11-01-09

REMsporen in de wijn. Harmonie wijn en muziek deel 12

NCO, sinds enige tijd ook zwaar besmet met de Bacillus Bachus, zocht en vond voor ons een passende wijn bij een song van SOB (Snelle Oog Beweging ).


Toen ik de vraag kreeg van vinejo voor een muziek/wijn duo, wist ik niet goed hoe hier aan te beginnen. Ik heb immers geen expliciete herinnering die beiden mooi verenigt. Zou ik eerst de wijn kiezen en dan de muziek, of omgekeerd?
Uiteindelijk heb ik eerst de muziek gekozen.  Toen ik eenmaal het liedje gekozen had, dronk ik toevallig kort erna een wijn die ik al heel lang wou drinken. Et voila, ik had mijn duo!

De song: Country Feedback van REM


De song is één van mijn all time favorites (en tevens ook van één van mijn favoriete bands – eigenlijk zelfs gewoon mijn favoriete band). Ondertussen zijn ze op hun retour (het doet een beetje pijn om dat hier neer te schrijven…), dit liedje komt echter uit vorig millennium en toen waren ze echt wel op hun best (de jaren tachtig en negentig). Telkens ik deze song hoor staan de haren op mijn armen recht en word ik overvallen door een gevoel van melancholie.  Op CD is het al een heel straf nummer, live (zoals in deze versie) komt er nog een pak intensiteit bij. Spijtig genoeg spelen ze het nummer nooit live op festivals (en dus ook niet op alle Rock Werchters waar ik was als REM kwam). Luister trouwens vooral door tot het einde om de mooie ingetogen gitaarsolo van Peter Buck niet te missen. 

De wijn: Domaine Berthoumieu – Cuvée Charles de Batz Madiran 2004) 

Deze wijn (+/- 13 Euro) is een blend van 90% tannat en 10% Cabernet Sauvignon.  De wijn heeft 18 maanden op eik gelegen. De wijnmaker is Didier Barré en de cuvée Charles de Batz is zijn topwijn.
Reviews & awards: Gault Millau 18,5/20, 1 ster in de GH, Gold Medal + Tannat Trophy + Great Value Award at the International Wine Challenge 2004, Silver at the Decanter World Wine Awards 2007, 91/100 Wine Spectator, "The world's best value reds" - 1 of 60 by Decanter.com, 2006.
Het grappige is dat ik al deze onderscheidingen pas nu ontdekt heb bij het schrijven van dit stukje (het geeft toch een mooi gevoel van bevestiging dat ik er niet naast zat met deze wijnknipoog). 

Drie jaar geleden dronk ik deze wijn samen met mijn broer op een wijndegustatie. Het was onze eerste echte wijndegustatie bij een wijnhandel en tevens onze eerste kennismaking met Madiran. En wat voor één: we waren allebei zo onder de indruk van de ongepolijste kracht van deze wijn dat we hem allebei kochten.
Een dikke maand geleden trok mijn broer een eerste fles open ter gelegenheid van een feestje (ik ben van mijn flesjes tot op heden nog altijd afgebleven om de tannines wat te laten temperen). Ons geduld werd echter beloond: we dronken op dezelfde avond ook nog een
St.-Julien en een Chateauneuf du Pape maar de Madiran was de knaller van de avond!
De wijn had een schitterende donkerpaarse (zelfs bijna zwarte) kleur met zeer mooie tranen. In de mond een zeer krachtige, volle wijn (zoals Madiran moet zijn), zeer expressief (veel fruit), met al mooi geïntegreerde tannines en een klein – maar niet storend- bitter staartje, gevolgd door een mooie lange afdronk. Verwacht geen fijne of heel elegante wijn maar eerder een krachtpatser om te drinken na een stevige boswandeling in een koud winters decor (of iets dergelijks :-))! 

En wat is nu de link tussen het liedje en de wijn: wel, euh…, ik vind ze beide steengoed met een mooie eigen aparte identeit!

11:31 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (33)

Commentaren

Genieten! De beelden van de genietende meisjes maken de beleving van dit Rapid Eye Movement moment compleet...

Gepost door: vinejo | 11-01-09

Madiran is heerlijk. Helaas zo weinig op de schappen in de wijnwinkels.

Zo heb ik vorige maand als experiment i.p.v. een zoete wijn een Madiran, Domaine Labranche Laffont 2000 van Christine Dupuy, opengetrokken bij een Foie gras poêlé en dat was een perfecte combinatie.

Gepost door: Vinama | 11-01-09

Dju Das een schoon nummer.

Maarten.

PS SOB: hilarisch!

Gepost door: Maarten | 11-01-09

Prachtig nummer en de reden voor de link tussen de muziek en de wijn is de beste die er is

Gepost door: Rob | 11-01-09

REM wil voor mij opnieuw zeggen remember.
Ik heb mijne congé van '91 in Spanje beleefd op de tonen van 'out of time'. Spijtig dat het al zolang geleden is ...

Een goeie groep. Maar het nummer hier gebracht is zoals ik ze graag heb. Muziek die op je gemoed inspeelt, ingetogen en dan openbloeiend, die je meesleept, als het ware 'sucked in to a black hole' en...dan kom je idd automatisch terecht bij ... Madiran.

Nieuwjaar 2002 ooit gevierd met Labranche Laffont VV 1996, na een goeie zuurstofkuur genoten we met gesloten ogen van deze wijn.

Op aanraden van Vinejo ook enkele 2005 geopend.
Fonbel is top,
Maucaillou is ook top,
kijk uit wat je nog kan krijgen.

Gepost door: Tienne | 11-01-09

Heb REM één keer live gezien op hun eerste doortocht in T/W(midden jaren 80?), ze speelden toen als 4de of zo, goeie collegerock die tijd, heb daarna hun LP Fables of the Reconstruction gekocht, later nog Green en de cd met Losing my religion (een van mijn eerste cd s , mijn allereerste was...The Dukes of Stratosphear--nevenproject van XTC, ik weet eigenlijk ook niet waarom ik dit hier allemaal zit te vertellen..;:-))
Enfin, daarna ben ik ze wat uit het oog verloren, dit nummer was ik zelfs compleet vergeten, is nochtans zeer de moeite...
@tienne: Idd, nu pas begin ik de grootsheid van 2005 in Bordeaux te snappen...Snel effe kijken op de colruytsite...;-)

Gepost door: vinejo | 11-01-09

@Vinejo Is die Hoge wijngaard volgens jou mss de moeite?

Gepost door: Tienne | 11-01-09

Denk het wel is eigendom van Carbonnieux dacht ik, ooit al geproefd in ander jaartal en viel zeer mee. Maar ze hebben nog een aantal andere interessante flessen.

Gepost door: vinejo | 11-01-09

ik kan niet meer volgen.

Gepost door: Tienne | 11-01-09

@ Vinejo Vond dat ook mooi, die meisjes in de clip. Wel grappig: dat eerste meisje is aan het "luchtdrummen" maar zit er compleet naast :-).

Gepost door: NCO | 12-01-09

Bonusstrack Zelfde song, maar deze keer met een pedal steel guitar (geen idee hoe dat noemt in het Nederlands??) in de hoofdrol (live bij Jools Holland). Al even beklijvend...

Gepost door: NCO | 12-01-09

Haut Vigneau Ik heb die wijn van jaargang 2002 al gedronken. Een knappe wijn, zeker voor die prijs. Ik heb ook nog 2004 liggen (van wijnfestival Carrefour vorig jaar). Het is een typische Pessac-Léognan, vrij fijn en een beetje floer (ja, hoe moet je dat anders zeggen). Ik vond dat hij een beetje leek op Domaine de la Solitude, maar dan iets meer diepgang. Ik dronk hem denk ik twee jaar geleden (dus toen was hij 4 jaar oud) en hij kon nog liggen. Ik zal misschien best nog eens eentje ophalen binnenkort.

De wijn wordt alleszins gemaakt door de ploeg van Ch. Carbonnieux, en wordt door sommigen een beetje de tweede wijn van dat kasteel genoemd, doch dit klopt niet: dat is La Tour Léognan. Maar toch is Haut Vigneau een zalig wijntje, hoewel hij begint duurder te worden.

Gepost door: Jean | 12-01-09

URL vergeten http://www.youtube.com/watch?v=ujDgmIintCA

Gepost door: NCO | 12-01-09

Haut Vigneau ik heb de 2002 en 2004 gedronken : dik in orde, moeilijk om betere wijn te vinden onder de 10 euro

Gepost door: Kris G | 12-01-09

@ Vinejo Aan welke andere flessen dacht je, Vinejo? Bij Delhaize is mijn oog gevallen op Soudars 2005..

Tip: Primitivo salento 2003 Briacò van Rocca Dei Mori in Delhaize aan een kleine 9 euro. Zeer mooie neus met gedroogde ham en pruimen (deed mij zelfs een beetje aan een uitstekende Bordeaux uit een warm jaar denken); lekkere vulling met iets te veel alcohol maar zonder erge gevolgen.

Gepost door: Matten | 12-01-09

@ Matten Heb hier ook een proefflesje liggen van de Rocca Dei Mori - zal niet lang meer blijven liggen denk ik...

Gepost door: NCO | 12-01-09

HV 04 is inderdaad ok, heb er nog een paar. Maar voor mijn smaak zijn er toch lekkerdere dingen te vinden onder 10 euro. De 05 kost trouwens 12.50 euro, dacht ik.

@Vinejo: Vorig jaar (2007) geen d 'Escurac 2005 meer gevonden tijdens het wijnfestival. Had die wel eens willen proeven binnen een paar jaar. Chateau Gazin-Rocquencourt 05 was onlangs in promo bij klassewijnen en daar heb ik er wel een paar van op de kop kunnen tikken.

Groeten,

Maarten.

Gepost door: Maarten | 12-01-09

Haut Vigneau 05 vorig jaar onder de 10 euro gevonden bij Carrefour, er zijn inderdaad wel nog betere te vinden, maar is toch echt top voor die prijs

Gepost door: Kris G | 12-01-09

@jean thx voor de info!

@maarten:
Gazin Roquencourt, die heb ik dan weer gemist- was nochtans één van dé interessantste wijnen uit 2005 doordat het de eerste jaargang is die gemaakt werd door de Belgische fam Bonnie van Malartic, de kwaliteit zou met een reuzesprong de hoogte in zijn gegaan (en binnenkort de prijs ook waarschijnlijk)

@Matten Die Soudars lijkt me wel wat, in colruyt had ik niet echt nog iets specifieks in gedachten, er zijn echter nog een aantal goede tot uitmuntende 2005 s te vinden aan een redelijke prijs. Mocht één van deze wijnen in rode prijs komen wordt het wel interessant.
Clos daviaud les cimes Montagne st emilion 2005 – 12.95
Branda Puisseguin 2005 – 13,50
Chantegrive Graves 2005 – 13,95
Vieux Robin Bois de Lunier Médoc 2005 13,75
Beaumont Haut Médoc 2005 11,95
Gressier Grand Poujeaux Moulis 2005 14,95
Beaulieu Bord Sup 2005 10,95
Croix Mouton Bord sup 2005 11,95
de Francs "les Cerisiers" Cotes de Francs 2005 11,95
Gigault Cuvée Viva Blaye 2005 15,75
de Carlmagnus 2005 Fronsac 15,95

@tienne
Zijde weer mee? ;-)
(de Bouscaut 06 is niet slecht maar kan van verre niet tippen aan de Escurac 05...)

Gepost door: vinejo | 12-01-09

Allez blij én die Haut Vigneau 05 én de Soudars 05 én de Gazin Roquencourt 05 te hebben :-)

Gepost door: Bert | 12-01-09

@vinejo http://www.boutelegier.be/?p=prod&w=419

Gepost door: Maarten | 12-01-09

MM Merci Maarten, ga er deze week mss eens binnenspringen, zit voor t werk toch in de buurt

Gepost door: vinejo | 12-01-09

Ik ben weer mee, alhoewel
op http://www.90pluswines.com/home.aspx
hebben ze de databank uitgebreid met 90minwines.?

Zelfs d'Escurac staat er nu tussen.

Maar je hoort ons nie klagen é.

Gepost door: Tienne | 12-01-09

Ken je deze nog?

Gepost door: vinejo | 13-01-09

Beirut voor KK en de andere geïnteresseerden:
woensdag 6 mei komt BEIRUT naar het Koninklijk Circus in Brussel. De ticketverkoop start nu vrijdag om 10.30u

Gepost door: Bert | 13-01-09

Tiens, Ik dacht die kerels gestopt waren omdat de zanger het niet meer zag zitten. Zijn ze weer samen of hebben ze een vervanger? In het eerste geval zal ik van de eersten zijn om me om een ticket te reppen.

Gepost door: PvdW | 13-01-09

Woordje uitleg Condon maakte zijn eerste album op zijn 15e en bracht in 2006 "Gulag orkestar" uit, een plaat die sterk beïnvloed was door Balkanmuziek. Als tiener trok Condon ook een tijd door Europa.

In 2007 kwam "The flying club cup" uit, met daarop "Nantes". Het album werd door critici de hemel ingeprezen. Condon schrapte in 2008 echter zijn zomertournee omdat hij overdonderd was door het succes. Ook zijn optreden op Rock Werchter viel daardoor in het water.

In Mexico vond hij inspiratie voor zijn nieuwe album dat midden februari uitkomt. Het album bestaat uit 2 EP's: "March of the Zapotec" en "Holland".

In het kader van Les Nuits Botanique komt hij op woensdag 6 mei naar het Koninklijk Circus in Brussel. De ticketverkoop start nu vrijdag om 10.30 uur.

Gepost door: Bert | 13-01-09

noten fretters , snaren bespelers Tja man , die kan e stukske spelen! Dat is zo ne guitarist die zijn eigen sound en techniek heeft. In de eindejaarscombo's muziek&wijn zijn er verschillende goede gitaristen voorbij gekomen maar wie is nu de beste... ? IK denk dat er geen beste is, ieder is het best op zijn manier. Ik heb gitaristen gezien die technisch bijna alles kunnen naspelen maar ge moet er ook nog uw eigen sound inleggen en de riffs en solo's uitvinden. Who's the best? Jimi , Jimmy , Ted Nugent , Eddie van halen (of zelem) , Dimebag, yngwie malmsteen, slash , steve vai , paco delucia , joe satriani , david gilmour , duane allman, billy corgan..... Voor mij Kirk Hammet en den Dikke en als duo Thurston Moore en Lee Ranaldo. Laat de jacksons, fenders, ibanez en de bc richen maar komen!

Gepost door: Venne | 13-01-09

lees ik dat nu goed, Venne? Eric "Slowhand" vergeten?
En JJ?
En Ry?
(ik weet het: zo zijn er nog veel, op een ry ;-))
@Bert: merci voor de uitleg, ik heb het gevoel dat we mekaar daar gaan zien...

Gepost door: PvdW | 14-01-09

@Venne Eddie van halen (of zelem) :-))))))))))))

Gepost door: NCO | 14-01-09

Tx Bert Zal zeker proberen om een ticket te bemachtigen. Als ik het mij goed herinner is dat niet zo'n grote zaal ( met zitplaatsen enplus ) dus zal er snel bij moeten zijn

Gepost door: KK | 14-01-09

@ Venne We zouden inderdaad lang kunnen praten over wie de beste gitarist is, zoals je zegt: er zijn er veel en er zijn veel stijlen.

Qua rock heb ik altijd een boontje voor Jan Akkerman gehad of voor Ritchie Blackmore.

In country heb je veel virtuoze gitaristen die een eigen stijl ontwikkeld hebben:

http://www.youtube.com/watch?v=Ni8KBhnebwE

Of deze kerel die vijfsnarige banjo-stijl op een gitaar brengt: http://www.youtube.com/watch?v=9XZgzxb0yz4#

Of Tommy Emmanuel die zowat alles doet in dit nummer (een paar maanden geleden nog in de Elisabethzaal in Antwerpen te zien):

http://www.youtube.com/watch?v=6lbvSBNLLoo&feature=channel_page

Gepost door: Matten | 15-01-09

Haut Vigneau Aangezien er deze week werd gesproken over Haut Vigneau, heb ik er nog eens eentje opgehaald van het jaar 2002.

Bij het openen dacht ik eerst dat de fles van de kurk had. De geur van de kurk was bijzonder straf, en ik meende iets van slechte kurk te herkennen. Dit verdween toen ik een eerste "fonkske" in het glas deed om dit te controleren.

De kleur was mooi egaal rood, geen rost randje, en volgens mij bijna op zijn apogée. Ik had eerst een donkerder kleur verwacht, maar het was al mooi rood, dus dat zag er goed uit.

De geur was perfect: mooi vers fruit en diepgang. Op zo'n moment weet je dat dit klasse is.

De eerste smaak was zalig, doch een beetje vertwijfelend: een beetje hard, maar boordevol rood fruit. Hij deed me een beetje denken aan een zeer goede cru bourgeois uit de Haut-Médoc. Een echte klassewijn.

Ik dronk deze wijn samen met mijn ouders, en hetgeen ons allemaal opviel was dat deze wijn zeer straf was, in de zin van alcoholisch straf. Op het etiket staat dat de wijn een alcoholpercentage heeft van 12.5. Op zich vind ik dit fantastisch, maar toen we elk een glas binnen hadden, voelden we al dat er precies meeralcohol in zat. Heeft iemand hier een verklkarin voor? Zou dat iets met het gistingsproces of zo te maken hebben? Of met het rijpingsproces...?

Jean!

Gepost door: Jean | 17-01-09

De commentaren zijn gesloten.