07-01-09

Tous les Chenins du monde. Harmonie wijn en muziek deel 11

Jan VdV steekt de loftrompet (en andere instrumenten) over zijn lievelingsdruif.

De zeer complexe druif chenin die zich met zoveel verschillende gezichten kan tonen, kan bij mij soms erg emotionele momenten begeleiden… gaande van rustieke melancholie, zoet gevooisde romantiek tot twinkelende vrolijkheid. Een fris geschonken Savennières die met zijn intense fraîcheur de lente kan inluiden, de zoete zomerse langzaamheid van een Côteaux du Layon of de mollige tranerigheid van een Saint-Martin kunnen die stemmingen perfect oproepen. Een ideale muzikale omkadering vind ik terug in de “speeltuin van de vermaarde Zonnekoning” zoals de Loire vallei ook wel eens genoemd wordt. De grootsheid van de kastelen, de strakheid van de tuinen en de liederlijke grootsheid van de rivier… Met name Jordi Javal reconstrueert die schitterend in de film “Tous les Matins du Monde” met Gerard Depardieu, muziek van J.B Lully, Sainte Colombe en Marin Marais. 

 

Voor mij komt in dit stukje “Marche pour la cérémonie des Turcs” een harmonie tot stand met de frisse en fruitige smaak van kweepeer, de mineraliteit en lichte peperigheid die mooi gecounterd wordt door honingtoetsen en het typische “zeste-bittertje”  in deze lichtgoudgele cheninwijn. Subliem!

 

20:41 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (8)

Commentaren

Zonnekoning vandaar misschien de Vin de pays du Jardin de la France? Waar onze Gerard D trouwens één van zijn wijndomeinen heeft...

Gepost door: vinejo | 08-01-09

Zoals gewoonlijk ben ik weer daar met een vraagje off-topic : Heeft er hier iemand ervaring met de Nuance Wine Finer (is ondermeer te koop via de klassewijnen-website bij wijn- en baraccesoires).De uitleg die erbij staat klinkt zo : Decanteer de wijn terwijl u hem in de glazen giet. 4 functies: decanteren, schenken, filteren en afsluiten. Vaatwasmachinebestendig.

Indien je hier ervaring mee hebt, graag wat uitleg kwestie van gebruik en bevonden voordelen.


Bedankt bij voorbaat

Gepost door: Carl | 08-01-09

@ Jan VdV De enige AOC Savennières met Chenin Blanc die ik ken is JBG.
Zijn er nog andere van deze schattige wijnen die we moeten kennen?

Gepost door: Bert | 09-01-09

@bert Bij Portovino kocht ik 2 jaar terug de fantastische Clos des Papillons 2002 maar blijkbaar is ie uitverkocht
Hij verdeelt echter ook Huet, een topper in Vouvray, waarvan ik onlangs (2 keer zelfs) met gerten een schitterende Haut Lieu dronk (16 euro maar méér dan waard)
Wijnhuis Tinto dan weer verdeelt domaine Ogereau, in droog en in zoet, dronk hiervan de droge versie en die was énorm lekker (doch meer op zijn fruitigheid en honingtoetsen dan de Huet die mineraler is).

Deze week kon ik het niet laten en opende ik 2 Bordeaux 2005 om gedurende enkele dagen te proeven.
Chateau d Escurac 2005, eerste dag wat stug en fruitloos, tweede dag schitterend met dan wel fumétoetsen maar zeker niet overdreven, maar vooral in de mond een ongelooflijk knappe(rige) wijn, fraicheur én materie, lengte én evenwicht, woaw was het woord wat spontaan in me opkwam.
En dan ook een Preuillac 2005 (merci Tienne) die, voor nog een stuk minder kluiten, ook heel wat drinkplezier geeft, rood en zwart fruit en réglisse à volonté. Een stuk minder complex en lang dan de Escurac maar puur drinkgenot vanaf de eerste dag.

Beide wijnen zijn eigenlijk bestemd voor de long run (10 jaar minstens) maar tonen zich op vandaag (tussen hun derde en vierde levensjaar) alvast heel drinkvriendelijk.

Gepost door: vinejo | 10-01-09

@ Vinejo Die Escurac 2005 dronk ik in maart dit jaar ook en was inderdaad zijn 10 euro meer dan waard. Wat mij vooral opviel bij deze wijn was zijn sterke, bedwelmende geur (veel Cabernet Sauvignon?).
Die Haut Lieu, was die droog of zoet en welke jaargang dronk je daar van?

Gepost door: Carl | 10-01-09

@carl Haut Lieu is poerdroog, was de 2006. Absolute aanrader. Verkrijgbaar bij Portovino. Jan Declerq schrijft trouwens schitterend over wijn, ik plak hier even zijn commentaar over Huet:

De Chenin druif werkt als een loep: zowel de kwaliteiten als de fouten worden uitvergroot. Je vindt dan ook veel Chenin wijnen die, in min of meerdere mate, een wat onzuiver karakter vertonen. Ik noem het persoonlijk ‘stofferig’. Sommige wijnbouwers noemen dit ‘terroir’. Eigenaardig genoeg vind je dit soort ‘terroirexpressie’ niet bij de beste wijnbouwers. Het doet mij denken aan de (wat overdreven en cynische) opmerking dat ‘terroir’ de opeenstapeling van fouten is die met de jaren een aanvaarde smaakstijl wordt. In de handen van een toegewijde wijnmaker kan Chenin, net zoals Riesling, een wonderbaarlijke katalysator zijn om de essentie van een ‘terroir’ in de wijn te toveren. Een kristalheldere mineraliteit en ultraprecieze zuren is wat ik zoek in een grote Chenin. Slechts enkele wijnbouwers in de Loire weten dit te brengen en nummer één op mijn verlanglijstje was het Domaine Huet. De veelzijdigheid van de druif zorgt ervoor dat je zowel in ‘pétillant’, ‘sec’, ‘demi-sec’ en ‘moelleux’ perfect evenwichtige wijnen krijgt. De vibrerende zuren maken dat je in ‘Demi-Sec’ en ‘Moelleux’ een fascinerend spel krijgt tussen zoet en zuur die de wijn, niettegenstaande zijn kracht en concentratie, een soort ‘vederlichtheid’ schenkt. Het Domaine Huet werkt al jaren in biodynamische cultuur en heeft veel oude wijnstokken. De wijngaarden ‘Le Haut Lieu’, ‘Le Mont’ en ‘Le Clos du Bourg’ worden, naar gelang het jaar, uitgebracht in droog, halfdroog of zoet. In elke wijn van Huet schittert een mineraliteit die ons doet denken aan transparantie, zuiverheid, kristal of de schittering van diamant. Hoe mooi een briljant op zich kan zijn, we weten dat de schoonheid nog verhoogd wordt door een perfecte omkadering in een juweel. Zo ook vraagt de mineraliteit om omringd te worden met perfect rijp fruit, om omhuld te worden met een rijke textuur. Door een meticuleuze aandacht in de wijngaard en de kelder weet Huet een sublieme rijpheid te verkrijgen die de mineraliteit van de Chenin waarlijk doet fonkelen in het glas.

Gepost door: vinejo | 11-01-09

Thierry Germain Cuvée Soliterre Deze wijn heb ik aangekocht na advies van Vinejo en enig opzoekwerk in de gids Bettane. Gisteren geproefd en inderdaad: mooie mineraliteit en ragfijne zuren.

Ik kocht eerder ook bij Portovino Le Mont Moelleux 2002: prachtige wijn en elke cent van zijn prijs dubbel waard.

Gepost door: Johan | 11-01-09

soliterre ben ook een dooske gaan halen destijds in den delhaize, ene van geconsmeerd. Ik sluit mevolledig aan bij de proefnota, zeer goede QPR

Gepost door: Barre | 11-01-09

De commentaren zijn gesloten.