29-12-08

WINE, DRUGS & ROCK’N ROLL. Harmonie wijn en muziek deel 9

Op de valreep van 2008 geeft Tienne ons nog een morphinestoot... 

Er besloop me bij het lezen van deze opdracht een minder aangenaam gevoel. In mijn schooltijd had ik de pest aan dergelijke opdrachten (excuseer me). Echter, dankzij deze toegankelijke blog groeide mijn kennissenkring en mocht ik reeds enkele mooie proeverijen bijwonen. Ook het feit dat andere mensen gastbijdragen leveren, was voor mij het sein om toch ook eens iets terug te doen en op de opdracht in te gaan. Schrijvend en schrappend begon het me zelfs te plezieren. 

Na de start bij de harmonie kwam er passieve muziek bij. Dit in de vorm van Simple Minds, U2 en the Cure. Vooral het oudere werk en de optredens in Barcelona ’85 en Orange ‘86 van deze laatste, blijven me nu en dan nog door het hoofd spoken. Het muzikaal orgasme kwam er in de laatste jaren van onze vrijage met Pukkelpop ’92-’93-’94 (Nick Cave & the Bad Seeds, Sisters of Mercy, Rage Against The Machine, Front 242, Iggy Pop, Red Hot Chili Peppers, Levellers, Afghan Wigs, Lemonheads, Frank Black ….). Dit waren tevens de jaren van de uitbouw van het festival met o.a. de geboorte van de Marquee, waar Morphine in ’94 de tent op zijn kop zette. In deze festivalitisperiode kwam ook mijn ontdekking van Joy Division, dit door de aankoop van de cd ‘Still’. Hierop zijn fragmenten terug te vinden van hun laatste live-optreden in Birmingham University 02-05-1980. ‘Ceremony’, slechts éénmaal live gespeeld, vind je hier op terug. Dus nog vlug even op YouTube zoeken and that’s it. 

Een zoek- en luistertocht door het riante aanbod, o.a. een cover door Radiohead, bracht me bij Ceremony van New Order (de groep die doorging na de dood van zanger Ian Curtis). Het gezoek eindigde bij volgend knap gemaakt clipje van een fan. De licht vertraagde muziek doet de stem afglijden naar het timbre van die van Curtis. Hierdoor twijfelen sommigen: “Is dit nu New Order of Joy Division ?”.

Enjoy. 


Het huwelijk brak deze periode abrupt af. Het was nu werken “voor dienen baksteen” en “gematigd” uitgaan, dit op de tonen van 102.1 FM. Uitgesloten éénmalige maatregelen en een groeiende, maar nog niet woekerende wijnmicrobe deden echter het prefabkeldertje uit het bestek van ons huis schrappen. Als noodoplossing richtten we een andere ruimte in. Ondertussen barst die door een moeilijk te temperen koopwoede bijna uit zijn voegen. In mijn pogen om extra aankopen toe te laten, wordt samen met Cee (de motor van dit project) geregeld een flesje gekraakt. Genieten van een goeie fles, op deze manier zwaaien we het weekend plechtig uit. Ook nu op  deze donkere herfstzondag. 

De wijn heeft een donkere kleur met nauwelijks evolutie, en een intense neus van vooral zwart fruit. In de mond zeer krachtig, dominant (neen, deze wijn slaat geen clownesk figuur, dit is eerder een type Pozzato) met opnieuw het  zwarte fruit. In tegenstelling tot menig andere 2003, geeft hij toch nog een vrij gesloten indruk. Deze Chateau Pipeau St-Emilion Grand Cru 2003 is nu een aanrader voor de liefhebbers van krachtige en gereserveerde wijn, 14.21 euro in de wijnhandel. Waarschijnlijk bloeit hij de volgende jaren langzaam maar zeker open. En….ja, hij wordt steevast opgenomen in Bob’s megabikeploeg

chateau pipeau 2003

Muziek en wijn, ingrediënten die het leven NOG wat aangenamer maken, waar je soms genietend stil van wordt. Maar … gecombineerd kunnen ze het effect hebben van ne goeien ‘pot belge’.

12:08 Gepost door vinejo | Permalink | Commentaren (30)

Commentaren

Afghan Wigs, Lemonheads, Frank Black heb ik die periode ook grijsgedraaid.
De 'zwartefrakkenmuziek" is wat aan me voorbij gegaan maar dankzij dit mooie stukje kan ik er nu voluit van genieten.
Prachtfoto trouwens, een Flandrien waardig.

Gepost door: vinejo | 29-12-08

Schitterend clipke Ik herinner me nog heel goed het eerste optreden van New Order na de dood van Curtis, in Leuven, ik geloof in de Lido. Als rechtgeaarde zwartjas was ik ook gek op de Virgin Prunes, SPK, Cabaret Voltaire, Theatre of Hate en nog veel meer (avonden luisterend naar de Kopindruk op Radio Scorpio en zaterdagavond naar den BRT (hoe heette dat nu ook al weer?) en zondangnamiddag naar Spleen op Hilversum...en ondertussen maar cassetjes opnemen. De beste LP's kocht ik dan bij JJRecords, met de duur verdiende centen als security voor Rock Werchter en de Brielpoort in Deinze, waar ik ooit The Clash 16 (zéstien!) bisnummers zag geven. Wreed spijtig dat ik die hemden van toen niet maar aankan...

Gepost door: Rick | 29-12-08

"Bob’s megabikeploeg" Schitterend! En inderdaad een knappe foto.

Maarten.

Gepost door: Maarten | 29-12-08

@ Rick Ha ! Domino zeker ? met Luc Jansen
heb ook nog hopen cassetjes op mijn zolder liggen
waar is de tijd...

idd knappe foto

Gepost door: Gerten | 29-12-08

SCHITTEREND TIENNE !!! cassetjes en video's van dien tijd , (bijna) allemaal kwijt geraakt door de verhuizen van mijn ouders..... Ik zou er de helft van mijn flessen voor geven....

Gepost door: Venne | 29-12-08

Inderdaad Domino ! Heb ook nog zakken cassetjes van die tijd, nog enigszins beluisterbaar, met soms vreemde dingen op, van zeer experimenteel (23Skidoo, Throbbing Gristle), over swingen als de pest (Alan Vega) tot zweemzoete romantiek (met een zwart randje) van Virginia Aistley. Mijn unieke KLF video tape, met alle unedited clips, werd helaas door dochterlief op tweejarige leeftijd gewist...dus ik begrijp je Venne. Nu voor de helft van je flessen mag je mijn cassetjes wel hebben, hoor ;-)

Gepost door: Rick | 30-12-08

La Mission Haut-Brion Mooi stukje!
Mijn eerste Torhout-Werchter was in 1996. Ook toen zag ik Rage against the machine: één van de indrukwekkendste concerten die ik ooit meemaakte!

Gisteren kwam een maat eten en we wilden 2008 met een proeverij afsluiten. Mijn twee witte waren niet in vorm: de ene smaakte naar kurk en was geoxideerd, van de andere had ik veel beter verwacht. Soit.

Het hoofdgerecht werd pure decadentie: tournedos Rossini. Naast de wijn die we er bij dronken, had die maat ook voor de verse wintertruffel gezorgd.
Die wijn werd blind geserveerd. Eerste slokje (recht uit de kelder en koud): lekker, veel koffiebonen in de neus, helemaal niet slecht. Na opwarmen: natte aarde, cassis, beetje zoethout, zeer goede structuur (perfecte zuren, ingehouden kracht en finesse). Top! Ik gaf hem 90 punten om te beginnen en dan gingen we zien hoever hij nog zou stijgen want de wijn was pas aan het openbloeien. Ik dacht dat dit om een linkeroever-wijn ging. Ik dacht eigenlijk aan een sublieme Margaux, het bleek La Mission Haut-Brion 2001 te zijn.
Een goed glas bleef over (na de helft van de fles veranderde het karakter: tannines en zuren staken op en de wijn werd minder toegankelijk) Maar vandaag smaakt dat glas weer hemels: diepe, diepe, diepe cassisneus met aardse toetsen, of: nog eens een wonder uit Bordeaux.. (94p)

Gepost door: Matten | 30-12-08

Cure Ja The Cure met 'A Forest' heb ik helemaal grijs gedraait en het blijft een klassieker. Vreemd eigenlijk, destijds heel vernieuwend en nu noem ik ze een klassieker....

Gepost door: Vinama | 30-12-08

Voor wie in deze eindejaarsperiode nog wat eurootjes over heeft of nog snel een cadeautip moet geven: de Domaine de l'A, op deze blog ooit bewierookt, 2003 staat in de aanbieding aan 19,94 ipv 24,95. Allen daarheen.

Er ligt nog ander moois zoals Sociando Mallet 2006, Pape clement 2005 (wit) ...

Gepost door: wim | 30-12-08

@ Wim Waar staan deze wijnen in de aanbieding?
In Auchan, Carrefour, jouw plaatselijke wijnandelaar, Klassewijnen, ... Graag iets meer duiding aub. Dat maakt het voor iedereen overzichtelijk ;-) Thx

Gepost door: Carl | 31-12-08

Niet alleen... ... hebben we de wijnpassie gemeen, maar ook de muziek van vroeger. Eerlijk gezegd luister ik er niet meer naar. Mijn favorieten waren Caberet Voltaire (ik had er dan ook echt alles), Throbbing Gristle & Chris & Cosey, Suicide... Ik ben van Antwerpen en was dan ook radio-maker bij Radio Centraal, de moeder van alternatieve vrije radio in Antwerpen (ik heb tijdens mijn studies in Leuven dan ook wat rondgehangen op de vrije zender daar, waarvan de naam mij ontsnapt). Tijdens mijn studies ben ik dan ook op zaterdagen en tijdens de vakanties in de Fnac beginnen werken er is er een heel nieuwe wereld van muziek voor mij opengegaan. Gelukkig maar, of ik zou nu misschien nog mijn puntschoenen en zwarte jas van mijn grootvader dragen.
Stephane

Gepost door: Stephane | 31-12-08

les Hautes de pontet canet 2003; gedronken tijdens kerstavond en .... enorme tegenvaller; dun, zurig, banaal. Wel enorm goed; Clauzet 2000 (Estephe). Ook de Chablis premier cru uit den Aldi; best te pruimen maar weggeveegd door de ster van de avond; William Fèvre Chablis 2006; zuiver, mineraal, ... unaniem als beste verkozen.(te koop bij Goyens Genk)

Gepost door: gert | 31-12-08

scorpio Stehpane, ik dnek dat ge radio Scorpio bedoelt.

En ik begijrp wat je bedoelt, was ook fan van The Cure, Anne Clark, Virgin Prunes...
Ik werk thuis met een Sonos muzieksysteem (voor wie er het geld aan wil geven, een schitterende investering www.sonos.com ) en heb al die ouwe zaken ook geript en in de bibliotheek gezet, maar ik luister er zelden tot nooit meer naar.
De historische context ontbreekt, het meeste lijkt zo gedateerd.

Ben ook wel geineteresseerd in die koopjes bovenaan, waar is dat te doen??

Gepost door: barre | 31-12-08

Barre, je hebt... gelijk. Het was radio Scorpio. Er gaat bij mij spontaan andere lampen branden: 't Stuc te Leuven(vaak koffie gedronken en zelf een smerige inval van extreem rechtse organisatie met F De Winter als leider meegemaakt), De Cinderella op het Stadswaag in Antwerpen, Radio Phantom (nog alternatiever dan bovenstaande radio-stations, De Revue in Mechelen,
optreden van The Dead Kennedy's met in het voorprogramma een onbekende Ierse groep (U2), een psychedlische-garage sixties fuif door mij georganiseerd in een dancing in Leuven (anno 88?), LP's kopen in Brabo (JJ Records was inderdaad het Leuvens alternatief), NAG NAG NAG, ....
Ik ga eens kijken naar het SONOS systeem...

Stephane

Gepost door: Stephane | 31-12-08

@ Gert Hoe iemand in het extreem warme 2003 dunne en zure wijn kan maken is voor mij compleet een raadsel. Ik geloof je wel hoor (er zullen altijd uitzonderingen zijn die de regel bevestigen), maar mijn inziens zijn de wijnen van dat jaar vaak te zwaar, te geconcentreerd, met een overdaad aan alcohol.

Mvg,

Stephane

Gepost door: Stephane | 31-12-08

@gert Ik dronk die Hauts de Pontet 2003 ook al en ik moet eerlijk zeggen, ik was ook ontgoocheld.

@stephane
Die 2003s blinken meestal uit in onrijpe tannines, maar er zijn uitzonderingen (St Estephe bvb)
Brabo, ook al verleden dedju, ik spoorde er in de tijd speciaal voor naar Antwerpen (gelukkig nooit FdW tegengekomen)

@wim
Die domaine de l A, is moeilijk te vinden, ook wel benieuwd waar we heen moeten....-;)

Gepost door: vinejo | 31-12-08

@vinejo waar Wim die gezien heeft, kan ik moeilijk in zijn plaatts zeggen, wel heb ik domaine de l'A gisteren in de Auchan Roncq zien blinken aan de door hem vermelde prijzen:)
Groeten,
Michael

Gepost door: Michael | 31-12-08

Bedankt voor de toffe reacties,

maar ik denk dat mijn fraksken maar bleekzwart of grijs is in vergelijking met sommigen hier.

De tips van Wim komen uit Auchan. De witte Pape Clément 2003 kostte wel nog 60 euro (kwam van 75).
Voor mij wordt het steeds moeilijker om onder de lat door te geraken. Ik trek binnenkort de stekker uit, anders wordt het plat op den buik.
@Wim
Geef eens je adres door, het zal eens van pas komen voor een 'langs de schreve'-degustatie.

Bij iedereen zal de champagne en de witte wijn al wel gekoeld staan, en de rode al aan het ademen. Om zelf op temperatuur te komen kan je misschien nog vlug de laatste 70 platen uit de tijdloze van StuBru meepikken.

Op de tonen van Radiohead aan iedereen een gezellige avond en een gelukkig 2009 gewenst.

Au revoir.

Gepost door: Tienne | 31-12-08

Hello, Hello Comfortably Numb

en nu ben ik weg.

Gepost door: Tienne | 31-12-08

Pink Floyd? ...

Gepost door: Stephane | 31-12-08

@Michael Thx, en welkom op de blog!

Gepost door: vinejo | 31-12-08

Die dancing in Leuven was het Atelier, zeker ? En ja, ik draai die platen ook alleen nog maar in melacholische buien. Die Weltschmerz is zo'n beetje belachelijk op mijn leeftijd en zo'n zwarte frak doet me tegenwoordig meer lijken op Van Morrison... Ooit nog op stap geweest met puntschoenen van mij, een oud kostuum van vader en de broekrok van een vriendin...in de tijd dat er nog oogschaduw op het nachtkastje stond. Ik moet er niet meer aan denken.
Wat betreft 2003: vaak inderdaad erover, meestal stoort mij de bittere toets in de afdronk het meest, maar soms ook wel goed spul, zeker als het van percelen komt die normaal gezien wat te koel zijn. Die bittere inslag schijnt te maken te hebben met een gebrek aan phenologische rijpheid bij druiven die toch al te veel suikers bevatten en daarom al moeten geoogst worden. Sommeliers ? Hoe zit dat ?

Gepost door: Rick | 31-12-08

't is simpel, Rick Door de "canicule", de hittegolf van 2003, werd het vruchtvlees van de druiven erg snel rijp. Met andere woorden: de suikers namen spectaculair toe en de zuren namen even spectaculair snel af.
De schilrijpheid hield er echter een ander tempo op na. De wijnbouwers moesten kiezen: wachten op de optimale schilrijpheid (of fenolische rijpheid), maar dan het risico lopen op geconfitureerde platte wijnen. Of oogsten met nog een zeker zuurgehalte in het vruchtvlees en het bittere toetsje van de onrijpe schillen er bij nemen. De meesten deden al panikerend het laatste. Sylvie Esmonin uit Gevrey-Chambertin bijvoorbeeld wachtte nog een week en maakte in 2003 een schitterende wijn zonder de minste bittertoets. Ze is natuurlijk een topwijnmaakster, maar volgens mij had ze dat jaar "hoerenchance" dat het weer tijdens die extra week toch ietsje milder werd...

Gepost door: PvdW | 31-12-08

Festivals jaren '90 mijn eerste TW was 1993 met Metallica.
Voor mij nog steeds één vd beste optredens die ik ooit zag (en dat zijn er vele), gewoon ook beste festivaldag ooit, met naast Metallica, ook Levellers, Sugar, Tragically Hip, Sonic Youth, Faith No More, Lenny Kravitz, Black Crowes en Neil Young. Outstanding.
Rage Against The Machine zag ik op Torhout 94 en sloeg met een voorhamer de rest van het podium. De dag voorheen (eerste keer dat het een 2-daagse was) was echt super geweest met dEUS, Tool, Galliano, The Scene en Senser.
In 1995 kreeg ik kiekievel op Pukkelpop bij het jonge groepje Radiohead in The Marquee.. Verbluffend.
Morphine kreeg ik echter nooit te zien, jammer genoeg.
Zanger Mark Sandman stierf in 1999 aan een hartaanval (op een podium in Italië)...
Jammer genoeg dus ook nooit Nirvana of The Doors aan het werk gezien...
En nu ga ik mijn Clos l'Abeilley 2001 (2de wijn van Rayne Vigneau) verder drinken...

Gepost door: Bert | 31-12-08

Ik wens je een ster aan de hemel!
Ik wens je een hand op je schouders!
Ik wens je een hart vol dromen.
Laat 2009 worden wat je er van verwacht
en dat ‘ t leven je toe lacht.

Een gezond en gelukkig 2009!
Liefs.
Mireille.

Gepost door: mireille | 31-12-08

@Rick: inderdaad den Atelier, en gelukkig heb ik ik nooit rokken gedragen en oogschaduw gehad;-)

@vinejo & PvdW: jullie hebben perfect gelijk ivm 2003 en de schilrijpheid, maar dit verklaart dan nog niet hoe je een dunne & zure wijn krijgt in 2003. Mijn inziens gewoon veel te vroeg geplukt.

@ allen: happy new year

Gepost door: Stephane | 01-01-09

Beste allen,

Excuus. Inderdaad, in den Auchan Roncq is het te doen.

Wim

Gepost door: wim | 01-01-09

@ Bert Werchter 93 was ook mijn eerste, inderdaad een topaffiche, de huidige Werchter line ups kunnen hier niet tegen op met veel plat gehypte groepen die na 1 plaat al een hoog plaatske op de affiche krijgen - of word ik gewoon oud :-)

@ PvdW: bedankt voor de 03 uitleg, zeer verhelderend voor mij! Ik dronk recent nog de Beaumont 03 en een (storende) bittere toets kan ik mij niet direct herinneren ... (andere ervaring iemand ?)

Verder met oudejaar en Nieuwjaar veel goede wijntjes gedronken: Bandol La Suffrene 04 (zeer goed, zeer binnenkort de Carrefour is bezoeken), een Spier Pinotage die heel mooi met hert en frambozen/veenbessensaus ging, Gewurztraminer VT 2000 van Schlumberger, etc

Ook van mij aan allen een prettig nieuwjaar gewenst!

Gepost door: NCO | 02-01-09

e-mail Geachte,
waar vind ik de gegevens (e-mailadres) terug van de persoon die de blog beheert?

Gepost door: Eva | 26-01-09

Onder zijn foto. Duw op dauw.

Gepost door: begeerde blogbeheerder | 26-01-09

De commentaren zijn gesloten.