Records' blijft 'klassiek' en van een onwereldse pos-digitale schoonheid.

@Matten:
Hebben ze heel wat overeenkomst mee, qua ideeën dan toch. Realisatie is wat anders. Kan ik ook niet van afblijven sinds ik ze ontdekte als student (ook formidabele live-performers, trouwens Sigur Ròs). Geslaagde blend van beiden is Efterklang.

Gepost door: Amaronese | 21-01-09

Sigur Rós Ik zag ze één keer en dat was vorig jaar op Werchter. Blij dat ik er was..

Gepost door: Matten | 21-01-09

Leuk en verrassend stukje electro-achtige muziek. Ik vrees dat ik een beetje ben blijven hangen in de tijd met Orbital, The Orb en andere Moby's. Zou ik dringend nog eens moeten bovenhalen trouwens.
Die Trevallon, al veel over gehoord, nog nooit gedronken.
Dat was tot vandaag ook het geval met Clos du Marquis, de befaamde 2e wijn van Leoville Las Cases.
Ik had hiervan ongeveer een jaar geleden een aantal flesjes van op de kop getikt en vond het eindelijk tijd om deze (denkelijk) vooral op Merlot gebasseerde wijn eens een kans te geven. Eigenlijk vond ik dat ik wel een extraatje verdiend had na de voorbije week van onderbezetting op't werk en bijbehorende "stress"-situaties.
Eerste indruk in het glas : mooie robijnrode kleur zonder evolutie en de geur is op zijn minst uitnodigend te noemen met vooral bessen- en koffie-geuren. In de mond is deze wijn al zeer toegankelijk met behoorlijk wat fruit (Merlot) alsook wat acciditeit maar niet storend. De wijn is naar mijn gevoel behoorlijk mooi gemaakt, nogal versmolten en naar een hoogtepunt toe aan't werken. Dit zal echter niet al te lang meer op zich laten wachten, denk ik. Een kleine vijf jaar extra, au maximum, zou moeten volstaan.

Gepost door: Carl | 21-01-09

Clos du Marquis Heb je het over de 2004?

Gepost door: vinejo | 21-01-09

@Carl Zeker doen. Als je Trevallon eens kan proeven, ook zeker doen. Bij de meeste jaargangen is het wel geraden minstens 10 jaar te wachten, sommige zelfs gemakkelijk 15, dan pas geven ze echt het beste van zichzelf.

Clos de Marquis: dikwijls zeer mooie QPR. Is zo één van de enige betrouwbare tweede wijnen uit Bordeaux, naar mijn bescheiden mening.

Gepost door: Amaronese | 22-01-09

@ Vinejo & Amaronese @ Vinejo : Het ging hier inderdaad over de 2004.
Ik dronk een tijdje terug de Fiefs de Lagrange 2000 en deze liep toen al wat op zijn laatste benen dus ik dacht, deze wijn zal niet hetzelfde meemaken. Ik ben ook meer en meer aanhanger geworden, beter te jong als te oud drinken. Jonge wijnen dragen meestal ook meer kracht in zich, vind ik. Bij oudere wijnen komt dat versmoltenere meer naar boven en dat heeft ook ziijn charme maar zo'n opstoot van iets jongs is toch ook nooit nie slecht :-)
@ Amaronese : Waar vind je die Trevallon eigenlijk? Koop je die op het domein of rij je daarvoor naar Auchan of een kleine wijnhandelaar?
Die Clos was inderdaad een mooie QPR. Aan nog geen 20 € vond ik dit een buitenkansje....

Gepost door: Carl | 22-01-09

@ Carl Die Clos kan je wel even vergeten hoor. Dat bedoel ik o.a. net met QPR: ze kunnen ook wat bewaren en versmelten. Nog één die dat ook kan: La Demoiselle de SM. Ben nu een gekarafeerde 1999 (moest wel, want was een beetje reductief) aan het drinken. Nooit een grootse wijn geweest, maar wel echt een goede wijn. Nu heel teder, op het randje, maar lekker cassis met wat mokka. Eenvoudig, maar fris en sappig. meer moet dat niet zijn.
Trevallon vind je o.a. bij tgvins, bij mostade-hennebert en co. Ik weet niet of er iemand Trevallon verdeelt in Vlaanderen (Justin Monard, maar alleen nog 1999 en 2000). Er zijn ook andere kanalen hoor, maar daar moet je naar zoeken (lees: mail mij). Aan het domein kopen is bijna onmogelijk. Zelfs Bruno Vanspauwen kreeg met moeite iets los (uiteindelijk verkocht de portier hem stiekem een paar flessen) ... .

Gepost door: Amaronese | 22-01-09

@ Carl vergat ik nog: de witte bv. krijg je bijna alleen vast als vaste klant. Ik krijg elk jaar ternauwernood 2 flesjes à € 65/stuk. Duur, maar fiew ... , gewoon ongelooflijk: Trevallon is nog een stapje hoger dan Mas de Daumas Gassac, vind ik. Granges des Pères daarentegen ...

Gepost door: Amaronese | 22-01-09

@ Amaronese Ik ben net eens aant kijken geweest op de site van tgvins en daar stond de 2001 en de 2005 inderdaad bij. Die eerste was een klein beetje duurder (50 tov 43,5). Nu weet ik niet of 2001 een zoveel beter jaar was als de 2005? Heb jij hier enig zicht op?
Ik ben er ook nog niet helemaal uit of ik zulk een prijs wel wil betalen voor een fles. Voor dat geld kan ikk misschien wel iets anders kopen om mijn kelder mee uit te breiden dat iets uit de richting van Bordeaux-achtige blends ligt. Ik, ben namelijk van zin van mijn kelder wat meer te diversifieren. Voor meer uitleg bekijk mijn kelder maar eens op CT (nickname cadel).
Misschien moet ik wat meer in de richting van Bourgogne gaan of rode Loirewijnen. Wie zal het zeggen.....

Gepost door: Carl | 22-01-09

Granges de Peres Die verkopen ze ook bij tgvins, zie ik. Blijkt wel een VR (vin rare) te zijn, dus enkel voor grote klanten. Is die even goed als Trevallon of toch een trapje eronder te klasseren?

Gepost door: Carl | 22-01-09

@Carl Trevallon 2001 is een zeer klassiek bewaarjaar, een wijn die frisheid, elegantie paart met de typische titanische kracht die zo eigen is aan het domein. 2005 bevat net hetzelfde, maar is nu al iets toegankelijker (als je het viriele tannineraster kan verbijten) omwille van het zeer rijpe fruit.
Ik heb eens in je kelder zit snuisteren en ik kan je alleen maar aanraden om eens stevig te beginnen exploreren. Niet alleen in Frankrijk zelf, maar ook in het buitenland. Het hangt er allemaal maar vanaf wat voor ingesteldheid je hebt.
1) Ben je avonturier, dan neem je gewoon alles mee wat je op je weg tegenkomt (zo ga ik te werk).
2) Vertrek je liever vanuit de stijl die je kent, dan ga je misschien beter richting McLaren Vale/Margaret River Cabernets die ook die gebalde kracht van Bordeaux kunnen hebben of je kan het wagen in Zuid-Afrika (bv. de Cabernets van Neil Ellis).
3) Hou je meer van het fruit, dan kan je richting nieuwe wereld (Chili, USA, de andere streken van Australië) of - bescheidener - richting Zuid-Italië en dan zo opklimmen naar het Noorden.
4) Hou je meer van rotsvaste structuur en puntige fraîcheur, dan ga je best richting Loire (gvd, man, ik ben wel jaloers op je Joguets!) en vooral Cabernet Franc dan. Of eerst een ommetje maken via Noordelijke Rhône.
5) Hou je van pure finesse en teder evenwicht dan ga je best richting Bourgogne uit.
Om maar te zeggen dan een wijn snel teleur kan stellen omdat je nog niet beschikt over de mind frames/proefervaring om hem naar waarde te kunnen schatten (mijn eerste Bourgognes vond ik ook maar niks). Er zijn zoveel wegen die je kan bewandelen, zolang je dat maar bewust doet en niet blijft vasthangen aan wat je kent (Onbekend is onbemind, hè ;-) ), zou ik zeggen. Maar ook dat is voor iedereen anders.
Om je kelder in evenwicht te brengen zou ik in de eerste plaats eens de Rhône en de Languedoc instuiken, dan de Loire eens verkennen en dan eens op de zwier gaan in Duistland en Italië. Zo is je kelder gediversifieerd genoeg om van alles wat eten aan te kunnen. Maar enfin, dat is maar mijn idee hè. Enig en altijd geldend is: ga overal proeven, koop wat je zelf goed vindt of wat je van die enkelingen die je echt vertrouwt aanbevolen krijgt.
Granges des Pères: in de grote jaren zeker nog beter/fijner/complexer/ ... dan Trevallon. Trevallon moet je doen voor de altijd bijna uit haar voegen barstende kracht en de duizelingwekkende diepgang als hij ouder is. Voor mij de ideale combinatie tussen de soliditeit van Bordeaux, het aardse van N-Rhône met een tikkeltje Zuiders dandyisme.

Gepost door: Amaronese | 23-01-09

@Amaronese Als je nu toch wijnkelders begint te evalueren mag je altijd eens naar de mijne kijken (superbarre)

Mijn eigen perceptie erop:
-ben eigenlijk maar echt beginnen kopen dit jaar en heb dus een mix van drink en bewaarwijn proberen te kopen, en dan kom je al eens miskleumen tegen ook.
Maar ook al verschillende aangename verrassingen tegengekomen natuurlijk (wat het allemaal zo boeiend maakt)
-ben nog maar zeer recentelijk beginnen varieren van Frans naar Italiaans en beetje Spaans, maar ken omzeggens niks van wereldwijnen om er gerichte aankopen van te doen.

elke commentaar/tip is zeer welkom

Gepost door: barre | 23-01-09

Eh Barre, ik denk dat er op jouw kelder weinig aan te merken is! Mooi hoopje flessen bijeen verzameld. Trekt qua verdeling wat op de mijne, alhoewel ik minder Bordeaux, meer Bourgogne, Rhône, Loire en Zuiden heb liggen. Maar dat zijn natuurlijk keuzes die je maakt, afhankelijk van wat je graag hebt.
Witte bewaarwijnen zijn misschien iets om naar uit te kijken ... .

Gepost door: Amaronese | 23-01-09

@ Amaronese En wat te denken van mijn (zeer bescheiden) kelderke ? Ik koop - zoals je zelf schreef - alle interessante dingen die ik tegenkom... Ik moet alleen meer kopen (mijn vrouw zal het graag horen), 90% van al mijn flessen blijven best nog een beetje liggen... Ik was tot op heden een nogal prijsbewuste koper maar ik merk dat dat begint te veranderen :-)

Gepost door: NCO | 23-01-09

Net ook interessant dingske gekocht Giscours 2006 - 30€
Yes!

Gepost door: Bert | 23-01-09

&NCO ja, das waar... das raar hoe op korte tijd uw grenzen van prijzen nogal verlegd worden

Gepost door: barre | 23-01-09

@ Amaronese Ik denk dat ik voorlopig even verder de Loire ga verkennen. Ik heb vandaag een lijstje gemaakt van de domeinen waar ik even dieper op wil ingaan :
Amirault of Mabileau : Bourgeuil
Alliet : Chinon
Domaine de l'Ecu : Muscadet
Pinard : Sancerre (zowel wit als rood zijn hier schitterend)

Voorts denk ik inderdaad dat het best is dat ik me ook wat meer op de Rhone toeleg en misschien rits ik ook nog wel een flesje Trevallon mee, we zien n og wel.

In alle geval van harte bedankt om wat duiding te verschaffen. Toch altijd leuk om van een meer geoefend iemand tips te krijgen.

Gepost door: Carl | 23-01-09

@Carl Graag gedaan. Zeker doen. Domaine de l'Ecu is geweldig. Hun terroircuvées (orthogneiss en co) kan je zelfs gemakkelijk even bewaren. Wordt prachtig.
Alliet ook trouwens. Ga binnenkort een verticale organiseren van zijn Veilles Vignes (en later misschien eens van de Noiré). Probeer voor Sancerre Cotat maar eens uit.

@NCO
Leuke kelder. Zo ben ik ook begonnen als student, met een wijrekje van IKEA en dat moest per se vol. Na een tijdje lag de vloer rond het rekje ook vol dozen ... . Al wat richting Duitsland gezocht? Of wat natuurlijk/biodynamische wijn geprobeerd? Zeker doen. Kijk ook eens op www.kurkdroog.be , hitsite voor warenhuiswijnen. Volgens mij, met wat hulp, nog altijd de beste plek om in het begin op ontdekkingstocht te gaan.

Gepost door: Amaronese | 23-01-09

@Carl Voor de Loire is Bernard Baudry ook een dikke aanrader. Voor 2006 is de basiswijn Cuvee Domaine een tip, aangezien zijn topcuvee Les Grezeaux in 2006 niet werd gebotteld en het sap dus volledig naar de basiswijn is gevloeid...

Gepost door: erwin | 23-01-09

@Erwin Inderdaad ook interessant, maar zijn wijnen kunnen soms zeer rustiek zijn en af en toe vind ik ze tout court overeikt (beetje hetzelfde probleem met Yannick Amirault - Bourgeuil - trouwens). Ook heel heel erg de moeite: Pierre & Cathérine Breton: formidabele wijnmakers. In hun vingers wordt Cabernet Franc het liefste katje van de wijnwereld (toch wel nog best die handschoenen blijven aandoen).

Gepost door: Amaronese | 23-01-09

Nu begin ik het succes van dezen blog te begrijpen...

Gepost door: Tienne | 23-01-09

Deutschland Als je je kelder samenstelt ga dan ook eens langs bij de Duitsers, bij Langbeen of Vinikus. De rode spätburgunders van Baden of de rieslings uit de Moezel...niet te versmaden. Mensen die je ook echt moet leren kennen (ze staan al wel eens op een wijnfestival) zijn Marc van Cavopro of Jacques van Troca-Vins.

Gepost door: Rick | 24-01-09

Kelder bijvullen. Twee vliegen in één klap?

http://www.farrvintners.com/offer.php?offerid=163

Gepost door: Tienne | 24-01-09

@ Tienne Is dus eigenlijk 139.50€ per fles wat goedkoper is dan de 'gewone' Palmer 2006 (min 170€) die een RP-score krijgt van 91-94....
Minder duur is eigenljik een betere benaming.
Ik laat ze toch aan me voorbij gaan... :-)

Gepost door: Bert | 24-01-09

@Amaronse Heb je echt de Contino geproefd....? LOL
De vergelijking tussen Mum en Alban Berg vind ik wel mooi gevonden. Ik hou van beiden, maar nog van zo veel meer. Elke keer ik denk dat ik alles min of meer ken, gaat er een nieuwe wereld open; ik zit nu in een Afrikaanse muziek-fase. Dit geldt trouwens niet meer voor wijn; niet dat ik alles ken (verre van), maar ik blijf wat steken bij mijn favoriete wijnbouwers. En erg vind ik het niet, want ze blijven me verbazen.
Ik weet dat je ook van literatuur hou. Ik moet zeggen dat ik hier nog meer van de ene naar de andere verbazing ga... Maar hier later nog wat meer over.
Stephane

Gepost door: Sdebacker | 24-01-09

Mooie Chinon, maar dat heb ik hier al verkondigd, is de Clos de l'Echo van Couly-Dutheil. Domaine de l'Ecu is volgens mij P/Q een fantastische koop. Heb zelf een aantal flesjes Expression de Granite 2005, gekocht aan 8 EUR. t' è veu niet ...

Wat Daumas Gassac betreft, kan ik jullie ten zeerste aanraden om rechtstreeks aan het domein te kopen. De primeur 2007 nu aan 18 EUR op het domein. In de handel wordt dat al vlug het dubbele. Primeur is in deze echter relatief want beschikbaar in september.Gepost door: wim | 25-01-09

Clos de l'Echo is inderdaad heel sterk. Couly-Dutheil heeft ook erg leuke "kleine" flesjes. Waar kopen jullie die Ecu ? Ik vind alleen de Amphibolite in Brussel, en sterk overprijsd.

Gepost door: Rick | 25-01-09

@Rick Ik heb heel wat Ecu's bij De Kok in Lier gekocht. Hij had nogal wat verschilledne cuvée's, maar ik heb net op zij site opgemerkt dat hij het domein niet meer in zijn gamma heeft. Misschien heeft hij nog wat oudere flessen liggen, die hij al te graag wil verkopen.

Gepost door: sdebacker | 25-01-09

@Sdebacker Ja, hoor. En ik heb er nog een fles van liggen :-$ ... . Merk dat ik zelf ook vaste waarden begin te appreciëren, maar dat zijn dan net die vaste waarden die blijven verbazen. Hun wijnen zijn zo getrouw aan terroir, maar ook aan het jaar dat ze telkens weer anders zijn. Gecombineerd met een stijl die gelijk blijft krijg je pas echt 'complexe' wijnen.
Wijn en literatuur ... je weet dat literatuur mijn beroep is hè ;-). Krijg het er anders moeilijker mee: ik sta er te dicht bij soms (kan ook met muziek).

@Rick
Zie mail!

Gepost door: Amaronese | 25-01-09

veiling iemand iets van de veiling gekocht dit weekend? Ik vermed van wel aangezien zemij overboden hebben bij de pibarnon :)

soit, toch weer effe laten gaan, en kwestie van wat meer balans tussen mijn bordeaux en niet-bordeaux te vinden zwaar den bos in gegaan

1 X 1996 Château Bel-Air
1 x 1996 Château Carbonnieux
1 x 1996 Château Citran
11 x 2003 Les Fiefs de Lagrange
3 x 1998 Château de Fieuzal L'Abeille de Fieuzal
12 x 2005 Château L'Enclos
12 x 1998 Château La Louvière
12 x 2000 Château La Louvière
12 x 2000 Château Larrivet-Haut-Brion
6 x 1999 Les Pagodes de Cos
12 x 2000 Fattoria Petrolo Il Torrione Toscana IGT
12 x 1998 Château Sociando-Mallet

Gepost door: Barre | 25-01-09

Ik ben alvast onschuldig, Barre. Maar ben wel benieuwd naar de jaargang en de prijs. Deze zomer bezoek ik alvast nog ns Bandol, ben niet van plan Pibarnon te kopen, wel gaussen, Lafran veyrolles en Tempier. En mss bezoek ik ook wel nog 'ns Domainde de Baguiers waarvan ik onlangs een heerlijke cuvée gaston Jourdan 1998 dronk (100% mourvèdre, wordt enkel gemaakt in de beste jaren)
Dronk nog wel een paar goede Bordeaux ook de laatste dagen (wat betaalde je voor SM98?) maar vooral ook een fabuleuze Charvin 2005

@Amaronese
Ik laat je hier nog even je vragenhoekje onderhouden, je doet dat goed! ;-)))

Gepost door: vinejo | 25-01-09

@ Vinejo Betreft het hier de C9dP of de CdR?

Gepost door: Carl | 25-01-09

Tempier Ik had hem nog niet gedronken, maar dankzij een anonieme Bandol liefhebber ;-) ben ik sinds gisteren zeer geprikkeld om Bandol een onder de smaakloep te nemen.

Gepost door: Rob | 25-01-09

@carl De C9dP, vooral in de mond een voltreffer, zuiver, zacht, lang...
@rob: Bandol kan soms iets Italiaans hebben ook hé...,-)

Gepost door: vinejo | 25-01-09

Veiling enkel een beetje Gruaud Larose 2003 en een kistje Leoville Barton 96 gekocht, ik ben dus ook onschuldig :-)

Gepost door: Jan VG | 25-01-09

AFtersales - @Barre staat trouwens een kist La Louviere 1999 in de aftersales aan 220 Euro + 5 % kosten
naar mijn goesting wat te duur, maar zag dat je hiervan 98 en 2000 hebt gekocht....

Gepost door: Jan VG | 25-01-09

aftersale nog geen aftersale gezien, maar heb er wegens mijn voldoende aankopen ook niet naar gevraagd. Sinds wanneer zijn er 5% kosten?
Enfin, ik betaalde 170 voor de la louviere, zonder kosten weliswaar, SM 98 iets meer, toch wel 22 de fles of zo

Pibarnon was ook al 98, dat lot gng voor 210 of zo

Gepost door: Barre | 25-01-09

Veiling Barre, ik had je ei zo overboden op de SM 98. Was mijn eerste veiling daar en ik vond het systeem van bieden wat verwarrend.Schitterend aanbod, maar de meeste zaken gingen toch duur vond ik.

Gepost door: Bruno | 26-01-09

@bruno was jij daar? ben ook daar geweest, maar vanaf 16h of zo. Waar zat je dan? Toch nog effe moeten wachten om alles mee te nemen, had geen volgnummer aangezien ik online en telefonisch geboden had.
En voor de meeste dingen wordt quasi de marktprijs geboden. Heb wel ondervonden dat gelengde loten heel interssant zijn, voor een opkoper/restaurateur is dat niet interessant, maar voor ne particulier des te meer. En daarmee blijven die prijzen wat laag. Hangt af van het lot natuurlijk, maar ik heb bijvoorbeeld volgend lot gekocht voor 160 euro of zo (vooral voor de pagodes)

1 X 1996 Château Bel-Air
1 x 1996 Château Carbonnieux
1 x 1996 Château Citran
3 x 1998 Château de Fieuzal L'Abeille de Fieuzal
6 x 1999 Les Pagodes de Cos

Gepost door: barre | 26-01-09

lot en daar waren nog 2 flessen 1999 chateau magdeleine bij ook

Gepost door: barre | 26-01-09

@ Amaronese Duitsland is voor mij nog een nobele onbekende. Buiten een paar witte moezelwijntjes nog niks van gedronken (dus ook nog geen enkele rode)...Zeker dus iets wat ik nog ga proberen (trouwens, drie jaar geleden dacht ik dat rode wijn uit Duitsland absoluut te vermijden was, iets wat veel "wijnliefhebbers" in mijn omgeving nog altijd denken...).

Dronk dit weekend nog eens een interessant wijntje. Een vriend had de Condado De Haza Reserva 2000 (Ribera del duero, 24 maanden op Franse nieuwe eik, WS 91pt). Voortgaand op de neus leek het wel of iemand een blok eik in mijn glas had gestoken (of om de terminologie van GV te gebruiken: "the oak monster makes an appearance"). In de mond viel hij initieel wel mee (vlezig, fluwelen mondgevoel) maar bij het doorslikken kwam de eik -spijtig genoeg -weer opzetten... Daarna opnieuw een glas ingegoten en een half uurtje laten staan. Bij de volgende poging bleek de eik in de mond al meer naar de achtergrond te zijn verhuisd waardoor deze wijn alsnog zeer genietbaar was... In de neus bleef het niettemin vooral een blok eik (met wat leder).

Dezelfde avond ook de Ch Duplessis Moulis 05 gedronken (van de Colruyt): op dag 1 (na anderhalf uur geopend te zijn) ronduit ontgoochelend, weinig tot geen neus, vlak, plat in de mond, afdronk van ongeveer 0.3 seconden... Weggezet voor 2 dagen en kijk: gisteren was hij veel beter (zonder evenwel echt goed te zijn)...

Gepost door: NCO | 26-01-09

Afscheid Hey, ik neem afscheid van blogland.. Bedankt voor je mooie stukjes, ik heb hier graag gelezen..

Take care!
LW

Gepost door: Little Witch | 26-01-09

Champagne - Ulysse Collin Allen, ik zou van een weekendje champagne gebruik willen maken om Olivier Collin (Champagne Ulysse Collin) te bezoeken. Ik vind nergens op het net contactgegevens. Heeft iemand toevallig een telefoonnummer of iets dergelijks rondslingeren? Alvast bedankt!

Gepost door: erwin | 26-01-09

@Vinejo Volgaarne ... edoch, ik verwacht dat je voor mij wel eens een Tempjeeke zal doen.

@NCO:
Tja, die 'wijnliefhebbers'. Duist rood kan fenomenaal zijn.
Condado: fantastisch (koop er ook regelmatig van), maar decanteren, zeker in jeugdjaren (Reserva 2000 is jong hè). Is biodynamisch/natuurlijk.

Gepost door: Amaronese | 26-01-09

Condado Was achteraf ook benieuwd wat dat had gegeven met wat extra zuurstof...
En ivm de Duplessis: juist nog een glaasje gedronken, hij is verdorie nog beter geworden. Vandaag was het een fijne, elegante wijn, mooie tannines, middellange afdronk; wat gaat dat geven over een week :-) ?
Ben er nu mee weg, moet naar de cursus (wijn off course) ...

Gepost door: NCO | 26-01-09

Aftersales Sylvies - kosten Barre,
idd tot vorige maand waren er geen kosten, nu wordt er ineens wel gesproken over 5 % kosten, ik denk dat de onverkochte loten de laatste maanden nogal talrijk waren - zeker als je vergelijkt met de veilingen van +/- 1 jaar geleden.

Misschien maakten sommigen er een sport van om alleen naar de onverkochte loten te kijken ?
Al moet je -in theorie- wel op de veiling gekocht hebben om de aftersales lijst te kunnen zien.

Gepost door: Jan VG | 26-01-09

@Barre ik zat op de 2de of derde rij vooraan.
Wat Croix St Georges 99 en Montrose 96 gekocht slechts beetje beter dan de marktprijs.
M'n enige koopjes waren 11 x Haut Bages Libéral '98 aan 130 Eur en 6 Fieuzal '96 aan 130. De echte koopjes zitten idd in de samengestelde loten.

Gepost door: Bruno | 27-01-09

Bruno hehe :) , waar dan?

http://img141.imageshack.us/img141/530/fotos0113rp9.jpg

Gepost door: barre | 27-01-09

@Barre Damn' daar gaat m'n privacy. Een mens kan tegenwoordig al niet meer rustig zijn wijnverslaving beleven. 3de rij, 1ste van links. Gelukkig zat m'n haarstukje recht : )

Gepost door: Bruno | 27-01-09

Niet slecht amaronese inderdaad een ontdekking, de muziek bedoel ik dan. Heeft idd wat weg van Sigur Ròs, ook hiervan krijg ik het letterlijk koud. De wijn laat je me bij gelegenheid maar eens proeven ;-)

Gepost door: food fan | 27-01-09

@food fan Met muziek erbij hè ;-) , want dit is nog maar een tipje van de sluier opgelicht: het vervolg van deze plaat is dit in het kwadraat. Koude rillingen, ja, kreeg ik van de wijn ook, nekhaar dat overeind gaat staan.
De '99 die je al proefde is misschien eerder Belle&Sebastian of CocoRosie, ...

Gepost door: Amaronese | 27-01-09

Veiling waar vinden die plaats en hoe wordt je op de hogte gehouden?

Gepost door: Bert | 27-01-09

veiling alle info op http://www.veilingsylvies.be/N_index.asp

ongeveer maandelijks

Gepost door: Barre | 27-01-09

@ Amaronese Ik ben vandaag nog eens langsgeweest bij TGVins te Brussel maar de Trevallon was blijkbaar niet meer voorradig (hoewel op de website anders vermeld stond). Ik heb me dan maar "tevreden" gesteld met een flesje Beaucastel 2006 (mijn trouwjaar) en nog wat andere wijntjes :

Dom. de l'Ecu (Muscadet) : 2x Expression de Gneiss 2006
Zind Humbrecht (Elzas) : 2x Riesling Gueberschwir 2005
Dom. Grand Veneur : 2x C9dP 2005
Amirault : 2x La Petite Cave 2006
Amirault : 2x Les Malgagnes 2006
Amirault : 2x La Coudraye 2007

Mijn kelder kan er weer tegen en is toch al wat meer gediversifieerd :-)

Gepost door: Carl | 28-01-09

Mooi reeksje heb je daar gekocht.
Voor de Trevallon ga je best naar hun winkel in Flémalle (of gewoon bestellen via het web).

Gepost door: Amaronese | 29-01-09

@ Amaronese Na je lyrische woorden hierboven over de Trevallon 1997 ben ik via eBay ook in het bezit geraakt van een flesje van deze godendrank.
Ik laat je bij gelegenheid wel weten hoe hij presteerde ;-)

Gepost door: Carl | 14-03-09

@ Amaronese Correctie : ondertussen zijn het al 2 flessen geworden ;-) en de 2e goedkoper als de eerste : 25 <-> 30 euro.

Gepost door: Carl | 16-03-09

@ Amaronese ER staat op eBay trouwens ook een witte Trevallon 2004 aan 35 euro. Mischien een ideetje? Is dat eigenlijk ikets, 2004?

Gepost door: Carl | 16-03-09

De commentaren zijn gesloten.